tolo Opublikowano 29 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Lutego 2016 (edytowane) Hej, Początkowo chciałem uwarzyć kopię Modern Drinking, ale ponieważ zalega mi trochę innych słodów, to powstała taka receptura: http://brewness.com/pl/recipe/mosaic-pale-ale/view Założenia: obj. brzeczki nastawnej: 21l OG: 1.053 (13°Blg) FG: 1,012 (3,1°Blg) ABV: 5,2% (odfermentowanie na poziomie 75%) IBU: 30 Zasyp: Strzegom pilzneński 3 kg Strzegom wiedeński 1.2 kg Strzegom pszeniczny 0.5 kg Z tego zasypu wyjdzie mi SRM=5,2 Zacieranie: na lenia 66°C-64°C - 60' wygrzew 78°C - 10' Chmielenie: Mosaic 50g na 15' Mosaic 50g na cichą Drożdże US-05 Co sądzicie? Nie przesadziłem z chmieleniem na zimno? EDIT: będę używał granulatu, możliwe, że będzie to zbiór 2014, bo takie przeważnie teraz sprzedają sklepy. Edytowane 29 Lutego 2016 przez tolo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Drejpa Opublikowano 29 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Lutego 2016 Bardzo ładnie nie nie przesadziłeś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buber Opublikowano 29 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Lutego 2016 Zastanawiałem się przez chwilę, skąd weźmie się goryczka, ale już widzę. Czy w AIPA też można chmielić na goryczkę na ostatnie 15 minut, a nie od początku, oczywiście stosując odpowiednio więcej chmielu? I czy taka późna goryczka różni się czymś od tej wczesnej? Bo rozumiem, że przy takim gotowaniu coś zostaje jeszcze z aromatu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tolo Opublikowano 29 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Lutego 2016 Modern Drinking (West Coast IPA, to też AIPA) od Pinty chmielony jest na goryczkę właśnie 15 minut, reszta poszła na aromat. Za mało mam doświadczenia, żeby wiedzieć czy ta goryczka się czymś chemicznie różni czy nie, jednak biorąc pod uwagę skąd się ona bierze i jak powstaje (izomeryzacja alfa-kwasów) to sądzę, że nie, po prostu będzie mniej a-k, więc trzeba wrzucić więcej chmielu. A to z kolei uwydatni aromat, bo i olejków będzie więcej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 29 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Lutego 2016 Chmielenie: Mosaic 50g na 15' Mosaic 50g na cichą na zimno spoko ilość ale z 50g Mosaic (12%AA) na 15' wychodzi 32 IBU - tyle chcesz ? niby w stylu ale styl zaczyna się od 30IBU i 11°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tolo Opublikowano 29 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Lutego 2016 Chmielenie: Mosaic 50g na 15' Mosaic 50g na cichą na zimno spoko ilość ale z 50g Mosaic (12%AA) na 15' wychodzi 32 IBU - tyle chcesz ? niby w stylu ale styl zaczyna się od 30IBU i 11°Blg Przy 13°Blg goryczka na poziomie 30 IBU będzie dla mnie ok, bo lubię piwa mniej gorzkie. Choć zasiałeś ziarno niepewności, przy 20 minutach będzie to ok 37 IBU, może warto w tym kierunku pójść. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 29 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Lutego 2016 Chmielenie: Mosaic 50g na 15' Mosaic 50g na cichą na zimno spoko ilość ale z 50g Mosaic (12%AA) na 15' wychodzi 32 IBU - tyle chcesz ? niby w stylu ale styl zaczyna się od 30IBU i 11°Blg Przy 13°Blg goryczka na poziomie 30 IBU będzie dla mnie ok, bo lubię piwa mniej gorzkie. Choć zasiałeś ziarno niepewności, przy 20 minutach będzie to ok 37 IBU, może warto w tym kierunku pójść. Jak to ma być apa to goryczka powinna być na istotnym poziomie. Ja bym szedł w rzucanie większej ilości na te 15min. Jednocześnie nie zmniejszając ilości na zimno. Cudów nie ma, jeśli chcesz mocno Amerykę czuć to musisz jej dużo rzucić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 1 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2016 Modern Drinking (West Coast IPA, to też AIPA) od Pinty chmielony jest na goryczkę właśnie 15 minut, reszta poszła na aromat Tak, w aromat. A uściślając: w aromat cebuli Smacznego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się