Skocz do zawartości

Stout 14Blg


Rekomendowane odpowiedzi

Receptura na 11L

 

Zasyp:

2.5kg pale

0.25 pszeniczny

0.3 jęczmień palony (dodany na mashout)

 

Zacieranie 60' 68°C (teraz zrobiłbym 66) + mashout 80°C

 

Chmiel:

15g Target 12%AA 60'

15g EKG 4.5%AA 5'

 

Drożdże BrewGo-02

Temperatura fermentacji ~20°C

 

OG: 14Blg

FG: 4.5Blg

AbV: 5%

IBU: 40

EBC: 78

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 miesiące temu...

Piwko pewnie już się ładnie ułożyło w smaku (albo już wypite :) ). Możesz coś napisać o nim? Bo planuję zrobić właśnie coś takiego i Twoja receptura mi sie podoba, myślałem jeszcze o płatkach dębowych.. Co myślisz?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Hej,

 

było bardzo mocno czekoladowe, a mało palone. Goryczka w sam raz, (myślałem że może za mała, ale jak powtarzałem to piwo to dałem 45 IBU, i balans już nie ten). Generalnie zacieranie było bardzo na słodko i w efekcie miałem końcowy pomiar 4.5Blg, czyli piwo wyszło dość gęste i słodkie. Wypicie dwóch z rzędu to raczej tylko w zimne grudniowe noce ;)

 

Link do powtórki: http://www.piwo.org/topic/16503-browar-kontrrewolucyjny/?do=findComment&comment=344792

 

O płatkach dębowych nic nie myślę, bo nigdy nie używałem. Na pewno się dobrze skomponują.

Dziękuję za zainteresowanie i zachęcam do wypróbowania receptury.

 

Aha, no i piwo oczywiście dawno wypite (jak się robi 11L warki to wszystko jakoś szybko schodzi, ale przynajmniej nie ma nudy), oprócz jednej butelki która zostanie otwarta we wrześniu.

Edytowane przez dirk gently
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.