wojtekpl Opublikowano 8 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2015 Witam.Zebrałem w ubiegłą sobote gęstwę z witbiera( 11,5 blg) po dwukrotnym przemyciu gęstwa wygląda tak jak na zdjeciu,chciałbym w sobotę uwarzyć kolejne piwko ( american weat ok12blg ).I teraz pytanie co dalej mam zrobić z tą gęstwą? 1.Co wylać co zostawić? ( wiem że to białe na dnie to dobre drożdże ) 2.Czy robic z tego starter? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mc007 Opublikowano 8 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2015 Przemywanie raczej nie było konieczne. Z tego co wiem, to na dnie zbierają się najsłabsze drożdże. http://www.wiki.piwo.org/Zbieranie_i_ponowne_użycie_gęstwy_drożdżowej- czytał zanim zadał pytania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtekpl Opublikowano 8 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2015 Przemywanie raczej nie było konieczne. Z tego co wiem, to na dnie zbierają się najsłabsze drożdże. http://www.wiki.piwo.org/Zbieranie_i_ponowne_użycie_gęstwy_drożdżowej- czytał zanim zadał pytania? czytał i wycztał że martwe drożdże mają kolor ciemny i opadają na dno a u mnie jest kolor jasny czyli zdrowe? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Azizi1926 Opublikowano 8 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2015 Spróbować piwa z nad drożdży, jeżeli jest ok to wylać rzadkie i resztę zadać do brzeczki. Możesz też skorzystać z kalkulatora i obliczyć ile gęstwy potrzebujesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pun kOmora Opublikowano 9 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2015 skoro przemywałeś, to warstwę martwych powinieneś mieć minimalną. i może być tak, że za dużo przemyłeś (chcesz-nie chcesz i tak wylewasz część zdrowych), masz mało gęstwy i będziesz potrzebował wykonać starter. sprawdź na kalkulatorze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 9 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2015 Nie powinno sie robic startera z gestwy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pun kOmora Opublikowano 9 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2015 a jak wymył i zostało mu 100ml??? nie ma innej rady (ew. underpitch) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 9 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2015 To białe to mogą być białka. widzę że ma pół litrowego dr wita tej gestwy. Ja bym poczekał aż najlepsze drożdże które jeszcze są w zawiesinie opadły, odlał rzadkie, resztę wymieszać i odpowiednią ilość zadał. a jak ktos ma za mało drożdży to może oczywiście robić starter. Ale należy pamiętać że bakterie się duuuuzo szybciej namnazaja niż drożdże i ze nie jest to polecane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtekpl Opublikowano 9 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2015 po 48h zrobiły się ładne trzy warstwy ta na dole biała ma ok1.5 cm. ta pośrodku ok 8cm. I chyba zrobie tak że wykorzystam tą srodkową bez startera. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Samael Opublikowano 13 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2015 a jak wymył i zostało mu 100ml??? nie ma innej rady (ew. underpitch) Za Wiki : "z grubsza 100 ml gęstwy (czystej, świeżej i dość gęstej) zawiera ok. 200 mld komórek drożdzowych, potrzebnych dla zaszczepienia przeciętnej warki górnej fermentacji". Wiec skad te watpliwosci ,ze za malo ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi