m44 Opublikowano 25 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2011 Warka #10 została dzisiaj zabutelkowana, a sprzęt piwowarski umyty. Jutro Stout Mleczny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m44 Opublikowano 26 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2011 (edytowane) #11 Stout Mleczny Skład: Słód pilzneński 1,8 kg Słód monachijski 2 kg Słód karmelowy jasny 0,3 kg Słód karmelowy ciemny 0,3 kg Słód barwiący 0,2 kg i jęczmień palony 0,3 kg Laktoza 500 g Chmiel Marynka, granulat, 40 g drożdże Danstar Nottingham Zacieranie: 67°C 40 min 72-73°C 20 min Gotowanie: 60 minut Marynka Laktoza na ostatnie 15 minut gotowania Jeszcze nie chmieliłem ponieważ nadal trwa filtracja. To chyba mój rekord jeśli chodzi o ten etap. Filtruje się godziny od 11 rano, jest może z 12 litrów. Chyba tak zostawię do rana. Edytowane 27 Listopada 2011 przez m44 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 26 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2011 Czym filtrujesz? Jeśli filtracja utknęła to nie ma co czekać, że się przefiltruje. Zacier proponuję z powrotem podgrzać do 78°C . Jeśli używasz wiadra z dziurami, pomaga podniesienie wkładu i nalanie gorącej wody w przestrzeń pod sitem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m44 Opublikowano 26 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2011 Kadzią filtracyjną z BA. Dopiero od następnej warki chcę zrobić eksperyment z wężem w oplocie. Od trzech godzin przyspieszyło do 2-3l na godzinę, więc dodam jeszcze 4l wody i poczekam do rana. Co prawda mam przeczucie, że taka długa filtracja nie jest zgodna ze sztuką, ale mimo wszystko zaryzykuję i wybiorę spanie, żeby potem wstać o 5 rano i kontynuować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 26 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2011 Na przyszłość to dowierć ze 3 razy tyle otworów w tej kadzi i będzie OK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 26 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2011 #11 Stout Mleczny Jeszcze nie chmieliłem ponieważ nadal trwa filtracja. To chyba mój rekord jeśli chodzi o ten etap. Filtruje się godziny od 11 rano, jest może z 12 litrów. Chyba tak zostawię do rana. Coś dzisiaj kiepskie ciśnienie i grawitacja, bo u mnie tak samo słabo dzisiaj filtrowanie idzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 26 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2011 Było robić wczoraj. Ja problemów ze spływem nie miałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m44 Opublikowano 27 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2011 (edytowane) Odfiltrowało do 24l 12 blg. Z tymi otworami to racja, mam to zrobić przed każdą następną warką, ale przypominam sobie dopiero jak gar jest na palniku. Edycja (godz. 20:00) - rozsypałem drożdże Danstar Nottingham. Edytowane 27 Listopada 2011 przez m44 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m44 Opublikowano 28 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2011 Na razie nie widać jeszcze oznak fermentacji. Pierwszy raz stosuję Danstar Nottingham. Czy one mają tendencję do wolnego startowania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaz Opublikowano 28 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2011 U mnie też długo dość startowały zobacz http://www.piwo.org/forum/p94204-04-04-2011-14-07-21.html#p94204 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m44 Opublikowano 28 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2011 Rzeczywiście, startują trochę wolniej niż np. Safale S-04. Jak wróciłem z roboty to był dopiero lekki kożuszek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m44 Opublikowano 6 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2011 W niedzielę przelałem #11 Milk Stouta na cichą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m44 Opublikowano 18 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2011 Dzisiaj Milk Stout został zabutelkowany. Do refermentacji użyłem 140g cukru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m44 Opublikowano 5 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2012 #12 Pils niemiecki Skład: słód pilzneński 3,5 kg słód monachijski 0,5 kg chmiel Marynka, granulat 35 g chmiel Lubelski, granulat, 25 g drożdże Saflager W34/70 Zacieranie: wsypanie do 67° 61-63° 45 min 71-73° 20 min podgrzanie do 78° Chmielenie (60 min): Marynka od początku gotowania Lubelski w 50 minucie Piwo warzone wczoraj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m44 Opublikowano 8 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Września 2012 #13 Belgijskie Specialty Ale II Skład: Słód pilzneński 5,0 kg Słód pszeniczny 0,7 kg Słód karmelowy jasny Steinbach 0,3 kg Kolendra 10 g Curaçao 10 g Cukier kandyzowany 0,5 kg Chmiel Marynka, granulat, 30 g Chmiel Lubelski, granulat, 15 g Wyeast 3787 Trappist High Gravity Zacieranie 61-63° 40 min 71-73° 20 min podgrzanie do 78° Chmielenie (60 min): Marynka od początku gotowania Lubelski i dodatki na 20 minut przed końcem gotowania Niestety w paczce ze sklepu zamiast 0.5kg było tylko 0.25kg cukru kandyzowanego. Wyszło 21 litrów 18 BLG. Jaka waszym zdaniem jest najlepsza temperatura do wlania THG do fermentora? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m44 Opublikowano 14 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Września 2012 Wczoraj Belgijskie Specialty Ale zostało przelane na cichą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się