Jump to content

Gulasz wołowy w Stoucie.


jacer

Recommended Posts

Składniki:

- szklanka Stoutu

- 1,5 szklanki bulionu wołowego

- 0,5kg wołowiny

- tymianek

- oregano

- rozmaryn

- kilka marchewek

- seler naciowy

- 0,25kg pieczarek

- czerwona papryka

- 4 ząbki czosnku

- pół puszki groszku

- mąka

- sól

- pieprz

- oliwa

 

Wołowinę kroimy w odpowiednie kawałki, do mąki dodajemy sól, obtaczamy kawałki mięsa w mące otrzepujemy nadmiar i i mocno obsmażamy na oliwie.

Marchewkę kroimy w słupki, seler w dłuższe kawałki, czosnek grubo, pieczarki obieramy i kroimy na pół.

 

Do obsmażonej wołowiny wlewamy bulion i piwo. Gotujemy do miękkości.

 

W naczyniu żaroodpornym układamy warzywka i mięso warstwowo posypując przyprawami, pieprzem i solą. Zalewamy sosem, przykrywamy i wsadzamy do piekarnika nagrzanego do 180st C na pół godziny do miękkości warzyw.

 

smacznego

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.