mat Opublikowano 30 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2013 (edytowane) Cześć. Ostatnio na twójbrowar.pl pojawiła się nowa odmiana chmielu, jak ją określili - eksperymentalna. Mowa o Belmie. Od razu do głowy wpadł mi pomysł, że może dało by radę zrobić na niej coś w rodzaju piwa pszenicznego. Po kilku dniowym przeglądaniu różnych forów, oraz przy pomocy BeerSmith'a udało mi się sklecić coś takiego: 2,20 kg Wheat Malt, Pale (Weyermann) 1,70 kg Pilsner (Weyermann) 0,30 kg Munich I (Weyermann) 0,20 kg Carahell (Weyermann) 10,00 g Belma [12,00 %] - Boil 60,0 min (leaf) 10,00 g Belma [12,00 %] - Boil 15,0 min (leaf) 20,00 g Belma [12,00 %] - Boil 1,0 min (leaf) Safale American (DCL/Fermentis #US-05) Zacieranie: 67 - 68 przez 60 min 78 minuta Wysładzanie: do uzyskania 22-23 litrów brzeczki o ekstrakcie 12 blg. Fermentacja: burzliwa - 7 dni cicha - brak Co o tym sądzicie. Czy w tym przypadku przerwa scukrzająca jest wymagana? Jej obecność ma duży wpływa na treściwość gotowego piwa? Edytowane 30 Czerwca 2013 przez mathew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e-prezes Opublikowano 30 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2013 Też kupiłem i przymierzam się właśnie do trzeciego podejścia do american wheat właśnie z tym chmielem. Zacieranie zrobiłeś wg. mnie dobre, choć dekstrynująca wydaje się za długa. Po 60 min. w scukrzającej nie bardzo jest co jeszcze przerobić na dekstryny. Amerykańce od razu robią wygrzew, bez dekstrynującej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
moria Opublikowano 30 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2013 na belmę polowałam już od kilku miesięcy i też planuję zrobić z nią pszeniczne Daj znać, jak wyszło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat Opublikowano 30 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2013 Amerykańce od razu robią wygrzew, bez dekstrynującej. Skoro tak Jankesi robią, nie pozostaje mi nic innego jak się dostosować Natomiast zastanawiam się nad skróceniem przerwy maltozowej do 50 min. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat Opublikowano 14 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2013 Piwo wczoraj przelane na burzliwą. Temperatura fermentacji ok. 20 stopni. Drożdże ładnie pracują. Z zakładanej gęstości 11,4 wyszło 11 blg. Nie jest źle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
moria Opublikowano 14 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2013 Ja właśnie dziś robię, też pszenicę, single hop. Zobaczymy, co wyjdzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat Opublikowano 16 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2013 Wczoraj przeprowadziłem inspekcję. Oczom mym ukazała się piękna piana. Fermentacja trwa w najlepsze. Myślę, że w okolicach niedzieli można będzie butelkować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat Opublikowano 23 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2013 W sobotę piwko zostało przelane do butelek po tygodniowej fermentacji. Zastanawiam się czy nie za krótko trzymałem je na burzliwej? Czas pokaże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 23 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2013 Offtop się robi, ale po prostu muszę... Zastanawiam się czy nie za krótko trzymałem je na burzliwej? Czas pokaże. Ale jakie zastanawianie? Albo fermentacja się zakończyła, albo nie, co sprawdzasz robiąc pomiary. Żadnego miejsca na zgadywanki, czy inne wróżenie z bulkadełka tu nie ma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat Opublikowano 24 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2013 (edytowane) Offtop się robi, ale po prostu muszę... Offtop - Off-topic (w skrócie OT; ang.nie na temat) - używane powszechnie na stronach internetowych, forach dyskusyjnych, IRC-u etc. określenie tekstu, który nie jest zgodny z narzuconym uprzednio tematem rozmowy. Jak dla mnie off top nie miał/ma tu miejsca. No może gdyby rozmowa zeszła na temat wyższości książki nad filmem, wówczas moglibyśmy mówić o off topic'u. Edytowane 24 Lipca 2013 przez mat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mościcki Opublikowano 26 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2013 Hej, brakuje mi tasting notes - jak tam Belma - jaki aromat wnosi - faktycznie truskawki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 26 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2013 Offtop się robi, ale po prostu muszę... Zastanawiam się czy nie za krótko trzymałem je na burzliwej? Czas pokaże. Ale jakie zastanawianie? Albo fermentacja się zakończyła, albo nie, co sprawdzasz robiąc pomiary. Żadnego miejsca na zgadywanki, czy inne wróżenie z bulkadełka tu nie ma. Na cichej można piwsko przetrzymać co by mieć mniej syfu w butelkach, niezależnie od postępów fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
moria Opublikowano 26 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2013 http://premiumrosa.eu/sklep/?c=Syropy%20kulinarne&d=9 syrop truskawkowy z truskawek... szok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat Opublikowano 26 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2013 Pierwsze próby po 5 dniach. Truskawki zupełnie nie czuć. W ogóle zero aromatu chmilowego. Na chwilę obecną piwo oscyluje gdzieś pomiędzy pilsem a pszenicznym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat Opublikowano 29 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2013 (edytowane) Piwko po tygodniu nabrało lekko owocowego aromatu. Drożdże zaczęły być mnie lub wcale wyczuwalne. Idealne na Wrocławskie upały. Mały update Edytowane 3 Sierpnia 2013 przez mat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cichus Opublikowano 1 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2013 Przepiękna piana. A jak z nagazowaniem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat Opublikowano 3 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2013 (edytowane) Wg mnie, nagazowalo sie idealnie. Jest bardzo pijalne. Edytowane 3 Sierpnia 2013 przez mat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się