Jacki Opublikowano 12 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2011 A tak mnie dręczy... Raz próbowałem złapać transmisję, ale poprosił mnie ekran o login i hasło. I teraz nie wiem, czy się spóźniłem czy jestem w kręgu wiedzących mniej :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 12 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2011 Zapraszam do pierwszej strony tego wątku a w szczególności 2 pierwsze posty, gdyby były problemy wbijaj na gg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 12 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2011 Warka 123 American IPA 16°Blg zabutelkowana ok 4,3 blg 6,6% dodano 234g glukozy do refermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 15 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2011 (edytowane) warka 125 Ale rozlana do butelek blg ok. 1,5 alk. 6% Do refermentacji dodano 140g glukozy na 19l oraz drożdże ze startera wyeast 1056 American Ale 3,5ml/but. Edytowane 15 Lutego 2011 przez josefik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 15 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2011 warka 126 Porter Bałtycki przetransferowana na fermentację cichą. Odfermentowanie 21 -> 4°Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 17 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2011 Warka 124 RIS rozlana do butelek 22-> 6,4°Blg do refermentacji dodałem 2l brzeczki 11°Blg /cienkusz po RISie/ i 38g glukozy oraz 2,5-3,5ml startera z drożdży 1056 American Ale do butelek 0,33l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uups Opublikowano 17 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2011 josef ty to kombinator jesteś powinieneś ksywkę zmienić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 18 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2011 Jutro planuję jakieś warzenie start nie prędzej niż 12 co do receptury to na pewno lager może powielę wcześniejszą 7 zbóż lub jakiś zasyp monachijski + pilzneński. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 18 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2011 Byłbym za opcją 7 zbóż Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 18 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2011 I tak też zrobię, jeśli wszystkie płatki dostanę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 19 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2011 (edytowane) warka 129 7 zbóż skład pszeniczny - 0,5 kg pilzneński - 6kg płatki żytnie - 0,4kg płatki ryżowe - 0,25kg płatki owsiane - 0,4kg płatki orkiszowe 0,6kg płatki jęczmienne 0,4kg płatki gryczane 0,6kg kaszka kukurydziana 0,35kg Zacieranie zasyp 37°C 55°C - 20 min. 67°C - 30 min. 73°C - 30 min podgrzanie do 76°C chmielenie/dodatki first gold 20g - 70 min citra 8g - 70 min columbus 35g - 70 min saaz 35g - 15 min drożdże wlp 036 Edytowane 23 Lutego 2011 przez josefik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzechu_k Opublikowano 19 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2011 A gdzie u nas dostajesz takie płatki? Szczególnie ryżowe, jęczmienne i żytnie? W jakimś markecie? Są to płatki błyskawiczne czy trzeba je kleikować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 19 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2011 wszystko oprócz kaszki kukurydzianej błyskawiczne. Polecam płatki Szczytno Żytnie Ryżowe Owsiane Jęczmienne w Tesco /Szczytno , Kupiec/ Gryczane Orkiszowe Intermarche /jakieś czeskie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzechu_k Opublikowano 19 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2011 Kurcze nigdy nie zwróciłem uwagi na te płatki - dzięki. Muszę podlecieć tam i zrobić mały zapasik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 19 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2011 Niestety szkopuł w tym że to nasze Tesco nieco ubogie, to stary zapas jeszcze z robiony w kaliskim. Ogólnie w naszym płatki są ale innych firm, te ze Szczytna to dziś żytnie tylko były. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzechu_k Opublikowano 19 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2011 Pojadę do naszego kupię co będzie, a najwyżej po drodze z Impresji wjadę do Tesco we Wrocławiu. Ale dziękuję za informacje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klisz Opublikowano 19 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2011 Dziś zalogowałem się na moment i co widzę? Nic w trakcie próby jodowej josefik wszystko zasłaniał Normalnie nieedukacyjne! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzechu_k Opublikowano 19 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2011 Zawsze mnie korci, żeby zadzwonić do niego podczas relacji i zobaczyć ile jest opóźnienia. Jak coś zasłania to byłby pretekst. A poza tym mógłby mieć takie okulary z kamerą i kilka kamerek do wyboru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 19 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2011 i co jeszcze Rentgena, podczerwień i 3D. ... jeszcze od bolka pokaz laserów. Klisz właśnie z blatu zlizywałem młóto z próby jodowej - nie mogłeś tego zobaczyć dałbym Ci zły przykład Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 19 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2011 (edytowane) A na drugi raz to dajcie znać na GG że jesteście, przynajmniej będę wiedział ile mogę odsłonić. Edytowane 19 Lutego 2011 przez josefik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzechu_k Opublikowano 19 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2011 (edytowane) i co jeszcze Rentgena, podczerwień i 3D. ... jeszcze od bolka pokaz laserów. O to to. Ten pokaz laserów to zobaczę bez kamerki. A na drugi raz to dajcie znać na GG że jesteście, przynajmniej będę wiedział ile mogę odsłonić. Jak bym miał to bym dał. A tak poza tym zawsze się zastanawiam ilu ludzi mnie widzi i słyszy jak jestem u Ciebie - trochę dziwnie mi z tym. Edytowane 19 Lutego 2011 przez grzechu_k Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klisz Opublikowano 19 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2011 A na drugi raz to dajcie znać na GG że jesteście, przynajmniej będę wiedział ile mogę odsłonić. No właśnie ostatnio nawet chciałem napisać, ale stwierdziłem nagle, że od trzech lat chyba nie używam komunikatorów i nawet nie pamiętam swojego nr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 21 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2011 warka 127 Kölsch przelany na cichą. Piwo 12,5 -> 4,6 mam nadzieję że jeszcze minimum 2° zejdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 21 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2011 dzisiaj zrobiłem pierwszy test /nasycenia/ piw z dodatkiem drożdży do refermentacji warka 118 Fest Oktober zabutelkowana końcowe blg ok. 2 butelki 0,5l - cukierki sladek 4g/but+ 2 ml\but. drożdży American Lager - butelkowanie 29-01 wyczuwalne i widoczne pęcherzyki na ściankach, słaba piana warka 119 Tmave zabutelkowana blg końcowe ok. 4,6° 4,5 % alc butelki 0,5l - dodano cukierki Sladek 4g/but drożdże do refermentacji WLP 036 - butelkowanie 04-02 nagazowanie średnie, piana ok 1,5 cm zanikająca po kilku minutach Warka 120 Germański Pils zabutelkowana blg końcowe ok 2blg alk 6% butelki 0,5l dodano do refermentacji cukierki Sladka oraz gęstwę drożdżową wlp 838 2ml na butelkę - butelkowanie 10-02 podobnie jak w przypadku Oktober Fest słaba piana, nagazowanie wyczuwalne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 22 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2011 Nie chce Cię straszyć ale ta różnica dotycząca tmavego może wynikać z niedofermentowania przed zabutelkowaniem. Ale z tego co napisałeś wynika, że nie ma jakiegoś specjalnego pozytywnego efektu dodatku drożdży do refermentacji. Na pewno konieczne byłoby dodanie ich przy stosowaniu lagerowania w temperaturach poniżej 0°C. Wydaje mi się, że najlepszy sposób na przyspieszenie refermentacji to jednak "ciepły pokój". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się