Muchomorek Opublikowano 1 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2015 Potrzebuję waszej pomocy Panowie.W niedzielę wieczorem uwarzyłem APĘ, ekstrakt przed zadaniem brzeczki 13,5, drożdzę COOBRA American Ale ( lekki eksperyment z mojej strony). Brzeczka wystudzona do 18 stopni, drożdże uwodniłem przez 25 minut w wodzie o temperaturze 22 stopni.Drożdże zadałem w poniedziałek o 9 rano. Do tej pory zero reakcji, kompletnie zero piany, co2, niczego. Przed chwilą otworzyłem fermentor, nie widać błony. Stała temperatura fermentacji 20,5 stopnia.Doradźcie, co robić? Pobrać próbkę, zmierzyć blg i liczyć na to, że cudownie fermentuje, lecieć jutro do sklepu i kupić jakieś S-05 i zadać na nowo? Boję się trochę pobieranie próbki żeby nie zakazić brzeczki:)Dwa dni wcześniej robiłem Weizena, zadałem weizenowe drożdże uwadniane przez 6 godzin (lekka gafa) też z COOBRY, fermentacja wystrzeliła po 3 godzinach.Dzięki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 1 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2015 Daj im jeszcze z 12h. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muchomorek Opublikowano 1 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Września 2015 Daj im jeszcze z 12h. Ok, jeśli nie wystartują, zadawać nowe drożdże, ściek, jak myślisz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Areh Opublikowano 2 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2015 Ok, jeśli nie wystartują, zadawać nowe drożdże, ściek, jak myślisz? Przede wszystkim sprawdzić blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qub Opublikowano 2 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2015 Napowietrzyłeś brzeczkę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muchomorek Opublikowano 2 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Września 2015 Napowietrzyłeś brzeczkę? Tak, dwa przelania między fermentorami plus napowietrzenie mieszadłem. Zaraz postaram się zmierzyć blg, ale to co się dzieje z tym piwem to dla mnie jedna wielka zagadka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muchomorek Opublikowano 2 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Września 2015 Ok, byłem przed chwilą zmierzyć blg, ale po otworzeniu fermentora coś już pojawiło się na powierzchni dlatego na razie nic nie ruszam.. Jest trochę piany, która raczej wygląda jak takie pierzaste chmury, ale wszystko zaczęło pachnieć drożdżami.Zostawiłem to w spokoju. Mam tylko nadzieję, że wczoraj uchylając fermentor nie wpuściłem tam jakiś dzikich drożdży ( wszystko stoi w piwnicy w bloku) i że to nie one zaczęły fermentować brzeczkę. Nawet pojawiło się minimalnie dwutlenku pod pokrywą.Zostawić, nie ruszać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jsakic Opublikowano 2 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2015 Zostawić, nie ruszać? Tak, cierpliwości trzeba się nauczyć. Coś o tym wiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Areh Opublikowano 2 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2015 Następnym razem zajrzyj tam tak za ok. 2 tygodnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muchomorek Opublikowano 2 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Września 2015 Zostawić, nie ruszać? Tak, cierpliwości trzeba się nauczyć. Coś o tym wiem. Dzięki za pomoc panowie, dam znać co z tego wyszło:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mir4 Opublikowano 2 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2015 Na przyszłość to warto mieć na zapasie drożdże suche w lodówce. Tyczy się tych co maja słaby dostęp do stacjonarnych sklepów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 5 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2015 (edytowane) Na przyszłość to warto mieć na zapasie drożdże suche w lodówce. Tyczy się tych co maja słaby dostęp do stacjonarnych sklepów Np. Gozdawa Pure Ale Yeast, kosztują raptem 5 PLN, a mogą uratować czasem życie ... tzn. piwo . Ja zawsze je mam w rezerwie. Edytowane 5 Września 2015 przez santa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się