Skocz do zawartości

Piwny depozyt - Warszawa - Piwomaniak


cml

Rekomendowane odpowiedzi

Zabrałem Munich Dunkel, a zostawiłem "Rogacz" - Żytnie.

 

Aktualny stan:

Kacerz:

"Pacyfista" - Oceanian wheat x3

Ginger Weizenbock

Pistachio Pils x3

Browar Phoenix:

RIS 20

RIS 22

Witbier

Gliss:

"Bad Wolf" - Dry Stout x2

Bazyl:

Belgian Amber x2

IPA

Alderaan:

Mandelorian Hefewaizen

Wężowe specjały:

APA

Hop Labs:

Witbier

Hefewaizen

Browar Atomowy:

"Rogacz" - Żytnie

Edytowane przez HomoChemicus
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Byłem chyba w ubiegłym tygodniu. Zostawiłem 3 szt. pilsnera z pistacjami (tak, to moje, a nie Browaru Phoenix:)) i wziąłem ESB, black IPA i koźlaka. Niestety, wszystkie warki były dosyć stare i w pierwszych dwóch był bardzo agresywny gushing, a tylko koźlak jako tako się uchował.

 

Natomiast co do moich piw, to wydaje mi się że oceanian wheat, a już na pewno weizenbock, mogą nie nadawać się do degustacji. To pszenice, więc starzeją się bardzo szybko.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czas spróbować swoich sił w ocenie piwa.

 

Munich Dunkel - corsano

 

Barwa: Mocny miedziany kolor.

Piana: Piana mała, jednak pozostająca na dłużej.

Aromat: Przyjemny chlebowo-słodowy zapach, lekko miodowy.

Smak : Mocno chlebowy, miodowy. Goryczka zdecydowana, dominująca, lekko zalegająca, lecz przyjemna. Nagazowanie średnie, do średnio wysokiego.

Ogólne wrażenia: Bardzo dobre piwo, te miodowe posmaki przypadły mi do gustu. Goryczka jak na ten styl moim zdaniem za wysoka.

Edytowane przez HomoChemicus
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pobrałem RIS Phoenix 20 oraz "Rogacz" z Browar Atomowy. Zostawiłem 2 x "Yayami Omate" Rice Ipa. Wrażeń degustacji można spodziewać się w najbliższej przyszłości. A tak wogóle to witam wszystkich kolegów piwowarów z forum.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mam prośbę, aby po zmianie zawartości depozytu osoba ta wkleiła aktualną listę.

 

Aktualny stan:

Kacerz:

"Pacyfista" - Oceanian wheat x3

Ginger Weizenbock

Pistachio Pils x3

Browar Phoenix:

RIS 22

Witbier

Gliss:

"Bad Wolf" - Dry Stout x2

Bazyl:

Belgian Amber x2

IPA

Alderaan:

Mandelorian Hefewaizen

Wężowe specjały:

APA

Hop Labs:

Witbier

Hefewaizen

Altrus:

"Yayami Omate" - Rice Ipa x2

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

"Rogacz" Browar Atomowy

 

Barwa: Ciemno miedziany do kasztanowego.

Piana: Piana z początku ładna choć niezbyt obfita, jednak szybko opada.

Aromat: Lekkie banany, brak goździka. Ciekawe nuty przyprawowe i takie ziemiste (to chyba właśnie od żyta)

Smak : Ciemne pieczywo i dalej te nuty przyprawowe, które moim zdaniem trochę przypominają sos sojowy? Dość niskie wysycenie szczególnie jak na styl.Pojawia się też mocno wyczuwalna cierpkość, która na dłuższą metę jest dosyć drażniąca. Nie wiem czy wynika to z goryczki, tanin czy też żyto daje taki efekt. Niesamowita tekstura, piwo gęste, po ogrzaniu wręcz kisielowate:).

Ogólne wrażenia: Moim zdaniem udane i bardzo ciekawe piwo, szczególnie że nie miałem okazji próbować wielu Roggenbier. Przeszkadzała jedynie ta cierpkość i zbyt niskie wysycenie. Dziękuję za możliwość degustacji.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam,

Aktualny stan na 13.12.2014r

Pobrałem Ris 22 z Browaru Feniks, "Yayami Omate" z Altrusa i Pistachio Pils z Browaru domowego Kacerz.

 

Zostawiłem 3 butelki swojego Pale Ale - zachęcam do oceny, dopiero zaczynam i chciałbym zostać oceniony obiektywnie a nie przez pryzmat znajomych.

Na początku stycznia jeżeli nic nie przeszkodzi to zostawię z pewnością milk stouta.

 

Aktualny stan:

Kacerz:

"Pacyfista" - Oceanian wheat x3

Ginger Weizenbock

Pistachio Pils x2

Browar Phoenix:

Witbier

Gliss:

"Bad Wolf" - Dry Stout x2

Bazyl:

Belgian Amber x2

IPA

Alderaan:

Mandelorian Hefewaizen

Wężowe specjały:

APA

Hop Labs:

Witbier

Hefewaizen

Altrus:

"Yayami Omate" - Rice Ipa x1

Xotern:

Pale Ale - 3x

Edytowane przez Xotern
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

pobrałem: pistachio pils, yayami omate, pacyfista, bad wolf

zostawiłem: 2x oak chips rye FES, whisky oatmeal stout, whisky oatmeal coffee stout

 

Aktualny stan:

Kacerz:

"Pacyfista" - Oceanian wheat x2

Ginger Weizenbock

Pistachio Pils

Browar Phoenix:

Witbier

Gliss:

"Bad Wolf" - Dry Stout

Bazyl:

Belgian Amber x2

IPA

Alderaan:

Mandelorian Hefewaizen

Wężowe specjały:

APA

Hop Labs:

Witbier

Hefewaizen

Xotern:

Pale Ale - 3x

Cztery łapy:

Oak chips rye FES x2

Whisky oatmeal stout

Whisky oatmeal coffee stout

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kacerz - Pistachio pils

 

Barwa: jasne blade, lekko zamglone

Piana: Po otwarciu gushing, piana znika praktycznie od razu, szkła nie znaczy

Aromat: słodowy jakby delikatnie orzechowy - ale nie wiem czy to nie sugestia od nazwy ;) - coś tam się dzieje w zapachu ale mi to odpowiada (stawiam na S-23)

Smak: goryczka delikatna, słodkie, słodowe ale nie męczy, pełne w smaku

Ogólne wrażenia: Bardzo fajny pils - dzięki za możliwość spróbowania :)

 

Kacerz - Pacyfista

 

Barwa: pomarańcz zamglony

Piana: piana znika praktycznie od razu, szkła nie znaczy, wysycenie duże drażniące

Aromat: pacyfiku ani oceanu nie wyczułem

Smak: typowe "piwo domowe", słodkie, gorycz szorstka łodygowa

Ogólne wrażenia: Warz więcej pilsa ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

RIS 20 Feniks

 

Barwa: Czarne z delikatnymi przebłyskami brunatnymi.

Piana: Piana drobnopęcherzykowa, brązowa, pozostaje do końca w postaci obrączki. Nie zdobi szkła.

Aromat: Czekolada albo raczej kakao, wiśnie takie suszone albo w likierze i troszkę alkoholu ale nie jest on drażniący.

Smak : Dalej kakao i bardzo dużo tych wiśni, dobre niskie wysycenie. Nie jest zbyt słodki i przez to bardziej pijalny.

Ogólne wrażenia: Smakowało mi. Chociaż brakowało mi trochę paloności i goryczki. Dzięki za możliwość degustacji.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gliss - Bad wolf (dry stout)

 

w skrócie - bardzo dobre piwo - dzięki za możliwość spóbowania

mimo dry bardzo pełny - ja bym tego dry nie nazwał :)

 

Dzięki za ocenę:) Nie spodziewałem się tak dobrej opinii po moim pierwszym piwie. Zacierałem na słodko(68st), ale dla mnie jednak jest odrobinkę wodniste. Wyczułem też dość intensywną nutę estrową. Jak było u Ciebie?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Skyline - Yayami Omate - Rice IPA 15blg

 

Barwa: jasno żółte

Piana: solidna drobnopęcherzykowa, po chwili jej nie ma ale łatwo ją wzbudzić, znaczy szkło

Aromat: cytrusy

Smak: wysycenie odpowiednie, w smaku dalej cytrusy słońce i wszystko co dobre, goryczka lekko zalegająca, długa jednakże przyjemna w odbiorze, delikatna słodowość kontruje przyjemnie goryczkę, wchodzi jak złoto

Ogólne wrażenia: gratuluję udanego piwa - wypiłem z przyjemnością dodatkowy plus za nazwę z jajem ;)

Temp piwa: ~5st. C

 

post-5458-0-59522600-1418569832_thumb.jpg

Edytowane przez cml
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Bazyl- Belgian Amber

Barwa: Bursztynowe, opalizujące

Piana: Biała, średniopęcherzykowa, nietrwała, opada do niewielkiego kożuszka

Aromat: Przyprawowy, lekko owocowy, jest też coś niepokojącego, ale nie mogę zidentyfikować co

Smak : B. niska goryczka, owocowe, lekko kwaskowe, lekka guma balonowa, wysycenie średnie

Opakowanie: Odręcznie wypisana etykieta, bardzo ładnym pismem. Szkoda, że nie podano składu.

Ogólne wrażenia: Zmęczyło mnie to piwo. Nie wiem, czy to przez to, że nie jestem przyzwyczajony do Belgii, czy przez okres jaki upłynął od butelkowania. Niemniej dzięki za możliwość degustacji:)

 

 

Phoenix- RIS 20

Barwa: Czarne, nieprzejrzyste

Piana: Ciemnobeżowa, drobna, redukuje się do małego kożuszka

Aromat: Gorzka czekolada, czekoladki z alkoholem, kakao, śliwka w czekoladzie

Smak : Kawa zbożowa, lekka paloność, wiśnie w gorzkiej czekoladzie, goryczka średnia, lekko kwaskowate, niskie wysycenie, rozgrzewający alkohol

Opakowanie: Ładne, ale czcionka niestety bardzo trudna do odczytania

Ogólne wrażenia: Bardzo dobry RIS, chociaż wolę słodsze. Dzięki za możliwość degustacji:)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kacerz - Pistachio pils

 

Barwa: jasne blade, lekko zamglone

Piana: Po otwarciu gushing, piana znika praktycznie od razu, szkła nie znaczy

Aromat: słodowy jakby delikatnie orzechowy - ale nie wiem czy to nie sugestia od nazwy ;) - coś tam się dzieje w zapachu ale mi to odpowiada (stawiam na S-23)

Smak: goryczka delikatna, słodkie, słodowe ale nie męczy, pełne w smaku

Ogólne wrażenia: Bardzo fajny pils - dzięki za możliwość spróbowania :)

 

Kacerz - Pacyfista

 

Barwa: pomarańcz zamglony

Piana: piana znika praktycznie od razu, szkła nie znaczy, wysycenie duże drażniące

Aromat: pacyfiku ani oceanu nie wyczułem

Smak: typowe "piwo domowe", słodkie, gorycz szorstka łodygowa

Ogólne wrażenia: Warz więcej pilsa ;)

 

Dzięki za opinie:)

Tak jak pisałem parę postów temu, pszenica jest już prawdopodobnie "przeterminowana". Wcześniej różano-perfumowe aromaty były dość wyraźne. Co do wysycenia - rzeczywiście zbyt wysokie.

Skład pistachio pilsa: słód pilzneński, chmiel Lubelski, mech irlandzki, pistacje (0,5 kg do kotła + 0,5 kg na zimno), drożdże Fermentis Saflager W-34/70 / 13 st. BLG, alk. 5,5% obj.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Phoenix- RIS 22

Barwa: Czarne, skierowane pod światło ledwo prześwituje w kolorach bursztynu.

Piana: Beżowa, na początku bardzo obfita, drobno pęcherzykowata, trwała, szkło zdobi słabo, do samego końca obecna - podziwiałem dłuższą chwilę :)

Aromat: Intensywny, czekoladowy likier, słodycz, alkohol jednak przyjemny w odbiorze, delikatny aromat suszonych śliwek.

Smak : pierwsze skojarzenie - słodycz i alkohol jak z nadzienia czekoladek, trochę śliwek i wiśni, po każdym łyku przyjemnie rozgrzewający alkohol. Goryczka raczej słaba, wysycenie stosunkowo niskie jednak jak najbardziej pasujące do tego piwa.

Ogólne wrażenia: Bardzo mi smakowało, przy piciu było gładkie, kremowe, piło się wolno, smakując każdy łyk. Idealnie pasuje na ciemne i deszczowe wieczory. Jak dla mnie - delikatnie za słodkie, chmiel jakby lekko się schował (butelka miała ponad rok więc może to dla tego?).

Bardzo dziękuję za możliwość spróbowania gdyż wypiłem z uśmiechem na twarzy.

A tu odkurzyłem aparat i taki efekt uzyskałem:

post-9961-0-59608900-1419195103_thumb.jpg

 

Kacerz - Pistachio Pils

Skyline -Yayami Omate- Rice IPA

Zgadzam się z poprzednimi opisami, oba wypiłem z przyjemnością, w Rice IPA bardzo intensywny i przyjemny aromat cytrusów :)

Edytowane przez Xotern
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Alderaan Brewery - Mandalorian Hefe-Weizen

 

post-5801-0-81521200-1419786838_thumb.jpg

 

Barwa: Żółta, mętna 3/3

Piana: Obfita, średnio i grupopęcherzykowa, nie trwała 2/6

Aromat: Intensywny, głównie estrowy (2)- owocowy, winny, lekki goździk, octan etylu (1), DMS (1) 2/12

Smak: Lekko słodowy, owocowy, pusty 5/17

Goryczka: Średnio wysoka, dobra 4/6

Odczucie w ustach: Lekkie, wodniste, nasycenie wysokie 3/6

OCENA: 19/50

 

Wężowe Specjały - Koźlak

 

post-5801-0-35073300-1419786841_thumb.jpg

 

Barwa: Rubinowa, zamglona 2/3

Piana: Niezbyt obfita, średniopęcherzykowa, szybko opadająca 1/6

Aromat: Umiarkowanie intensywny, karmelowy, chmielowy, estrowe (2) 4/12

Smak: Głównie karmelowy, podwyższona kwaskowość, lekko owocowe, trochę puste, dobry bilans 9/17

Goryczka: Niska, niezalegająca, krótka 4/6

Odczucie w ustach: Średnio pełne, nasycenie niskie 3/6

OCENA: 23/50

 

Browar Kacerz - Ginger Weizenbock

 

post-5801-0-04662900-1419786840_thumb.jpg

 

Barwa: Rubinowa, mętny 2/3

Piana: Obfita, średniopęcherzykowa, nie trwała, szybko opadająca 1/6

Aromat: Średnio intensywny, głównie imbirowy, na dalszym planie czerwone jabłko i karmel 6/12

Smak: Podobnie jak w zapachu głównie imbir, estrowe - owocowe, finisz alkoholowy (1) 7/17

Goryczka: Na bardzo niski poziomie, niezalegająca 4/6

Odczucie w ustach: Średnio pełne, nasycenie średnie 2/6

OCENA: 22/50

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zabrałem:

Xotern:

Pale Ale

Cztery łapy:

Oak chips rye FES

Browar Phoenix:

Belgian IPA (nie widzę tego na liście)

 

Wrzuciłem:

Iunga single hop Polish Pale Ale x2

Weizenbock x1

 

Aktualny stan:

Kacerz:

"Pacyfista" - Oceanian wheat x2

Ginger Weizenbock

Pistachio Pils

Browar Phoenix:

Witbier

Gliss:

"Bad Wolf" - Dry Stout

Bazyl:

Belgian Amber x2

IPA

Alderaan:

Mandelorian Hefewaizen

Wężowe specjały:

APA

Hop Labs:

Witbier

Hefewaizen

Xotern:

Pale Ale - 2x

Cztery łapy:

Oak chips rye FES x1

Whisky oatmeal stout

Whisky oatmeal coffee stout

Forestly:

Iunga single hop Polish Pale Ale x2

Weizenbock x1

 

Na dobry początek dodam, że nie mogłem wytrzymać i wypiłem wszystkie 3 piwa parę godzin po przyniesieniu do domu co zapewne jest przyczyną ich mętności.

 

post-7224-0-85336400-1419972553_thumb.jpg

 

Xotern:

Pale Ale

Barwa: Bursztynowo-miedziana, jak najbardziej prawidłowa.

Piana: Niezbyt obfita, ale bardzo ładnie zbudowana, drobnooczkowa, dosyć trwała.

Aromat: Na pierwszym planie karmel za nim estry i chmiel, który w trakcie picia niemal całkowicie znika. Przyjemny.

Smak: W smaku również sporo karmelu. Chmielowa nuta mocno wyczuwalna ale niezbyt przyjemna. Generalnie smaczne.

Goryczka: Niska. Chmiel jest wyczuwalny w smaku i pozostaje na finiszu ale bardzo mi brakowało takiej strikte goryczki.

Odczucie w ustach: Półpełne, bardzo pijalne, wysycenie niskie co mi bardzo przypasowało.

 

post-7224-0-60224900-1419973389_thumb.jpg

 

Cztery łapy:

Oak chips rye FES

Barwa: Ciemnobrązowa, prawidłowa.

Piana: Średnio-gruboziarnista, nietrwała.

Aromat: Paloność jest, czekolada jest, chipsy dębowe są, żyta nie zanotowałem. Aromat bogaty, bardzo przyjemny. Wydaje mi się że wyczuwam delikatny aldehyd octowy.

Smak: Zbalansowany, czekoladowy.

Goryczka: Czekoladowa. Idealna.

Odczucie w ustach: Pełne, lekko oblepiające. Gładkie. Zdecydowanie za wysokie wysycenie, długo mieszałem szklanką.

Komentarz: Do ideału brakuje mi niskiego wysycenia, pewnie poprawiłoby to pianę. Opcjonalnie więcej żyta.

 

post-7224-0-94040400-1419973379_thumb.jpg

 

Browar Phoenix:

Belgian IPA (nie widzę tego na liście)

Barwa: Złota.

Piana: Gruboziarnista, niezbyt trwała.

Aromat: Wyraźnie wyczuwalne są zarówno nuty belgijskie jak i chmielowe. Dodatkowo wyczuwam lekką kwaskowatą nutkę. Alkoholu właściwie brak.

Smak: W smaku to co i w aromacie. Wyraźna jest nuta kwaskowa, ale w dobrym rozumieniu, dodaje rześkości piwu. Po za tym czuć wyraźnie charakterystyczne dla belgów tosty/biszkopty. Lekki alkohol.

Goryczka: Konkretna i bardzo przyjemna, krótka. Nie wymiata, ale do IPA się łapie bez problemu.

Odczucie w ustach: Dosyć wytrawne jak na swój ekstrakt. Wysycenie wysokie niszczy pianę i ogranicza pijalność (moge być nieco subiektywny :P )

Komentarz: Bardzo fajne piwo. Wysokie wysycenie jest stylowe dla tripla, co nie zmienia że go nie lubię :P Bardzo pijalne jak na swój ekstrakt. Gratuluję wysokiego miejsca w konkursie :)

Edytowane przez Marcin Moneta
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Alderaan Brewery - Mandalorian Hefe-Weizen

 

post-5801-0-81521200-1419786838_thumb.jpg

 

Barwa: Żółta, mętna 3/3

Piana: Obfita, średnio i grupopęcherzykowa, nie trwała 2/6

Aromat: Intensywny, głównie estrowy (2)- owocowy, winny, lekki goździk, octan etylu (1), DMS (1) 2/12

Smak: Lekko słodowy, owocowy, pusty 5/17

Goryczka: Średnio wysoka, dobra 4/6

Odczucie w ustach: Lekkie, wodniste, nasycenie wysokie 3/6

OCENA: 19/50

 

Uu to jeszcze tam stało? To piwo ma dobre 7 miesięcy, albo nawet 8 :) Gratulacje jeżeli dotrwałeś do końca, ja wygrzebałem jakieś 2 ostatnie butelki miesiąc temu i po spróbowaniu wylałem. Pszenica niestety paskudnie się starzeje :) Ale dzięki za recenzję :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam,

Pobrałem Whisky oatmeal coffee stout - Cztery łapy oraz Forestly - Iunga single hop Polish Pale Ale a zostawiłem:

- Sweet Stout

-Sweet Stout z skórką pomarańczy - P na kapslu.

(obie butelki w super, ekstra limitowanych etykietach :D )

 

Aktualny stan:

Kacerz:

"Pacyfista" - Oceanian wheat x2

Ginger Weizenbock

Pistachio Pils

Browar Phoenix:

Witbier

Gliss:

"Bad Wolf" - Dry Stout

Bazyl:

Belgian Amber x2

IPA

Alderaan:

Mandelorian Hefewaizen

Wężowe specjały:

APA

Hop Labs:

Witbier

Hefewaizen

Gubernia Suwalska:

Pale Ale - 2x

Sweet stout -1x

Sweet stout pomarańcza - 1x

Cztery łapy:

Oak chips rye FES x1

Whisky oatmeal stout

Forestly:

Iunga single hop Polish Pale Ale x1

Weizenbock x1

 

Ps. Od dzisiaj browar nazywa się Gubernia Suwalska :)

Ps2. W depozycie były piwa których nie ma na liście, na pewno coś z Browaru Phoenix.

Edytowane przez Xotern
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.