AveCezar Opublikowano 23 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2013 ...dzieki za info. w przyszłym tygodniu zaczynam . Ave! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cyneq Opublikowano 23 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2013 Tak przy okazji - popełniłem ostatnio klona Hop Ottin IPA według Szamotulskich, i mam dziwne wrażenie że próbka która wczoraj piłem (butelkowana przy zlewaniu na cichą) jest naprawdę mało gorzka! Mimo że w opisie sugerowali 90 IBU, przy 17BLG. Mi akurat wychodzi raczej 60-70 obliczeń. A oryginalnie receptura o ile pamiętam była mniej więcej taka: ( na 5 galonów, czyli 18.9 l) - 6 kg Pale Ale - 0.3 kg karmelowego 60L ( dałem karmelowy 120 EBC) - Magnum 12% na goryczkę 56 gram (plus Caskade w zatrważających ilościach na aromat w paru podejściach) Co ciekawe moim zdaniem te wszystkie ich klony mają za dużo słodu a za mało chmielu ( po przeliczeniu dostałem 20 litrów 19tki zamiast 17tki - i do tego mało gorzkiej ) Aha, kolor czegoś takiego jest naprawdę mocno miedziany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 23 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2013 po przeliczeniu dostałem 20 litrów 19tki zamiast 17tki - i do tego mało gorzkiej Jak podniosłeś ekstrakt o 2 Blg to normalne że piwo jest mniej goryczkowe. Najwyraźniej receptura zakładała niższą wydajność. Jeśli wydajność masz wyższą, to ilość chmielu również musisz zwiększyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cyneq Opublikowano 23 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2013 Logiczne. Tylko że teraz jak rozcieńczę to i ekstraktywność i goryczka spadnie, więc kombinuję... W sumie oni nie tak strasznie słabą wydajność założyli (coś koło 55%) jak na takie ekstraktywne piwo, w sumie wydawała mi się wiarygodna, będę miał nauczkę na przyszłość. Może to prawda że Pale Ale ze strzegomia to taki wydajny nadspodziewanie jest. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AveCezar Opublikowano 12 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2013 ... jedno pytanie. Ze względu na termin ważności ześrutowanych słodów (czyszczenie stanów magazynowych )uwarzyłem wczoraj jeszcze jedną warkę: słód Pale Ale 4,5 kg abbey malt 0,5kg caramunich 0,5kg końcowy wynik uwarzonej brzeczki to16Blg i mocny ciemny kolor. Do chmielenia wykorzystałem chmiel Chinook, cascade i centennial AIPA z tego nie będzie na pewno to już wiem. .. Zastanawiam sie czy receptura nie będzie zbliżona do BIPA ale nie mam doświadczenia z tym stylem. Ma ktoś z was doświadczenie z takim zestawem surowców? Jakiemu stylowi będzie bliżej jeśli nie BIPA. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 12 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2013 AIPA z tego nie będzie na pewno to już wiem. .. A dlaczego? gęstość OK, kolor OK, pytanie tylko ile chmieli dałeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AveCezar Opublikowano 12 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2013 ...podobnie jak do AIPA receptury scooby'ego: Chinook 30g 60' Centiennal 30g 30' Cascade 30g 1' na zimno chce jeszcze coś też jeszcze dorzucić. ..aha jeszcze jedno. Drożdże coś słabo ruszyły. Widzę że w brzeczce namnożyło się sporo ale piany prawie nic. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AveCezar Opublikowano 12 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2013 ....us-05 zapomniałem dodać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 12 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2013 No to nadal nie wiem dlaczego uważasz, że to na pewno nie będzie AIPA? Czekać, cierpliwie czekać, a piwo będzie niezłe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AveCezar Opublikowano 12 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2013 Podobno do zasypu w AIPA oprócz słodu pale ale dodaje się max 10% innego słodu np. karmelowego. Ja do 4,5 kg pale dodałem 2x0,5kg i stąd moje obawy. Ale ok. uzbrajam się w cierpliwość. AVE! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 13 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2013 Będzie za bardzo karmelowe, a może wyjść również za ciężkie. Pilzneński, monachijski jasny, odrobina karmelowego - i wystarczy. Ma być wytrawnie, żeby goryczka nie kleiła się do języka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AveCezar Opublikowano 14 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2013 .....w zeszłym tygodniu zrobiłem test. Efekt jest niesamowity! najlepsze piwo jakie w życiu piłem. Co prawda jest to pierwsze AIPA jakie zrobiłem, więc zabieram się niedługo za długie (żeby mieć punkt odniesienia). Scooby - dzięki za wskazówki dotyczące chmielenia . jedno pytanie ... Mam 4kg słodu pale ale i jakieś resztki ok 200gr abbey malt i 150 karmelowego. 50gr - lubelskiego 50gr - marynki 30gr - willamette 30gr - centennial Czy z powyższej ilości chmielu zakwalifikuje to na AIPA? (pewnie przez marynkę i lubelski nie) Czy jednak za mało i trzeba jednak celować w klasyczne IPA ? Ave! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gąska Opublikowano 14 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2013 Klasyczne IPA to moim zdaniem English IPA, więc takiego też nie zrobisz bez angielskich chmieli. Do tego masz za mało słodów. Może jakieś APA da radę z tego zrobić prędzej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 14 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2013 Za mało słodów i za mało amerykańskiego chmielu. Jak chcesz mieć AIPA, to musisz czegoś dokupić, jak niekoniecznie, to z tego co masz wyjdzie Bitter. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 14 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2013 (edytowane) Mam 4kg słodu pale ale i jakieś resztki ok 200gr abbey malt i 150 karmelowego. 50gr - lubelskiego 50gr - marynki 30gr - willamette 30gr - centennial Uwarz sobie APA: 4 kg pale malt 300g cukru (sacharoza, na ostatnie 10 min gotowania, dla podbicia OG) 150g karamelowego 25g Marynki 60' 15g Willamette 15' 15g Centennial 15' 15g Willamette 5' 15g Centennial 5' US-05 Edytowane 14 Listopada 2013 przez scooby_brew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ontario_ab Opublikowano 9 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2013 Zamierzam zrobić moje drugie AIPA i tym razem za wzór stawiam kultowy Atak Chmielu. Pinta daje tam słód melanoidowy, carapils, carahell i oczywiscie pale ale. Oczywiście receptura jest nieodgadniona i za nią szacun, ale chcę trafić w to ile się da. Zakładam tak: Pale Ale - 4,5 kg Melanoidowy - 0,5 kg Carapils - 0,3 kg Carahell - 0,3 kg Jak wstawiam pod kalkulator barw to trochę jasne mi wychodzi: 15,3 EBC. Co myślicie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wilkor Opublikowano 9 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2013 Wydaje mi się, że zasyp jest w miarę ok. Tylko zacierałbym bardziej na wytrawno. Jeśli chmiele dajesz te same, to oczywiście citra na goryczkę bo ma największą ilość alfa kwasów. Na zimno i/lub na 5-0 minut przed koncem gotowania simcoe lub cascade w zależności od tego czy aromat chcessz bardziej żywiczno-cebulowy (imho taki jest simcoe) czy słodko- kwiatowy (tak pachnie mi cascade). Powinieneś z tego uzyskać lekką ręką 15 Blg w ilości 20L. ontario_ab 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bzdzionek Opublikowano 9 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2013 Po co Ci ten słód melanoidynowy, AIPA ma mieć aromat chmielowy, a nie słodowy, zastąp go pszenicznym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wilkor Opublikowano 9 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2013 Kolega napisał że wzoruje się na Ataku Chmielu w którym ten słód jest. Pszeniczny owszem poprawi pianę. Melanoidynowy wprowadzi rzeczone melanoidyny, lekki chlebowy posmak w kontrze do goryczy. W żadnym wypadku nie jest to coś nie na miejscu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat Opublikowano 10 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2013 Robiłem warkę na podobnym zasypie. Ze słodem melanoidynowym radzę uważać. Bardzo łatwo przesadzić, wówczas aromat przypieczonego spodu od ciasta zdominuje całe piwo. Nie jestem zwolennikiem tego słodu, dlatego w zamian dał bym monachijski lub wiedeński i troszkę pszenicznego. Oczywiście zasyp jest jak najbardziej OK. Zacieraj na wytrawnie, powiedzmy 50 - 60 min w 63 - 64C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ontario_ab Opublikowano 10 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2013 Nie za jasne będzie to piwo ? Co proponujecie by było bardziej czerwone czy bursztynowe ? Dotychczas robiłem warki z gotowych zestawów, które notabene sobie chwalę... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat Opublikowano 10 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2013 Dodaj słód karmelowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 10 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2013 Dodaj słód karmelowy. Tam jest za dużo karmelowych, 600 g i do tego pół kilo melanoidynowego. Zrobiłem IPA z 400 g karmelowego 150 EBC i było akurat w smaku (ale celowałem w niską goryczkę), choć powiedziałbym, że ciut za ciemne. Następnym razem dam albo mniej, albo jaśniejszego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ontario_ab Opublikowano 10 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2013 W Ataku Chmielu cudnie czuć karmel. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 10 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2013 Co kto lubi, ja nie. Dla mnie IPA ma być wytrawne, absolutnie nie "degustacyjne". Pić dużymi łykami, bez ociągania, z uśmiechem na twarzy - a potem jeszcze co najmniej jedno. Z tym się zupełnie nie kojarzy karmel. Biniu, ontario_ab i Serpiente 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się