leszcz007 Opublikowano 29 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2013 Profile: From a famous brewery in Munich, this strain is a low diacetyl and low sulfur aroma producer. An excellent choice for malt driven lagers. Alc. Tolerance 10% ABV Flocculation Medium Attenuation 72-74% Temp. Range 52-62°F (11-16°C) Beer Styles: Lager, Oktoberfest/Marzen, Munich Dunkel, Schwarzbier, Traditional Bock, Maibock/Hellesbock, Dopplebock, Eisbock Źródło Szczep drożdży pochodzący ze słynnego Monachijskiego browaru. Szczep charakterysuje się niską produkcją diacetylem i związków siarkowych. Świetny wybór do piw typu lager o silnym profilu słodowym. Tolerancja alkoholowa: około 10% Flokulacja: średnia Atenuacja: 72-74% Zakres temperatur: 11-16° C Style: Lager, Oktoberfest/Marzen, Munich Dunkel, Schwarzbier, Traditional Bock, Maibock/Hellesbock, Dopplebock, Eisbock Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 29 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2013 Planuję użyć tego szczepu w tym sezonie i mam pytanie, czy te drożdże faktycznie nie chcą pracować w temperaturze <11oC? Bo obecnie mam 9oC i zastanawiam się czy będę musiał dogrzewać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Giziu Opublikowano 29 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2013 Nie wiem, na ile te szczepy się różnią, ale ja jadę obecnie na Wyeast 2308 Munich Lager, mam aktualnie w piwnicy 7 stopni i idą jak burza bez dodatkowego okrywania. Fermentory stoją na "gołym" betonie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 29 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2013 (edytowane) Planuję użyć tego szczepu w tym sezonie i mam pytanie, czy te drożdże faktycznie nie chcą pracować w temperaturze <11oC? Bo obecnie mam 9oC i zastanawiam się czy będę musiał dogrzewać? Zawsze myślałem, że te przedziały temperatur wskazują pewne optimum dla pracy drożdży a nie dosłowny zakres ich działania. W sumie to jest ciekawe zagadnienie, wiele szczepów lagerowych ( zwłaszcza suchych ) ma dziwaczne temperatury w opisie i pytanie pozostaje, czy w ogóle należy na nie zwracać uwagę? Edytowane 29 Listopada 2013 przez slotish Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 29 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2013 Wiem, że podane jest optimum, ale z doświadczenia z innymi drożdżami (miedzy innymi 2112 Califronia lager) zauważyłem, że w niższych temeraturach fermentują dużo słabiej i często nie dojadają, co u mnie wiązało się z mocnym przegazowaniem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 29 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2013 Cali Lager to i w zalecanych mi przegazowały piwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Giziu Opublikowano 29 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2013 Ja dwa lata temu walczyłem z bavarianami w temperaturach dużo poniżej zera. Fermentory stały na styropianie i były owinięte karimatami i innymi tego typu rzeczmi. Piwka wyszły zajefajne. Bohemiany przeżyły w temp. +1,5 stopnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 29 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2013 Cali Lager to i w zalecanych mi przegazowały piwo czyli to takie mendy są Co do 2352, to zadam w 9C jak nie będą chciały podjąć pracy to będę dogrzewał - zobaczymy. Zdam relację z eksperymentu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 12 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2013 no i sam odpowiedziałem sobie na pytanie okazało się, że drożdże podjęły pracę przy 9C, ale lag było 24h, w porównaniu z 2308 Munich Lager, które ruszyły po 12h. "Na oko" fermentują troszeczkę wolniej - znaczy, nie ma praktycznie ruchu w bulkadełku, ale piana jest jest jednakowa jak przy 2308. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mareks Opublikowano 12 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2013 U mnie fermentują w 8C i wolno im to idzie. Burzliwa trwała 3 tyg. Marcowe z 13,5Blg zeszło do 3. Na cichej też tyle potrzymam bo fermentacja ruszyła i wybrzusza mi wieko fermentora. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pan Zazak Opublikowano 27 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2014 Dajcie znać jak to piwo wyszło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 27 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2014 Piwo wyszło bardzo dobre, jak dla mnie podbijają mocno słodowość, a goryczka pojawia się na samym końcu. Piwo fermentowało tydzień dłużej niż to na 2308 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się