Hasintus Opublikowano 19 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2010 Buduję kadź zacierną z kega 50 l i zastanawiam się jak optymalnie zorganizować napęd do mieszadła? Jaki zastosować silnik? Jakie zasilanie? Co możecie doradzić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 19 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2010 Cześć Pieron ma silnik na 24V i chyba daje rady. 12V silniki raczej odpadają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 19 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2010 www.akcesoria-cnc.pl Skontaktuj się i powiedz tylko że do celów piwowarskich /mieszania słodu/ coś ci pan znajdzie, parę osób już działa na tych motoreduktorach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 19 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2010 Ma chyba ostatni w nie najlepszym stanie (coś stuka), chyba że coś nowego dotrze. Jeszcze gość poskłada mi zasilacz. Ja jestem zadowolony, Josefik mi podał namiary na gościa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hasintus Opublikowano 23 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Września 2010 Oferta na podanej stronie wydaje się ciekawa. Jeszcze jedno pytanie. Jaka powinna być moc takiego silnika? Obroty myślę, że w przedziale 20-40 RPM tak, żeby nie tworzył się lej i żeby zacier nie napowietrzał się ale nie mam pewności. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shooter Opublikowano 17 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2010 Przy zacieraniu w KEGu w domu temperatura jest dość stabilna i wystarczy pomieszać trochę, aby temperatury się wyrównały. Do tego celu użyłem mieszadła do farby za około 10zł. Wiertarkę przełączyłem na lewe obroty, aby wypychała podgrzaną warstwę ku górze. W moim KEGu nie występuje przypalanie młóta, gdyż podczas korekty temperatury mieszam mieszadłem, a później zakręcam gaz. W czasie zacierania 40' miałem 3 dogrzewania przez około 2 minuty. Dlatego porzucam budowę mieszadła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 17 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2010 Cześć Wiertarka to oczywiste rozwiązanie. Mam nadzieję że farba z mieszadła ci się prędko nie zedrze i nie nastąpi korozja międzykrystaliczna pomiędzy mieszadłem kegiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 17 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2010 czym wycinałeś wieko kega ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shooter Opublikowano 17 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2010 Jak tylko pojawią się uszkodzenia powłoki mieszadła wymienię je na nowe, lub wykonam analogiczne z nierdzewki, choć tak sporadyczna praca powinna skutkować długim okresem użytkowania. Opis wykonania kadzi warzelnej w moim wątku (link w Sygnaturze). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 18 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2010 Cześć czym wycinałeś wieko kega ? tu sa informacje: http://www.piwo.org/forum/t3974-Browar-Shooter'a.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shooter Opublikowano 18 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2010 Cześć Wiertarka to oczywiste rozwiązanie. Mam nadzieję że farba z mieszadła ci się prędko nie zedrze i nie nastąpi korozja międzykrystaliczna pomiędzy mieszadłem kegiem. Co bardziej ucierpi przy korozji międzykrystalicznej, mieszadło czy KEG? Zaintrygowało mnie to zjawisko, ale na Wikipedii nie jest jasno opisane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 18 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2010 Cześć Pomyśl na czym bardziej ci zależy żeby nie zardzewiało - keg czy mieszadło ;-)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hasintus Opublikowano 8 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2010 www.akcesoria-cnc.pl Skontaktuj się i powiedz tylko że do celów piwowarskich /mieszania słodu/ coś ci pan znajdzie, parę osób już działa na tych motoreduktorach. Właśnie tam nabyłem mój silniczek 45 obr/min na 24 V i do tego zasilacz. W pierwszej warce, bardzo ładnie się sprawdził, chodzi cichutko i równomiernie, obroty pod obciążeniem trochę mniejsze. po 2 godzinach kręcenia ciepły ale nie gorący. Jestem zadowolony, dziękuję za kontakt. Mieszadło wykonałem z rurki inox i kawałka kątownika z blachy nierdzewnej połączone dwoma śrubkami inox, koszt groszowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejKu Opublikowano 17 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2010 www.akcesoria-cnc.pl Skontaktuj się i powiedz tylko że do celów piwowarskich /mieszania słodu/ coś ci pan znajdzie, parę osób już działa na tych motoreduktorach. "Pana znajomi z forum wykupili chyba wszystkie silniki duża moc, małe obroty:) ale jeszcze 1 to znajdę dla osób z branży piwowarskiej 10%rabatu." Został 50 obr/min bez obciazenia. Czy to jest dobra prędkość? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hasintus Opublikowano 17 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2010 Został 50 obr/min bez obciazenia. Czy to jest dobra prędkość? Prędkość będzie dobra. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 17 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2010 www.akcesoria-cnc.pl Skontaktuj się i powiedz tylko że do celów piwowarskich /mieszania słodu/ coś ci pan znajdzie' date=' parę osób już działa na tych motoreduktorach.[/quote'] "Pana znajomi z forum wykupili chyba wszystkie silniki duża moc, małe obroty:) ale jeszcze 1 to znajdę dla osób z branży piwowarskiej 10%rabatu." Został 50 obr/min bez obciazenia. Czy to jest dobra prędkość? dobrze byłoby gdyby ten motoreduktor 50 rpm był na 24v dostawy są częste i jeśli to nie ten "mój ulubiony" to może lepiej poczekać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejKu Opublikowano 17 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2010 Jest na 24V. Ok to biore Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bolek Opublikowano 17 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2010 Jest jeszcze taki fajny gość ze ślunska- siedzi w piwnicy 1,4m i ma ją całą zapchaną ciekawymi gratami http://allegro.pl/show_user.php?search=BasiaSta1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maryush Opublikowano 18 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2010 Jest jeszcze taki fajny gość ze ślunska- siedzi w piwnicy 1,4m i ma ją całą zapchaną ciekawymi gratami http://allegro.pl/show_user.php?search=BasiaSta1 Przecież to jest Pan Starek z Akcesoria-cnc.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 18 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2010 Jest jeszcze taki fajny gość ze ślunska- siedzi w piwnicy 1,4m i ma ją całą zapchaną ciekawymi gratami http://allegro.pl/show_user.php?search=BasiaSta1 Tak, to ten sam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maryush Opublikowano 18 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2010 Pytanie do tych, którzy kupili do mieszadła silnik 24V ze sklepu www.akcesoria-cnc.pl: Jak połączyliście oś silnika z mieszadłem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 18 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2010 Można zrobić niewielki odwiert w ośce /lub ją całkowicie przewiercić nagwintować/ jeśli oś mieszadła wykonana jest z rurki osadzić i zblokować śrubą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 18 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2010 Można zrobić niewielki odwiert w ośce No no, mój kumpel byłby chyba niezbyt szczęśliwy :lol: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 18 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2010 Strach się bać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hasintus Opublikowano 19 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2010 Pytanie do tych, którzy kupili do mieszadła silnik 24V ze sklepu www.akcesoria-cnc.pl: Jak połączyliście oś silnika z mieszadłem? Najprościej, kupujesz mosiężną tuleję rozporową z gwintem pasującym do osi silnika i wbijasz na ścisk w rurkę mieszadła, ewentualnie przewiercasz się przez rurkę i tuleję i wkładasz coś blokującego w otwór. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi