krzysiek9999 Opublikowano 29 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2013 Witam Chcę zrobić coś na kształt AIPA i pomysł mam taki: Słody: Pale Ale - 5kg Monachijski - 1 kg Karmelowy jasny - 0,5 kg zacieranie 60' w 680 Chmielenie - i tu mam największy problem, ale chciałem tak: Cascade (7,9%a-k) - 25g 60' Cascade - 25g 30' Willamette (4,1%a-k) - 25g 10' Willamette - 25g 10' Willamette - 50g na zimno (na cichą ok. 7 dni) Liczę na ok. 22-23 l Blg18 i IBU ok. 60 Proszę o ocenę i ewentualną korektę, chociaż możliwości manewru mam niewielkie - jeśli chodzi o słody, to tylko zmieniać mogę ilość (ew. mam jeszcze karmelowy ciemny i kawowy ) , a chmiele mam jeszcze tylko polskie (za to wszystkie). Z amerykańskich mam tylko właśnie Cascade i Willamete po 100 g. Oczywiście wszelkie zmiany jeśli chodzi o zacieranie i chmielenie są akceptowalne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 29 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2013 Nie masz jakiegoś chmielu na goryczkę? Niekoniecznie amerykański. Jeśli chcesz amerykański klimat to ja bym raczej chmielił Willamette na goryczkę i Cascade na aromat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynieks Opublikowano 29 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2013 (edytowane) Rozumiem, że 25 g na 10 min i 25 g na 1 min. Wg brewtargeta goryczka mi wyszła ok. 40, więc możesz śmiało dorzucić, np. po 10 g na każdym etapie. I tak dla jaj sypnij po 10 g jednego i drugiego do zacierania i filtrowania. Będzie fajnie! A by the way: Jaką, Łaskawco, planujesz wydajność? Bo plan wyciśnięcia 23 litrów 18 bailinga wygląda ambitnie... Sama końcówka widełek stylu. Edytowane 29 Maja 2013 przez zbynieks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VeryBerry Opublikowano 29 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2013 (edytowane) jak na moje przy takim chmieleniu będzie to bardziej IPA niż AIPA. Jeśli masz tylko polskie chmiele to ja bym dał trochę marynki do goryczki marynka - 20 g- 60min Cascade - 15g - 60min Cascade - 10g - 30min Cascade - 25g - 25min a dalej tak jak rozpisałeś Co do zacierania to ja dałbym jeszcze trochę karmelowego ciemnego (300g)- powinno fajnie poprawić kolorek, a ponad to moim zdaniem takie karmelowe posmaki przy takiej goryczce bardzo fajnie pasują ps. A by the way: Jaką, Łaskawco, planujesz wydajność? Bo plan wyciśnięcia 23 litrów 18 bailinga wygląda ambitnie... Sama końcówka widełek stylu. też jestem ciekaw - sam będę robił jutro AIPA i przy zasypie 7,500kg słodów łącznie, założeniu 25l gotowego piwa i wydajności 80%, Blg wychodzi mi 16,9 Edytowane 29 Maja 2013 przez VeryBerry Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 29 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2013 A by the way: Jaką, Łaskawco, planujesz wydajność? Bo plan wyciśnięcia 23 litrów 18 bailinga wygląda ambitnie... Sama końcówka widełek stylu. Tak po prawdzie to tylko dlatego aż 18, bo ostatnio jak robiłem np. Milk Stouta, to przy zasypie 4,5 kg wyszło mi 28 l o Blg 12... Więc wydajność ok. 78% z tego co się orientuję. Jak mi teraz też wyjdzie taka wydajność, to przy Blg 16 znowu mi drożdże wyemigrują przez rurkę A może nie wiem z jak to policzyć? Uświadomcie mnie pls I tak dla jaj sypnij po 10 g jednego i drugiego do zacierania i filtrowania. Będzie fajnie! A co to da? No i ponieważ Cascade, który mam ma dużą zawartość alfa-kwasów, to tak pomyślałem, że może on być na goryczkę... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynieks Opublikowano 30 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2013 A co to da? będzie trochę bardziej, raz spróbowałem i były takie głębsze aromaty, podobało mi się. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m17essi Opublikowano 12 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2013 Witam posiadam Słody: Pale Ale - 5kg Monachijski - 1 kg Karmelowy jasny - 0,3 kg Bursztynowy - 0,4kg Pszeniczny - 0,3kg Chmiele po 100g chinook,cascade,amarillo i citra Chciałbym zrobić piwko według tej receptury http://www.piwo.org/topic/6887-browar-undeath-czyli-warzone-na-uboczu-w-bytomiu-odrzanskim/page__st__200?do=findComment&comment=203198 tylko centinenial zastąpić cascade.Chyba że macie pomysł na jakieś inne chmielenie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 13 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2013 Możesz zastąpić, Centennial to takie "Cascade na sterydach". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 13 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2013 No i VerryBerry miał rację - wyszło bardziej IPA niż AIPA, ale całkiem smaczne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hopek Opublikowano 29 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2013 Proszę o ocenę receptury mojego pierwszego AIPA: 22l strzegomskie: 5kg pale ale 0,3kg karmelowy 150 0,2kg pszeniczny jasny zacieranie 65' 670C chmielenie: Chinook 60', 45', 30' po 10g Amarillo 20', 15', 10' po 10g Citra 10', 5', 1' po 10g na zimno: 20g Amarillo, 20g Citra fermentacja US-05, tydzień burzliwej, tydzień-dwa cicha (7dni chmielenie na zimno). Proszę o krytykę i sugestię w stronę poprawy przepisu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Voitas Opublikowano 29 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2013 moim zdaniem za mało chmielu na 60'. goryczka będzie nijaka. lepiej wrzuć cały ten Chinook od razu. zakładasz burzliwej tydzień, a co jak fermentacja się wydłuży? i na zimno bym chmielił max 4-5 dni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat Opublikowano 29 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2013 Pewien piwowar na spotkaniu uświadomił mnie, że stosowanie innych słodów niż Pale Ale Maris Otter w piwach typu IPA AIPA itp. mija się z celem. Jako argument podał, że piwa, które wygrywają konkursy, głównie składają się ze słodu Pilzneńskiego. Pewnie coś w tym jest. Poprawcie mnie, jeśli gadam bzdury. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 29 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2013 http://browar-czarnalapa.blogspot.com nie śmiga blog więc po co masz w opisie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 29 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2013 Albo jedno, albo drugie. Coś pokręciłeś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat Opublikowano 30 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2013 http://browar-czarnalapa.blogspot.com nie śmiga blog więc po co masz w opisie? Śmiga, tylko nie ma treści. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AveCezar Opublikowano 22 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2013 Ave! Podepnę się pod wątek.... Jako, że planuję uwarzyć moje pierwsze AIPA proszę o opinię dotycząca poniższej zestawu, który posiadam (głównie czasy chmielenia), jesli cos zmienić - rady mile widziane Słód pale ale 4,5-5kg Słód Caraamber 1,0 kg Słód karmelowy ciemny Caraaroma 300 0,2kg Chmiel Cascade 30g Chmiel Centennial 60g Chmiel Citra 30g Chmiel Chinook 30g Czy mogę do powyższego zestawy wykorzystać gęstwe po safbrew s-33? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WojtekW Opublikowano 22 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2013 Ja bym tych drożdży nie polecał do tego typu piwa. Robiłem na nich jakieś Ale, ale z czasem przyznaję, że to nie było to... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bzdzionek Opublikowano 22 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2013 Co do chmielenia, na goryczkę dałbym Chinook ma najwięcej alfa kwasów, reszta już na smak i aromat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bzium1986 Opublikowano 22 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2013 Pewien piwowar na spotkaniu uświadomił mnie, że stosowanie innych słodów niż Pale Ale Maris Otter w piwach typu IPA AIPA itp. mija się z celem Maris Otter do AIPA? Wszelkie zalety tego słodu zostają i tak przykryte przez chmiel. Skoro nie robi różnicy, to po co przepłacać? Maris otter zostawiłbym sobie na inne piwa, jak porter angielski, gdzie użycie tego słodu robi różnicę... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 22 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2013 Pewien piwowar na spotkaniu uświadomił mnie, że stosowanie innych słodów niż Pale Ale Maris Otter w piwach typu IPA AIPA itp. mija się z celem. Jako argument podał, że piwa, które wygrywają konkursy, głównie składają się ze słodu Pilzneńskiego. Pewnie coś w tym jest. Poprawcie mnie, jeśli gadam bzdury. To Pale Ale Maris Otter czy Pilzneński, zdecyduj się? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 22 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2013 A czemu od razu Maris Otter? Wiem, ze Pearl nie jest jakos wyrozniajaca sie odmiana, Ale jest tyle innych jak Flagon, Golden Promise, Optic, Halcyon Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 22 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2013 Ave! Podepnę się pod wątek.... Jako, że planuję uwarzyć moje pierwsze AIPA proszę o opinię dotycząca poniższej zestawu, który posiadam (głównie czasy chmielenia), jesli cos zmienić - rady mile widziane Słód pale ale 4,5-5kg Słód Caraamber 1,0 kg Słód karmelowy ciemny Caraaroma 300 0,2kg Chmiel Cascade 30g Chmiel Centennial 60g Chmiel Citra 30g Chmiel Chinook 30g Czy mogę do powyższego zestawy wykorzystać gęstwe po safbrew s-33? Po pierwsze masz o wiele za duzo karamelu. Do IPA daj do 10% karamelu w stosunku do slodu podstawowego. Zasyp: 5 kg Pale Ale / Pils 0.45 kg caraamber Chmiele: Chinook 30g 60' Centennial 30g 15 min Cascade 30g 0 min Citra 30g na zimno Centennial 30g na zimno Drożdże: US-05 (nie S-33) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AveCezar Opublikowano 22 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2013 Dzięki! o to chodziło, nie mam doświadczenia z chmielami z za oceanu więc pozostaje mi oprzeć się na w/w przykładzie. w przypadku późniejszych AIPA będę już kombinował sam. ...jeszcze jedno czy jak dodam tylko 0,45 caraamber'a kolor nie będzie zbyt jasny? chciałbym uzyskać intensywnie bursztynowy kolor. Ave! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 22 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2013 ...jeszcze jedno czy jak dodam tylko 0,45 caraamber'a kolor nie będzie zbyt jasny? chciałbym uzyskać intensywnie bursztynowy kolor. Ave! Będzie miał dobry kolor na IPA. Albo, zawsze możesz to zastąpić jakimś karamelowym 60-80L, (~120-160 EBC). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 22 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2013 ...jeszcze jedno czy jak dodam tylko 0,45 caraamber'a kolor nie będzie zbyt jasny? chciałbym uzyskać intensywnie bursztynowy kolor. samo 15-16 Blg zrobi trochę roboty, caraamber dodatkowo pokoloruje i będzie ok będzie pan zadowolony Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się