josefik Opublikowano 3 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2011 Warka 122 Wiedeński lager zabutelkowana ok blg 13° -> 2° 6% alkbutelki 0,5l dodano cukierki sladek 4g na butelkę oraz drożdże wlp 036 2ml/butelkę keg 18l - dodano 50g cukru dziś próba nagazowania - próba wypadła bardzo pozytywnie - piwo po 3 dniach w temperaturze pokojowej i kolejnych 6 w temp ok. 10-12°C w pełni nagazowane. Mój wniosek jest taki, że szybkie nagazowanie jest możliwe tylko że do refermentacji dolniaków należy używać drożdży górnej fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 3 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2011 tylko że do refermentacji dolniaków należy używać drożdży górnej fermentacji. A jak to wpływa na smak ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 3 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2011 hmmm a któż to wie? Pewnie wcale lub w znikomy sposób. Jeśli bedę miał pod ręką jednocześnie gęstwę lagerową i górniaków przetestuję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 3 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2011 Ja myślę, że to nie kwestia rodzaju drożdży tylko tych 3 dni w temp. pokojowej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 3 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2011 Ten cykl jest u mnie powtarzalny każda warka przechodzi przez temp. pokojową, "skrytkową" 10-12°C, i garażową -2 +4°C /przynajmniej zimą/ to ostatnie /dzisiaj testowane/, nie dotarło jeszcze do garażu. Te same drożdże dodałem do Portera sprawdzę po powrocie z Impresji jak wygląda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 4 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2011 warka 125 Pils zabutelkowana 12,5 -> 1,5°Blg 6% alk. do refermentacji dodano cukierki Sladek ok 4g/ but oraz gestwę drożdżową od wlp 036 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 4 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2011 warka 125 Pils zabutelkowana 12,5 -> 1,5°Blg 6% alk. Przefermentował jak porządny koncerniak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzechu_k Opublikowano 4 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2011 Przefermentował jak porządny koncerniak W momencie gdy automatyzuje się browar to nagle drożdże fermentują wszystko (łącznie z fermentatorami). Browar josefika od przemysłowego różni się głównie wybiciem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 4 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2011 Ale na szczęście smakuje dużo lepiej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzechu_k Opublikowano 4 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2011 (edytowane) Ale na szczęście smakuje dużo lepiej Tego nie neguję, ale faktycznie moje porównanie trochę nieszczęśliwe. Edytowane 4 Marca 2011 przez grzechu_k Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 4 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2011 (edytowane) warka 132 koźlak skład pilzneński - 8,5kg monachijski - 4,5kg pszeniczny- 0,3kg carared - 0,23kg płatki owsiane - 0,4kg Zacieranie 55°C - 20 min. 67°C - 30 min. 73°C - 30 min podgrzanie do 77°C chmielenie/dodatki perle - 35g - 90 min. perle 35g - 60 min. saaz 30g - 30 min saaz 30g - 10 min drożdże wlp 833 blg początkowe 17 Edytowane 4 Marca 2011 przez josefik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 8 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2011 Ten cykl jest u mnie powtarzalny każda warka przechodzi przez temp. pokojową, "skrytkową" 10-12°C, i garażową -2 +4°C /przynajmniej zimą/ to ostatnie /dzisiaj testowane/, nie dotarło jeszcze do garażu. Te same drożdże dodałem do Portera sprawdzę po powrocie z Impresji jak wygląda Porter jak spod igły, po tych 6 dniach - w pełni nagazowane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziadek Opublikowano 9 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2011 Nie wytrzymałem i otwarłem butelkę zielonego.Dobre tylko dziwnie się pije.:o Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 9 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2011 no ładnie 8 dni falstartu, ale na Impresjach też była prapremiera co by się nie zdziwić 17 marca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 10 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2011 (edytowane) warka 130 Żytnie zabutelkowana 11-> 2,4 do refermentacji dodano 140g glukozy na 20,5l oraz ok. 50g do kega 18l Edytowane 10 Marca 2011 przez josefik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rubezahl Opublikowano 10 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2011 (edytowane) ... na Impresjach też była prapremiera co by się nie zdziwić 17 marca. Była, była. Przeszło do historii jako najbardziej pamiętane z tego spotkania . Ogólnie, mimo pewnego zszokowania wyglądem - całkiem dobre . Edytowane 10 Marca 2011 przez rubezahl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 10 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2011 warka 127 Kölsch zabutelkowana 12,5 -> 2.7°Blg alk, 5,7% do refermentacji dodano 151g glukozy na 24l oraz 50g cukru do kega 18l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 10 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2011 Pracowity dzień :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 10 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2011 ... na Impresjach też była prapremiera co by się nie zdziwić 17 marca. Była' date=' była. Przeszło do historii jako najbardziej pamiętane z tego spotkania . Ogólnie, mimo pewnego zszokowania wyglądem - całkiem dobre .[/quote'] Tak, niby było na Św. Patryka ale ciekawość ludzka jak to mówią nie zna granic , doznania testujących podobne piwo pijalne bez obcych posmaków. Czy komuś zostanie egzemplarz do 17 marca? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziadek Opublikowano 10 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2011 Resztę zachowałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 10 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2011 Dziadek te niezielone to nie pobudzają tak wyobraźni Przemo dzisiaj się pochwalił że spróbował a to jest "limited edition" następne zielone dopiero za rok. Jeszcze kilka butelek mi zostało to wezmę do Zielonej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziadek Opublikowano 10 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2011 Ocenią na Patryka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 10 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2011 W dzień Św.Patryka to piwo jak najbardziej powinno rozpocząć degustację i świętowanie Ja mój egzemplarz już wychłeptałem, bo takiej nowości nie sposób było się oprzeć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 11 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2011 (edytowane) warka 133 American IPA skład pilzneński - 5kg pale ale - 6kg monachijski I - 1,4kg crystal malt 145 - 0,2kg cara - 0,1kg black-0,09kg Zacieranie 55°C - 20 min. 66-67°C - 90 min 73°C - 15 min. podgrzanie do 76°C chmielenie/dodatki amarillo 20g 70 min. pacific gem 17g 70 min. colummbus 20g 70 min. mount hood 30g 30 min. pacific gem 10g 10 min. mount hood 30g 4 min. drożdże Wyeast London Ale Blg początkowe 18 Edytowane 11 Marca 2011 przez josefik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 11 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2011 warka 128 Wiedeński lager z dn. 10-03 zabutelkowana 14->1,6 alk . 6,8% do refermentacji dodano tradycyjnie cukierki Sladka, połowę zabutelkowałem z dodatkiem gęstwy drożdży Wlp 036 2ml/but. , druga połówka bez drożdży w celu porównania, poza tym nie byłem pewny do końca gęstwy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się