Browarnik Sebol Opublikowano 17 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2016 17.04.2016 Warka #14 grodzisz - Grodziskie ================================================================================ Wielkość warki: 22,500 L Czas gotowania: 60,000 min Wydajność: 74% Gęstość początkowa: 1,032 Gęstość końcowa: ???? Składniki fermentacji Weyermann - Wędzony Pszeniczny grodziski Słód 3,300 kg Chmiele Lomik 3,6% 60,000 g Gotowanie 60,000 min Granulat 20,1 Lomik 3,6% 20,000 g Gotowanie 30,000 min Granulat 9,3 Lomik 3,6% 20,000 g Gotowanie 0,000 s Granulat 0,0 Drożdże 1L starter FM51 zadany w 18℃ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browarnik Sebol Opublikowano 26 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2016 Warki #12 i #13 na cichej, warka #11 zabutelkowana z 140g cukru wyszło równe 50x0,5L. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browarnik Sebol Opublikowano 9 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2016 Warka #12 zabutelkowana 49x0,5L z 130g cukru. 07.05.2016 Warka #15 grodzisz - Grodziskie ================================================================================ Wielkość warki: 18,000 L Czas gotowania: 60,000 min Wydajność: 60% Gęstość początkowa: 1,032 Gęstość końcowa: ???? Składniki fermentacji Weyermann - Wędzony Pszeniczny grodziski Słód 3,300 kg Chmiele Lomik 3,6% 50,000 g Gotowanie 60,000 min Granulat 20,1 Lomik 3,6% 30,000 g Gotowanie 30,000 min Granulat 9,3 Lomik 3,6% 20,000 g Gotowanie 0,000 s Granulat 0,0 Drożdże gęstwa 300ml FM51 zadana w 22℃ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browarnik Sebol Opublikowano 16 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2016 Warka #16 Kölsch Weyermann - orkiszowy 500 g Weyermann - zakwaszający 200 g Bruntal- pilzneński klepiskowy 3 kg Bruntal-Pale Ale 500 g Weyermann - Pszeniczny 500 g 60" od 65℃ do 62℃ 74℃ 20min 78℃ 10 min Filtrowanie i wysładzanie 18L + 6L podbicie + 2x 6L Warzenie i chmielenie Hallertau 4,5% 30 g 60' Spalt 5,5% 20 g 0' Spalt 5,5% 10 g na zimno Wyszło 26,5 L 10 BLG Drożdże FM42 Stare Nadreńskie starter temp. fermentacji 18℃ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browarnik Sebol Opublikowano 27 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2016 26.05.2016 Warka #17 grodzisz - Grodziskie ================================================================================ Wielkość warki: 21,500 L Czas gotowania: 60,000 min Wydajność: 64% Gęstość początkowa: 1,031 Gęstość końcowa: ???? Składniki fermentacji Weyermann - Wędzony Pszeniczny grodziski Słód 3,500 kg Chmiele Lomik 3,6% 30,000 g Gotowanie 60,000 min Granulat 20,1 Lomik 3,6% 60,000 g Gotowanie 30,000 min Granulat 9,3 Lomik 3,6% 10,000 g Gotowanie 0,000 s Granulat 0,0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browarnik Sebol Opublikowano 27 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2016 (edytowane) post przeniesiony Edytowane 1 Czerwca 2016 przez pingwin71 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browarnik Sebol Opublikowano 13 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2016 Warka #18 Kölsch Weyermann - orkiszowy 500 g Weyermann - zakwaszający 200 g Bruntal- pilzneński klepiskowy 3 kg Bruntal-Pale Ale 500 g Weyermann - Pszeniczny 500 g 60" od 65℃ do 62℃ 74℃ 20min 78℃ 10 min Filtrowanie i wysładzanie 18L + 3x 6L Warzenie i chmielenie Hallertau 4,5% 30 g 60' Spalt 5,5% 20 g 0' Spalt 5,5% 10 g na zimno Wyszło 25 L 11 BLG Drożdże FM42 Stare Nadreńskie gęstwa II 250ml temp. fermentacji 18℃ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browarnik Sebol Opublikowano 27 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2016 Warka #19 Kölsch Weyermann - orkiszowy 500 g Weyermann - zakwaszający 200 g Bruntal- pilzneński klepiskowy 3 kg Bruntal-Pale Ale 500 g Weyermann - Pszeniczny 500 g 60" od 67℃ do 62℃ 74℃ 20min 78℃ 5 min Filtrowanie i wysładzanie 18L + 3x 6L Warzenie i chmielenie Hallertau 4,5% 30 g 60' Spalt 5,5% 20 g 0' Spalt 5,5% 10 g na zimno Wyszło 25 L 11 BLG Drożdże FM42 Stare Nadreńskie gęstwa III 350ml temp. fermentacji 18℃ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browarnik Sebol Opublikowano 25 Lipca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2016 24.07.2016 Warka #20 Dry Stout wydajność wg. BT 85% Muntons -Maris Otter 4kg Strzegom czekoladowy ciemny -125 g Płatki jęczmienne 400g Jęczmień prażony 400g na drugą przerwę zacieranie w 20L wody 40" od 65℃ do 62℃ 73℃ 20min 78℃ 5 min Filtrowanie i wysładzanie 3x 6L Warzenie i chmielenie Challenger 20g 60' Norther Brewer 10g 60' Fuggels 25g 30' Wyszło 26,5 L 11,25 BLG Drożdże FM13 Irlandzkie ciemności starter temp. fermentacji 20℃ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browarnik Sebol Opublikowano 7 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2016 07.08.2016 Warka #21 Dry Stout wydajność wg. BT 85% Muntons -Maris Otter 4kg Strzegom czekoladowy ciemny -125 g Płatki jęczmienne 400g Jęczmień prażony 400g na drugą przerwę zacieranie w 20L wody 62℃ 40" 73℃ 20' 78℃ 5' Filtrowanie i wysładzanie 3x 6L Warzenie i chmielenie Challenger 20g 60' Norther Brewer 10g 60' Fuggels 25g 30' Wyszło 26,5 L 11,25 BLG Drożdże FM13 Irlandzkie ciemności starter temp. fermentacji 20℃ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browarnik Sebol Opublikowano 24 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2016 (edytowane) 23.08.2016 Warka #22 English Barleywine ================================================================================ Wielkość warki: 23,000 L Czas gotowania: 90,000 min Wydajność: 89% Gęstość początkowa: 23,2 P Gęstość końcowa: 6,6 P Zawartość alkoholu: 9% Składniki fermentacji Maris Otter 8,000 kg Weyermann - Melanoiden Malt Słód 500,000 g Weyermann - Biscuit Malt Słód 250,000 g Strzegom - karmelowy 300 Słód 150,000 g Weyermann -Carapils® Słód 500,000 g Weyermann - Carabelge Słód 500,000 g Weyermann - Aroma Słód 500,000 g Waga słodów: 10,400 kg Chmiele ================================================================================ Northern Brewer 9,0% 70,000 g 60,000 min Kent Goldings 5,5% 20,000 g 30,000 min Kent Goldings 5,5% 30,000 g 0,000 s Drożdże ================================================================================ FM13 - Irlandzkie ciemności 300,000 mL zadane w 22℃ Zacieranie ================================================================================ 67℃ 90,000 min Edytowane 8 Października 2016 przez pingwin71 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browarnik Sebol Opublikowano 24 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2016 23.08.2016 Warka #23 cienkusz po #22 Warzenie i chmielenie Norther Brewer 10g 60' Spalt Select 5g 30' Hallertauer Tradition 10g 0' Syrop z sosny 40g 15" Wyszło 17 L 6,8 BLG Drożdże FM13 Irlandzkie ciemności gęstwa temp. fermentacji 20℃ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browarnik Sebol Opublikowano 26 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Września 2016 25.09.2016 Warka #24 Imperial IPA Wielkość warki: 16,5,L-Planowane 25L- (pierwszy raz robiłem coś z taką ilością chmielu, nie ogarnąłem odfiltrowania chmielin,woreczek 150mikron tym razem nie dał rady) Czas gotowania: 90,000 min Gęstość początkowa: 23,5 Brix Mountons Matis Otter - pale ale Słód 7 kg Strzegom - karmelowy 300 Słód 690 g Kaszka Kukurydziana 350,000 g Strzegom - pszeniczny Słód 400 g Płatki ryżowe błyskawiczne Słód 180 g Cukier 500 g Chmiele Chinook 25 g 60 min Equnox 12,5 g 50 min Amarillo 10g 50 min Centennial 12,5 g 40 min Simcoe12,5 g 30 min Citra 12,5 g 30 min Equnox 12,5 g 30 min Chinook 25 g 30 min Simcoe 15,5 g 20 min Centennial 17 g 20 min Amarillo 15 g 20 min Citra 17 g 10 min Equnox 25 g 10 min Cascade 25 g 0,0 s Simcoe 22 g 0,0 s Centennial 20,5 g 0,0 s Mosaic 25 g 0,0 s Willamette 25 g 0,0 s Willamette 25 g na zimno Mosaic 25 g na zimno Cascade 25 g na zimno Citra 20,5 g na zimno Amarillo 25g na zimno Drożdże US-05 2 opakowania Zacieranie 67stC 90min Temp ferm. 20stC Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browarnik Sebol Opublikowano 26 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Września 2016 25.09.2016 Warka #25 wysłodziny po #24 wyszło ok. 17L 5 brix nachmielone Teenager 30g 60’ Saaz 30g 0’ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browarnik Sebol Opublikowano 8 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Października 2016 (edytowane) 08.10.2016 Warka #26 Standart Bitter ================================================================================ Wielkość warki: 25,000 L Czas gotowania: 60,000 min Wydajność: 87% Gęstość początkowa: 10 P Gęstość końcowa: ??? Zawartość alkoholu:??? Składniki fermentacji Maris Otter 3,000 kg Strzegom - karmelowy 300 Słód 500,000 g Strzegom-Pszeniczny 400,000 g Waga słodów: 3,900 kg Chmiele ================================================================================ Northern Brewer 9,0% 20,000 g 60,000 min Kent Goldings 5,5% 20,000 g 30,000 min First Gold 8% 30,000 g 0,000 s Drożdże ================================================================================ FM11 - Wichrowe Wzgórza 1L starter zadane w 20℃ Zacieranie ================================================================================ 62℃ 45,000 min 72℃ 45,000 min Edytowane 17 Października 2016 przez pingwin71 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browarnik Sebol Opublikowano 17 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Października 2016 (edytowane) 16.10.2016 Warka #27 APA ================================================================================ Wielkość warki: 26,000 L Czas gotowania: 90,000 min Wydajność: 82% Gęstość początkowa: 12,2 P Gęstość końcowa: ??? Zawartość alkoholu:??? Składniki fermentacji Maris Otter 5,000 kg Chmiele ================================================================================ Mosaic 25,000 g 60,000 min Mosaic 20,000 g 10,000 min Amarillo 25,000 g cicha Drożdże ================================================================================ US-5- 1op zadane w 20℃ Zacieranie ================================================================================ 67℃ 90,000 min Edytowane 17 Października 2016 przez pingwin71 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browarnik Sebol Opublikowano 27 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Października 2016 16.10.2016 Warka #28 Standart Bitter ================================================================================ Wielkość warki: 25,000 L Czas gotowania: 60,000 min Wydajność: 87% Gęstość początkowa: 10 P Gęstość końcowa: ??? Zawartość alkoholu:??? Składniki fermentacji Maris Otter 3,000 kg Strzegom - karmelowy 300 Słód 500,000 g Strzegom-Pszeniczny 400,000 g Waga słodów: 3,900 kg Chmiele ================================================================================ Northern Brewer 9,0% 20,000 g 60,000 min Kent Goldings 5,5% 20,000 g 30,000 min First Gold 8% 30,000 g 0,000 s Drożdże ================================================================================ FM11 - Wichrowe Wzgórza gęstwa I 250ml zadane w 20℃ Zacieranie ================================================================================ 62℃ 45,000 min 72℃ 45,000 min Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browarnik Sebol Opublikowano 7 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2016 (edytowane) Postanowiłem zrobić inwenturę w magazynie, i wyszło mi że mam trochę słodów i chmieli tak po ileś gram jeszcze z zeszłego roku. Chciałem zrobić po prostu "bezstylowca" ,a to po wróceniu wszystkiego w BT wyszło że wyjdzie mi prawie "Brown Porter". Prawie bo dużo za ciemny i za dużo słodu karmelowego. Po uwarzeniu wyszła nie zła wydajność i wyszedł prawie "Robust Porter". Kto wie zapowiada się ciekawy eksperyment , myślę ze wyjdzie całkiem przyjemne piwko. Jeszcze zastanawiam się nad wrzuceniem papryczki chili na cichą, ale nie wiem ile ewentualnie? 06.11.2016 Warka #29 "Robust Porter" ================================================================================ Wielkość warki: 25,000 L Czas gotowania: 60,000 min Wydajność: 81% Gęstość początkowa: 15,7 P Gęstość końcowa: ??? Zawartość alkoholu:??? Składniki fermentacji Maris Otter 2,000 kg Monachijski II 1,000 kg Pilzneński 2,500 kg Strzegom-czekoladowy jasny 200,000 g Strzegom-Pszeniczny 200,000 g Strzegom- Orkiszowy 100.000 g Strzegom - karmelowy 600 600,000 g Strzegom - Barwiący 50,000 g Strzegom - jęczmień palony 200,000 g Waga słodów: 6,850 kg Chmiele ================================================================================ Northern Brewer 10,000 g 60,000 min Challenger 30,000 g 60,000 min Kent Goldings 40,000 g 0,000 min Drożdże ================================================================================ US-05- gęstwa I 250ml zadane w 20℃ Zacieranie ================================================================================ 64℃-60℃ 60,000 min Edytowane 7 Listopada 2016 przez pingwin71 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browarnik Sebol Opublikowano 14 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2016 (edytowane) 13.11.2016 Warka #30 Norther English Brown Ale Wielkość warki: 25,000 L Czas gotowania: Ku przestrodze!!! ustawiając sobie czas na kuchence warto zgadać się z małżonką żeby te ruszała czasomierza do ustawienia czasu pieczenia... weszliśmy sobie w drogę, i tak do końca nie wiem jak długo warzyłem i na która minutę wypadło drugie chmielenie... Wydajność: ponad 100% !!! jeszcze raz muszę ze spokoje zobaczy co nie tak ustawiłem w BT bo pokazuje własnie aką wydajność, a przeciez to nie możliwe! Gęstość początkowa: 12,2 P Gęstość końcowa: ??? Zawartość alkoholu:??? Składniki fermentacji Maris Otter 4,500 kg Strzegom-czekoladowy jasny 400,000 g Strzegom - karmelowy 300 50,000 g Waga słodów: 4,950 kg Chmiele ================================================================================ First Gold 20,000 g 60,000 min First Gold 20,000 g 30,000 min First Gold 30,000 g 0,000 min Drożdże ================================================================================ FM11 - Wichrowe Wzgórza gęstwa II 150ml zadane w 20℃ Zacieranie ================================================================================ 67℃ 90,000 min Edytowane 28 Listopada 2016 przez pingwin71 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browarnik Sebol Opublikowano 28 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2016 (edytowane) 27.11.2016 Warka #31 Norther English Brown Ale Wielkość warki: 24,000 L Czas gotowania: Ku przestrodze!!! ustawiając sobie czas na kuchence warto zgadać się z małżonką żeby te ruszała czasomierza do ustawienia czasu pieczenia... weszliśmy sobie w drogę, i tak do końca nie wiem jak długo warzyłem i na która minutę wypadło drugie chmielenie... Wydajność: ponad 100% !!! jeszcze raz muszę ze spokoje zobaczy co nie tak ustawiłem w BT bo pokazuje własnie aką wydajność, a przeciez to nie możliwe! Gęstość początkowa: 13,2 P Gęstość końcowa: ??? Zawartość alkoholu:??? Składniki fermentacji Maris Otter 4,5 kg Strzegom-czekoladowy jasny 550 g Strzegom - karmelowy 300 50 g Waga słodów: 5,1 kg Chmiele ================================================================================ East Kent Goldings 20 g 60,000 min East Kent Goldings 20 g 30,000 min East Kent Goldings 30 g 0,000 min Drożdże ================================================================================ FM11 - Wichrowe Wzgórza gęstwa III 350ml zadane w 20℃ Zacieranie ================================================================================ 67℃ 90 min I tutaj problem... prawdopodobnie padł termometr IKEA i przekłamuję o jakieś 10℃, czy prawdopodobnie zacierałem w 57℃... Edytowane 28 Listopada 2016 przez pingwin71 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 28 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2016 Jak na 4,5 tony słodu,wydajność raczj kiepska;-) Wysłane z mojego V9 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browarnik Sebol Opublikowano 28 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2016 (edytowane) Jak na 4,5 tony słodu,wydajność raczj kiepska;-) Wysłane z mojego V9 przy użyciu Tapatalka upsss... nie chce mi sie już wszystkich poprawiać, ot, kopiuj-wklej z BrewTarget! Edytowane 28 Listopada 2016 przez pingwin71 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browarnik Sebol Opublikowano 19 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2016 (edytowane) 16.12.2016 Warka #32 Carlsberg Clone Wielkość warki: 24,000 L Wydajność: 90% Gęstość początkowa: 12,2 P Gęstość końcowa: ??? Zawartość alkoholu:??? Składniki fermentacji Pilzneński Viking Malt 3,5 kg Carapils 250 g Cukier 500 g Waga słodów: 4,25 kg Chmiele ================================================================================ Hallertauer Traditions 50 g 90,000 min Drożdże ================================================================================ Wyeast 2042 Danish Lager starter 1L zadane w 8℃ Edytowane 19 Grudnia 2016 przez pingwin71 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browarnik Sebol Opublikowano 19 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2016 18.12.2016 Warka #33 Biere De Garde Wielkość warki: 25,000 L Wydajność: 85% Gęstość początkowa: 16,5 P Gęstość końcowa: ??? Zawartość alkoholu:??? Składniki fermentacji Pale ale viking 3 kg Monachijski typ I 1,7 kg Wiedeński 1,7 kg Carabelge 170g Abbey 40-50 170g Carared 170g Waga słodów: 6,9 kg Chmiele ================================================================================ Triskel 33 g 60,000 min Strisselsplat 33 g 30,000 min Aramis 33 g 0,000 min Drożdże ================================================================================ Wyeast 1388 Belgian Strong Ale starter 1L zadane w 20℃ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browarnik Sebol Opublikowano 9 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2017 (edytowane) 07.01.2017 Warka #34 Heineken Clone Wielkość warki: 24,000 L Wydajność: 81% Gęstość początkowa: 12,5 P Gęstość końcowa: ??? Zawartość alkoholu:??? Składniki fermentacji Pilzneński Viking Malt 5 kg Carahell 100 g Waga słodów: 5,100 kg Zacieranie 21L wody + 15ml kwasu mlekowego 67C 90' Wysładzanie 15L wody 10ml kwasu mlekowego Chmiele ================================================================================ Hallertauer Hersbrucker 20 g 60,000 min Norther Brewer 30 g 60 min Hallertauer Hersbrucker 10 g 0,0 min Drożdże ================================================================================ Wyeast 2042 Danish Lager Gęstwa I 250ml zadane w 12℃ Edytowane 9 Stycznia 2017 przez pingwin71 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się