b.dawid Opublikowano 18 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2014 Jakiś czas już siedzę na forum, myślę że pora jakoś się systematyzować i prowadzić zapiski. Pierwsza warka w miarę zapamiętana - już w butelkach Nazwa: #1 Zasyp: 4kg pilzneński 900g karmelowy-domowy(zgodnie z przepisem http://www.piwo.org/topic/538-zrob-to-sam-rozne-slody-specjalne/#entry77631) Zacieranie: Zasyp do 15l/44stopnie ~62stopnie - 10m ~72stopnie - 45m ~76stopni - 10m 78- filtracja objętość przed gotowaniem ~27l objętość po gotowaniu ~25 Chmiele - to co miałem, stare zapasy trzymane w lodówie/zamrażalnik: 60m - 15g Nugget(2010 - 11,8% AK - po przeliczeniu BS 9,2) 30m - 25g Northem Brewer(2010 9% AK - po przeliczeniu BS 6.1) 10m - 30g Spalter Select(2010 5,2% AK po przeliczeniu 4.4) Drożdże Danstar Nottingham(uwodnine w 27stopniach) dodane do brzeczki o temperaturze 20 stopni Zabutelkowane 4 luty 2014 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
b.dawid Opublikowano 19 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2014 Plan na witbier Nazwa: tWeetbier Zasyp: 3kg pilzneński 2kg pszenica Chmiel: Lubelski 20g Przyprawy: suszona niedojrzałą pomarańcza 10g świeża starta skórka z 1 cytryny kolendra 15g Zacieranie: kleikowanie pszenicy - 6l/60-70st dolanie 10l wody ustalenie temperatury ~52-53 - zasyp słodu i utrzymanie w ~50-51 30min podgrzanie do ~64 stopni - 30min podgrzanie do ~76 - 10min Gotowanie 90min: lubleski 10g 90min lubelski 10g 60min cała kolendra zmiażdżona w moździerzu - 1min tłuczone owoce niedojrzałej gorzkiej pomarańczy - 1min starta skórka z cytryny - 1min Sprawa do przeanalizowania czy zacierać od razu na podwójną warkę czy zrobić dwie? Mam gar ala lid o pojemności 29l(w praktyce 25) przy podwójnej warce zacier będzie gęsty(2-2,5l/kg zasypu) Drożdże - s-33 oraz brewferm blanche(dwie warki w jeden dzień lub zwiększenie receptury na 40l i rozlanie do dwóch fermentorów) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GrzeHu Opublikowano 19 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2014 Moge pokusić się o krótką recenzję piwka #1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
b.dawid Opublikowano 19 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2014 (edytowane) ma dopiero 2 tygodnie, ja wczoraj otwierałem dla testu.... jak ostatnio rozmawialiśmy o maśle.... nagadałeś mi tyle że wali mi masełem że ho ho , możesz pokusić się o recenzję a w razie czego za kolejne dwa tygodnie możemy sprawdzić kolejny sort i sprawdzić czy coś się zmienia? Dodam własną recenzję po 2 tygodniach: Aromat dość dziwny, autosugestia - masło, chmielu nie czuć zbyt wiele, przykryte słodem home-made.... może mój daltonizm sensoryczny się pogłębia - nie potrafię precyzyjnie opisać aromatu Barwa - mętne, złote... może trochę w miedź wpadające Smak - goryczka wyczuwalna, miesza się ze słodem, na mój gust brak balansu, może kwestia ułożenia Jeśli już miałbym popełnić podobne piwo to ze świeżych chmieli i więcej na aromat... chodzi mi po głowie pewna wariacja tego przepisu ale to kiedyś tam.. Edytowane 19 Lutego 2014 przez b.dawid Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GrzeHu Opublikowano 19 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2014 Z tym masłem to nie o Twoim piwie mówiłem, wtedy jeszcze go nie piłem. Jak wrócę do domu to napisze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
b.dawid Opublikowano 19 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2014 Tak, pamiętam że to o innym była mowa, jakoś zapach przeniosłem na te moje dziwadło zresztą nie zdziwiłbym się jakby diacetyl był mocny w #1, dwa tygodnie to dość krótki czas, ale śmiało. Twoje piwko czeka na degustację, może też dziś na spokojnie wieczorkiem usiądę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GrzeHu Opublikowano 19 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2014 Tak więc z tego co pamięta: Kolor: złocisto-żółty, nie było jakoś super mętne, ale do klaru jeszcze trochę brakuje Piana: drobnopęchrzykowa, trwała, oblepia szkło Aromat: głównie słodowy, zbożowy Smak: głównie słodowo-zbożowy, może to właśnie zasługa tego domowego karmelu, ale dość charakterystyczny, delikatne nuty chmielu w tle, ale też lekko jakby skarpetką czuć, może dość stary chmiel?, po za tym żadnych wad się nie doszukałem Goryczka: poniżej przeciętnej, mogła by być nieco wyższa; nie zalegająca, dość krótka Odczucie w ustach: wysycenie w sam raz, ani wytrawne, ani pełne, takie pośrodku Ogólne wrażenie: Całkiem udane piwko. Wypite dość szybko, co oznacza, że na pewno jest pijalne. Dość lekkie, dobre do popijania w większej ilości, spokojnie można dołożyć jeszcze trochę chmielu na goryczkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
b.dawid Opublikowano 19 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2014 A to numer, jeśli masz ochotę sprawdzić to piwo po pełniejszym odstaniu w butelce to daj cynę. Twojego jeszcze nie mogę spróbować bo o 20 do Sokółki mam kurs, ale postaram się wieczorkiem przysiąść. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
b.dawid Opublikowano 19 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2014 Wygrzebane notatki do stouta. Zestaw HB na milk stouta. laktoza na bok Zasyp: 3,8kg pilzneński 250g karmelowy 400g czekoladowy 600g płatki owsiane chmiel perle 40g Zacieranie: płatki skleikowane w 4l słody(bez czekoladowego) wsypane do 12L wody o temperaturze 70 stopni kleik z płatkami wrzucony do zacieru po 20 minutach od wrzucenia śruty. całość utrzymywana w temperaturze ~65 przez 60-90min. chmielenie: perle 40g 60min. Drożdże Danstar Windsor, uwodnione dodane w dość wysokiej temperaturze ~ 27stopni. fermentacja burzliwa 12dni Zabutelkowane 30.01.2014 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
b.dawid Opublikowano 25 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2014 tWeetbier zatarty na podwójną warkę, podzielony na dwa wiadra, w jednym zadane s-33 w drugim brewferm blanche. Drożdże zadane 23.02.2014. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
b.dawid Opublikowano 15 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2014 (edytowane) tWeetbier już właściwie wypity, ostało się kilka buteleczek, wyraźna różnica między s-33 a breferm blanche, moim zdaniem na korzyść breferm. Tymczasem trzy warki za mną a nie wpisane do zapisków choć jeszcze fermentują, z pomocą przychodzi brewlog kolegi Zgoda Poniżej w kolejnych odpowiedziach wyeksportowane zapiski w kolejności chronologicznej Cienki witek warzone 01.05.2014 Zamówiłem kiedyś zestaw surowców z CP na wita, przeleżało to ponad rok i trzeba było coś z tym zrobić, wyszło cieniutko ale dobre i to, dodałem od siebie tylko słodu pszenicznego i stare zapasy chmielu(trzymany w zamrażalniku), przeceniłem jego utlenianie i okazało się że założyłem zbyt duży spadek AK, w efekcie jest mocny aromat chmielowy Surowce fermentowalne: Słód pilzneński 2kg Pszenica niesłodowana 1,8kg Słód pszeniczny 0,5kg Chmiele: Northern Brewer(2010) - 40g Drożdże: Gozdawa BFSAY Dodatki inne: Skórki z pomarańczy - około 50g Ziarna kolendry - 25g Imbir - około 30g Schemat zacierania: 69-68°C - 70' 75°C - 10' Czas gotowania: 60 Schemat chmielenia: 20g Northern Brewer 60' 20g Northern Brewer 30' 25g Ziarna kolendry 5' 50g Skórek z pomarańczy 1' 30g Imbiru 1' Drożdże uwodnione i zadane w temperaturze 18°C w dniu 1.05.2014 Gęstość początkowa 1.041SG Edytowane 16 Maja 2014 przez b.dawid Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
b.dawid Opublikowano 15 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2014 (edytowane) Pszzzzzz warzone 02.05.2014 Surowce fermentowalne: Słód pszeniczny(strzegom) 3kg Słód pilzneński 1,5kg Płatki pszeniczne 0,6kg Słód karmelowy otrzymany z pilzneńskiego domowym sposobem(wg. przepisu Staśka) - 0,2kg Chmiele: Cascade(DE)6,6%AK - 20g Drożdże: WB-06 Schemat zacierania: 44°C - 30' zasyp samego pszenicznego do 12l wody Zasyp pilzneńskiego i Podgrzanie do 63°C 63°C - 40' odebranie 4l gęstego zacieru i doprowadzenie do wrzenia, gotowanie 15' zwrot dekoktu i ustalenie temperatury na 72°C 72°C - 25' 75°C - 10' Czas gotowania: 60 Schemat chmielenia: 20g Cascade [DE] - 60' Drożdże uwodnione i zadane w temperaturze 20°C, sama fermentacja prowadzona w temperaturze 16°C, sory... takie mam warunki Gęstość początkowa 1.048 Edytowane 16 Maja 2014 przez b.dawid Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
b.dawid Opublikowano 15 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2014 (edytowane) I przyszła chęć na SH na Vic Secret, sprawa się rypła i to także fermentuje. Proces zacierania i chmielenia rozłożony na dwa dni. Secret ausIPA warzone 07.05.2014 Surowce fermentowalne: Słód pilzneński 3,5kg Słód pszeniczny 1kg Monachijski II 0,5kg Słód karmelowy domowy 0,2kg Chmiele: 110g Vic Secret 15,7%AK Drożdże: US-05 Schemat zacierania: 63°C - 35' podgrzewanie - 10' 72°C - 25' podgrzewanie - 8' 75°C - 10' Czas gotowania: 60 Schemat chmielenia: 40g vic secret - 60' 30g vic secret - po wyłączeniu palnika, przetrzymane 20min zanim przystąpiłem do chłodzenia. czekamy na koniec burzliwej 40g vic secret - po zakończeniu fermentacji burzliwej, 5dni Single hop na odmianie vic secret, warka zmajstrowana w celu zapoznania się z chmielem Gęstość początkowa 1.064 Edytowane 16 Maja 2014 przez b.dawid Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
b.dawid Opublikowano 17 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2014 (edytowane) Cienki witek dziś w butelkach, zabutelkowano 20,5l wraz 170g cukru. Wnioski na etapie butelkowania: - przeceniłem starość chmielu, młode piwo jest gorzkie - imbiru stanowczo za dużo w stosunku do reszty przypraw, na tę ilość 20g to max - odfermentowanie(jeśli wierzyć kalkulatorom refraktometru) 1.012SG czyli jakieś ABV 4,1%..... cienki jak.... Edytowane 17 Maja 2014 przez b.dawid Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
b.dawid Opublikowano 17 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2014 Pszzzzzz Dziś poszedł w keg oraz reszta do butelek, zapowiada się ciekawie choć daleko mu do weizena, na tym etapie goździki z bananmi zlewają się w gumę balonową. Odfermentowanie 1.009SG Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
b.dawid Opublikowano 21 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2014 Secret ausIPA 19.05.2014 - 40g granulatu wrzucone, po zakończeniu burzliwej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
b.dawid Opublikowano 26 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2014 Cienki witek dziś w butelkach, zabutelkowano 20,5l wraz 170g cukru. Wnioski na etapie butelkowania: - przeceniłem starość chmielu, młode piwo jest gorzkie - imbiru stanowczo za dużo w stosunku do reszty przypraw, na tę ilość 20g to max - odfermentowanie(jeśli wierzyć kalkulatorom refraktometru) 1.012SG czyli jakieś ABV 4,1%..... cienki jak.... Wczoraj nastąpiła degustacja, wnioski: - zaskakująco pijalne piwo, za wcześnie skazałem je na miano klęski. - może i mocno goryczkowe, ale nie trzyma zbyt długo, - jasne, mętne, lekkie. chyba powtórzę na upały takiego cieniasa. - imbir już mniej wyczuwalny, chyba się układa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
b.dawid Opublikowano 26 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2014 (edytowane) Secret ausIPA 19.05.2014 - 40g granulatu wrzucone, po zakończeniu burzliwej 24.05.2014 - zlane do kega, nagazowanie w temp. 18°C dwa strzały 2,5 bar z 5min mieszaniem 1.007 FG Edytowane 2 Czerwca 2014 przez b.dawid Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
b.dawid Opublikowano 2 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2014 Secret ausIPA 19.05.2014 - 40g granulatu wrzucone, po zakończeniu burzliwej 24.05.2014 - zlane do kega, nagazowanie w temp. 18°C dwa strzały 2,5 bar z 5min mieszaniem 31.05.2014 - degustacja: piwo delikatne w smaku, bardzo przyjemna goryczka. Na aromat poszło stosunkowo niewiele chmielu ale może to i dobrze bo aromat nie jest nachalny, bardzo przyjemny. Nie butelkowałem nic z tej warki, jednak to co zostało w kegu porozlewałem do butelek, trzeba by szybko rozdać na cele degustacyjne, wysycenie przez taki sposób rozlewania pewnie będzie cienkie więc trzeba by brać na to poprawkę. Warka jak najbardziej do powtórzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
b.dawid Opublikowano 3 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2014 Pszzzzzz Dziś poszedł w keg oraz reszta do butelek, zapowiada się ciekawie choć daleko mu do weizena, na tym etapie goździki z bananmi zlewają się w gumę balonową. Odfermentowanie 1.009SG Pszenica wyszła kiepawa, przynajmniej ta w butelkach, jakaś ciężka goryczka do przełknięcia, może obdarowani coś więcej powiedzą na jej temat, mi jakoś nie poszła, zobaczymy może ta z kega lepiej się sprawdzi. Secret ausIPA jest już przeszłością, trzeba powtórzyć i lekko zmodernizować recepturę. Czas najwyższy dalej eksplorować style. Plany na najbliższe warzenia w następującej kolejności: American Wheat Saison Secret ausIPA v2. PS. Poważnie się zastanawiam nad rezygnacją z kegów pepsi, czas przetestować petainery Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 3 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2014 Im dłużej używam petainery tym bardziej przekonuje się, że keg pepsi jest lepszy. Polecam najpierw sprawdzić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
b.dawid Opublikowano 3 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2014 Pepsi mam sprawdzone są świetne, ale ich cena jest mocno zawyżana z sezonu na sezon i nie mam zamiaru powiększać już "parku pepsi", chcę wypróbować petainery tym bardziej że mam stały dostęp(póki co) za fri, więc muszę na własnej skórze przekalkulować wszelkie za i przeciw, w następnym tygodniu spróbuję przetestować napełnianie i nasycanie na wodzie bo póki co warki tylko w planach. Dzięki za opinie, będę miał na uwadze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
b.dawid Opublikowano 9 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2014 #v3 Cienki Witek warzone 21.06.2014 Surowce fermentowalne: Słód pilzneński(Optima) 2,79kg Słód pszeniczny(Strzegom) 0,98kg Pszenica niesłodowana 3,98kg Chmiele: Citra 12,5AA Drożdże: Płynne Belgian Wheat 3942 Gozdawa CBW Dodatki inne: Kłącze imbiru 30g Ziarna kolendry 35g Skórka z pomarańczy 100g Schemat zacierania: Zasyp do 20l@ 57,5°C 53°C - 10' Podgrzewanie 10' 63-62°C - 70' Podgrzewanie 10' 73-72°C - 20' Podgrzewanie 5' 76°C - 10' Wysładzanie i filtracja: 30l Czas gotowania: 60 Schemat chmielenia: Citra@60' Zmielone ziarna kolendry@5' Tarkowane kłącze imbiru @1' Skórka z pomarańczy @1' Warka podzielona na dwa fermentory z różnymi drożdżami Warka zmajstrowana z myślą o Piwowarcraft, przy okazji wyślę je do Siedlec oraz do Olsztyna,pierwsze piwo które pójdzie pod ocenę konkursową. 06.07.2014 Zabutelkowane 16l fermentowane Gozdawa CBW Zabutelkowane 23l fermentowane Belgian Wheat 3942 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
b.dawid Opublikowano 9 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2014 #v2 Cienki Witek warzone 08.07.2014 Surowce fermentowalne: Słód pilzneński(Optima) 1,79kg Słód pszeniczny(Strzegom) 0,83kg Pszenica niesłodowana 2,35kg Chmiele: Hallertau Magnum 14%AA Drożdże: Gęstwa Belgian Wheat 3942 Dodatki inne: kłącze imbiru 20g ziarna kolendry 20g skórka z pomarańczy 80g Schemat zacierania: Zasyp do 16l@56,5°C 53 - 10' podgrzewanie 10' 63-62°C - 70' podgrzewanie 10' 72-71°C - 20' 76°C - 10' Wysładzanie i filtracja: 20l Czas gotowania: 60 Schemat chmielenia: Hallertau Magnum @60' imbir potarkowany @1' zmielone ziarna kolendry @'1 skórka z pomarańczy @1' Piwko warzone na wesele kolegi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
b.dawid Opublikowano 9 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2014 #v1 Sezonoofka warzone 09.07.2014 Surowce fermentowalne: Pilzneński(Optima) 2,5kg Pszeniczny(Strzegom) 0,8kg Wiedeński(Strzegom) 0,8kg Monachijski II 0,5 Caraaroma 0,2kg Cukier biały 0,2kg Chmiele: Hallertau Magnum [14AA/2010] - 20g East Kent Goldings [5,5AA/2013] - 20g Drożdże: Gęstwa Wyeast 3724 Saison Dodatki inne: Suszona skórka pomarańczy - 20g Schemat zacierania: Zasyp do 16l@70°C 64°C - 60' Podgrzewanie 10' 72°C - 20' Podgrzewanie 5' 76°C - 10' Wysładzanie i filtracja: 20l Czas gotowania: 60 Schemat chmielenia: Hallertau Magnum 20g@60' East Kent Goldings 20g@5 'Cukier 200g@60' Pierwszy saison, receptura wzorowana na recepturze Doroty Chrapek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się