darkc Opublikowano 31 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2010 (edytowane) Planowałem jutro uważyć tytułowe piwo. Wzorując się na recepturach z wiki, zaplanowałem coś takiego na 13L: 1,7kg WES jasny 0,4 kg WES ciemny udział ziaren specjalnych: 200 g karmelowego ciemnego 100 g czekoladowego 200-300 g płatków owsianych błyskawicznych marynka granulat 15 g - 60 minut. drożdże s04 chciałbym uzyskać coś bardzo czarnego (nie tylko z koloru, ale też "smaku") i stosunkowo mocnego. Mam wszystkie składniki. Teraz mam wątpliwość czy taki stosunek wesa ciemnego do jasnego jest tu OK, czy może dać więcej ciemnego (max ile mam): 1,2 kg WES ciemny 0,9 kg WES jasny ?? jaka sugestia? Edytowane 31 Lipca 2010 przez darkc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomX Opublikowano 31 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2010 Pytanie: Skąd weźmiesz enzymy do rozkładu skrobi z płatków owsianych? Słody karmelowe (a czekoladowy na pewno) o ile wiem są nieaktywne enzymatycznie, ekstrakty zapewne też... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan62 Opublikowano 31 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2010 Płatki trzeba wykluczyć, TomX dobrze zwraca uwagę na brak składnika z czynnymi enzymami, nieprzetworzona skrobia byłaby w piwie, słód karmelowy był przynajmniej zatarty w ziarnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darkc Opublikowano 31 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2010 OK, dobra uwaga, zdawało mi się że widziałem oatmeal w wątku o ważeniu z ziarnami, ale się pomyliłem - to był palony jęczmień. Widać nie uzyskam dobroczynnych efektów owsa w piwie:/ ale wracam do pytania o proporcje ekstraktu - ciemy/jasny.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan62 Opublikowano 31 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2010 Poza płatkami nic nie zmieniaj, powinieneś osiągnąć zakładany cel. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 1 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2010 (edytowane) Planowałem jutro uważyć tytułowe piwo. Wzorując się na recepturach z wiki, zaplanowałem coś takiego na 13L: 1,7kg WES jasny 0,4 kg WES ciemny udział ziaren specjalnych: 200 g karmelowego ciemnego 100 g czekoladowego 200-300 g płatków owsianych błyskawicznych marynka granulat 15 g - 60 minut. drożdże s04 chciałbym uzyskać coś bardzo czarnego (nie tylko z koloru, ale też "smaku") i stosunkowo mocnego. Mam wszystkie składniki. Teraz mam wątpliwość czy taki stosunek wesa ciemnego do jasnego jest tu OK, czy może dać więcej ciemnego (max ile mam): 1,2 kg WES ciemny 0,9 kg WES jasny ?? jaka sugestia? Do stouta potrzebujesz jęczmienia palonego (roasted barley). Bez jęczmienia palonego to nie jest stout, wyjdzie ci z tego coś pomiędzy Red Ale i Brown. Ja bym po prostu użył ok. 250g karamelowego, 250g palonego, plus ekstrakt. Ilość ekstraktu zależy od ciebie, czy lubisz piwa mocniejsze czy słabe? Dwie puszki WESa da ci piwo ok. 14 Plato, jedna puszka da ci ok. 8 Plato. Myślę że mała ilość czekoladowego (100g) jak ty sugerujesz będzie dobrym dodatkiem do receptury, ale dla "typowego" stouta to nie konieczne. Kolor piwa uzyskasz z palonego i czekoladowego, więc kolor ekstraktu nie ma znaczenia. PS. A teraz na temat używania słodów typu płatków owsianych w sposobie "Extract w/grains": możesz je użyć jeżeli chcesz. Jest to prawdą że nie uzyskasz od nich skrobi na alkohol, ale uzyskasz "body" czyli smak w piwie. Innym sposobem było by robienie "mini-mash" tzn. dodaj do receptury ok. 250 słodu pils (to ci da enzymy) i zrób małe zacieranie, tzn utrzymaj słody w ok. 66°C przez 1 godz. w proporcji wody ok. 1kg słodów na 3 litry wody. Edytowane 1 Sierpnia 2010 przez scooby_brew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darkc Opublikowano 1 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2010 (edytowane) Ja bym po prostu użył ok. 250g karamelowego, 250g palonego, plus ekstrakt. ale wiesz, że robię 13L?? To chyba sporo jak na zwykły zasyp, chyba że wydajność uzyskania "smaku" w "herbatce" do ekstraktu jest niższa... Jest to prawdą że nie uzyskasz od nich skrobi na alkohol, ale uzyskasz "body" czyli smak w piwie. ja tam nigdy przedtem nie myślałem, że owies daje się aby podnieść blg.. To ile płatków mogę dać (i jak?), aby uzyskać jakiś smaczek, ale żeby nie zabełtać piwa skrobią? dzięks Edytowane 1 Sierpnia 2010 przez darkc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 1 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2010 (edytowane) Oh, nie zauważyłem że robisz warkę 13L. Skoro robisz warkę o 1/3 mniejszą, użyj 1/3 mniej składników. Ja zwykle używam ~0.5 kg płatków owsianych na 19L. Jak je użyć? Po prostu albo "zaparz" je w worku razem z karamelowym i palonym, albo zrób "mini-mash" tak jak napisałem wyżej. ja tam nigdy przedtem nie myślałem, że owies daje się aby podnieść blg.. Właściwie, to jeżeli zrobisz "mini-mash" albo pełny zacier, to podniesiesz blg owsem, jeżeli go tylko "wyparzysz" bez enzymów, to dostaniesz tylko smak Edytowane 1 Sierpnia 2010 przez scooby_brew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 1 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2010 Zamiast kombinować masz gotowca http://www.homebrewing.pl/piwo-domowe-ciemne-piwes05-stout-17kg-p-127.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darkc Opublikowano 2 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2010 Zamiast kombinować masz gotowca http://www.homebrewing.pl/piwo-domowe-ciemne-piwes05-stout-17kg-p-127.html bardzo budujące:) będę cytował każdemu kto zaciera:) a poważnie: nie odbierałbym radości odkrywania bogactwa surowców nawet tym "ograniczonym" do ekstraktów. a wracając do tematu: niestety nie mogłem dostać jęczmienia, ale z ciekawości kupiłem trochę pszenicy. Teraz widzę, że niektórzy robili stouty też bez jęczmienia - za to z pszenicą. Czy mam rozumieć, że "systemowo" liczy się w przepisie owa "paloność" ziarna, a tym to już kwestia smaku/gustu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 2 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2010 (edytowane) Pszenica palona? Daje inny smak niż jęczmień palony, nie ma łuski więc palone posmaki są dużo łagodniejsze. W rasowym Dry Stoucie powinien byc jęczmień palony. Edit: WES robi coś takiego jak ekstrakt barwiący, może to się nada. Edytowane 2 Sierpnia 2010 przez coder Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darkc Opublikowano 2 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2010 no to jak do soboty nie będzie jęczmienia w sklepie, to zrobię pewnie nierasowy stout w barwiący WES nie chce się już bawić - jest drogi, musiałbym zamawiać, i nie mam pojęcia co się w nim znajduje, bo o cechach smakowych nic nie piszą... a co "wnosi" palone żyto? skoro już o tym mowa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 2 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2010 (edytowane) A może sobie uwarzysz Brown Ale z tych składników które masz? Tak się składa, że twoja początkowa receptura minus płatki owsiane to jest Brown. Przydało by ci się tylko 15-30g EK Goldings albo Fuggle na chmielenie aromatyczne. Np: 1,7kg WES jasny0,4 kg WES ciemny udział ziaren specjalnych: 100 g karmelowego ciemnego 100 g czekoladowego marynka granulat 15 g - 60 minut. fuggles granulat 20g - 10 min. drożdże s04 Edytowane 2 Sierpnia 2010 przez scooby_brew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darkc Opublikowano 3 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2010 brown mi właśnie leżakuje (zapowiada się dobrze) i chciałem spróbować pobawić się w stouta. Wszystko wskazuje że do weekendu zdobędę jęczmień. Tylko pytanie: czy ziarna palone takie jak pszenica, jęczmień trzeba śrutować?? dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darkc Opublikowano 25 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Września 2010 w końcu poszło: (13 L) 1,2 kg wes ciemny 0,8 kg wes jasny parzenie 30min ok 65-70st: 150 g karmelowego ciemnego 300 g płatków owsianych ekspresowych ok 300 g pale ale (pakowanie do "skarpety" nie było moim zdaniem dobrym pomysłem, lepiej rzucić luzem a potem filtrować) parzenie 15 min ok 65-70st 200 g palony jęczmień gotowanie 60 min z 14 g marynka po miesiącu powiem że to najambitniejsze moje piwo. Co prawda moim najbliższym degustatorom średnio smakuje, ale nie mają w zwyczaju pijać stouta:) Ja specjalnie kupiłem i wypiłem dziś guinessa, a teraz swoje i powiem, że ZROBIŁEM STOUTA! Piwko poleży jeszcze i może ktoś doświadczony z wawy zechce przygarnąć butelkę na opinie i analizę wad.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
człowiek_maćko Opublikowano 24 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2017 Niekoniecznie zależy mi na złotej łopacie, nie chciałbym zaśmiecać nowym wątkiem jeśli podobny już jest a chciałbym się dopytać: Planuję w tym tygodniu zrobić milkstouta z ekstraktów (3cia warka - jeszcze nie chcę się porywać na zacieranie) - obiecałem Lubej, że dla niej też coś zrobię. Całą recepturę mam z grubsza przemyślaną, jednak nie wiem jak ze śrutowaniem, mam Carafa II oraz jęczmień palony po pół kilo nieśrutowancych. Wiem, że lepiej byłoby zatrzeć, jednak nie chcę jeszcze tego robić, poza tym nie nabyłem jeszcze gara większego niż 12l Skład: Ekstrakt słodowy ciemny (2x1,7 kg) Marynka 30g na 60 min 500 g laktozy na ostatnie 15 min Drożdże safale s-04 co na cichej dodawać to już inna sprawa, jednak podstawowe pytanie: Przy podgrzewaniu wody przed dodaniem ekstraktów powinienem parzyć słody. W jakiej ilości polecacie dodać nieśrutowane i czy planowane 30 min parzenia słodów przy ok 70°C wystarczy żeby wydobyć wystarczającą cześć aromatu pod stoutowe kawowo-czekoladowe nuty? Myślałem 2x 40dag na pół godziny. Z góry dziękuję za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 24 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2017 obiecałem Lubej, że dla niej też coś zrobię. Całą recepturę mam z grubsza przemyślaną Skład: Ekstrakt słodowy ciemny (2x1,7 kg) Marynka 30g na 60 min 500 g laktozy na ostatnie 15 min Drożdże safale s-04 co na cichej dodawać to już inna sprawa Patrząc na to, to: 1. jeśli jakość tego ma odzwierciedlać Twoje uczucie to chyba mało ją kochasz 2. milkstout jak to stout ma być palony, ale bez przesady. 2 puchy ciemnego i 800g palonych to będą tzw "kije z ogniska". 3. jedyne co tu pasuje to ilość laktozy 4. nie myśl o cichej bo na zimno to takiego piwa nie ma co nawet dodawać. No może odrobinę wanilii lub jeśli kto lubi to 1/2 gwizdki anyżu. Reasumując, faktycznie całą recepturę masz tylko z grubsza przemyślaną. Z akcentem na "z grubsza". Na pocieszenie pierwsze 2 linki z szukajki do lektury: http://www.piwo.org/topic/3124-stout-z-ekstraktu/ http://www.piwo.org/topic/14118-stout-z-ekstraktow/ Powodzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrmrooz Opublikowano 24 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2017 (edytowane) 2. milkstout jak to stout ma być palony, ale bez przesady. 2 puchy ciemnego i 800g palonych to będą tzw "kije z ogniska".Te 800 g może nie być za dużo - nie wiem czy zauważyłeś, że kolega chce dać nieśrutowane....., co prawda nie wiem po co i dlaczego, skoro lepiej śrutowane i mniej. Poszło z fona Edytowane 24 Stycznia 2017 przez mrmrooz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 24 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2017 (edytowane) nie wiem czy zauważyłeś, że kolega chce dać nieśrutowane nie zauważyłem. Zauważyłem tylko, że ma nieśrutowane słody i nie wie co dalej (można je zmielić nawet młynkiem do kawy) jednak nie wiem jak ze śrutowaniem, mam Carafa II oraz jęczmień palony po pół kilo nieśrutowancych. Natomiast wiem, że 2 x pucha ciemnego ekstraktu może już dać wystarczającą paloność na milkstouta, no ale co kto lubi Edytowane 24 Stycznia 2017 przez Dr2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 24 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2017 Jeśli chodzi o "paloność" i kolor - 0,5 kg palonego śrutowanego jęczmienia powinno zrobić robotę (moczenie 45min w 66C) W przepisie na klon Guinessa są wyłącznie jasne ekstrakty + właśnie palony jęczmień... https://byo.com/recipes-tag/item/3024-guinness-draught-clone Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
człowiek_maćko Opublikowano 24 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2017 Dzięki:) Wezmę w takim razie jeden ekstrakt Pale Ale. Z chmielem wpisalem ile mam, nie pamiętam co mi wyliczył kalkulator a bylo wczesnie rano (nie jestem poranną osobą niestety) Na cichej chcę 30-50 ml espresso bez cremy, odrobinę odtłuszczonego prazonego kokosa i pol laski wanilii. jesli chodzi o słody to uznałem że nieśrutowane wyparzę w muślinie i mi nie uciekną jak zesrutowane. Ew mogę lekko potraktowac mozdzierzem żeby nie uciekały. dodatkowo dzięki za linki- sporo szukalem ale uparcie znajdowal mi tylko ten wątek w wyszukiwanym temacie, i na tapatalku i na komputerze. obiecałem Lubej, że dla niej też coś zrobię. Całą recepturę mam z grubsza przemyślaną Skład: Ekstrakt słodowy ciemny (2x1,7 kg) Marynka 30g na 60 min 500 g laktozy na ostatnie 15 min Drożdże safale s-04 co na cichej dodawać to już inna sprawaPatrząc na to, to:1. jeśli jakość tego ma odzwierciedlać Twoje uczucie to chyba mało ją kochasz 2. milkstout jak to stout ma być palony, ale bez przesady. 2 puchy ciemnego i 800g palonych to będą tzw "kije z ogniska". 3. jedyne co tu pasuje to ilość laktozy 4. nie myśl o cichej bo na zimno to takiego piwa nie ma co nawet dodawać. No może odrobinę wanilii lub jeśli kto lubi to 1/2 gwizdki anyżu. Reasumując, faktycznie całą recepturę masz tylko z grubsza przemyślaną. Z akcentem na "z grubsza". Na pocieszenie pierwsze 2 linki z szukajki do lektury: http://www.piwo.org/topic/3124-stout-z-ekstraktu/ http://www.piwo.org/topic/14118-stout-z-ekstraktow/ Powodzenia Wysłane z mojego Mi 4i przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się