Skocz do zawartości

3 pytania dotyczące kranika, słodów i dezynfekcji


mesteken

Rekomendowane odpowiedzi

Witam piwowarów, w czwartek będzie mój debiut w związku z tym nasunęło się kilka głupich pytań, ale pewnie znajdą się i kolejne.

 

1. Czy dziura w fermentorze nie jest wywiercona troszkę za wysoko? Odległość od dołu wiaderka do środka dziury to około 3,8 cm (foto: http://i.imgur.com/XJqwj.jpg). Obawiam się że przy filtracji trzeba będzie przechylać wiaderko w stronę kranika chociaż nie jestem tego pewien. Czy takie działanie nie pogorszyłoby jakoś jakość filtratu?

 

2. Co do ilości słodu, na pierwszy raz wybrałem sobie ten przepis: http://pl.wikibooks.org/wiki/Piwowarstwo_domowe/Proces#Sk.C5.82adniki

Ilość składników jest tam podana dla 10 litrów piwa. Łatwo można obliczyć, że dla 20 litrów będzie to w sumie 5 kg słodów. Czy to nie za dużo? Na browamatorze i tak zamówiłem więcej, ale nie wiem czy są jakieś przeciwwskazania co do wsypywania zbyt dużej ilości słodu w stosunku do wody.

 

3. I ostatnie pytanie dotyczące dezynfekcji: Zamówiłem środek dezynfekujący Oxi One. Czy fermentor dezynfekować mogę tuż przed wlaniem do niego brzeczki, czy powinienem zalać go całego wodą z Oxi na kilka godzin? Bo filtratora chyba dezynfekować nie muszę jak po przefiltrowaniu brzeczka i tak będzie gotowana?

Jak dezynfekować np. areometr i kranik zwłaszcza przed pierwszym użyciem?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

3. Kilkanaście minut starczy

 

Czy wystarczy, że kranik wrzucę do fermentora ze środkiem dezynfekującym? Czy może trzeba się tym dokładniej zająć? Czytałem że nie można go gotować bo potem może przeciekać.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Uzupełniając powyższe posty dodaję, że przy zwiększeniu ilości słodu o 100% zwiększamy ilość wody do zacierani o 100%, bez tego uzyskuje się bardzo gęsty zacier i tragiczną wydajność nawet przy wysładzaniu do 0 Blg. Ponadto w/w przepis podaje ilości chmielu, bez wskazania na odmianę, czy procentową zawartość alfakwasów, to jest błąd - przy określonej wadze, różne chmiele mogą dać piwo niedochmielone, lub przechmielone.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Czy wystarczy, że kranik wrzucę do fermentora ze środkiem dezynfekującym? Czy może trzeba się tym dokładniej zająć? Czytałem że nie można go gotować bo potem może przeciekać.

Kranik umyj, zamontuj do fermentora, do którego wlej ze 2 litry ciepłej wody, dodaj Oxi, szczelnie zamknij, wymieszaj. Po 15 - 25 minutach zlej roztwór Oxi przez kranik - i to wszystko.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam piwowarów, w czwartek będzie mój debiut w związku z tym nasunęło się kilka głupich pytań, ale pewnie znajdą się i kolejne.

 

1. Czy dziura w fermentorze nie jest wywiercona troszkę za wysoko? Odległość od dołu wiaderka do środka dziury to około 3,8 cm (foto: http://i.imgur.com/XJqwj.jpg). Obawiam się że przy filtracji trzeba będzie przechylać wiaderko w stronę kranika chociaż nie jestem tego pewien. Czy takie działanie nie pogorszyłoby jakoś jakość filtratu?

 

2. Co do ilości słodu, na pierwszy raz wybrałem sobie ten przepis: http://pl.wikibooks....#Sk.C5.82adniki

Ilość składników jest tam podana dla 10 litrów piwa. Łatwo można obliczyć, że dla 20 litrów będzie to w sumie 5 kg słodów. Czy to nie za dużo? Na browamatorze i tak zamówiłem więcej, ale nie wiem czy są jakieś przeciwwskazania co do wsypywania zbyt dużej ilości słodu w stosunku do wody.

 

3. I ostatnie pytanie dotyczące dezynfekcji: Zamówiłem środek dezynfekujący Oxi One. Czy fermentor dezynfekować mogę tuż przed wlaniem do niego brzeczki, czy powinienem zalać go całego wodą z Oxi na kilka godzin? Bo filtratora chyba dezynfekować nie muszę jak po przefiltrowaniu brzeczka i tak będzie gotowana?

Jak dezynfekować np. areometr i kranik zwłaszcza przed pierwszym użyciem?

 

Ad. 1

Ja osobiście podkładam pod przeciwną do kranu stronę talie kart:D i zawsze troszke tego lepszego filtratu poleci.

 

Ad. 2

Stosunek wody do słodu to moim zdaniem max 4:1 wyżej jest za rzadko, ale to oczywiście zależy od stylu, np. bittera robiłem 2:1

 

Ad. 3

Jeśli chodzi o OXI to 10 min spokojnie wystarcza, ale faktycznie warto zalać całe wiadro jeśli ma jakieś rysy w środku.

Kranik i rurke wrzucasz do wiadra i już.

 

Tyle z moich doświadczeń.

Udanych warek życzę kolego:)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Uzupełniając powyższe posty dodaję, że przy zwiększeniu ilości słodu o 100% zwiększamy ilość wody do zacierani o 100%, bez tego uzyskuje się bardzo gęsty zacier i tragiczną wydajność nawet przy wysładzaniu do 0 Blg. Ponadto w/w przepis podaje ilości chmielu, bez wskazania na odmianę, czy procentową zawartość alfakwasów, to jest błąd - przy określonej wadze, różne chmiele mogą dać piwo niedochmielone, lub przechmielone.

 

Po to wymyślono GPH.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ad. 1

Ja osobiście podkładam pod przeciwną do kranu stronę talie kart:D i zawsze troszke tego lepszego filtratu poleci.

 

Ad. 2

Stosunek wody do słodu to moim zdaniem max 4:1 wyżej jest za rzadko, ale to oczywiście zależy od stylu, np. bittera robiłem 2:1

 

Ad. 3

Jeśli chodzi o OXI to 10 min spokojnie wystarcza, ale faktycznie warto zalać całe wiadro jeśli ma jakieś rysy w środku.

Kranik i rurke wrzucasz do wiadra i już.

 

Tyle z moich doświadczeń.

Udanych warek życzę kolego:)

 

Trochę nie kumam odp. do pkt 3 :roll: . Chcesz zalewać cały fermentator wodą z OXI- 30 litrów wody + 30 łyżeczek

OXI :mad: ???? A co potem z tym roztworem- w kanał??? To jawne marnotrawstwo :ble: . Niech kolega 'masteken' zaopatrzy się w zwykły spryskiwacz o pojemności max 1litra -do kupienia w każdym sklepie z gosp. domowym za kilka zeta- i za pomocę tego dezynfekuje wcześniej umyty sprzęt. Wystarczy dobrze spryskać wszystkie powierzchnie i będzie OK. pozdrawiam ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wystarczy dobrze spryskać wszystkie powierzchnie i będzie OK. pozdrawiam ;)

Takie podejście do sprawy to proszenie się o kłopoty. Działanie Oxi w znacznej mierze jest gazowe, aby z tego skorzystać musi być w szczelnie zamkniętym pojemniku, inczej będzie to dezynfekcja szczątkowa - zda egzamin w sprzęcie nowym, po iluś warkch nieskuteczna dezynfekcja. Stosując Oxi do dezynfekcji fermentora, wystarczy 1 do 2 l wody i szczelne zamknięcie (działanie gazowe), jeżeli jest to fermentor z kranikiem, to zlewamy przez niego roztwór Oxi dezynfekując go. Przy zrysowanym fermentorze dezynfekcja Oxi jest nieskuteczna, tu zdaje egzamin piro (szczelne zamknięcie na parę dni), lub pełen fermentor wody plus szklanka najtańszego wybielacza z Biedronki (na 0,5 do 1 godz.), lub ClO2, kiedyś używałem również Chloraminy.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Trochę nie kumam odp. do pkt 3 :roll: . Chcesz zalewać cały fermentator wodą z OXI- 30 litrów wody + 30 łyżeczek

OXI :mad: ???? A co potem z tym roztworem- w kanał??? To jawne marnotrawstwo :ble: . Niech kolega 'masteken' zaopatrzy się w zwykły spryskiwacz o pojemności max 1litra -do kupienia w każdym sklepie z gosp. domowym za kilka zeta- i za pomocę tego dezynfekuje wcześniej umyty sprzęt. Wystarczy dobrze spryskać wszystkie powierzchnie i będzie OK. pozdrawiam ;)

 

A dlaczego od razu OXI :) na allegro nadwęglan sodu kosztuje 7 pln za kilo :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.