Skocz do zawartości

Rockowy Browar Domowy d-mol


Rekomendowane odpowiedzi

Wyjątkowo spokojna sobota, po nieco bardziej intensywnym piątku - idealnie na warzenie.

 

#89 - Sympathy for the devil - hybryda - 14 BLG, ?? IBU

 

Muszę się zapoznać ze special X i pomyślałem, że neutralne 1007 German Ale się do tego nadadzą. Postanowiłem, że powinno być kremowo, delikatnie i lekko ciasteczkowo. Zobaczymy.

 

Skład:

3,5 kg - pilzneński Bruntal

0,4 kg - Special X Bestmalz

0,4 kg - płatki owsiane błyskawiczne

0,2 kg - Caramel Pils Bestmalz

 

Zaciernie:

od 50°C

63°C - 40'

podgrzanie do 68, wypad do kliniki weterynaryjnej, 4x2 szwy na szyi Travisa, w sumie ponad 2 godziny

mash out

 

Chmielenie:

70' - gotowanie

FWH: 10 g Magnat

30' - 10 g Vic Secret

20' - 10 g Vic Secret

15' - 15 g Vic Secret

5' - 15 g Vic Secret

 

Butelkowanie

Degustacja

 

To kolejne piwo z "awarią" w środku - ostatnio był brown ale. Wyszedł pyszny! :D

Edytowane przez crosis
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

I dzisiaj przyszła kolej na pierwszego prawdziwego dolniaka

 

Warka # 90 -

- Pils - 12,8 BLG, 40 IBU, 23 l

 

Skład:

4,5 kg - pilzneński Bruntal

5 ml - kwas mlekowy 80%

70 g - chmiel Perle 7% a-k

15 g - chmiel Iunga 11% a-k

Drożdże Wyeast 2001 Urquell Lager

 

Zacieranie:

pseudo podwójna dekokcja, bo gotowałem tylko 4 l

zwrot dekoktu po białkowej i przed mash outem

10-40-20

mash out

 

Chmielenie:

70' - gotowanie

FWH - 10 g Iunga

30' - 10 g Perle, 5 g Iunga

20' - 10 g Perle

15' - 10 g Perle

10' - 15 g Perle

5' - 25 g Perle

 

Butelkowanie

Degustacja

Edytowane przez crosis
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Faktycznie, Perle i Iunga 2014 pachną nieziemsko. Aż mam ochotę pozbyć się wszystkich starych chmieli :D

 

A wczorajsze piwo poszło bardzo szybko - jakieś 5 godzin od startu do posprzątania. Następne plany to powtórka tego zasypu, ale z mniej agresywnym chmieleniem na aromat, potem jakiś mocny angielski porterek na TV2, dubelek przeplatany czymś na danish lager. Będzie wesoło :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja właśnie się pozbywam resztek chmielu ;) Bez pakowarki próżniowej szkoda te chmiele trzymać, są nieziemsko aromatyczne ;) A Iunga jest jeszcze 2013 tylko przetrzymywali ją w idealnych warunkach :) na weekend robię też drugiego Pilsa na Perle ;)

Edytowane przez Undeath
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No ja na weekend, jak się obgonię z mieszadłami, mam w planach dwie dziesiątki - polska i niemiecka na rozpęd urquelli, to się zobaczy co te chmiele potrafią w piwie, bo u Kadiego i w moim bagażniku to się działo się.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj za to w buteleczki poszło #87 - Ace of Spades - ESB. 2,5 BLG, 151 g cukru, 45 butelek, 2,5 vol. Max: 5,2% ABV.

 

Strasznie fajne piwo. Przy butelkowaniu w nos szła truskawa - pewnie i z TV2 i z Belmy. Są jakieś zioła. Ogólnie cel został osiągnięty - piwo ma lekko miedziany odcień, zmętniło się przy butelkowaniu, ale no koniec powinno mieć ładny, złoty kolor. Dodatek chlorku wapnia i gipsu ładnie podbił odczucie goryczki, ale jeśli teraz mocno nie gryzie, to po ułożeniu będzie idealnie. Zobaczymy, jak ułoży się aromat.

 

Może nie jest to książkowy przykład ESB, czy też może nie najbardziej popularny, ale pijałem takie piwa w Walii, zazwyczaj z kranu - zawsze mi strasznie smakowały. Jeśli tylko piana wyjdzie ładna i kremowa będę strasznie zadowolony :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ok, czas uzupełnić notatki:

 

2014-12-13 w butelki poszła warka #88 - Boys Don't Cry - BPA. 48 butelek, 2,5 vol, 165 g cukru. Kolejna absolutnie klarowna warka. Gęstwa została do dubla :)

Edytowane przez crosis
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A dzisiaj z kolei w garze była:

warka #91 -

- Robust Porter - 23 l, 26 IBU. 17 BLG

Receptura wzorowana na recepturze Marcina Stefaniaka. Ale nie do końca ;)

 

"One, two, three, four...!"

 

Skład:

2,8 kg - pilzneński Bruntal

2,0 kg - Monachijski Ciemny Bestmalz

0,5 kg - płatki owsiane błyskawiczne

0,3 kg - karmelowy 30 Strzegom

0,2 kg - karmelowy 600 Strzegom

0,2 kg - Carafa III Special

0,1 kg - prażona pszenica Strzegom

15 g - chmiel Magnat zbiór 2013 12% a-k

60 g - chmiel Wiliammette zbiór 2012 6,2% a-k

Drożdże: TV2 po #87 ESB

 

Zacieranie:

80' na lenia 67°C

 

Chmielenie:

70' - gotowanie

FWH - 10 g Magnar

30' - 10 g Wiliamette, 5 g Magnat

20' - 10 g Wiliamette

15' - 10 g Wiliamette

10' - 15 g Wiliamette

5' - 15 g Wiliamette

 

Butelkowanie

Degustacja

 

 

Przy okazji gotowałem trochę więcej w oddzielnym garze, więc powstała warka:

#91C -

- Graff - 13 BLG

5 l brzeczki z warki powyżej

15 l soku jabłkowego z Lidla

TV2

 

Butelkowanie

Degustacja

Edytowane przez crosis
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj szybka, bardzo szybka degustacja. Testowa, bo oba piwa jeszcze młode, ale muszę wiedzieć, jak się zapowiadają. Oba były butelkowane strasznie klarowne.

 

I tak:

#87 - Ace of Spades - ESB.

Wyszło ładne, jasne, w zapachu raczej generycznie, plus lekka truskawka. Belma chyba niewiele wniosła. Ładnie się zapowiada, ale stanowczo będzie musiało nieco więcej postać. Jest coś bardzo charakterystycznego w bursztynowym ze strzegomia. Następnym razem dodam go do portera. Natomiast goryczka jest taka jaka chciałem: wychodzi w przód, zostaje, ale przyjemnie. Po prostu bitter.

 

Tymczasem #88 - Boys don't cry - Belgian Pale Ale.

Wyszło pale. Wyszło "belgian". Są fajne estry i fenole, są kwiatki z chmielu. THG chyba nawet pasują mi bardziej niż 3522. To będzie naprawdę pyszne piwo.

 

Z innej beczki dostałem miłe słowa co do piwa, o którym nie mogłem sobie jakoś wyrobić opinii. Szuwar testował #85 - Smoked Pepper Banan Chili Bitter. Eksperymentalne piwo z dodatkiem własnoręcznie suszonych/wędzonych maltańskich papryczek oraz wędzonych/suszonych bananów z Brazylii. Opinia dobra, fajny bitter, lekko wyczuwalne grzanie no i jest jakiś owocowy charakter. Rozpoznanie w nim bananów jest wg mnie możliwe tylko po przeczytaniu etykiety, ale mimo wszystko taki przyjemny, winny akcent gdzieś tam w tym piwie jest. Ot, udało się ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A dzisiaj warka #92 -

- 2.0 - 16,5 BLG, 22 IBU, 25 l

Receptura wzorowana na GCh Czesława, ale nie idealnie.

Skład:
3,2 kg - pilzneński Bruntal
2,4 kg - Aromatic Bestmalz
0,8 kg - pszeniczny Bestmalz
0,4 kg - special X Bestmalz
0,27 kg - karmelowy 30 Strzegom
0,8 kg cukru w postaci syropu kandyzowanego ok 200 EBC
6 g chlorek wapania
50 g Tradition, 6,2% a-k

Zacieranie:
50°C - wsypanie słodów
66°C - 60'
72°C - 15'
mash out

Chmielenie:
70'-gotowanie
FWH - 15 g Tradition
30' - 15 g Tradition
10' - 10 g Tradition
5' - 10 g Tradition

Butelkowanie
Degustacja by bart3q

Szlag by to trafił - brzeczka się gotowała kiedy zorientowałem się, że w szafce pod zlewem coś cieknie. Okazało się, że poprzedni właściciel mieszkania zatrudnił chyba jakiegoś magika, bo cała ta koszmarna konstrukcja trzymała się na słowo honoru. Godzina rozbierania, mycia, składania - test szczelności wyszedł idealnie... ale nie zrobiłem kandyzu. Co za tym idzie dubel będzie bez cukru, co swoją drogą będzie ciekawe ;)

Podczas gotowania dodawałem brzeczki gotowanej w garnku obok, stąd taka ilość. Jedyny minus jest taki, że THG pewnie wyjdą z wiadra... eh, i tak źle i tak niedobrze. Edytowane przez crosis
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

A co do "maliny" w "Wiewiórze" to pij to piwo szybko, nic po za infekcją nigdy nie dało takich posmaków. Spotkałem kilka takich piw i truskawka lub malina zawsze szybowała w kierunku kwacha.

 

I jak to poszło, w jakim kierunku?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie. Poszło na Słowację - weszło całkiem wysoko. Zero infekcyjnych problemów - to chyba po prostu był chmiel. Przy czym ta truskawka z czasem znikała.

 

Zresztą, są drożdże, które produkują mnóstwo truskawy - Thames Valley 2 z Brew Lab :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czas uzupełnić notatki.

 

Butelkowanie warki #89 - nie zapisałem kiedy, ale chyba 23go grudnia, przed wyjazdem. Zeszło do 2,5 BLG. Lekko siarkowe, Nagazowanie do 2,5 v/vol. Fermentacja w 2.

 

Butelkowanie warki #90 - 2015-01-04. 23 l, 1,5 BLG, 14°C. 125 g cukru, nagazowanie 2,4 vol.

Fermentacja w 6.

 

Butelkowanie warki #91 - 2015-01-04. Zeszło słabo, 4,5 BLG. TV2 na wyrzut, to już któreś tam pokolenie. 112 g cukru, 21 l, 41 butelek, nagazowanie 2,2 vol

 

Butelkowanie warki #91C - graff na 20% brzeczki z warki 91. 130 g cukru, 39 butelek.

Edytowane przez crosis
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A dzisiaj

#93 -

v2.0 Baltic Porter, 24 BLG, 23 l, 48 IBU

Bazowa receptura jest tutaj. PIwo miało 4te miejsce w SHS chyba w 2013...

 

Skład:

3,0 kg - pilzneński Bruntal

1,0 kg - monachjski II Bestmalz

1,0 kg - wiedeński Strzegom

1,0 kg - aromatyczny Bestmalz

0,6 kg - caramel pils Bestmalz

0,35 kg - kawowy 500 EBC CM

0,3 kg - special X Bestmalz

0,2 kg - karmelowy 150 Strzegom

0,2 kg - karmelowy 300 Strzegom

0,15 kg - jęczmień prażony Strzegom

0,1 kg - karmelowy 600 Strzegom

0,05 kg - pszenica prażona Strzegom

0,05 kg - Carafa III Special

200 g - kakao odtłuszczone

0,5 kg - cukier trzcinowy diamant

0,25 kg - cukier trzcinowy biały Brazylia

183 g - rodzynki

45 g - Iunga 2014 11% a-k

30 g - Sybilla 2014 6,6 % a-k

500 ml gęstwy 2001 płukanej ClO2

 

Zacieranie:

10-40-30, mash out, 10' przerwy

żeby sobie ułatwić mieszanie, odbierałem po 4 l zacieru, gotowałem w osobnym garze i zwracałem przy zmianach temperatury

 

Chmielenie:

70' - gotowanie

FWH - 15 g Iunga

40' - 15 g Iunga

20' - 15 g Sybilla

15' - cukier, rodzynki, 15 g Iunga

10' - 15 g Sybilla, kakao

 

Butelkowanie

Degustacja

 

No i oczywiście wysłodki. #93W - Black Dog, small schwarzbier, 14 l, ? IBU, 5 BLG

Zadam 50 ml tej samej gęstwy

19 l przed gotowaniem

 

Chmielenie:

70' - gotowanie

FWH - 6 g Iunga

30' - 10 g Iunga

10' - 10 g Iunga

5' - 15 g Iunga, 10 g Sybilla

0' - 15 g Iunga, 10 g Sybilla

 

Butelkowanie

Degustacja

Edytowane przez crosis
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A dzisiaj tak:

dubel poszedł do piwnicy. 4l w damie zostały przetrasnferowane do kolejnej damy z dodatkiem 15 g płatków High Vanila.

 

W ponieważ szkoda nie warzyć, to:

Miało być coś prostego. Nie w stylu Czerwonego Wiewióra, ale lekkie, delikatne, kremowe. Poszło tak:

 

#94 -

- Red Lager. 23 L, 14 BLG, 32 IBU

 

Skład:

3 kg - Red X Bestmalz

1 kg - pszeniczny Bruntal

1 kg - pilzneński Bruntal

50 g - Tradition

50 g - Fuggles

Wyeast 2042 Danish Lager - II pok

 

Zacieranie:

66->64 °C - 60'

 

Chmielenie:

70' - gotowanie

60' - 10 g Tradition, 10 g Fuggels

30' - 10 g Tradition, 10 g Fuggels

5' - 10 g Tradition, 10 g Fuggels

0' - 20 g Tradition, 20 g Fuggels

 

i postało pół godziny, bo mnie żona nowym Kindlem zajęła.

 

Butelkowanie

Degustacja

Edytowane przez crosis
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj za to do butelek poszła warka #92 - Alive 2.0 - dubel

Wyszło 43 butelki 0,5, zszedł do 4,5 BLG, dodalem 110 g cukru, bo ma długo leżakować.

No i musialem też rozpędzić Scottish Ale, także dzisiaj:
Warka #95 -

- Scottish 60/- - 9 BLG, 23 l, 15 IBU
Skład:
1,8 - pilzneński Bruntal
0,7 - Munich Dark Bestmalz
0,2 - wędzony torfem Bruntal
0,15 - Caramel Pils Bestmalz
0,15 - karmelowy 600 Strzegom
4 ml - kwas mlekowy 80%
4 g - CaCl2
Wyeast 1728 Scottish Ale
43 g EKG 5,5% a-k

Zacieranie:
60' - 70°C
bez mash outu

Chmielenie:
70' - gotowanie
FWH - 10 g EKG
30' - 10 g EKG
20' - 10 g EKG
10 - 13 g EKG

W sam raz przed wee heavy

Butelkowanie
Degustacja amapa Edytowane przez crosis
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Otworzyłem sobie Twojego Acorn Ale otrzymanego na spotkaniu - Warka 86 Chop Suey! (wbita w odtwarzacz przy piciu tego piwa :D ):

 

Barwa Mętny przygaszony złoty, ciężko zdefiniować do końca. Piwo jak widać mętne bardzo, ale to przez to że na dnie było gdzieś z pół centymetra osadów. Nie nalałem go do końca żeby ich właśnie nie zgarnąć.

Piana: Jest ładna biała, średniopęcheżykowa, od początku wysoka, potem opada do kożuszka 1 cm i tak się utrzymuje. Do tego firankuje.

Aromat: Głównie estrowy, kapronian ;) - czyli czerwone jabłuszko dominuje, w tle wychodzi nuta jakby suchego drewna, ciężko powiedzieć pierwszy raz z takim zapachem się spotykam, jest też odrobinka siarki, ale dopiero po mocnym zamieszaniu szkłem, pewnie z czasem się zredukuje.

Smak : Kurka blaszka fajne odczucie to piwo robi w ustach mega kremowe i gładkie, wchodzi jak złoto. Na początek to kremowe uczucie potem dochodzi goryczka która jest średnia, niestety zostaje posmak garbnikowy dość znaczny, ściąga on język i zostaje dość długo. Ale przy kolejnych łykach zastępuje go ta fajna kremowość. Ni cholery nie poznałby się człowiek, że dodana jest mąka żołędziowa. Dla mnie troszeczkę za mocno wysycone.

Ogólne wrażenia: Piwko ciekawe no jedynie ten garbnik co też jakby w zapachu wychodził w postaci tego drewna suchego takiego przerąbanej dębiny :D Kremistość genialna i początkowe odczucie w ustach przy tym piwie. Pod koniec już tak garbnik nie męczył. Dzięki za butelkę!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No właśnie wg mnie kremistość jest z mąki. Za to garbniki - z palonych żołędzi.

 

Zrobię jakiegoś lagera na mące, zobaczę, czy to to - jeśli tak to będę jej częściej używał.

 

Co do osadu: jest go dużo, to fakt, ale wg mnie to przez mąkę. To piwo się ciągle nie sklarowało i chyba nie sklaruje.

 

Dzięki za reckę! :)

Edytowane przez crosis
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Bartek degustował #87 - ESB i generalnie potwierdził moje odczucia:

piwo jest za jasne, ma zbyt wybijającą się goryczkę, zbyt mało ciała i wali starymi skarpetkami. Używanie Aurory i Belmy z 2011 do tego przechowywanych w nieszczelnych opakowaniach to nie był dobry pomysł.

 

No nic. Piwo pójdzie na plenerowe najebki w sezonie ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ano. U mnie się przy jakiejś okazji opakowanie rozszczelniło. Nic, bywa.

Dzisiaj za to #96 - Spirit Crusher - Chocolate Stout. 16 BLG, 23 l, 30 IBU

Skład:
2,5 kg - pilzneński Bruntal
1,0 kg - Monachijski Ciemny Bestmalz
0,5 kg - płatki owsiane błyskawiczne
0,5 kg - czekoladowy jasny strzegom
0,5 kg - Aromatic Bestmalz
0,3 kg - karmelowy 30 Strzegom
0,2 kg - czekoladowy 1200 Strzegom
0,15 kg - owies NS
0,12 kg - karmelowy 600 Strzegom
50 g Saphir
20 g Iunga

+ łuska kakaowa
+ ziarna kakaowca
+ mąka z żołędzi

Butelkowanie

Krótki opis

Edytowane przez crosis
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wczoraj do butelek poszło #93W - Small dog. Wysłodki po porterze. Z zawrotnych 5 BLG zeszło do 1. Wyszło 17 butelek, 60 g cukru.

 

Śmieszne. Lekkie, ale nie wodniste. Jasne, będzie brązowe. Mnóstwo palonego aromatu, którego nie czuć w smaku.

 

Zobaczymy za miesiąc.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.