Skocz do zawartości

Józek warzy - offline


josefik

Rekomendowane odpowiedzi

A tak mnie dręczy... Raz próbowałem złapać transmisję, ale poprosił mnie ekran o login i hasło. I teraz nie wiem, czy się spóźniłem czy jestem w kręgu wiedzących mniej :-)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

warka 125 Ale rozlana do butelek blg ok. 1,5 alk. 6%

Do refermentacji dodano 140g glukozy na 19l oraz drożdże ze startera wyeast 1056 American Ale 3,5ml/but.

Edytowane przez josefik
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

warka 129

7 zbóż

 

skład

pszeniczny - 0,5 kg

pilzneński - 6kg

płatki żytnie - 0,4kg

płatki ryżowe - 0,25kg

płatki owsiane - 0,4kg

płatki orkiszowe 0,6kg

płatki jęczmienne 0,4kg

płatki gryczane 0,6kg

kaszka kukurydziana 0,35kg

 

 

Zacieranie

zasyp 37°C

55°C - 20 min.

67°C - 30 min.

73°C - 30 min

podgrzanie do 76°C

 

 

chmielenie/dodatki

first gold 20g - 70 min

citra 8g - 70 min

columbus 35g - 70 min

saaz 35g - 15 min

 

 

drożdże

wlp 036

Edytowane przez josefik
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zawsze mnie korci, żeby zadzwonić do niego podczas relacji i zobaczyć ile jest opóźnienia. :) Jak coś zasłania to byłby pretekst. A poza tym mógłby mieć takie okulary z kamerą i kilka kamerek do wyboru. :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

i co jeszcze Rentgena, podczerwień i 3D. :)

... jeszcze od bolka pokaz laserów.

O to to. Ten pokaz laserów to zobaczę bez kamerki.

 

A na drugi raz to dajcie znać na GG że jesteście, przynajmniej będę wiedział ile mogę odsłonić. :)

Jak bym miał to bym dał. :)

A tak poza tym zawsze się zastanawiam ilu ludzi mnie widzi i słyszy jak jestem u Ciebie - trochę dziwnie mi z tym.

Edytowane przez grzechu_k
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A na drugi raz to dajcie znać na GG że jesteście, przynajmniej będę wiedział ile mogę odsłonić. :)

No właśnie ostatnio nawet chciałem napisać, ale stwierdziłem nagle, że od trzech lat chyba nie używam komunikatorów i nawet nie pamiętam swojego nr :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

dzisiaj zrobiłem pierwszy test /nasycenia/ piw z dodatkiem drożdży do refermentacji

 

warka 118 Fest Oktober zabutelkowana końcowe blg ok. 2

butelki 0,5l - cukierki sladek 4g/but+ 2 ml\but. drożdży American Lager

- butelkowanie 29-01 wyczuwalne i widoczne pęcherzyki na ściankach, słaba piana

 

warka 119 Tmave zabutelkowana blg końcowe ok. 4,6° 4,5 % alc

butelki 0,5l - dodano cukierki Sladek 4g/but drożdże do refermentacji WLP 036

- butelkowanie 04-02 nagazowanie średnie, piana ok 1,5 cm zanikająca po kilku minutach

 

Warka 120 Germański Pils zabutelkowana blg końcowe ok 2blg alk 6%

butelki 0,5l dodano do refermentacji cukierki Sladka oraz gęstwę drożdżową wlp 838 2ml na butelkę

- butelkowanie 10-02 podobnie jak w przypadku Oktober Fest słaba piana, nagazowanie wyczuwalne

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie chce Cię straszyć ale ta różnica dotycząca tmavego może wynikać z niedofermentowania przed zabutelkowaniem. Ale z tego co napisałeś wynika, że nie ma jakiegoś specjalnego pozytywnego efektu dodatku drożdży do refermentacji. Na pewno konieczne byłoby dodanie ich przy stosowaniu lagerowania w temperaturach poniżej 0°C. Wydaje mi się, że najlepszy sposób na przyspieszenie refermentacji to jednak "ciepły pokój".

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.