crosis Opublikowano 29 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2014 (edytowane) Wyjątkowo spokojna sobota, po nieco bardziej intensywnym piątku - idealnie na warzenie. #89 - Sympathy for the devil - hybryda - 14 BLG, ?? IBU Muszę się zapoznać ze special X i pomyślałem, że neutralne 1007 German Ale się do tego nadadzą. Postanowiłem, że powinno być kremowo, delikatnie i lekko ciasteczkowo. Zobaczymy. Skład: 3,5 kg - pilzneński Bruntal 0,4 kg - Special X Bestmalz 0,4 kg - płatki owsiane błyskawiczne 0,2 kg - Caramel Pils Bestmalz Zaciernie: od 50°C 63°C - 40' podgrzanie do 68, wypad do kliniki weterynaryjnej, 4x2 szwy na szyi Travisa, w sumie ponad 2 godziny mash out Chmielenie: 70' - gotowanie FWH: 10 g Magnat 30' - 10 g Vic Secret 20' - 10 g Vic Secret 15' - 15 g Vic Secret 5' - 15 g Vic Secret Butelkowanie Degustacja To kolejne piwo z "awarią" w środku - ostatnio był brown ale. Wyszedł pyszny! Edytowane 10 Lutego 2015 przez crosis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 10 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2014 (edytowane) I dzisiaj przyszła kolej na pierwszego prawdziwego dolniaka Warka # 90 - - Pils - 12,8 BLG, 40 IBU, 23 l Skład: 4,5 kg - pilzneński Bruntal 5 ml - kwas mlekowy 80% 70 g - chmiel Perle 7% a-k 15 g - chmiel Iunga 11% a-k Drożdże Wyeast 2001 Urquell Lager Zacieranie: pseudo podwójna dekokcja, bo gotowałem tylko 4 l zwrot dekoktu po białkowej i przed mash outem 10-40-20 mash out Chmielenie: 70' - gotowanie FWH - 10 g Iunga 30' - 10 g Perle, 5 g Iunga 20' - 10 g Perle 15' - 10 g Perle 10' - 15 g Perle 5' - 25 g Perle Butelkowanie Degustacja Edytowane 10 Lutego 2015 przez crosis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 11 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2014 Faktycznie, Perle i Iunga 2014 pachną nieziemsko. Aż mam ochotę pozbyć się wszystkich starych chmieli A wczorajsze piwo poszło bardzo szybko - jakieś 5 godzin od startu do posprzątania. Następne plany to powtórka tego zasypu, ale z mniej agresywnym chmieleniem na aromat, potem jakiś mocny angielski porterek na TV2, dubelek przeplatany czymś na danish lager. Będzie wesoło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 11 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2014 (edytowane) Ja właśnie się pozbywam resztek chmielu Bez pakowarki próżniowej szkoda te chmiele trzymać, są nieziemsko aromatyczne A Iunga jest jeszcze 2013 tylko przetrzymywali ją w idealnych warunkach na weekend robię też drugiego Pilsa na Perle Edytowane 11 Grudnia 2014 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 11 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2014 No ja na weekend, jak się obgonię z mieszadłami, mam w planach dwie dziesiątki - polska i niemiecka na rozpęd urquelli, to się zobaczy co te chmiele potrafią w piwie, bo u Kadiego i w moim bagażniku to się działo się. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 11 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2014 Dzisiaj za to w buteleczki poszło #87 - Ace of Spades - ESB. 2,5 BLG, 151 g cukru, 45 butelek, 2,5 vol. Max: 5,2% ABV. Strasznie fajne piwo. Przy butelkowaniu w nos szła truskawa - pewnie i z TV2 i z Belmy. Są jakieś zioła. Ogólnie cel został osiągnięty - piwo ma lekko miedziany odcień, zmętniło się przy butelkowaniu, ale no koniec powinno mieć ładny, złoty kolor. Dodatek chlorku wapnia i gipsu ładnie podbił odczucie goryczki, ale jeśli teraz mocno nie gryzie, to po ułożeniu będzie idealnie. Zobaczymy, jak ułoży się aromat. Może nie jest to książkowy przykład ESB, czy też może nie najbardziej popularny, ale pijałem takie piwa w Walii, zazwyczaj z kranu - zawsze mi strasznie smakowały. Jeśli tylko piana wyjdzie ładna i kremowa będę strasznie zadowolony Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 16 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2014 (edytowane) Ok, czas uzupełnić notatki: 2014-12-13 w butelki poszła warka #88 - Boys Don't Cry - BPA. 48 butelek, 2,5 vol, 165 g cukru. Kolejna absolutnie klarowna warka. Gęstwa została do dubla Edytowane 16 Grudnia 2014 przez crosis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 16 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2014 (edytowane) A dzisiaj z kolei w garze była: warka #91 - - Robust Porter - 23 l, 26 IBU. 17 BLGReceptura wzorowana na recepturze Marcina Stefaniaka. Ale nie do końca "One, two, three, four...!" Skład: 2,8 kg - pilzneński Bruntal 2,0 kg - Monachijski Ciemny Bestmalz 0,5 kg - płatki owsiane błyskawiczne 0,3 kg - karmelowy 30 Strzegom 0,2 kg - karmelowy 600 Strzegom 0,2 kg - Carafa III Special 0,1 kg - prażona pszenica Strzegom 15 g - chmiel Magnat zbiór 2013 12% a-k 60 g - chmiel Wiliammette zbiór 2012 6,2% a-k Drożdże: TV2 po #87 ESB Zacieranie: 80' na lenia 67°C Chmielenie: 70' - gotowanie FWH - 10 g Magnar 30' - 10 g Wiliamette, 5 g Magnat 20' - 10 g Wiliamette 15' - 10 g Wiliamette 10' - 15 g Wiliamette 5' - 15 g Wiliamette Butelkowanie Degustacja Przy okazji gotowałem trochę więcej w oddzielnym garze, więc powstała warka: #91C - - Graff - 13 BLG5 l brzeczki z warki powyżej 15 l soku jabłkowego z Lidla TV2 Butelkowanie Degustacja Edytowane 10 Lutego 2015 przez crosis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 17 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2014 Dzisiaj szybka, bardzo szybka degustacja. Testowa, bo oba piwa jeszcze młode, ale muszę wiedzieć, jak się zapowiadają. Oba były butelkowane strasznie klarowne. I tak: #87 - Ace of Spades - ESB. Wyszło ładne, jasne, w zapachu raczej generycznie, plus lekka truskawka. Belma chyba niewiele wniosła. Ładnie się zapowiada, ale stanowczo będzie musiało nieco więcej postać. Jest coś bardzo charakterystycznego w bursztynowym ze strzegomia. Następnym razem dodam go do portera. Natomiast goryczka jest taka jaka chciałem: wychodzi w przód, zostaje, ale przyjemnie. Po prostu bitter. Tymczasem #88 - Boys don't cry - Belgian Pale Ale. Wyszło pale. Wyszło "belgian". Są fajne estry i fenole, są kwiatki z chmielu. THG chyba nawet pasują mi bardziej niż 3522. To będzie naprawdę pyszne piwo. Z innej beczki dostałem miłe słowa co do piwa, o którym nie mogłem sobie jakoś wyrobić opinii. Szuwar testował #85 - Smoked Pepper Banan Chili Bitter. Eksperymentalne piwo z dodatkiem własnoręcznie suszonych/wędzonych maltańskich papryczek oraz wędzonych/suszonych bananów z Brazylii. Opinia dobra, fajny bitter, lekko wyczuwalne grzanie no i jest jakiś owocowy charakter. Rozpoznanie w nim bananów jest wg mnie możliwe tylko po przeczytaniu etykiety, ale mimo wszystko taki przyjemny, winny akcent gdzieś tam w tym piwie jest. Ot, udało się Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 19 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2014 (edytowane) A dzisiaj warka #92 - - 2.0 - 16,5 BLG, 22 IBU, 25 lReceptura wzorowana na GCh Czesława, ale nie idealnie.Skład:3,2 kg - pilzneński Bruntal2,4 kg - Aromatic Bestmalz0,8 kg - pszeniczny Bestmalz0,4 kg - special X Bestmalz0,27 kg - karmelowy 30 Strzegom0,8 kg cukru w postaci syropu kandyzowanego ok 200 EBC6 g chlorek wapania50 g Tradition, 6,2% a-kZacieranie:50°C - wsypanie słodów66°C - 60'72°C - 15'mash outChmielenie:70'-gotowanieFWH - 15 g Tradition30' - 15 g Tradition10' - 10 g Tradition5' - 10 g TraditionButelkowanieDegustacja by bart3qSzlag by to trafił - brzeczka się gotowała kiedy zorientowałem się, że w szafce pod zlewem coś cieknie. Okazało się, że poprzedni właściciel mieszkania zatrudnił chyba jakiegoś magika, bo cała ta koszmarna konstrukcja trzymała się na słowo honoru. Godzina rozbierania, mycia, składania - test szczelności wyszedł idealnie... ale nie zrobiłem kandyzu. Co za tym idzie dubel będzie bez cukru, co swoją drogą będzie ciekawe Podczas gotowania dodawałem brzeczki gotowanej w garnku obok, stąd taka ilość. Jedyny minus jest taki, że THG pewnie wyjdą z wiadra... eh, i tak źle i tak niedobrze. Edytowane 26 Maja 2015 przez crosis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 21 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2014 Eh, wyszło 26 l Musiałem odlać 4 l do damy - czyli będzie eksperyment. Wczoraj zadane drożdże, po kilku godzinach wszystko już ładnie pracuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pitupitu Opublikowano 7 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2015 A co do "maliny" w "Wiewiórze" to pij to piwo szybko, nic po za infekcją nigdy nie dało takich posmaków. Spotkałem kilka takich piw i truskawka lub malina zawsze szybowała w kierunku kwacha. I jak to poszło, w jakim kierunku? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 8 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2015 Nie. Poszło na Słowację - weszło całkiem wysoko. Zero infekcyjnych problemów - to chyba po prostu był chmiel. Przy czym ta truskawka z czasem znikała. Zresztą, są drożdże, które produkują mnóstwo truskawy - Thames Valley 2 z Brew Lab Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 8 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2015 (edytowane) Czas uzupełnić notatki. Butelkowanie warki #89 - nie zapisałem kiedy, ale chyba 23go grudnia, przed wyjazdem. Zeszło do 2,5 BLG. Lekko siarkowe, Nagazowanie do 2,5 v/vol. Fermentacja w 2. Butelkowanie warki #90 - 2015-01-04. 23 l, 1,5 BLG, 14°C. 125 g cukru, nagazowanie 2,4 vol. Fermentacja w 6. Butelkowanie warki #91 - 2015-01-04. Zeszło słabo, 4,5 BLG. TV2 na wyrzut, to już któreś tam pokolenie. 112 g cukru, 21 l, 41 butelek, nagazowanie 2,2 vol Butelkowanie warki #91C - graff na 20% brzeczki z warki 91. 130 g cukru, 39 butelek. Edytowane 9 Stycznia 2015 przez crosis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 8 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2015 (edytowane) A dzisiaj #93 - v2.0 Baltic Porter, 24 BLG, 23 l, 48 IBUBazowa receptura jest tutaj. PIwo miało 4te miejsce w SHS chyba w 2013... Skład: 3,0 kg - pilzneński Bruntal 1,0 kg - monachjski II Bestmalz 1,0 kg - wiedeński Strzegom 1,0 kg - aromatyczny Bestmalz 0,6 kg - caramel pils Bestmalz 0,35 kg - kawowy 500 EBC CM 0,3 kg - special X Bestmalz 0,2 kg - karmelowy 150 Strzegom 0,2 kg - karmelowy 300 Strzegom 0,15 kg - jęczmień prażony Strzegom 0,1 kg - karmelowy 600 Strzegom 0,05 kg - pszenica prażona Strzegom 0,05 kg - Carafa III Special 200 g - kakao odtłuszczone 0,5 kg - cukier trzcinowy diamant 0,25 kg - cukier trzcinowy biały Brazylia 183 g - rodzynki 45 g - Iunga 2014 11% a-k 30 g - Sybilla 2014 6,6 % a-k 500 ml gęstwy 2001 płukanej ClO2 Zacieranie: 10-40-30, mash out, 10' przerwy żeby sobie ułatwić mieszanie, odbierałem po 4 l zacieru, gotowałem w osobnym garze i zwracałem przy zmianach temperatury Chmielenie: 70' - gotowanie FWH - 15 g Iunga 40' - 15 g Iunga 20' - 15 g Sybilla 15' - cukier, rodzynki, 15 g Iunga 10' - 15 g Sybilla, kakao Butelkowanie Degustacja No i oczywiście wysłodki. #93W - Black Dog, small schwarzbier, 14 l, ? IBU, 5 BLG Zadam 50 ml tej samej gęstwy 19 l przed gotowaniem Chmielenie: 70' - gotowanie FWH - 6 g Iunga 30' - 10 g Iunga 10' - 10 g Iunga 5' - 15 g Iunga, 10 g Sybilla 0' - 15 g Iunga, 10 g Sybilla Butelkowanie Degustacja Edytowane 12 Lutego 2015 przez crosis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 12 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2015 (edytowane) A dzisiaj tak: dubel poszedł do piwnicy. 4l w damie zostały przetrasnferowane do kolejnej damy z dodatkiem 15 g płatków High Vanila. W ponieważ szkoda nie warzyć, to: Miało być coś prostego. Nie w stylu Czerwonego Wiewióra, ale lekkie, delikatne, kremowe. Poszło tak: #94 - - Red Lager. 23 L, 14 BLG, 32 IBU Skład: 3 kg - Red X Bestmalz 1 kg - pszeniczny Bruntal 1 kg - pilzneński Bruntal 50 g - Tradition 50 g - Fuggles Wyeast 2042 Danish Lager - II pok Zacieranie: 66->64 °C - 60' Chmielenie: 70' - gotowanie 60' - 10 g Tradition, 10 g Fuggels 30' - 10 g Tradition, 10 g Fuggels 5' - 10 g Tradition, 10 g Fuggels 0' - 20 g Tradition, 20 g Fuggels i postało pół godziny, bo mnie żona nowym Kindlem zajęła. Butelkowanie Degustacja Edytowane 16 Lutego 2015 przez crosis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 20 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2015 (edytowane) Dzisiaj za to do butelek poszła warka #92 - Alive 2.0 - dubelWyszło 43 butelki 0,5, zszedł do 4,5 BLG, dodalem 110 g cukru, bo ma długo leżakować.No i musialem też rozpędzić Scottish Ale, także dzisiaj:Warka #95 - - Scottish 60/- - 9 BLG, 23 l, 15 IBUSkład:1,8 - pilzneński Bruntal0,7 - Munich Dark Bestmalz0,2 - wędzony torfem Bruntal0,15 - Caramel Pils Bestmalz0,15 - karmelowy 600 Strzegom4 ml - kwas mlekowy 80%4 g - CaCl2Wyeast 1728 Scottish Ale43 g EKG 5,5% a-kZacieranie:60' - 70°Cbez mash outuChmielenie:70' - gotowanieFWH - 10 g EKG30' - 10 g EKG20' - 10 g EKG10 - 13 g EKGW sam raz przed wee heavyButelkowanieDegustacja amapa Edytowane 25 Marca 2015 przez crosis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beleg Opublikowano 20 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2015 Cześć. Do #95 karmelowy 600 dajesz od początku czy pod koniec zacierania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 21 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2015 Od początku - to nie jest bardzo mocno palony słód, coś tam z niego jeszcze przechodzi do brzeczki, poza tym bardzo lubię posmaki jakie wnosi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 23 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2015 Otworzyłem sobie Twojego Acorn Ale otrzymanego na spotkaniu - Warka 86 Chop Suey! (wbita w odtwarzacz przy piciu tego piwa ): Barwa Mętny przygaszony złoty, ciężko zdefiniować do końca. Piwo jak widać mętne bardzo, ale to przez to że na dnie było gdzieś z pół centymetra osadów. Nie nalałem go do końca żeby ich właśnie nie zgarnąć. Piana: Jest ładna biała, średniopęcheżykowa, od początku wysoka, potem opada do kożuszka 1 cm i tak się utrzymuje. Do tego firankuje. Aromat: Głównie estrowy, kapronian - czyli czerwone jabłuszko dominuje, w tle wychodzi nuta jakby suchego drewna, ciężko powiedzieć pierwszy raz z takim zapachem się spotykam, jest też odrobinka siarki, ale dopiero po mocnym zamieszaniu szkłem, pewnie z czasem się zredukuje. Smak : Kurka blaszka fajne odczucie to piwo robi w ustach mega kremowe i gładkie, wchodzi jak złoto. Na początek to kremowe uczucie potem dochodzi goryczka która jest średnia, niestety zostaje posmak garbnikowy dość znaczny, ściąga on język i zostaje dość długo. Ale przy kolejnych łykach zastępuje go ta fajna kremowość. Ni cholery nie poznałby się człowiek, że dodana jest mąka żołędziowa. Dla mnie troszeczkę za mocno wysycone. Ogólne wrażenia: Piwko ciekawe no jedynie ten garbnik co też jakby w zapachu wychodził w postaci tego drewna suchego takiego przerąbanej dębiny Kremistość genialna i początkowe odczucie w ustach przy tym piwie. Pod koniec już tak garbnik nie męczył. Dzięki za butelkę! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 26 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2015 (edytowane) No właśnie wg mnie kremistość jest z mąki. Za to garbniki - z palonych żołędzi. Zrobię jakiegoś lagera na mące, zobaczę, czy to to - jeśli tak to będę jej częściej używał. Co do osadu: jest go dużo, to fakt, ale wg mnie to przez mąkę. To piwo się ciągle nie sklarowało i chyba nie sklaruje. Dzięki za reckę! Edytowane 26 Stycznia 2015 przez crosis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 29 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2015 Bartek degustował #87 - ESB i generalnie potwierdził moje odczucia: piwo jest za jasne, ma zbyt wybijającą się goryczkę, zbyt mało ciała i wali starymi skarpetkami. Używanie Aurory i Belmy z 2011 do tego przechowywanych w nieszczelnych opakowaniach to nie był dobry pomysł. No nic. Piwo pójdzie na plenerowe najebki w sezonie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 29 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2015 aurora 2011 dała radę w wielu piwach tyle że u mnie szczelnie zapakowana przez TB Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 29 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2015 (edytowane) Ano. U mnie się przy jakiejś okazji opakowanie rozszczelniło. Nic, bywa.Dzisiaj za to #96 - Spirit Crusher - Chocolate Stout. 16 BLG, 23 l, 30 IBUSkład:2,5 kg - pilzneński Bruntal1,0 kg - Monachijski Ciemny Bestmalz0,5 kg - płatki owsiane błyskawiczne0,5 kg - czekoladowy jasny strzegom0,5 kg - Aromatic Bestmalz0,3 kg - karmelowy 30 Strzegom0,2 kg - czekoladowy 1200 Strzegom0,15 kg - owies NS0,12 kg - karmelowy 600 Strzegom50 g Saphir20 g Iunga+ łuska kakaowa+ ziarna kakaowca+ mąka z żołędziButelkowanie Krótki opis Edytowane 25 Marca 2015 przez crosis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 4 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2015 Wczoraj do butelek poszło #93W - Small dog. Wysłodki po porterze. Z zawrotnych 5 BLG zeszło do 1. Wyszło 17 butelek, 60 g cukru. Śmieszne. Lekkie, ale nie wodniste. Jasne, będzie brązowe. Mnóstwo palonego aromatu, którego nie czuć w smaku. Zobaczymy za miesiąc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się