scooby_brew Opublikowano 28 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2009 (edytowane) Moze ja tutaj wkleje recepture na mojego klona piwa Oberon z browaru Bells. Jest to piwo lekkie w smaku, chociaz dosyc wysoko alkoholowe (ok. 6%), posmaki owocowe, glownie pomarancz i jablka, kolor ciemnego pomarancza. Moze dlatego tutaj czesto takie piwa sie pije z plasterkiem pomarancza. W smaku rozni sie bardzo od belgijskich i bawarskich przeniczniakow. Spodziewaj sie bardziej "owocowego Ale", niz Wit abo Weisse. Kiedy wlewasz to piwo z butelki do szklanki, staraj sie nie przesadzic z osadem, troche drozdzy zawieszonych w piwie jest potrzebne, ale nie za duzo. Piwo jest zwlaszcza smaczne na gorace letnie dni i pasuje do wielu rodzaji jedzena, np. ostre meksykanskie fajitas albo lekka i slodka salatka owocowa. Oberon clone: slody: 6 lbs. 2-raw 4 lbs. pszenny 0.75 lbs. munich 0.75 lbs. cara-pils dextrin chmiel: 1.5 oz. hallertaur 60 min. 1 oz. saaz 5 min drozdze: US-05 Oto "polska" wersja tego piwa, ze skladnikow latwo dostepnych w Polsce: Warka: 19 LOG: 1.054 (13.5 plato) 2.75 kg. slod pilsenski 1.8 kg. slod pszenny 340 g. slod monachijski 340 g. slod dekstrynowy (słód carapils weyermanna (dzięki Coder!)) 50 g. Lubelski 60 min 30 g. Lubelski 5 min Zacieranie: 60 min., 66 °C Drozdze: US-05. Fermentacja: 2-3 tygodnie 120 g. cukru do butelkowania Edytowane 4 Czerwca 2010 przez scooby_brew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 2 Września 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Września 2009 Widze ze moderatorzy przesuneli mi ten post wiec chce dodac, ze ta recepture wpisalem jako przyklad amerykanskiego pszeniczniaka w tym dziale: http://www.piwo.org/forum/t807-06D-American-Wheat-or-Rye-Beer.html . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 2 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2009 (edytowane) Chętnie bym zrobił parę piw amerykańskich, żeby zobaczyć, jak smakują; podstawowa trudność dla nas to niedostepność słodu 2-row. Widzę, że w recepturze zastapiłeś 2-row przez słód pilzneński, ale myślę, że to są to nieco inne słody. Może gdyby jednocześnie zmniejszyć ilość monachijskiego, trafilibyśmy gdzieś blisko... Jeżeli chodzi o cara-pils dextrin mamy jako zastępstwo dobry słód carapils weyermanna; karmelowy jasny jest sporo za ciemny. Ja przymierzam się do zrobienia American Amber Ale w stylu kalifornijskim, mooocno chmielone; ale dla taniości chciałbym użyć własnego chmielu lubelskiego zamiast Cascade+Centeniel; jak sądzisz, daleko odejdę od oryginału? Edytowane 2 Września 2009 przez coder Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 2 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2009 podstawowa trudność dla nas to niedostepność słodu 2-row. Pewnie chodziło Ci o słód z jęczmienia sześciorzędowego ("6-row"). Jeżeli chodzi o cara-pils dextrin mamy jako zastępstwo dobry słód carapils weyermanna; karmelowy jasny jest sporo za ciemny. Jest za to fajny Carahell i podobny do niego Karapils z Litovela. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 2 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2009 Chętnie bym zrobił parę piw amerykańskich, żeby zobaczyć, jak smakują; podstawowa trudność dla nas to niedostepność słodu 2-row. Widzę, że w recepturze zastapiłeś 2-row przez słód pilzneński, ale myślę, że to są to nieco inne słody. Może gdyby jednocześnie zmniejszyć ilość monachijskiego, trafilibyśmy gdzieś blisko... No ale pilzneński jest właśnie z jęczmienia 2-rzędowego. Jęczmień 6-rzędowy jest gorszy na potrzeby browarnictwa, wobec tego w Europie nie stosuje się go do produkcji piwa. W kraju kukurydzy i ryżu nawet 6-rzędowy jęczmień jest wart uwagi. Jeżeli chodzi o cara-pils dextrin mamy jako zastępstwo dobry słód carapils weyermanna; karmelowy jasny jest sporo za ciemny. Z tego co kojarzę, to w Stanach Carapils z W-na nazywa się Carafoam. To tak na marginesie. Ja przymierzam się do zrobienia American Amber Ale w stylu kalifornijskim, mooocno chmielone; ale dla taniości chciałbym użyć własnego chmielu lubelskiego zamiast Cascade+Centeniel; jak sądzisz, daleko odejdę od oryginału? Obawiam się, że daleko. Nie znam Centeniela, ale Cascade jest bardzo charakterystyczny. Ostatnio warzyłem z jego użyciem Pale Ale. Charakterystyczny cytrusowy aromat był po prostu boski. Nie wiem jak wyjdzie w gotowym piwie, ale sam chmiel ma dla mnie najlepszy aromat ze wszystkich, których do tej pory używałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 3 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2009 Obawiam się, że daleko. Nie znam Centeniela, ale Cascade jest bardzo charakterystyczny. No to mnie zniechęciłeś. Zrobię kiedy indziej, jak pojawi się tanie Cascade. Zresztą jakoś nie mam chęci na to piwo, z kalkulacji wyszło mi, ze musiałbym użyc w sumie do chmielenia 75g Marynki i 120g Lubelskiego; pewnien jestem, że nie byłbym w stanie przełknąć tego piwa. A co do American 2-row to jest inny słód niż np. German 2-row, bardziej bezsmakowy, mniej słodowy i ciasteczkowy. Dlatego myślę, że zmniejszenie ilości charakternego monachijskiego przyblizyło by nas do oryginalnej receptury. To jest trochę podobne do zastępowania pilzneńskiego przez pale ale. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 3 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2009 A co do American 2-row to jest inny słód niż np. German 2-row, bardziej bezsmakowy, mniej słodowy i ciasteczkowy. A czy jaśniutki pilzneński z Litovela nie byłby tu na miejscu? To jest trochę podobne do zastępowania pilzneńskiego przez pale ale. Zgadza się. IMO 9/10 osób nie wyczuje różnicy. Ja nie wyczuję. Co do tych olbrzymich ilości chmielu, to masz na myśli szyszkę czy granulat? Jeśli to drugie, to ja jako miłośnik obezwładniającej goryczki, też bym chyba tego nie wypił. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 3 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2009 A czy jaśniutki pilzneński z Litovela nie byłby tu na miejscu? Pojęcia nie mam, nigdy nie miałem 2-row w ręku. Ale chyba nie, w gre wchodzą inne gatunki jęczmienia. Co do tych olbrzymich ilości chmielu, to masz na myśli szyszkę czy granulat? Jeśli to drugie, to ja jako miłośnik obezwładniającej goryczki, też bym chyba tego nie wypił. A to tylko 66 IBU (w piwie 16 Plato). American IPA dochodzi do 100 IBU! To już musi smakowac jak sok z chmielu. Ale w końcu kiedyś trzeba będzie zrobić i spróbować - w imię poszerzania horyzontów... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 3 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2009 Co do tych olbrzymich ilości chmielu, to masz na myśli szyszkę czy granulat? Jeśli to drugie, to ja jako miłośnik obezwładniającej goryczki, też bym chyba tego nie wypił. A to tylko 66 IBU (w piwie 16 Plato). American IPA dochodzi do 100 IBU! To już musi smakowac jak sok z chmielu. Ale w końcu kiedyś trzeba będzie zrobić i spróbować - w imię poszerzania horyzontów... 120g Lubelskiego w granulacie gotowanego przez 60' da już taką goryczkę, że chyba z 50 IBU. Coś mało mi wychodzi, no chyba, że cały Lublin idzie na aromat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 3 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2009 (edytowane) To już zamieszczę całą oryginalną recepturę. To jest klon jakiegoś komercyjnego West Coast Red Ale: Pale Ale - 5.55 kg Munich - 0.45 kg Crystal 40 - 0.45 kg Crystal 120 - 0.227 kg Victory (Biscuit) - 0.227 kg Pale Chocolate - 85g Chmiel (granulat): Horizon 13% 31 g - 60' Cascade 6% 28 g 10' Centennial 9% 28 g 10' Cascade 6% 28 g 0' Centennial 9% 28 g 0' mash 67°C drożdże American Ale Edytowane 3 Września 2009 przez coder Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 3 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2009 Chmiel (granulat): Horizon 13% 31 g - 60' Cascade 6% 28 g 10' Centennial 9% 28 g 10' Cascade 6% 28 g 0' Centennial 9% 28 g 0' mash 67°C drożdże American Ale E no to rzeczywiście nie jest jakieś mocno goryczkowe piwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pershi Opublikowano 18 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2012 Zamierzam uwarzyć polską wersję tego piwa. Czy lepsze będą drożdże S-33 czy us-05? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 18 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2012 Stanowczo us05 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi