anteks Opublikowano 19 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2010 a wygląda to podobnie do takiej 4kg 4 gazu ? myslałem że są 1,5 i 6 kg ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 19 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2010 nie orientuje sie do tej pory używałem małej akwarystycznej chyba1,5 a ta jest sporo większa moze to i 6kg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 19 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2010 Tak sobie myślę czy ja czasami nie mam wyjazdu w okolice Ostrowa .... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 26 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2010 Jutro mała 20l warka ćwiczebna z kolegą Bartek_097 start około 8.30 robimy Witka dostęp online Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 1 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2010 (edytowane) warka 88 weizenbock Zacieranie 40°C zasyp 44°C 10 min. 53°C 10 min. 63°C 15 min. dekokcja 68°C 20 min 72°C 30 min podgrzanie do 78C Edytowane 1 Marca 2010 przez josefik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 4 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2010 (edytowane) warka 89 tripel Zacieranie 50°C zasyp 53°C 10 min. 67°C 50 min podgrzanie do 75C piwa wyszło 43l przezornie po po ostatnim użyciu drożdży Wyeast 3787 trapist HG do kega przelałem tylko 40l co by zrobić więcej miejsca na pianę choć przy intensywnej fermentacjict 3l to i tak pikuś ale teraz zostało mi 3l zabutelkowanej brzeczki 18,8 blg no i czy taka ilość nada mi się to do refermentacji. jak to ugryźć? są jakieś wzory na to? Edytowane 5 Marca 2010 przez josefik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 5 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2010 no i czy taka ilość nada mi się to do refermentacji. jak to ugryźć? są jakieś wzory na to? Wzory są, tylko najlepiej znać końcowy blg. [(blg_pocz-blg_kon)/blg_pocz-0,15]°Blg_pocz*ilosc_brzeczki(ml) Wzór uzyskany na podstawie jednej z porad z tej strony na BA. Przy założeniu że odfermentuje ci do 4,5°Blg to 3l brzeczki powinny być odpowiednikiem prawie 270g glukozy. Czyli 3,1g/but. Chyba akurat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 19 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2010 jutro warzę online Belgian Pale Ale start ok. 9.00 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 20 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2010 (edytowane) warka 90 Belgian Pale Ale Zacieranie 63°C zasyp 65°C 30 min. 70°C 30 min podgrzanie do 75°C Edytowane 20 Marca 2010 przez josefik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 27 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2010 dziś start warzenia między 12 a 13 Belgian Strong Golden Ale prawdopodobnie dzisiaj "premierę" będzie miał fermentator stożkowy jeśli tylko stojak dojedzie na czas Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 27 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2010 (edytowane) warka 91 Belgian Strong Golden Ale Zacieranie 53°C zasyp 63°C 15 min. 70°C 40 min podgrzanie do 78°C Edytowane 27 Marca 2010 przez josefik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 27 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2010 prawdopodobnie dzisiaj "premierę" będzie miał fermentator stożkowy jeśli tylko stojak dojedzie na czas premiera jednak dopiero w poniedziałek pogoda popsuła trochę plany z malowaniem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 27 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2010 co to były za kegi z zaworami w dnie stojące przy kotle warzelnym ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 27 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2010 co to były za kegi z zaworami w dnie stojące przy kotle warzelnym ? fermentatory się suszą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 27 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2010 Dlaczego zawory są w dnie ? ala stożek ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 27 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2010 Dlaczego zawory są w dnie ? ala stożek ? chodzi o to że nie ma ich z boku? taki patent z dna kegu wystaje w zależności od kegu od 2,5 /te do burzliwej/ do 1,5 /te do cichej/ nypla co powoduje że piwo zlewa się z nad osadu niestety ze stożkiem nie ma to dużo wspólnego kąt nachylenia dna niewielki. ale w poniedziałek .... to już full wypas bedzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 9 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2010 Jutro kolejna warka nr 92 - weizen start później niż zwykle ok 16 tak żeby zdążyć na Grand derby Europa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uups Opublikowano 10 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2010 jak można to zobaczyć ? potrzebne hasło ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 10 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2010 jak można to zobaczyć ? potrzebne hasło ? Przeczytaj 2 pierwsze posty w tym wątku, w razie problemów z "odpaleniem" wbijaj na GG Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uups Opublikowano 10 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2010 dzięki będe zerkał jestem w trakcie budowy kega jako kadzi zaciernej chętnie cos podpatrze wszystkie sprawdzone metody mile widziane ..pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 10 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2010 (edytowane) warka 92 Weizen Zacieranie zasyp 37°C zasyp 43°C 20 min. 51°C 15 min. 63°C 10 min. 67°C 20 min. 72°C 30 min podgrzanie do 78°C Edytowane 10 Kwietnia 2010 przez josefik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 10 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2010 poślizg będzie bo wiertarka padła i po nową muszę śmigać coby słody zmielić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 10 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2010 poślizg będzie bo wiertarka padła i po nową muszę śmigać coby słody zmielić Josefik my tu żałobę narodową mamy a ty piwo będziesz warzył ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szamankfc Opublikowano 10 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2010 Belzebub nawet ja gary szoruje i zamierzam coś uwarzyć aby upamiętnić ten smutny dzień Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 10 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2010 My też warzymy, ale faktycznie może przez cały tydzień nie powinniśmy warzyć, pić piwa, jeść i w ogóle nic nie pić, nic nie robić, tylko się wpatrywać w w TV na materiały o tym. Smutny dzień, smutny czas, życie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się