tibek Opublikowano 28 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2013 Trafiłem na zestaw "Polska IPA" http://piwoszarnia.pl/polska-ipa-25l-p-210.html We wskazówkach warzenia ( http://www.marcin-webdesign.pl/szablon/zestawy_surowce/Polska%20IPA%2017Blg.pdf ) jest taka informacja: Chmielenie:Gotować 60min dodając pierwszą dawkę chmielu Marynka 25g po 10 min gotowania. Po upływie 30min gotowania dodajemy chmiel Sybilla 25g. Pod koniec gotowania tj. 10 min. przed końcem dodajemy chmiel Lubelski 25g oraz płatki ryżowe [0.2kg]. Co osiąga się dając płatki ryżowe na 10 minut gotowania? Wiem, że jeśli są w zasypie to rozjaśniają piwo i czynią je bardziej wytrawnym, ale "chmielić" nimi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 28 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2013 to jakaś pomyłka, pewnie chodziło o mech Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 28 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2013 (edytowane) Co osiąga się dając płatki ryżowe na 10 minut gotowania? Wiem, że jeśli są w zasypie to rozjaśniają piwo i czynią je bardziej wytrawnym, ale "chmielić" nimi? Może spytaj u źródła co autor miał na myśli - może to jakiś błąd? Bo na pewno wprowadzą tu dodatkową skrobię, co raczej nie jest wskazane na tym etapie. to jakaś pomyłka, pewnie chodziło o mech 0,2kg mchu... sporo. Edytowane 28 Maja 2013 przez Stasiek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 28 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2013 Wyglada na blad. Nie widze powodu, dla ktorego nalezalo by dpdac platki podczas chmielenia. Skrobia jakos jeszcze ujdzie, ale szkoda platkow Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piwoszarnia Opublikowano 30 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2013 Płatki są dodawana po to aby piwo było oprócz goryczki było też w smaku gorzkie. Jest to moje piwo ostatnio warzone. Degustacja będzie dopiero za 2tyg. I wtedy będę wiedział czy otrzymałem zamierzony efekt. Jeśli chodzi o czas oddania płatków ryżowych to oczywiście były dodawane do zacierania. Już poprawione. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 30 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2013 (edytowane) Płatki są dodawana po to aby piwo było oprócz goryczki było też w smaku gorzkie. Jest to moje piwo ostatnio warzone. Degustacja będzie dopiero za 2tyg. I wtedy będę wiedział czy otrzymałem zamierzony efekt. Jeśli chodzi o czas oddania płatków ryżowych to oczywiście były dodawane do zacierania. Już poprawione. Płatki ryżowe w zacierze nie dadzą ci smaku gorzkości. Dadzą ci więcej alkoholu w piwie, ale bez smaku. Dodaje się to do piw lekkich aby uniknąć smaku słodowego w piwie. Edytowane 30 Maja 2013 przez scooby_brew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się