Procent1968 Opublikowano 4 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2015 Dzięki. Grzałkę już mam w garści. Najpierw faktycznie zrobię 5 otworów. Zawsze można by to potem powiększyć. Trochę się boję o krzywiznę mojej warzelni w stosunku do płaskiej powierzchni grzałki. Jakie dałeś oringi? Mam już też regulator. Wykalibrowany i oczekujący na grzałeczkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kasug Opublikowano 4 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2015 Zastosowałem takie dwa: https://s3.amazonaws.com/personalmicroderm.com/wp-content/uploads/2014/11/o-ring.jpg oczywiście o średnicy takiej żeby idealnie zmieściła się w rowku uchwytu grzałki. Lepiej trochę grubszy to uszczelni krzywiznę. Ja swoje znalazłem w wiejskim sklepiku AGD a w marketach budowlanych nie było... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Procent1968 Opublikowano 6 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2015 (edytowane) Chodziło mi o to jakiej średnicy i grubości powinny być ale ok - na razie dałem od środka tą oryginalną z czajnika i świetnie się sprawdziła. Mocowania od czajnika nie użyłem. Wystarczają tulejki z rurek a nawet z nakrętek od zewnątrz. Byle śruby miały szeroki kołnierz. Zamówiłem w zwiazku z tym grzałki o których już pisałem bo z ich mocowaniem nie będę miał problemu a póki co są tańsze od biletu tramwajowego. Mam sporo kłopotów z przepustami ze względu na to że mój "garnek" jest emaliowany. Normalnie to bym spawał do nierdzewki i spokój. Kupię kega do biab na pewno. A zrobię go też na pewno. Edytowane 6 Marca 2015 przez Procent1968 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aleksander Opublikowano 28 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2015 Jaki jest problem z wysładzaniem przy tej metodzie, dlaczego się nie wysładza ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mycroft Opublikowano 28 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2015 Jak najbardziej - wysładza się (choć wygląda to oczywiście inaczej niż przy tradycyjnej metodzie). Myślę, że wątek ma po prostu niefortunnie sformułowany tytuł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aleksander Opublikowano 28 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2015 Jak najbardziej - wysładza się (choć wygląda to oczywiście inaczej niż przy tradycyjnej metodzie). Myślę, że wątek ma po prostu niefortunnie sformułowany tytuł. Z jakiego powodu, warząc ta metodą tracimy na wydajności ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirogster Opublikowano 28 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2015 (edytowane) To w zasadzie zalezy od piwowara, czasu zacierania(ok. 90 min w BIAB to australijski standard), jego pH (w okolicy 5,3-5,8 = lepsze), stosunku proporcji woda-zasyp (wiecej wody =enzymy 'slabiej' pracuja). Osobiscie "dorobilem" sie systemu, w ktorym osiagam przedzial 85-92% wydajnosci, i wystarcza mi to w zupelnosci (nie czuje jak rymuje ). Edytowane 28 Maja 2015 przez mirogster Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mycroft Opublikowano 28 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2015 Jak najbardziej - wysładza się (choć wygląda to oczywiście inaczej niż przy tradycyjnej metodzie). Myślę, że wątek ma po prostu niefortunnie sformułowany tytuł. Z jakiego powodu, warząc ta metodą tracimy na wydajności ? Podobnie jak mirogster nie mam problemu. Nie wiem skąd wzięło się przekonanie, że w BIAB tracimy na wydajności. Ja również osiągam 85-92%. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aleksander Opublikowano 29 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2015 (edytowane) To w zasadzie zalezy od piwowara, czasu zacierania(ok. 90 min w BIAB to australijski standard), jego pH (w okolicy 5,3-5,8 = lepsze), stosunku proporcji woda-zasyp (wiecej wody =enzymy 'slabiej' pracuja). Osobiscie "dorobilem" sie systemu, w ktorym osiagam przedzial 85-92% wydajnosci, i wystarcza mi to w zupelnosci (nie czuje jak rymuje ). Czym różni się twój sposób warzenia od tego zaprezentowanego na początku w tym temacie ? Edytowane 29 Maja 2015 przez Aleksander Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camilos Opublikowano 29 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2015 A ja mam pytanie takowe - warzycie BIAB na kuchenkach czy taborecie? Z taboretu będzie łatwiej wyjąć wór, zastanawiam się czy szarpanie się z worem w garze na wysokości kuchenki nie będzie zbyt uciążliwe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 29 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2015 Ja zacieram normalnie, a worka używam do filtracji. Efekt ten sam a odpadają problemy z przypalaniem worka i z szarpaniem się z nim na większej wysokości camilos 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 29 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2015 Nie wiem jak liczycie wydajność, może łatwiej będzie mi zrozumiec jak napiszecie że np z 4kg otrzymuję 20l 13blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirogster Opublikowano 29 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2015 (edytowane) Czym różni się twój sposób warzenia od tego zaprezentowanego na początku w tym temacie ?W zasadzie jakis czas temu, bawilem sie w geekowanie tzn. dokladne pomiary pH (metrem), ustalanie 'skladu' wody do zacierania, test jodowy itp itd. Po kilkunastu warkach wyluzowalem i uzywam tylko paskow (plus ew. modyfikacja zasypu: slod zakwaszajacy / kwas mlekowy, 'sole' CaCl itp.), oraz od czasu do czasu sprawdzam raport z wodociagow (moje pH wyjsciowe to ok 7,5).Modyfikacja 'procedury': to 'troche' wysladzam i wyciskam ile sie da z wora (nie jest to potrzebne, w zasadzie przeczy zasadom biab (prostota), ale juz sie przyzwyczailem i nie jest to dla mnie problemem). Aha, do wyliczen uzywam stary excelowy, ale jary Biabacus. @Camilos To zalezy od warki. Jezeli 'obszerna', to uzywam 2 mniejszych workow. Edytowane 29 Maja 2015 przez mirogster Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-julian- Opublikowano 31 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2015 (edytowane) Ostatnio nie świadomie skorzystałem z tej metody jak nie mogłem przefiltrować żytniego. Tutaj można by się pokusić o żytnie z bardzo dużą ilością żyta bez obawy o filtracje. Edytowane 31 Maja 2015 przez -julian- Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr_Kasztan Opublikowano 13 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2015 Panowie zainspirowany tym wątkiem zrobiłem pierwszego biaba. Tata uszył mi worek z prześcieradła, bo jak to niektórzy pisali korzystają z poszewek. Robiłem American Wheat 50:50 pilznenski z pszenicznym no i zonk. Worek się tak zapchał, że filtracja przebiegała gorzej i dłużej jak przy oplocie. Właściwie to jak próbowałem go wycisnąć to problem był nawet żeby powietrze z niego spuścić Napompował się jak balon i tyle. Czy to wina tego, że nie robiłem mash outa (skończyłem na 71C) czy kupne worki mają większe oczka i opisany powyżej problem z nimi nie występuje? Ponadto brzeczka wygląda jak mleko w 2 dniu fermentacji, ale tym się akurat póki co nie przejmuję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirogster Opublikowano 14 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2015 (edytowane) @Mr_Kasztan Trudno odpowiedziec 'eksternistycznie', ale wyglada na to, ze material na worek jest zbyt szczelny. Jak masz mozliwosc, to zamow/kup sobie dedykowany 'sprzet'. Wiekszosc z nas uzywa workow ze sztucznych tkanin (gradacja jak w firance), a przescieradla to raczej bawelna. PS wieczorem podrzuce fotke porownawcza Edytowane 14 Lipca 2015 przez mirogster Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr_Kasztan Opublikowano 14 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2015 Dzięki! Tak właśnie myślałem, że worek jest za szczelny. Rozumiem, że jak wyciągasz swój, to brzeczki już prawie w nim nie ma? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 14 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2015 Te kupne dno mają z większymi oczkami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirogster Opublikowano 14 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2015 (edytowane) Te kupne dno mają z większymi oczkami.Zgadza sie, to sa chyba te produkcji Brewferm. Szczerze? Sa do duszy, bo oczywiscie przepuszczaja za duzo mlota. Mi kiedys udalo sie kupic jeszcze takie bez tych dziur Edytowane 14 Lipca 2015 przez mirogster Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 14 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2015 Mnie tam nic nie przepuszcza. Brzeczka leci idealnie klarowna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr_Kasztan Opublikowano 14 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2015 (edytowane) Ten jest dedykowany do mojego gara, choć cena trochę smutna:http://themaltmiller.co.uk/index.php?_a=viewProd&productId=635 Edytowane 14 Lipca 2015 przez Mr_Kasztan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirogster Opublikowano 14 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2015 @jacer Mi tez az tak bardzo nie przepuszcza(bo szczerze mowiac mam dwie:) ), ale wole ta bez wiekszych oczek Kwestia przyzwyczajenia. @Mr_Kasztan Zly link. Ale poradzilem sobie No fakt cena lekko zonk. Poszperaj za oceanem (ebay albo amazon, ew. strony wiekszych sklepow hb). W ostatecznosci zawsze mozesz uszyc jeszcze raz, z nylonu(wieksze oczka), pod dokladny wymiar itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr_Kasztan Opublikowano 14 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2015 Już poprawiłem. Zjadło na końcu piątkę Szyć już nie będę. Zamówię z USA. Dzięki za rozwianie wątpliwości! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirogster Opublikowano 14 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2015 W sumie tak sobie mysle, ze tylko skalkuluj to sobie jeszcze. Bo pewnie za sama przesylke zaplacisz wiecej niz za towar. A to na prawde tylko 'firanka' lub filtr do farby Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr_Kasztan Opublikowano 14 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2015 Dla mnie główną kalkulacją na chwilę obecną jest czas. Przerzucam się na warzenie na szybko stąd w ogóle BIAB. Do tego zacieranie na lenia przez noc, lub przed wyjściem z pracy i nowy nabytek w postaci chłodnicy przeciwbieżnej. Mam wielką ochotę zamknąć się w 3h na raz po powrocie z pracy. Jak się uda i efekty będą zadowlające napiszę temat dla ojców. peem 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się