josefik Opublikowano 25 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2012 (edytowane) Nie nie mam fobii, zdjęć nie robię po prostu wczoraj przy zlewaniu na cichą spróbowałem i wiem że to nie jest czysty smak, infekcja na pewno będzie postępować spróbuję ją nakierować na właściwe tory. Dodamy nieco brettanomyces bruxellensis i jaki wyjdzie taki wyjdzie. W każdym bądź razie możecie się szykować ze na każdym spotkaniu przez najbliższy rok, lambikiem będę was z beczki raczył. Edytowane 25 Listopada 2012 przez josefik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 25 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2012 (edytowane) Z portera nawet wychodzą Anteksu, chyba z porteru Edytowane 25 Listopada 2012 przez josefik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 25 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2012 I lambiku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 25 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2012 (edytowane) warka 171 Blonde II skład pilzneński - 16,76kg caramel pils - 1,5g monachijski - 1,68kg płatki jęczmienne 0,8kg Zacieranie 67-68°C - 60 min. podgrzanie do 78°C chmielenie/dodatki 5 g Orange Peel - added during boil, boiled 10 min. 5 g skórka cytrynowa 10 min. 5 g Curacao - added during boil, boiled 10 min. 12 g kolendra 10min. 10 g pieprz guinea 0,6 kg cukier biały kryształ 5 g DAP 120 g perle (5,5%) - added during boil, boiled 60 m 25g EKG (5,1%) - added during boil, boiled 15 m 100 g styrian goldings (4,3%) - added during boil, boiled 0 m 50 g Hallertauer Hersbrucker (3,5%) - chmielenie na zimno drożdże Bastogne Belgian Ale WLP510 blg 16,3 tutaj zdążyłem zrobić syrop dodany na 5 min przed końcem gotowania. fermentacja burzliwa przelano na cichą 04-12-2012 temp 22C chmielenie na zimno 19-12-2012 temp. 7-4C rozlew 23-12 2012 blg 2,8 Edytowane 23 Grudnia 2012 przez josefik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mati87 Opublikowano 25 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2012 (edytowane) nie wiem czy to tylko mi ale jedna kamera chyba tylko działa, chyba chwilowo tak było Edytowane 25 Listopada 2012 przez mati87 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 25 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2012 Powinno być OK, jeśli przez stronę internetową oglądasz musisz wbić 3 x parametry użytkownika i hasło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemczysław Opublikowano 25 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2012 (edytowane) Josef jak byłoby mało to mam tripla z apteką chetnie oddam do lambiku czy jak wy to odmieniacie tam:) Edytowane 25 Listopada 2012 przez Przemczysław Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 25 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2012 (edytowane) Josef jak byłoby mało to mam tripla z apteką chetnie oddam do lambiku czy jak wy to odmieniacie tam:) Nie, nie. Aptekę to bym wylał bez oporów.Tutaj mam raczej coś z dzikusów bo od wczoraj wypiłem jakiś litr nienagazowanego piwa, gdyby tak miało zostać brałbym w ciemno. Lekko kwaśne z końską derką w tle. Ale obawiam się ze to pójdzie w stronę kwasu bardziej. Dlatego dodam nieco "koniny" żeby szalę przechylić. Edytowane 25 Listopada 2012 przez josefik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 25 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2012 Stałeś się ostatnio fanem koniny? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 25 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2012 (edytowane) Nie, te drożdże zawsze lubiłem To już trwa, zanim potrafiłem to coś nazwać Edytowane 25 Listopada 2012 przez josefik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 25 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2012 Josef jak byłoby mało to mam tripla z apteką chetnie oddam do lambiku czy jak wy to odmieniacie tam:) Nie, nie. Aptekę to bym wylał bez oporów.Tutaj mam raczej coś z dzikusów bo od wczoraj wypiłem jakiś litr nienagazowanego piwa, gdyby tak miało zostać brałbym w ciemno. Lekko kwaśne z końską derką w tle. Ale obawiam się ze to pójdzie w stronę kwasu bardziej. Dlatego dodam nieco "koniny" żeby szalę przechylić. Nawet "apteki" bym nie marnował, dodał jedynie trochę soku malinowego i na spływ u wogosza jak znalazł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 1 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2012 (edytowane) Blonde 168 zdecydowanie w kierunku lambika, po tygodniu na cichej zrobiła sie delikatna mgiełka na powierzchni. Niestety piwo musiałem "ruszyć" i przelać jeszcze raz do szklanego gąsiora i kega bo fermentatory potrzebne. Kwaskowość wzrosła ale czuć jeszcze w piwie delikatną słodycz co dobrze rokuje gdyż dodałem drożdże brettanomyces bruxellensis i powinno jeszcze ciut odfermentować w dobrym kierunku Poszły do środka również płatki dębowe sherry. Edytowane 1 Grudnia 2012 przez josefik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 1 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2012 Ja Cię tylko o jedno proszę, nie wrzucaj tego do kegów, bo się znowu będziemy ku.... męczyć na najbliższej imprezie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 1 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2012 Ja Cię tylko o jedno proszę, nie wrzucaj tego do kegów, bo się znowu będziemy ku.... męczyć na najbliższej imprezie Będziesz kierowcą i nie będziesz musiał pić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 1 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2012 (edytowane) Anteks ty się nie wywiniesz, muszę ci się zrewanżować. Edytowane 1 Grudnia 2012 przez josefik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 1 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2012 (edytowane) Ja Cię tylko o jedno proszę, nie wrzucaj tego do kegów, bo się znowu będziemy ku.... męczyć na najbliższej imprezie Ale ja o tym uprzedzałem kilka postów wyżej. Edytowane 1 Grudnia 2012 przez josefik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 1 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2012 Ja Cię tylko o jedno proszę, nie wrzucaj tego do kegów, bo się znowu będziemy ku.... męczyć na najbliższej imprezie Ale ja o tym uprzedzałem kilka postów wyżej. Ja rozumiem, ale tylko Cię proszę A kierowcą nie mam zamiaru być, bo jak się bawić to na całego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 1 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2012 Przecież z jedną beczką się nie wożę, alternatywa zawsze będzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 1 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2012 Jeśli wyjdzie jak wogoszowa warka 75B/90, tak stało na kapslu o ile dobrze pamiętam, to będzie nawet bardzo sesyjne i tego życzę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 1 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2012 (edytowane) Jeśli wyjdzie jak wogoszowa warka 75B/90, tak stało na kapslu o ile dobrze pamiętam, to będzie nawet bardzo sesyjne i tego życzę To tak samo nie wychodzi, to był kupaż chyba , zostało mi ok. 80l a 10 l reszta poszło w kanał bo nie miałem w co przelać, więc będzie co robić z tej bazy. Czystym labikiem raczej częstować nie będę bo to dla koneserów. Edytowane 1 Grudnia 2012 przez josefik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maaciej6 Opublikowano 1 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2012 Jeśli wyjdzie jak wogoszowa warka 75B/90, tak stało na kapslu o ile dobrze pamiętam, to będzie nawet bardzo sesyjne i tego życzę Tak, potwierdzam, "wogoszowa warka 75B/90" Za...y Lambik, wiśniowy o ile się nie mylę. Kieruj na te tory Krzysztofie, a będziemy się zapijać Lambikiem na następnym spotkaniu. Powodzenia. Twoje zdrowie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 1 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2012 10 l reszta poszło w kanał bo nie miałem w co przelać Musisz skombinować małe kegi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maaciej6 Opublikowano 1 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2012 10 l reszta poszło w kanał bo nie miałem w co przelać Musisz skombinować małe kegi Myślałem, że małe kegi to temat zakończony, ale widzę, że się mylę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 1 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2012 10 l reszta poszło w kanał bo nie miałem w co przelać Musisz skombinować małe kegi Tak, potwierdzam, "wogoszowa warka 75B/90" Za...y Lambik, wiśniowy o ile się nie mylę. Kieruj na te tory Krzysztofie, a będziemy się zapijać Lambikiem na następnym spotkaniu. Powodzenia. Twoje zdrowie. Dostałem od Wojtka i Janka całą gamę, wszystko mi smakowało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 1 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2012 Te corneliusy 10L były by bardzo pożądane Tak więc Josef masz temat na zimę do realizacji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się