Skocz do zawartości

Gozdawa U.S. WC - U.S. West Coast


Rekomendowane odpowiedzi

Szczep górnej fermentacji dedykowany dla piw amerykańskich i hybrydowych.

 

·         Niska zawartość estrów.

·         Temperatura fermentacji 16-24 ºC, optymalna 18-22°C.

·         Flokuacja wysoka.

·         Tolerancja na alkohol 7,4%.

 

źródło: Gozdawa

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 miesiące temu...

Uwarzyłem jedną warkę na tych drożdżach. Do tej pory używałem US-05. Kilka moich spostrzeżeń:

- drożdże wolniej i mniej burzliwie fermentują niż US-05

- są bardziej pyliste niż US-05. Po ok 10dniach w butelce i przy użyciu odrobiny mchu irl. pod koniec gotowania piwo się klaruje. Ale czas dopiero pokarze... chociaż chyba nie sklarują się tak dobrze jak po US-05.

- są neutralne w smaku. Fermentowałem w 19oC. Piwo na nich bardzo mi smakuje - specjalnie mniej nachmieliłem.

- odfermentowanie ok. 80%

- startują po bardzo podobnym czasie jak uwodnione US-05

Cena vs. jakość na pewno spowodują, że do nich wrócę.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 7 miesięcy temu...

Zrobiłem 2 piqa na tych drożdżach oto wnioski:

- bardzo długa fermentacja, Ipa 16,5 blg fermentowała 3 tygodnie.

- w niższych temperaturach produkują bardzo dużo siarki, ktora na szczescie ulatuje na cichej, ale tą też trzeba przeciągnąć,

- średnio się klarują,

- dają bardzo neutralny profil smakowy i fajnie grają z chmuelem,

- odfermentowanie na poziomie 80-82%

 

Jeżeli ktos ma czas to polecam ze wzgledu na cene. Ipa na tych drozdzach zajela 4 miejsce z posrod 36 zgloszonych w kategorii west coast ipa.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 8 lat później...

Nie mam co robić, a że często używam tych drożdży i są one moimi podstawowymi do IPEk, to sprostuję jedną opinię:

W dniu 28.06.2016 o 18:03, Szalas85 napisał(a):

bardzo długa fermentacja, Ipa 16,5 blg fermentowała 3 tygodnie

Drożdże fermentują piwo ok. 15blg w standardowym czasie czyli, powiedzmy, 3/4 dni w temp. ok. 18-20°C. Faktem natomiast jest, że na powierzchni długo utrzymuje się piana i zapewne jej obecność skłoniła poprzednika do takich wniosków. Nie jest ona jednak znakiem trwającej dalej fermentacji. Wystarczy potrząsnąć parę razy fermentorem w odstępie kilku godzin i piana opada.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.