aopon Opublikowano 29 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2013 Witam, planuję uwarzyć Belgian Dubbel wg przepisu z WIKI: http://www.wiki.piwo.org/Belgian_Dubbel_%28Siekier%29,_Jarek_Zgoda_%28zgoda%29 i chciałem zapytać: 1. jak jest z wysładzaniem filtratu - nie wiem do jakiego Blg mam wysładzać jeżeli później pod koniec gotowania brzeczki dodaje się cukier, rodzynki i figi. Czy oblicza się wstępnie ile Blg podniosą te dodatki? 2. do jakich innych piw górnej fermentacji mogę wykorzystać gęstwę z tego piwa? Dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 29 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2013 1. jak jest z wysładzaniem filtratu - nie wiem do jakiego Blg mam wysładzać jeżeli później pod koniec gotowania brzeczki dodaje się cukier, rodzynki i figi. Czy oblicza się wstępnie ile Blg podniosą te dodatki? Ja maksymalnie do 5oblg, bo potem wypłukujesz dużo substancji pogarszających smak piwa. W programach piwowarskich możesz obliczyć o ile wzrośnie Ci ekstrakt po dodaniu porcji cukru, dodajesz go w programie po prostu jako składnik piwa. 2. do jakich innych piw górnej fermentacji mogę wykorzystać gęstwę z tego piwa? Jak wskazuje nazwa drożdży można ich szeroko używać do belgijskich piw klasztornych i ale'ów. Co prawda, to belgijskie drożdże, to jednak przy 16,5oblg warto zebrać drożdże z piany na kolejną warkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 29 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2013 Wysładzaj do objętości 24, 25 litrów, w zależności jakie masz zazwyczaj odparowanie. Tych drożdży nie znam, ale pewnie to to samo co Wyeast THG które zresztą polecam, wyszły mi nich świetne piwa. A co robić jeszcze na nich tripel, blonde, belgian pale ale. Pamiętaj o mocnym starterze do tych mocniejszych piw i jeśli użyjesz Wyeast THG to ostrzegam bo to żarłoki i pracują bardzo intensywnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 29 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2013 Te drożdże to wg mnie to samo co Wyeast Abbey 2. Rodzynki i figi dałem na pałę, niczego do piwa nie wniosły. Możesz z nich zrezygnować i dać za to więcej cukru albo słodu podstawowego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 29 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2013 tych drożdży już raczej nie dostaniesz, jak pisał @Zgoda możesz użyć Abbey 2 albo Belgian Ardennes też powinny pasować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się