małe piwo Opublikowano 3 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2013 na początek warka nr 2: India Black Ale zasyp: 1. Pale Ale 3,25 kg 2. Munich 1 kg 3. Chocolate 900 EBC 250 g 4. Carafa® Special type 1 Weyerm.800-1000 EBC 250 g 5. Roasted Black 1400 EBC 250 g zacieranie: 62°C 60 min 72°C 15 min chmielenie: 1. Centennial 30 g 60 min 2. Centennial 30 g 45 min 3. Cascade 20 g 30 min 4. Cascade 20 g 15 min 5. Cascade 20 g 5 min 6. Cascade 60 g 0 min drożdże US-05, temperatura ok. 22°C czeka w butelkach na degustację jeszcze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 3 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2013 To faktycznie wygląda mocarnie. Ile IBU wyliczyły Ci programy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
małe piwo Opublikowano 4 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2013 To faktycznie wygląda mocarnie. Ile IBU wyliczyły Ci programy? piękne 117 (na podstawie http://www.rooftopbrew.net/ibu_calculator2.php) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
małe piwo Opublikowano 7 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2013 Są tacy, którzy Dzień IPA świętowali przy dobrym IPA. Mój zapas IPA niestety wyparował, ale mogłem pocieszyć się rozlewem swojego do butelek Warka #3 KOSCIUSHKO COMRADE Samodzielnie ześrutowany słód. Surowce ze sklepu brouwland.com Gdzieś tydzień przed warzeniem rozpocząłem eksterminację muszek. Po tygodniu walk i zwiększonej higieny w miejscach zapalnych praktycznie się udało i nie sprawiły żadnego kłopotu przez cały czas tworzenia piwa. Skład: 3,75 kg Pale Ale 7 EBC 0,25 kg Cara Amber 60-80 EBC 0,25 kg Cara Crystal 120 EBC 43g Simcoe (13%) 62g Cascade (7,7%) 32g Centennial (10%) drożdże SAFALE US-5 Zacieranie: 18L, Pale Ale wrzucony przy temperaturze 68°C 75 min 66 C (±2°C), dorzuciłem Cara Amber i Crystal 15 min 76°C Filtracja 40min (fałszywe dno) Gotowanie: 60 min Simcoe 12g 45 min Simcoe 15g 30 min Cascade 15g 15 min Cascade 15g 5 min Simcoe 15g Finalnie wyszło 17L brzeczki o Blg 15. Chłodzenie no chill w fermentatorze. Wydajność 64%. Fermentacja: Drożdże SAFALE US 05 zadane w temperaturze pokojowej o poranku dnia następnego przy temperaturze ok. 22°C. Burzliwa trwała około 5 dni w temperaturze 23-26°C (cholerne upały). Potrzymałem jeszcze 2 dni i przelałem na cichą. Na cichej piwo leżało 10 dni w podobnym zakresie temperatur. Trzy dni przed rozlewem dodałem po 32g granulatu Cascade i Centennial'a. Rozlew: Finalnie rozlałem 14L piwa o BLG 3 (sprawdzone po FFT) z dodatkiem 98g glukozy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się