Jump to content

Belgian Dubbel, wysładzanie i inne pytania

Recommended Posts

Witam,

planuję uwarzyć Belgian Dubbel wg przepisu z WIKI: http://www.wiki.piwo.org/Belgian_Dubbel_%28Siekier%29,_Jarek_Zgoda_%28zgoda%29

i chciałem zapytać:

1. jak jest z wysładzaniem filtratu - nie wiem do jakiego Blg mam wysładzać jeżeli później pod koniec gotowania brzeczki dodaje się cukier, rodzynki i figi. Czy oblicza się wstępnie ile Blg podniosą te dodatki?

2. do jakich innych piw górnej fermentacji mogę wykorzystać gęstwę z tego piwa?

Dzięki.

1. jak jest z wysładzaniem filtratu - nie wiem do jakiego Blg mam wysładzać jeżeli później pod koniec gotowania brzeczki dodaje się cukier, rodzynki i figi. Czy oblicza się wstępnie ile Blg podniosą te dodatki?

Ja maksymalnie do 5oblg, bo potem wypłukujesz dużo substancji pogarszających smak piwa. W programach piwowarskich możesz obliczyć o ile wzrośnie Ci ekstrakt po dodaniu porcji cukru, dodajesz go w programie po prostu jako składnik piwa.

2. do jakich innych piw górnej fermentacji mogę wykorzystać gęstwę z tego piwa?

Jak wskazuje nazwa drożdży można ich szeroko używać do belgijskich piw klasztornych i ale'ów. Co prawda, to belgijskie drożdże, to jednak przy 16,5oblg warto zebrać drożdże z piany na kolejną warkę.

Wysładzaj do objętości 24, 25 litrów, w zależności jakie masz zazwyczaj odparowanie. Tych drożdży nie znam, ale pewnie to to samo co Wyeast THG które zresztą polecam, wyszły mi nich świetne piwa. A co robić jeszcze na nich tripel, blonde, belgian pale ale. Pamiętaj o mocnym starterze do tych mocniejszych piw i jeśli użyjesz Wyeast THG to ostrzegam bo to żarłoki i pracują bardzo intensywnie.

Te drożdże to wg mnie to samo co Wyeast Abbey 2. Rodzynki i figi dałem na pałę, niczego do piwa nie wniosły. Możesz z nich zrezygnować i dać za to więcej cukru albo słodu podstawowego.