wena Opublikowano 10 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2007 Co do filtratora z BA słyszałem, że ma bardzo mało dziurek i koledzy dodatkowe wiercili. Ja zrobiłem sobie sam i wywierciłem średnicy 2 mm ok 1200 otworów. m44 piszesz, żę 15 minut i nic. Po pierwsze musi być podbicie, a następnie musisz odczekać 30-40 min na ulożenie się łusek. Tworzy się warstwa filtracyjna. Póżniej część odfiltrowanej brzeczki wlewasz do ponownego filtrowania. Czasami i 3 razy po kilka litrów. JK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m44 Opublikowano 15 Grudnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2007 Wczoraj w nocy przelałem piwo na cichą. Odfermentowowało do 3blg. Ma przyjemny, delikatny smak połączony jednocześnie z średnią goryczką (dla mnie idealna). Piwo po przelaniu do fermentora mocno sie pieniło. Obecnie jest jeszcze mało klarowne, ale mam nadzieję że za tydzień/dwa się wyklaruje i nic złego sie z nim nie stanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 15 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2007 m 44 piwko na pewno będzie super. Pisałeś o filtratorze z BA. Dowierć z 1000 otworków średnicy 1,5 mm - 2 mm. Ja wlewam podbicie ok 2 litrów wody. Zostawiam to na 30-45 min i potem odkręcam zawork. I leci, leci i znowu leci. Pierwsze litry wlewam ponownie do filtracji i jest prawie klarowna brzeczka. JK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m44 Opublikowano 16 Grudnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2007 Zrobię więcej otworów do następnej warki, która powinienem uwarzyć już za dwa tygodnie. Zastanawiam się nad zakupem drugiego fermentora z rurką Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 16 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2007 Fermentatorów nigdy za wiele. Już się przekonałem jak musiałem używać do cichej fermentatora z kranikiem, którego używam tylko do rozlewania piwa do butelek. Ja w tych fermentatorach robię również wino, a to trwa trochę dłużej. JK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziadek Opublikowano 16 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2007 Mam kadż warzelną zobioną z KEGa 50l z zaworem spustowym i pokrywą.Przymierzam się do zrobienia fermentorów również z KEGa i to 4 szt.i warzyć po 40l.KEGa kupiłem za 100 zł w hurtowni piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 16 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2007 Mam kadż warzelną zobioną z KEGa 50l z zaworem spustowym i pokrywą.Przymierzam się do zrobienia fermentorów również z KEGa i to 4 szt.i warzyć po 40l.KEGa kupiłem za 100 zł w hurtowni piwa. na allegro są tańsze a od pepsi 19l można kupić już za 35 zł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m44 Opublikowano 16 Grudnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2007 Fermentatorów nigdy za wiele. Już się przekonałem jak musiałem używać do cichej fermentatora z kranikiem, którego używam tylko do rozlewania piwa do butelek. Ja w tych fermentatorach robię również wino, a to trwa trochę dłużej. JK Wino też robię, ale w balonach. Teraz mam nastawione dwa 15 litrowe. Co ciekawe, drożdże płynne w jednym z gąsiorów szybciej opadły na dno, a w drugim używałem suchych (wyglądem przypominały mi fragmenty kory drzewnej) i w tym fermentujące wino jest bardzo nieklarowne. Czy wy też macie taki doświadczenia z drożdżami winnymi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 16 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2007 Widzę Dziadek, że warki chcesz powiększyć i słusznie bo w tym samym czasie ( no z małym okładem na podgrzewanie ) można owarzyć 2 razy więcej. Ja to tak skromniej warki mam po ok. 23-26 litrów. JK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziadek Opublikowano 17 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2007 Do produkcji wina używam płynnych drożdży/Malaga,Tokaj,Madera/i przez kilkanaście dni jest bardzo burzliwa fermentacja.Fermentacja zależy jakie wino robię.Czym więcej cukru tym dłuższa fermentacja a wino mocniejsze. Tak,chcę robić więcej piwa w tym samym czasie i wykorzystując tą samą energię/może trochę więcej/.Nabieram wprawy w warzeniu i moge powiększać sprzęt i unowocześniać.Doszedłem do wniosku że 50l KEG jest idealny na domową produkcję piwa.Można samemu podnieść,przestawić itd,większe wymagałyby budowania konstrukcji i większej powierzchni której nie posiadam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 17 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2007 Jak dla mnie to moje warki 23-26 litrów na dzień dzisiejszy starczają, ale trzeba się rozwijać i na przyszłość będę musiał coś zmienić. JK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m44 Opublikowano 29 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2010 (edytowane) Browar Cieszkowski powędrował na sam dół listy w zapiskach piwowarów. Bardzo mnie to zmartwiło, więc z samego rana, jak tylko to zauważyłem, powiedziałem do siebie: m44, nie może tak być, musisz natychmiast warzyć. Tak też zrobiłem. #6 Stout 12°Blg (zestaw z homebrewing.pl) Słody: Słód pale ale Weyermann 4kg Słód karmelowy ciemny Strzegom 0.1kg Słód palony Strzegom 0.3kg Płatki jęczmienne 0.4kg Chmielenie Lubelski 30g Drożdże Safale US-05 już wsypałem. Edytowane 1 Lipca 2010 przez m44 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 29 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2010 oooo, przebudzenie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m44 Opublikowano 5 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2010 Internetowe przebudzenie, bo w czasie kiedy nie robiłem zapisków uwarzyłem kilka Pale Ale Teraz będą pisał regularnie, bo wtedy przynajmniej wiadomo, ile warek ma się na koncie, kiedy uwarzona i zabutelkowana. Wczoraj fermentacja ustała więc przelałem Stouta na cichą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m44 Opublikowano 17 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2010 Dzisiaj rozlałem i zakapslowałem około 40 butelek Stouta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m44 Opublikowano 12 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2011 #7 Pils bohemski 13°Blg (zestaw z homebrewing.pl) Dzisiaj pracowicie przy garach od samego rana. To chyba ostatnia szansa na uwarzenie pilsa w tym roku. Wyszło 21 litrów brzeczki 12blg, która teraz w piwniczce stygnie i czeka na drożdże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m44 Opublikowano 16 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2011 Brzeczka miała jednak 13blg, pomiar zmienił się po zmianie temperatury na niższą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m44 Opublikowano 18 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Września 2011 #8 Full Aroma Hops Przepis dokładnie taki jak tutaj http://www.wiki.piwo.org/index.php/Full_Aroma_Hops_,_Carlberg. Nie ma więc potrzeby się rozpisywać, bo drożdże już wsypane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m44 Opublikowano 27 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Września 2011 Wczoraj fermentacja burzliwa ustała i zatrzymała się na poziomie 3blg. 19l przelane na cichą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m44 Opublikowano 8 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Października 2011 (edytowane) Wczoraj zabutelkowałem 40 butelek 0,5l #8 Full Aroma Hops. Wyszło mętne, więc pewnie wyszedłem z wprawy albo zapomniałem jak wygląda piwo po cichej. Może jeszcze się wyklaruje w butelkach. Dzisiaj przyszła pora na Stouta Owsianego z Browamatora: #9 Stout Owsiany - słód Pale Ale Weyermann 3,2 kg, - słód karmelowy ciemny 0,3 kg, - słód Carafa Typ I 0,2 kg, - jęczmień palony (roasted barley) Weyermann 0,3 kg, - płatki owsiane błyskawiczne 0,5 kg, - chmiel goryczkowy Marynka 25 g (granulat), - drożdże Safale S-04 11,5 g, Zacieranie: ok. 67* 45 minut podgrzanie do 72* i 10 minut w tej temperaturze Teraz jeszcze się filtruje. Edycja 22:40 Długo się filtrowało, dlatego dopiero teraz skończyłem chmielić (chmielenie wg. przepisu 60 minut): 15g na wstępie po zagotowaniu 10g na 20 minut przed końcem Edytowane 8 Października 2011 przez m44 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m44 Opublikowano 9 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Października 2011 Podczas filtracji wysładzałem do około 30 litrów (ok. 28-30). Wydaje mi się, że w przypadku tego piwa to trochę za dużo, bo chmielenie trwało tylko 60 minut, dlatego fermentorze jest teraz około 25 litrów piwa. Niestety cukromierz wskazuje tylko 10 Blg, a miało być 13. Może dodać trochę cukru, tak żeby doszło chociaż do 12 Blg? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m44 Opublikowano 12 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Października 2011 Dzisiaj Stout Owsiany został przelany na cichą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m44 Opublikowano 22 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Października 2011 (edytowane) Przelałem Stouta Owsianego do butelek - 42 po 0,5l. Ładnie pachnie palonym jęczmieniem. Edytowane 22 Października 2011 przez m44 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m44 Opublikowano 30 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Października 2011 (edytowane) #10 Belgian Pale Ale - pilzneński 4,5kg (dodałem 0.5kg świeżego słodu z racji kilkumiesięcznego leżakowania zestawu z homebrewing.pl) - biscuit Abbey Wayermann 0.3kg - karmelowy Carabelge Wayermann 0.3kg - melanoidowy 0.1kg Zacieranie: 65* 30' 70-72* 30' podgrzanie do 75' Gotowanie: 50' 30g aromatycznego Saaz 30g 10' 20g aromatycznego Saaz 20g Fermentacja: Safbrew T-58 Wyszło 22 litry 11.5Blg. Edytowane 31 Października 2011 przez m44 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m44 Opublikowano 4 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2011 #10 Belgian Pale Ale została dzisiaj przelana na cichą po odfermentowaniu do 4blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się