Westvleteren Opublikowano 23 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2015 Halo! Jest tu kto?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 23 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2015 Marynka się nada. Tylko w programie policz ilość. Możesz też dać coś z wysp, jak Fuggles, czy EKG. Brytole możesz zacierać gęściej, bliżej 2,5:1. Wszystkie słody daj od początku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Westvleteren Opublikowano 24 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2015 Palony jęczmień też rzucić od razu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 24 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2015 Palony jęczmień to wymysł szatana. santa 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Westvleteren Opublikowano 24 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2015 Hahahahaha. SZATANI SOM TAM CZYNNI! A tak poważnie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Opublikowano 25 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2015 A poważnie, jeśli to stout to palony wrzuć od początku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 25 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2015 Zgoda, tu i tu widzę, że humor na wiosnę dopisuje. To dobrze, to dobrze . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 25 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2015 (edytowane) Pozwolę sobie odświeżyć temat. Jedno pytanko: Scooby: jak z wodą? Przepis na 21L, popraw mnie, jeśli źle myślę: słodów widzę 5,15 plus jęczmień palony, tj. wody do tego 12 L i 9 L wysładzanie? I drugie pytanie: jęczmień dodajesz od razu ze wszystkimi słodami, czy po przekroczeniu 78 stopni? Tak jak inni mówili: Marynka może być, palony i wszystko inne razem od początku, ilość wody do zacierania taka, jak zwykle sam używasz. Edytowane 25 Kwietnia 2015 przez scooby_brew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biz Opublikowano 25 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2016 Pozwoliłem sobie odświeżyć temat. To dopiero moja czwarta warki i mam kilka pytań. Uwarzyłem ten stout z przepisu scooby_brew. Dodałem do niego 500g laktozy i 100g kawy. Zastanawia mnie i trochę niepokoi proces fermentacji. Drożdże zadałem 12.09 w 18C (niestety doprowadzenie brzeczki zajęło mi kilkanaście godzin przy użyciu wanny + styropianowej budki, najdłużej zajęło zejście z 30C do 18C ale czekałem, bo chciałem to zrobić poprawnie). Gęstość początkowa: 15 BLG Fermentację utrzymuję w temp. 16-18C. (US-05) Po tygodniu piwo nadal pracowało solidnie, więc nawet nie zaglądałem do środka. Po 9 dniach postanowiłem dokonać pomiaru refraktometrem i pokazało 9 BLG. Po 12 dniach jest nadal 9 BLG mimo, że piwo cały czas pracuje. Czy to normalne zjawisko? Czy BLG spadnie czy może stanąć na tych 9 ? Co będzie oznaczać dla piwa tak wysokie BLG po f. burzliwej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 25 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2016 Wynik z refraktometru trzeba przeliczyć, bo alkohol zaburza odczyt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateos Opublikowano 25 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2016 Korektę laktozową tez trzeba zrobić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biz Opublikowano 25 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2016 Już nawet nie chodzi mi o sam wynik BLG, tylko dziwi mnie to, że piwo pracuje, a BLG nie spada. Jak rozpoznać w takim przypadku, że burzliwa jest już zakończona? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
the_doctor Opublikowano 25 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2016 W zielonym piwie masz rozpuszczony dwutlenek węgla, który chce się wydostać (entropia). Z tego samego powodu jakbyś wlał do wiadra colę i szczelnie zamknął to też by Ci "pracowała". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biz Opublikowano 25 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2016 Dzięki za naukę, ale nadal nie wiem jak rozpoznać, kiedy fermentację burzliwą mogę uznać za zakończoną? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 26 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2016 Dzięki za naukę, ale nadal nie wiem jak rozpoznać, kiedy fermentację burzliwą mogę uznać za zakończoną? Jeśli poziom odfermentowania nie będzie się zmieniał na przestrzeni 2-3 dni, to możesz uznać, że jest po robocie . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
antenae Opublikowano 2 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2018 Pozwoliłem sobie odświeżyć temat. Chcę zrobić to piwo jako moją pierwszą warkę z zacieraniem i mam kilka pytań. (1 warka z brewkitu i 2 z ekstraktów za mną) Mam wątpliwości co do surowców, czy mogę użyć takiej kombinacji: Słody: 4 kg pale ale 5.5-7.5 0,5 kg pszeniczny jasny 3-5 0,45 kg karmelowy 150 0,25 kg czekoladowy 1200 125 g Carafa III (pomieszałem wersję pierwszą z "wersją polską") Chmiele: 28 g Willamette 4.0% AA, 60 min. 28 g Willamette 10 min Kawa: 50 g espresso 1 min zastanawiam się również nad dodaniem 0,4 kg płatków jęczmiennych bądź owsianych (nie wiem, które bardziej pasują) Jak wygląda fermentacja, około 2 tygodni burzliwej i tydzień cichej? Czy surowcem do refermentacji może być roztwór cukru? Dopiero zaczynam przygodę z piwowarstwem, proszę o wyrozumiałość Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
antenae Opublikowano 3 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2018 Halo! Jest tu kto?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LUBIE_GRAC_W_GRY_WIDEO Opublikowano 4 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2018 W dniu 2.12.2018 o 18:06, antenae napisał: (1 warka z brewkitu i 2 z ekstraktów za mną) 50 g espresso 1 min zastanawiam się również nad dodaniem 0,4 kg płatków jęczmiennych bądź owsianych (nie wiem, które bardziej pasują) Jak wygląda fermentacja, około 2 tygodni burzliwej i tydzień cichej? Czy surowcem do refermentacji może być roztwór cukru? Dopiero zaczynam przygodę z piwowarstwem, proszę o wyrozumiałość pomysł z kawą na pierwszą warkę z zacieraniem bardzo dobry - generalnie im więcej dodatków tym lepsze piwo. z płatkami jak uważasz - każdy rodzaj daje inny efekt, jeżeli któryś z nich do Ciebie przemawia to wrzucaj śmiało. pamiętaj tylko że Ci to podniesie odrobinę BLG. ja osobiście nie jestem fanem, ale jak już to dawałbym owsiane. aha, bez dodatków wspomagających filtrację nastaw się na katorgę, można się naprawdę zirytować przy warzeniu piwa z płatkami. jest ryzyko że zniechęci Cię to do dalszych prób z zacieraniem. fermentacja 3 tygodnie powinna być wystarczająca, zależy jakie grzyby tam wrzucisz i w jakiej temperaturze to bedziesz trzymał. ja tyle fermentuje piwa o średnim BLG (powiedzmy do 16BLG) i nie miałem problemów z niedofermentowanym piwem. aha i nie przelewaj na cichą, gdyby wpadł Ci taki pomysł. nie, nie ma to sensu, nawet jeśli poleca tę metodę znany vloger z youtube. najlepszym/najtańszym surowcem do refermentacji jest cukier. kazdy na początku daje glukozę po to żeby stwierdzić że cukier daje ten sam efekt, tylko znacznie taniej. możesz więc pominąć etap glukozy i przejść od razu do cukru. chociaż jeśli masz nadmiar pieniędzy i chcesz się przekonać organoleptycznie to oczywiście zachęcam do eksperymentów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
antenae Opublikowano 4 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2018 Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź O jakich dodatkach wspomagających filtrację mówisz? Chciałbym dodać płatki owsiane, ale jeśli to mocno utrudnia filtrację to zrezygnuję z nich przy pierwszej warce z zacieraniem. Planuję dodać US-05, tak jak jest w przepisie i fermentować w temperaturze 16-17 °C (mogę dość swobodnie manipulować temperaturą jeśli niższa/wyższa byłaby bardziej odpowiednia) Hmm, moje warki z ekstraktów przelewałem na cichą tak jak polecał znany vloger z youtube. Teraz nie zrobię fermentacji cichej, i tutaj mam pytanie. Po zakończonej fermentacji burzliwej (około 3 tygodnie) mam przelać piwo od razu do butelek? (kiedy dodać cukier? sypać łyżeczką do butelek?) Czy zrobić roztwór z cukrem do refermentacji w nowym fermentorze i do niego zlać piwo z fermentacji burzliwej i dopiero do butelek? PS Rozumiem, że słody i chmiele wyglądają w porządku? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 4 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2018 10 minut temu, antenae napisał: Po zakończonej fermentacji burzliwej (około 3 tygodnie) mam przelać piwo od razu do butelek? (kiedy dodać cukier? sypać łyżeczką do butelek?) Czy zrobić roztwór z cukrem do refermentacji w nowym fermentorze i do niego zlać piwo z fermentacji burzliwej i dopiero do butelek? W ciągu trzech tygodni to minie i burzliwa i cicha... w jednym fermentorze, bez przelewania. Zrób roztwór cukru, wlej do nowego fermentora. Do tego samego fermentora zlej piwo pozostawiając osady w pierwotnym fermentorze i butelkuj. Zadbaj tylko aby roztwór cukru dobrze się wymieszał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się