Skocz do zawartości

Browar Cieszkowski


m44

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 65
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

#11 Stout Mleczny

 

Skład:

Słód pilzneński 1,8 kg

Słód monachijski 2 kg

Słód karmelowy jasny 0,3 kg

Słód karmelowy ciemny 0,3 kg

Słód barwiący 0,2 kg i jęczmień palony 0,3 kg

Laktoza 500 g

Chmiel Marynka, granulat, 40 g

drożdże Danstar Nottingham

 

Zacieranie:

67°C 40 min

72-73°C 20 min

 

Gotowanie:

60 minut Marynka

Laktoza na ostatnie 15 minut gotowania

 

Jeszcze nie chmieliłem ponieważ nadal trwa filtracja. To chyba mój rekord jeśli chodzi o ten etap.

Filtruje się godziny od 11 rano, jest może z 12 litrów.

 

Chyba tak zostawię do rana.

Edytowane przez m44
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czym filtrujesz?

Jeśli filtracja utknęła to nie ma co czekać, że się przefiltruje. Zacier proponuję z powrotem podgrzać do 78°C . Jeśli używasz wiadra z dziurami, pomaga podniesienie wkładu i nalanie gorącej wody w przestrzeń pod sitem.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kadzią filtracyjną z BA. Dopiero od następnej warki chcę zrobić eksperyment z wężem w oplocie.

 

Od trzech godzin przyspieszyło do 2-3l na godzinę, więc dodam jeszcze 4l wody i poczekam do rana.

Co prawda mam przeczucie, że taka długa filtracja nie jest zgodna ze sztuką, ale mimo wszystko zaryzykuję i wybiorę spanie, żeby potem wstać o 5 rano i kontynuować.:)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#11 Stout Mleczny

 

Jeszcze nie chmieliłem ponieważ nadal trwa filtracja. To chyba mój rekord jeśli chodzi o ten etap.

Filtruje się godziny od 11 rano, jest może z 12 litrów.

 

Chyba tak zostawię do rana.

Coś dzisiaj kiepskie ciśnienie i grawitacja, bo u mnie tak samo słabo dzisiaj filtrowanie idzie :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Odfiltrowało do 24l 12 blg.

 

Z tymi otworami to racja, mam to zrobić przed każdą następną warką, ale przypominam sobie dopiero jak gar jest na palniku.:)

 

Edycja (godz. 20:00) - rozsypałem drożdże Danstar Nottingham.

Edytowane przez m44
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...

#12 Pils niemiecki

 

Skład:

słód pilzneński 3,5 kg

słód monachijski 0,5 kg

chmiel Marynka, granulat 35 g

chmiel Lubelski, granulat, 25 g

drożdże Saflager W34/70

 

Zacieranie:

wsypanie do 67°

61-63° 45 min

71-73° 20 min

podgrzanie do 78°

 

Chmielenie (60 min):

Marynka od początku gotowania

Lubelski w 50 minucie

 

 

Piwo warzone wczoraj.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 7 miesięcy temu...

#13 Belgijskie Specialty Ale II

 

Skład:

Słód pilzneński 5,0 kg

Słód pszeniczny 0,7 kg

Słód karmelowy jasny Steinbach 0,3 kg

Kolendra 10 g

Curaçao 10 g

Cukier kandyzowany 0,5 kg

Chmiel Marynka, granulat, 30 g

Chmiel Lubelski, granulat, 15 g

Wyeast 3787 Trappist High Gravity

 

Zacieranie

61-63° 40 min

71-73° 20 min

podgrzanie do 78°

 

Chmielenie (60 min):

Marynka od początku gotowania

Lubelski i dodatki na 20 minut przed końcem gotowania

 

Niestety w paczce ze sklepu zamiast 0.5kg było tylko 0.25kg cukru kandyzowanego.

Wyszło 21 litrów 18 BLG.

 

Jaka waszym zdaniem jest najlepsza temperatura do wlania THG do fermentora?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.