Skocz do zawartości

Browar KrotoMłyński


Rekomendowane odpowiedzi

17.04.2016

 

Warka #14

 

grodzisz - Grodziskie

================================================================================
Wielkość warki: 22,500 L
Czas gotowania: 60,000 min
Wydajność:  74%
Gęstość początkowa:  1,032
Gęstość końcowa: ????
 
 
Składniki fermentacji
 
Weyermann - Wędzony Pszeniczny grodziski Słód 3,300 kg   
 
 
Chmiele
 
 Lomik 3,6% 60,000 g Gotowanie 60,000 min Granulat 20,1
 Lomik 3,6% 20,000 g Gotowanie 30,000 min Granulat  9,3
 Lomik 3,6% 20,000 g Gotowanie 0,000 s Granulat  0,0
 
Drożdże 1L starter FM51 zadany w 18℃
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
  • Odpowiedzi 93
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

  • 2 tygodnie później...

Warka #12 zabutelkowana 49x0,5L z 130g cukru. 


 


 


 


 


07.05.2016


 


Warka #15


 


grodzisz - Grodziskie


================================================================================

Wielkość warki: 18,000 L

Czas gotowania: 60,000 min

Wydajność:  60%

Gęstość początkowa:  1,032

Gęstość końcowa: ????

 

 

Składniki fermentacji

 

Weyermann - Wędzony Pszeniczny grodziski Słód 3,300 kg   

 

 

Chmiele

 

 Lomik 3,6% 50,000 g Gotowanie 60,000 min Granulat 20,1

 Lomik 3,6% 30,000 g Gotowanie 30,000 min Granulat  9,3

 Lomik 3,6% 20,000 g Gotowanie 0,000 s Granulat  0,0

 

Drożdże gęstwa 300ml FM51 zadana w 22℃
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #16 Kölsch


 


 


 


Weyermann - orkiszowy 500 g  


Weyermann - zakwaszający 200 g  


Bruntal- pilzneński klepiskowy 3 kg 


Bruntal-Pale Ale  500 g  


Weyermann - Pszeniczny 500 g 


 


60" od 65℃ do 62℃


74℃ 20min 


78℃ 10 min


 


 Filtrowanie i wysładzanie 18L + 6L podbicie + 2x 6L 


  


Warzenie i chmielenie 


Hallertau 4,5% 30 g 60'  


Spalt 5,5% 20 g 0'  


Spalt 5,5% 10 g na zimno


 


 


 


Wyszło 26,5 L 10 BLG 


 


Drożdże FM42 Stare Nadreńskie starter


temp. fermentacji 18℃


Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

26.05.2016

 

Warka #17

 

grodzisz - Grodziskie

================================================================================
Wielkość warki: 21,500 L
Czas gotowania: 60,000 min
Wydajność:  64%
Gęstość początkowa:  1,031
Gęstość końcowa: ????
 
 
Składniki fermentacji
 
Weyermann - Wędzony Pszeniczny grodziski Słód 3,500 kg   
 
 
Chmiele
 
 Lomik 3,6% 30,000 g Gotowanie 60,000 min Granulat 20,1
 Lomik 3,6% 60,000 g Gotowanie 30,000 min Granulat  9,3
 Lomik 3,6% 10,000 g Gotowanie 0,000 s Granulat  0,0
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka #18 Kölsch


 


 


 


Weyermann - orkiszowy 500 g  


Weyermann - zakwaszający 200 g  


Bruntal- pilzneński klepiskowy 3 kg 


Bruntal-Pale Ale  500 g  


Weyermann - Pszeniczny 500 g 


 


60" od 65℃ do 62℃


74℃ 20min 


78℃ 10 min


 


 Filtrowanie i wysładzanie 18L + 3x 6L 


  


Warzenie i chmielenie 


Hallertau 4,5% 30 g 60'  


Spalt 5,5% 20 g 0'  


Spalt 5,5% 10 g na zimno


 


 


 


Wyszło 25 L 11 BLG 


 


Drożdże FM42 Stare Nadreńskie gęstwa II 250ml


temp. fermentacji 18℃


Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka #19 Kölsch


 


 


 


Weyermann - orkiszowy 500 g  


Weyermann - zakwaszający 200 g  


Bruntal- pilzneński klepiskowy 3 kg 


Bruntal-Pale Ale  500 g  


Weyermann - Pszeniczny 500 g 


 


60" od 67℃ do 62℃


74℃ 20min 


78℃ 5 min


 


 Filtrowanie i wysładzanie 18L + 3x 6L 


  


Warzenie i chmielenie 


Hallertau 4,5% 30 g 60'  


Spalt 5,5% 20 g 0'  


Spalt 5,5% 10 g na zimno


 


 


 


Wyszło 25 L 11 BLG 


 


Drożdże FM42 Stare Nadreńskie gęstwa III 350ml


temp. fermentacji 18℃


Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

24.07.2016


Warka #20 Dry Stout


wydajność wg. BT 85%


 


 


Muntons -Maris Otter 4kg


Strzegom czekoladowy ciemny -125 g  


Płatki jęczmienne 400g


Jęczmień prażony 400g na drugą przerwę


 


zacieranie w 20L wody


40" od 65℃ do 62℃


73℃ 20min 


78℃ 5 min


 


 Filtrowanie i wysładzanie 3x 6L 


  


Warzenie i chmielenie 


Challenger  20g 60'  


 Norther Brewer 10g 60'  


Fuggels 25g 30'


 


 


 


Wyszło 26,5 L 11,25 BLG 


 


Drożdże FM13 Irlandzkie ciemności starter


 temp. fermentacji 20℃


Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

07.08.2016

Warka #21 Dry Stout

wydajność wg. BT 85%

 

 

Muntons -Maris Otter 4kg

Strzegom czekoladowy ciemny -125 g  

Płatki jęczmienne 400g

Jęczmień prażony 400g na drugą przerwę

 

zacieranie w 20L wody

62℃ 40"

73℃ 20' 

78℃ 5'

 

 Filtrowanie i wysładzanie 3x 6L 

  

Warzenie i chmielenie 

Challenger  20g 60'  

 Norther Brewer 10g 60'  

Fuggels 25g 30'

 

 

 

Wyszło 26,5 L 11,25 BLG 

 

Drożdże FM13 Irlandzkie ciemności starter

 temp. fermentacji 20℃

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

23.08.2016

Warka #22 English Barleywine

 

================================================================================
Wielkość warki: 23,000 L
Czas gotowania: 90,000 min
Wydajność: 89% :D
Gęstość początkowa: 23,2 P
Gęstość końcowa: 6,6 P
Zawartość alkoholu: 9%
 
Składniki fermentacji
 
     Maris Otter 8,000 kg      
     Weyermann - Melanoiden Malt Słód 500,000 g      
     Weyermann -   Biscuit Malt Słód 250,000 g       
     Strzegom - karmelowy 300 Słód 150,000 g     
     Weyermann -Carapils® Słód 500,000 g       
     Weyermann - Carabelge Słód 500,000 g       
     Weyermann - Aroma Słód 500,000 g      
       Waga słodów: 10,400 kg
 
Chmiele
================================================================================
 Northern Brewer 9,0% 70,000 g 60,000 min 
Kent Goldings 5,5% 20,000 g     30,000 min 
Kent Goldings 5,5% 30,000 g     0,000 s 
Drożdże
================================================================================
                      
 FM13 - Irlandzkie ciemności  300,000 mL  zadane w 22℃
 
Zacieranie
================================================================================
              
                67℃  90,000 min
Edytowane przez pingwin71
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

23.08.2016

Warka #23 cienkusz po #22

 

Warzenie i chmielenie 

Norther Brewer 10g 60'  

Spalt Select 5g 30'  

Hallertauer Tradition 10g 0'

Syrop z sosny 40g 15"

 

 

Wyszło 17 L  6,8 BLG 

 

Drożdże FM13 Irlandzkie ciemności gęstwa 

 

 temp. fermentacji 20℃

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

25.09.2016

 

Warka #24

Imperial IPA

 

 
Wielkość warki: 16,5,L-Planowane 25L- (pierwszy raz robiłem coś z taką ilością chmielu, nie ogarnąłem odfiltrowania chmielin,woreczek 150mikron tym razem nie dał rady)
 
Czas gotowania: 90,000 min
 
Gęstość początkowa: 23,5 Brix
 
 
 
                            
     Mountons Matis Otter - pale ale   Słód  7 kg      
     Strzegom - karmelowy 300   Słód 690 g       
     Kaszka Kukurydziana  350,000 g      
     Strzegom - pszeniczny   Słód 400 g       
     Płatki ryżowe błyskawiczne   Słód 180 g     
     Cukier 500 g       
 
Chmiele
 
 
        Chinook  25 g      60 min
        Equnox  12,5 g    50 min
        Amarillo 10g        50 min
   Centennial 12,5 g     40 min
        Simcoe12,5 g     30 min
        Citra   12,5 g       30 min 
        Equnox 12,5 g    30 min 
        Chinook 25 g      30 min 
        Simcoe 15,5 g     20 min 
        Centennial 17 g   20 min
       Amarillo   15 g      20 min
       Citra        17 g      10 min
       Equnox   25 g      10 min
      Cascade 25 g       0,0 s
       Simcoe  22 g       0,0 s 
  Centennial 20,5 g     0,0 s 
      Mosaic   25 g       0,0 s
   Willamette  25 g      0,0 s
   Willamette  25 g      na zimno
   Mosaic       25 g      na zimno    
   Cascade   25 g       na zimno   
   Citra          20,5 g    na zimno    
   Amarillo     25g        na zimno
 
    
 
 
 
Drożdże
 
 US-05 2 opakowania
Zacieranie
67stC 90min
Temp ferm. 20stC
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

08.10.2016

Warka #26 Standart Bitter

 

================================================================================
Wielkość warki: 25,000 L
Czas gotowania: 60,000 min
Wydajność: 87% 
Gęstość początkowa: 10 P
Gęstość końcowa: ???
Zawartość alkoholu:???
 
Składniki fermentacji
 
 Maris Otter 3,000 kg  
 Strzegom - karmelowy 300 Słód 500,000 g   
 Strzegom-Pszeniczny 400,000 g 
 Waga słodów: 3,900 kg
 
Chmiele
================================================================================
Northern Brewer 9,0% 20,000 g 60,000 min 
Kent Goldings 5,5% 20,000 g 30,000 min 
First Gold 8% 30,000 g 0,000 s 
Drożdże
================================================================================
  
 FM11 - Wichrowe Wzgórza 1L starter  zadane w 20℃
 
Zacieranie
================================================================================
  
62℃  45,000 min
72℃  45,000 min
Edytowane przez pingwin71
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

16.10.2016


Warka #27 APA


 


================================================================================

Wielkość warki: 26,000 L

Czas gotowania: 90,000 min

Wydajność: 82% 

Gęstość początkowa: 12,2 P

Gęstość końcowa: ???

Zawartość alkoholu:???

 

Składniki fermentacji

 

 Maris Otter 5,000 kg  

 

 

Chmiele

================================================================================

Mosaic 25,000 g 60,000 min 

Mosaic 20,000 g 10,000 min 

Amarillo 25,000 g cicha

Drożdże

================================================================================

  

 US-5- 1op zadane w 20℃

 

Zacieranie

================================================================================

  

67℃  90,000 min

Edytowane przez pingwin71
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

16.10.2016


Warka #28 Standart Bitter


 


================================================================================

Wielkość warki: 25,000 L

Czas gotowania: 60,000 min

Wydajność: 87% 

Gęstość początkowa: 10 P

Gęstość końcowa: ???

Zawartość alkoholu:???

 

Składniki fermentacji

 

 Maris Otter 3,000 kg  

 Strzegom - karmelowy 300 Słód 500,000 g   

 Strzegom-Pszeniczny 400,000 g 

 Waga słodów: 3,900 kg

 

Chmiele

================================================================================

Northern Brewer 9,0% 20,000 g 60,000 min 

Kent Goldings 5,5% 20,000 g 30,000 min 

First Gold 8% 30,000 g 0,000 s 

Drożdże

================================================================================

  

 FM11 - Wichrowe Wzgórza gęstwa I 250ml zadane w 20℃

 

Zacieranie

================================================================================

  

62℃  45,000 min

72℃  45,000 min

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Postanowiłem zrobić inwenturę w magazynie, i wyszło mi że mam trochę słodów i chmieli tak po ileś gram jeszcze z zeszłego roku. 


Chciałem zrobić po prostu "bezstylowca" ,a to po wróceniu wszystkiego w BT wyszło że wyjdzie mi prawie "Brown Porter". Prawie bo dużo za ciemny i za dużo słodu karmelowego. Po uwarzeniu wyszła nie zła wydajność i wyszedł prawie "Robust Porter". Kto wie zapowiada się ciekawy eksperyment , myślę ze wyjdzie całkiem przyjemne piwko. Jeszcze zastanawiam się nad wrzuceniem papryczki chili na cichą, ale nie wiem ile ewentualnie?   


06.11.2016


Warka #29 "Robust Porter"


 


================================================================================

Wielkość warki: 25,000 L

Czas gotowania: 60,000 min

Wydajność: 81% 

Gęstość początkowa: 15,7 P

Gęstość końcowa: ???

Zawartość alkoholu:???

 

Składniki fermentacji

 

 Maris Otter                               2,000 kg  

 Monachijski II                           1,000 kg

 Pilzneński                                 2,500 kg

 Strzegom-czekoladowy jasny   200,000 g   

 Strzegom-Pszeniczny              200,000 g 

 Strzegom- Orkiszowy              100.000 g 

 Strzegom - karmelowy 600     600,000 g   

 Strzegom - Barwiący                50,000 g   

 Strzegom - jęczmień palony    200,000 g 

 Waga słodów: 6,850 kg

 

Chmiele

================================================================================

Northern Brewer  10,000 g 60,000 min 

Challenger  30,000 g 60,000 min 

Kent Goldings 40,000 g 0,000 min 

 

Drożdże

================================================================================

  

US-05- gęstwa I 250ml zadane w 20℃

 

Zacieranie

================================================================================

  

64℃-60℃ 60,000 min

Edytowane przez pingwin71
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

13.11.2016

Warka #30 Norther English Brown Ale

Wielkość warki: 25,000 L

Czas gotowania: Ku przestrodze!!! ustawiając sobie czas na kuchence warto zgadać się z małżonką żeby te ruszała czasomierza do ustawienia czasu pieczenia... weszliśmy sobie w drogę, i tak do końca nie wiem jak długo warzyłem i na która minutę wypadło drugie chmielenie...  

Wydajność: ponad 100% !!! jeszcze raz muszę ze spokoje zobaczy co nie tak ustawiłem w BT bo pokazuje własnie aką wydajność, a przeciez to nie możliwe!

Gęstość początkowa: 12,2 P

Gęstość końcowa: ???

Zawartość alkoholu:???

 

Składniki fermentacji

 

 Maris Otter 4,500 kg  

 Strzegom-czekoladowy jasny 400,000 g   

 Strzegom - karmelowy 300 50,000 g   

 Waga słodów: 4,950 kg

 

Chmiele

================================================================================

First Gold 20,000 g 60,000 min 

First Gold 20,000 g 30,000 min 

First Gold 30,000 g 0,000 min 

 

Drożdże

================================================================================

  

FM11 - Wichrowe Wzgórza gęstwa II 150ml zadane w 20℃

 

Zacieranie

================================================================================

  

67℃ 90,000 min

Edytowane przez pingwin71
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

27.11.2016

Warka #31 Norther English Brown Ale


Wielkość warki: 24,000 L

Czas gotowania: Ku przestrodze!!! ustawiając sobie czas na kuchence warto zgadać się z małżonką żeby te ruszała czasomierza do ustawienia czasu pieczenia... weszliśmy sobie w drogę, i tak do końca nie wiem jak długo warzyłem i na która minutę wypadło drugie chmielenie...  

Wydajność: ponad 100% !!! jeszcze raz muszę ze spokoje zobaczy co nie tak ustawiłem w BT bo pokazuje własnie aką wydajność, a przeciez to nie możliwe!

Gęstość początkowa: 13,2 P

Gęstość końcowa: ???

Zawartość alkoholu:???

 

Składniki fermentacji

 

 Maris Otter 4,5 kg  

 Strzegom-czekoladowy jasny 550 g   

 Strzegom - karmelowy 300 50 g   

 Waga słodów: 5,1 kg

 

Chmiele

================================================================================

East Kent Goldings 20 g 60,000 min 

East Kent Goldings 20 g 30,000 min 

East Kent Goldings 30 g 0,000 min 

 

Drożdże

================================================================================

  

FM11 - Wichrowe Wzgórza gęstwa III 350ml zadane w 20℃

 

Zacieranie

================================================================================

  

67℃ 90 min I tutaj problem... prawdopodobnie padł termometr IKEA i przekłamuję o jakieś 10, czy prawdopodobnie zacierałem w 57... 

Edytowane przez pingwin71
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jak na 4,5 tony słodu,wydajność raczj kiepska;-)

 

Wysłane z mojego V9 przy użyciu Tapatalka

upsss... :D nie chce mi sie już wszystkich poprawiać, ot, kopiuj-wklej z BrewTarget!

Edytowane przez pingwin71
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

16.12.2016

Warka #32 Carlsberg Clone


Wielkość warki: 24,000 L

 

Wydajność: 90% 

Gęstość początkowa: 12,2 P

Gęstość końcowa: ???

Zawartość alkoholu:???

 

Składniki fermentacji

 

Pilzneński Viking Malt  3,5 kg  

Carapils 250 g   

Cukier   500 g   

Waga słodów: 4,25 kg

 

Chmiele

================================================================================

Hallertauer Traditions 50 g 90,000 min 

 

 

Drożdże

================================================================================

  

Wyeast 2042 Danish Lager starter 1L zadane w 8℃

Edytowane przez pingwin71
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach




18.12.2016

Warka #33 Biere De Garde


Wielkość warki: 25,000 L

 

Wydajność: 85% 

Gęstość początkowa: 16,5 P

Gęstość końcowa: ???

Zawartość alkoholu:???

 

Składniki fermentacji

Pale ale viking 3 kg  

Monachijski typ I 1,7 kg   

Wiedeński 1,7 kg   

Carabelge 170g

Abbey 40-50 170g

Carared 170g

 Waga słodów: 6,9 kg

 

Chmiele

================================================================================

Triskel 33 g 60,000 min 

Strisselsplat 33 g 30,000 min 

Aramis 33 g 0,000 min 

 

Drożdże

================================================================================

  

Wyeast 1388 Belgian Strong Ale starter 1L zadane w 20℃


Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

07.01.2017

Warka #34 Heineken Clone


Wielkość warki: 24,000 L

 

Wydajność: 81% 

Gęstość początkowa: 12,5 P

Gęstość końcowa: ???

Zawartość alkoholu:???

 

Składniki fermentacji

 

Pilzneński Viking Malt  5 kg  

Carahell 100 g   

 

Waga słodów: 5,100 kg


 

Zacieranie 21L wody + 15ml kwasu mlekowego

67C 90'

 

Wysładzanie 15L wody 10ml kwasu mlekowego


Chmiele

================================================================================

Hallertauer Hersbrucker 20 g 60,000 min

Norther Brewer 30 g 60 min 

Hallertauer Hersbrucker 10 g 0,0 min

 

Drożdże

================================================================================

  

Wyeast 2042 Danish Lager Gęstwa I 250ml  zadane w 12℃

Edytowane przez pingwin71
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.