korzen16 Opublikowano 6 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2013 (edytowane) odświeżę temat; szykuję się do wykonywania starterów w kolbie 1000-2000ml; jakie mieszadełko powinienem do tego dobrać? czy takie malutkie 10mm, czy jakieś duże typu 60-80mm i czy lepsze są dla naszych celów cylindryczne, czy owalne? Edytowane 7 Lutego 2013 przez korzen16 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadzik Opublikowano 9 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2013 Ja do takiej objętości o jakiej mówisz mam 6x35mm. Kręcę na wiatraku 12mm, magnes z dysku komputerowego. Myślę, że 35 to max, 30 też by ładnie chodziła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 9 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2013 Ja do takiej objętości o jakiej mówisz mam 6x35mm. Kręcę na wiatraku 12mm, magnes z dysku komputerowego. Myślę, że 35 to max, 30 też by ładnie chodziła. wybrane mieszadełko 8x30mm typu owalnego, ponieważ uznałem że będzie robiło mniej hałasu (zrobiłem najpierw testowy "kręciołek" o takich wymiarach z dwóch magnesików i kawałka pręta pomiędzy nimi - mieszadło oczywiście samoróba) dzięki za twoją opinię Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadzik Opublikowano 9 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2013 Może to i dobry pomysł. Moje cokolwiek słychać że chodzi ale mi to nie przeszkadza, przynajmniej wiem, że konstrukcja się nie rozpadła Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 9 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2013 uznałem że będzie robiło mniej hałasu mam stara pokrzyżacką butlę apteczną o pojemności ok. 2l dno jest "niepłaskodenne", a próbny kręciołek był tak zrobiony że miał kontakt punktowy i nie było go zupełnie słychac, stąd taki mój wybór Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiess Opublikowano 10 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2013 Pytanie może śmieszne .Magnesy neodymowe z napędu dysku twardego to oczywiście opcja "ekonomiczna"?Czy taki prostokątny o wymiarach 40x15x4 mm wystarczy czy musi być większy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 10 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2013 Czy taki prostokątny o wymiarach 40x15x4 mm to bardzo "zacny" magnes jeżeli jest neodymowy, bo zwykły chyba nie pociągnie moja wersja "ekonomiczna" ma 30x10x2mm i kręci aż miło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiess Opublikowano 10 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2013 Znalazłem taki na Allegro .Ponieważ nie posiadm żadnego dysku twardego musiałbym i tak kupować więc stwierdziłem ,że nie ma co kombinować skoro można za nie duże pieniądze kupić gotowy magnes. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzebien Opublikowano 11 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2013 Znalazłem taki na Allegro .Ponieważ nie posiadm żadnego dysku twardego musiałbym i tak kupować więc stwierdziłem ,że nie ma co kombinować skoro można za nie duże pieniądze kupić gotowy magnes. Ja kupiłem taki prostokątny magnes na alledrogo i niestety ale się nie nadaje,bo bieguny są inaczej rozłożone niż w takim z dysku tzn. taki z dysku jak się go położy na wiatraczku to lewa połowa jest jednym biegunem, a prawa drugim. W moim przypadku było tak,że jak swój połozyłem na płasko to miałem tylko jeden biegun,bo drugi był na krawędzi.Co doprowadziło do tego,że i tak docelowo kupiłem zniszczony dysk. Mam nadzieję, że w miarę wiadomo o co chodzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 11 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2013 jak swój połozyłem na płasko to miałem tylko jeden biegun,bo drugi był na krawędzi ciekawe, zawsze myślałem że każdy magnes ma dwa bieguny; Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzebien Opublikowano 11 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2013 Źle się wyraziłem .. Na płaskiej części (szerszej) jest jeden biegun, a drugi na węższej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 11 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2013 powinna być wersja B Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzebien Opublikowano 11 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2013 No dokładnie.. powinien byc B. Dzięki za pomoc w wyjaśnieniu Tak to u mnie wygląda 1 zdjęcie magnes z dysku + mieszadełko 2 i 3 magnes z allegro + mieszadełko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 11 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2013 a jak "klei" się od spodu" ?? drugim końcem mieszadełka? może masz wersje A Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzebien Opublikowano 11 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2013 Raczej napewno jest to wersja A, dlatego trzeba uważać na te magnesy z allegro, albo pytać sprzedającego jaka jest ich biegunowość. Biorąc taki z dysku można być na 100% pewien,że się sprawdzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Z_bychu Opublikowano 11 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2013 (edytowane) Czyli wersję A wystarczy obrócić o 90 * i masz wersje B edit Tez to miałem i działa. Edytowane 11 Lutego 2013 przez Z_bychu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 11 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2013 Czyli wersję A wystarczy obrócić o 90 * i masz wersje B chyba że jest w postaci płyty czyli jeden z wymiarów jest znacznie mniejszy niż pozostałe (przynajmniej o rząd), w takim wypadku ciężko jest postawić takie coś w pionie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Z_bychu Opublikowano 11 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2013 (edytowane) Tak to u mnie wygląda. z A zrobiłem B. I działa I Wcale nie w pionie. I to jest zdjęcie mieszadła które działa. Na silniku z wentylatora chłodzenia komputera. Edytowane 11 Lutego 2013 przez Z_bychu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Z_bychu Opublikowano 11 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2013 @ grzebien : przyklej swój magnes tak jak na mojej fotce i będzie ci kręcić. z A zrobisz B. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiess Opublikowano 11 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2013 Napiszcie mi jeszcze czy magnes przyklejaliście bezpośrednio do wiatraka czy też robiliście taką przedłużkę i ekran jak opisał to Jurecki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Z_bychu Opublikowano 11 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2013 Napiszcie mi jeszcze czy magnes przyklejaliście bezpośrednio do wiatraka czy też robiliście taką przedłużkę Ja przykleiłem tak jak widzać na fotce do pokrywki ze sprayu po farbie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 11 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2013 Tak to u mnie wygląda. z A zrobiłem B. I działa i o to chodzi ważne że działa Napiszcie mi jeszcze czy magnes przyklejaliście bezpośrednio do wiatraka czy też robiliście taką przedłużkę Ja przykleiłem tak jak widzać na fotce do pokrywki ze sprayu po farbie. je bezpośrednio do wentylatora, ale miałem taki duży 120x120mm z silnikiem asynchronicznym na 240V (taki od szaf serwerowych) więc jemu nie przeszkadzał magnes Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzebien Opublikowano 11 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2013 @ grzebien : przyklej swój magnes tak jak na mojej fotce i będzie ci kręcić. z A zrobisz B. Chciałem, ale za niską trochę kupiłem obudowę, a poza tym bałem się,że po przyklejeniu może się z czasem położyc więc kupiłem stary dysk i nie żałuję, a ten magnes używam do trzymania mieszadełka przy gotowaniu w kolbie, bądź przy wlewaniu startera do brezczki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KaeR Opublikowano 23 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2013 Znowu odgrzeję kotleta. Gdzie można kupić mieszadełko, które jest w naczyniu ze starterem. Jakiś sklep dla chemików?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gąska Opublikowano 23 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2013 Szukaj pod hasłem "dipol", "element mieszajający". Np. tu: http://www.equimed.pl/index.php/cPath/153_513 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi