aopon Posted May 29, 2013 Share Posted May 29, 2013 Witam, planuję uwarzyć Belgian Dubbel wg przepisu z WIKI: http://www.wiki.piwo.org/Belgian_Dubbel_%28Siekier%29,_Jarek_Zgoda_%28zgoda%29 i chciałem zapytać: 1. jak jest z wysładzaniem filtratu - nie wiem do jakiego Blg mam wysładzać jeżeli później pod koniec gotowania brzeczki dodaje się cukier, rodzynki i figi. Czy oblicza się wstępnie ile Blg podniosą te dodatki? 2. do jakich innych piw górnej fermentacji mogę wykorzystać gęstwę z tego piwa? Dzięki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
karczmarz Posted May 29, 2013 Share Posted May 29, 2013 1. jak jest z wysładzaniem filtratu - nie wiem do jakiego Blg mam wysładzać jeżeli później pod koniec gotowania brzeczki dodaje się cukier, rodzynki i figi. Czy oblicza się wstępnie ile Blg podniosą te dodatki? Ja maksymalnie do 5oblg, bo potem wypłukujesz dużo substancji pogarszających smak piwa. W programach piwowarskich możesz obliczyć o ile wzrośnie Ci ekstrakt po dodaniu porcji cukru, dodajesz go w programie po prostu jako składnik piwa. 2. do jakich innych piw górnej fermentacji mogę wykorzystać gęstwę z tego piwa? Jak wskazuje nazwa drożdży można ich szeroko używać do belgijskich piw klasztornych i ale'ów. Co prawda, to belgijskie drożdże, to jednak przy 16,5oblg warto zebrać drożdże z piany na kolejną warkę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
pepek84 Posted May 29, 2013 Share Posted May 29, 2013 Wysładzaj do objętości 24, 25 litrów, w zależności jakie masz zazwyczaj odparowanie. Tych drożdży nie znam, ale pewnie to to samo co Wyeast THG które zresztą polecam, wyszły mi nich świetne piwa. A co robić jeszcze na nich tripel, blonde, belgian pale ale. Pamiętaj o mocnym starterze do tych mocniejszych piw i jeśli użyjesz Wyeast THG to ostrzegam bo to żarłoki i pracują bardzo intensywnie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zgoda Posted May 29, 2013 Share Posted May 29, 2013 Te drożdże to wg mnie to samo co Wyeast Abbey 2. Rodzynki i figi dałem na pałę, niczego do piwa nie wniosły. Możesz z nich zrezygnować i dać za to więcej cukru albo słodu podstawowego. Link to comment Share on other sites More sharing options...
leszcz007 Posted May 29, 2013 Share Posted May 29, 2013 tych drożdży już raczej nie dostaniesz, jak pisał @Zgoda możesz użyć Abbey 2 albo Belgian Ardennes też powinny pasować. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now