Skocz do zawartości

Rockowy Browar Domowy d-mol


Rekomendowane odpowiedzi

No to dzisiaj warka #116 - Jakiś tam bitter - 13,5 BLG

 

Skład:

4,5 kg - Pale Ale Maris Otter

0,05 kg - karmelowy 600 Strzegom

6 ml kwasu mlekowego 80%

4 g CaCl2

2 g soli Epson

łyżeczka mchu irlandzkiego

55 g First Gold, zbiór 2012, leżał w zamrażarce, 6,44% a-k

53 g EKG, zbiór 2014, 6,9%a-k

Drożdże 3638 Bavarian Wheat. Skubańce mi i paru osobom dały piwa bez jakichkolwiek nut pszenicznych, niech więc poudają brytole. Gęstwa po #111

 

Zacieranie:

68-66°C - 60'

 

Chmielenie:

70' - gotowanie

FWH - 8 g EKG

20' - 10 g First Gold

15' - mech

10' - 10 g First Gold, 10 g EKG

5' - 10 g First Gold, 10 g EKG

0' - 25 g First Gold, 25 g EKG

 

Pod koniec chłodzenia awaria, bo zerwało się przyłącze wejściowe w chłodnicy - przy 25°C jakieś 100 ml wody poszło do środka. Może mniej. Od razu zadałem drożdże.

 

Butelkowanie

Degustacja

Edytowane przez crosis
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 5 tygodni później...

Dobra, czas uzupełnić notatki:

2015-08-07 w butelki poszło:

#114 - American Woman, zeszło do 1,4 BLG, co daje mu max 4,5% ABV, dostał 145 g cukru, wyszło 46 butelek

#C - czyli cydr z mętnego soku z biedry, 50 butelek, 175 g cukru, 250 g ksylitolu

 

2015-08-11:

#115 - Pale Ale - zeszło do 2 BLG, co daje mu max 5,6% ABV, pachniało pięknie, dostało 150 g cukru, wyszło 48 butelek

 

2015-08-17:

#116 - Jakiś tam bitter. Pachnie bananami i lekką infekcją, plus alkohol. Temperatury mu się nie przysłużyły, ani też awaria chłodnicy. Ale w butelki poszło, zobaczymy - wylać zawsze zdążę. Zeszło do 1,5 BLG, co daje mu max 6,2% ABV. Wyszło 48 butelek, 140 g cukru.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Zainteresowało mnie twoje piwo nr 50 

A właściwie fakt, że dodałeś kakao odtłuszczone. Jaki był finalny efekt, piana to jakoś przeżyła? Rozumiem, że kakao było dodane do kotła. Z góry dzięki za odpowiedź. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kakao poszło tak jak w poprzednim czekoladowym porterze do kotła. Poprzedni miał pianę, ale nie powalającą. A ten, ponieważ na dzikusach zszedł do zera, ciągle leżakuje :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W końcu!
Już prawie zapomniałem, jakie to uczucie warzyć. Dzisiaj powstawła warka:

#117 - Brown Ale - Seasons in the Abbys - 12,5 BLG, jakoś 35-40 IBU.

 

Skład:

4,0 kg - Pale Ale Bestmalz

0,3 kg - Aromatic Bestmalz

0,1 kg - karmelowy 30 Sstrzegom

0,1 kg - czekoladowy 1200 Strzegom

Drożdże: ECY29 Conan

Chmiele:

30 g EKG - 6,9% a-k

20 g Aramis - 4,3% a-k

20 g Goldings - 6,5% a-k

20 g First Gold - 6,44% a-k

 

Zacieranie: od 71°C na lenia

 

Chmielenie:

70' - gotowanie

FWH - 10 g EKG

30' - 10 g Aramis

20' - 10 g Goldings

15' - 10 g EKG

10' - 10 g First Gold

5' - 10 g EKG, 10 g First Gold

0' - 10 g Aramis, 10 g Goldings

 

 

Plan na to piwo zakłada kolendrę i/lub trawę cytrynową. Ale jeszcze nie wiem, generalnie będę trochę szedł w kierunku warki 115. Ot, do szybkiego picia.

EDIT:

a jednak poszedłem w sam chmiel, bez dodatków

Edytowane przez crosis
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #115 i syndrom jaszczura pijących mówią co innego. No, ale są piwa ciemne i ciemne, nie dałbym tego do stoutów czy piw z mocnymi akcentami palonymi. #115 było w kolorze bardzo ciemnej miedzi, a wczorajsza będzie bardziej w stronę ciemnej wiśni. Aczkolwiek do wczorajszej z lenistwa nie dałem nic poza chmielem.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #115 i syndrom jaszczura pijących mówią co innego. No, ale są piwa ciemne i ciemne, nie dałbym tego do stoutów czy piw z mocnymi akcentami palonymi. #115 było w kolorze bardzo ciemnej miedzi, a wczorajsza będzie bardziej w stronę ciemnej wiśni. Aczkolwiek do wczorajszej z lenistwa nie dałem nic poza chmielem.

 

No to pisałbym się na butelkę jak będzie gotowe ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dziwne te conany. Rozumiem, że miałem może nieco przepracowane, ale zapach ze startera nieco siarkowo-kwaskowaty. Niby nic, ale bardziej cydr niż piwo (może kwestia strasznie cienkiej brzeczki starterowej uzupełnianej białym cukrem). Ale spiłem próbeczkę przed zadaniem - smak czyściutki. Więc hop.

 

I wystartowały błyskawicznie, właściwie piana po merdaniu wiadrem nie zdążyła opaść, bo zastąpiła ją ta z fermentacji. Zobaczymy, ile im zejdzie. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

A wczoraj warka #118 - Speed of Light - wit 11,5 BLG. Dziwny, ale wit.

 

Skład:

2,0 kg - pale ale

0,9 kg - pszenica NS

0,5 kg - owies NS

0,4 kg - płatki owsiane błyskawiczne

0,25 kg - płatki ryżowe

0,15 kg - otręby owsiane

10 g - chmiel Goldings 6,5% a-k

20 g - chmiel Triskel

skórka z 1 limonki

sok z 1 limonki

skórka z 1 sweetie

20 g kolendry

 

Zacieranie:

witowe. Najpierw przy kleiku 30' w 66, potem 10' zagotowanie, zbicie temperatury, 30' białkowej, godzina w 66°C, 20' w 72, wygrzew

 

Chmielenie:

70' - gotowanie

FWH - 10 g Goldings

15' - 10 g Triskel, 10 g kolendra

10' - sok z limonki

5' - 10 g Triskel, 10 g kolendra, skórki

 

W mieszkaniu pachniało oszałamiająco! :)

Edytowane przez crosis
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 5 tygodni później...

Gdzieś w zapiskach zgubił mi się #119 - Stout. To uzupełnię później.

 

Ale dzisiaj:

23-12-2015

#120 - Ginger Saison - Wild Side v 2.0 - 13,5 BLG 25 l

3,0 kg - Pils Bestmalz

1,0 kg - wiedeński Strzegom

0,5 kg - Bursztynowy Strzegom

0,4 kg - płatki owsiane błyskawiczne

0,3 kg - czerwony Strzegom

0,2 kg - karmelowy 30 Strzegom

0,05 kg - karmelowy 300 Strzegom

 

Chmiele:

Dana i Aramis

 

Drożdże:

Wallonian Farmhouse po #118 - Wit

 

Zacieranie:

miało być na wytrawnie bez mash outu, ale okazało się, że mocna, żeliwna konstrukcja nad kuchenką pozostawia sporą bezwładność temperaturową. W związku z tym:

40' - 68-64°C

60' - 66-59°C

 

Chmielenie:

FWH - 17 g Dana

30' - 10 g Dana

10' - 65 g świeżo startego imbiru, 10 g Aramis, 10 g kolendry

5' - skórki z 1 pomarańczy i 2 cytryn, 10 g kolendry, 15 g Aramis

 

Teoretycznie niska wydajność, ale zapakowałem też 8 butelek na startery. 

 

Wyszło ciemne, może nieco ciemniejsze niż na to liczyłem, ale całościowo jestem zadowolony z efektu. Jeśli walońscy najeźdźcy zrobią robotę - będzie bardzo dobre piwo.

 

No i uzupełnianki:

22-12-2015:

zabutelkowałem #118 - Wita, z 145 g cukru. Wyszło coś 47 butelek 0,5

Edytowane przez crosis
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

O, znalazłem stoucika.

 

#119 - stout. Jakiś, bo cholera wie co było. Powiedzmy, że 14 BLG.

4 kg - Pale Ale Bestmalz

1 kg - Monachijski ciemny Bestmalz

0,3 kg - kawowy CM

0,25 kg - czekoladowy Strzegom

0,2 kg - jęczmień palony

 

Chmieliłem Daną i Goldingsem, może EKG. Może nawet gdzieś nawet mam schemat chmielenia ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Dzisiaj test warki #120, bo od Wigilii stoi w wiadrze. Dlaczego? Bo nie było kiedy zlać, a po operacji kolana nie mogłem nic takiego robić.

Mówi się trudno, jak było coś nie tak, ale bez dramatu, to pójdzie do balona i zadam LLB z pracującego już piwa.

 

A dzisiaj #121

My dead drunk friends - Lager, 14 BLG

 

Skład:

4 kg - pilzneński Bestmalz

0,6 kg - czerwony Bestmalz

0,3 kg - karmelowy 30 Bestmalz

28 g Dana - 11% a-k

12 g Goldings - 6,5% a-k

Drożdże: WLP833 German Zbok

 

Zacieranie:

66°C - 40'

75-72°C - 30'

mash out i przerwa

 

Chmielenie:

70' - gotowanie

FWH - 10 g Dana

30' - 10 g Dana

10' - 8 g Dana, 12 g Goldings

Edytowane przez crosis
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#121 ładnie sobie bulka, a tymczasem dzisiaj:

 

#122 - Satanael v. 2.0 - Coffe Dark Lager, 12 BLG

 

Skład:

1,5 kg - Monachijski Ciemny Bestmalz

1,3 kg - Pils Bestmalz

0,5 kg - Aromatic Bestmalz

0,38 kg - Bursztynowy Strzegom

0,2 kg - melanoidynowy Strzegom

0,2 kg - karmelowy 600 Strzegom

200 g kawy Yirgacheffe - świeżo mielona

Drożdże: WLP833 German Zbok

20 g Iunga 2014 - 11% a-k

18 g Goldings - 6,5% a-k

27 g First Gold - 6,44% a-k

20 g Archer - 4,3% a-k

 

Zacieranie:

hochkurz, ze startem na 68°C

 

Chmielenie:

70' - gotowanie

FWH - 10 g Iunga

30' - 10 g Iunga

20' - 10 g Goldings

15' - 8 g Goldings

10' - 20 g First Gold

5' - 7 g First Gold, 20 g Archer

0' - 200 g kawy

 

Wersja pierwsza, czyli warka #104 była absolutnie genialna. Wytrawna, mocno kawowa, przyjemna. Teraz postanowiłem nieco zmienić zasyp, dodać jej nieco ciała, ale jednocześnie skontrować to mocniejszą goryczką i wprowadzić mocniejsze nuty chmielowe do aromatu. Zobaczymy, co będzie. Zmiana drożdży na mniej neutralne też powinna swoje zrobić.

 

7 świec na czarnym stole
Mroczny panie przyjm ofiarę
Weź to dziecię -- dar ode mnie
Sił chaosu obdarz mocą
Edytowane przez crosis
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj #123 - Brown Sugar v 2.0 - Brown Ale, 14 BLG, 23 l

 

Ostatni brown wyszedł świetny. Teraz ciapkę mocniejszy oraz na słodzie brown z fawcettsa. Zobaczymy jak wyjdzie.

 

Skład:

4,3 kg - Pale Ale Bestmalz

0,7 kg - Brown Ale Fawcetts

drożdże Wyeast 1450 Denny's Favorite 50 (tak, wróciły do browaru!)

20 g - Iunga, 11% a-k

10 g - Archer, 4,4% a-k

12 g - EKG, 4,6% a-k

 

Zacieranie:

40' - od 66°C do 63°C

20' - 73°C

mashout

 

Chmielenie:

10' - gotowanie

FWH - 10 g Iunga

30' - 10 g Iunga

15' - 12 g EKG, 10 g Archer

Edytowane przez crosis
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Użyłem starego chmielu i efekt był jaki był - na dodatek przekombinowałem zasyp, który daj piwo za jasne, za wytrawne, bez ciała. W połączeniu z za mocną goryczką i zapachem starego chmielu piwo było raczej mało pijalne. Zostało skonsumowane na co bardziej pijackich imprezach plenerowych początku 2015. Niektórym nawet smakowało :P

 

Co do samego chmielu: piłem kilka piw na Aurorze i raczej jest fajnym, generyczny z nutami kwiatowymi. Ogólnie przyjemny chmiel bez fajerwerków. 

 

Zazwyczaj masz opis degustacji piwa podlinkowany pod nim. Tego jest tutaj

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

O zabrakło zapisania numeru #124. Ale na szczęście jest google calendar ;)

 

Ok, to będzie tak: 

2016-03-24

#124 - Minerał Fiutta (bo kurwa tak!) - brown wheat - 12,5 BLG

 

Skład:

3 kg - pale ale Bestmalz

1,5 kg - pszenica karmelowa Steinbach - 110-140 EBC
1 kg - monachijski Bestmalz
 
Zacieranie:
Na wytrawnie z mash outem
 
Chmielenie: 
70' gotowanie
10 g Iunga FWH 
15 g Nelson 11,5 % a-k 20'
15 g Nelson 10'
20 g Nelson 0'
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przyszedł czas na wnioski.

#118 - Speed of light - WIT. 

Strasznie dziwne piwo. Wyszło jaśniutkie, słomkowe. Wytrawne strasznie, na początku kolendra, skórki i reszta powodowały, że było bardzo ciężko pijalne. Teraz też nie jest sesyjne, ale bardzo smaczne. 

 

#120 - Wild Side v 2.0 - ginger saison

I tutaj chyba trafiłem w punk. Ładnie zbalansowane piwo, kolendra i imbir grają razem, jest też goryczka - wszystko miło gra ze słodem i średnią pełnią piwa.

 

I tutaj pewne aspekty drożdży Wallonian Farmhouse od yeastbay. Jedno jest pewne - wytrawność to ich podstawowa cecha. Poza tym są lekko fenolowe, dają sporo takich właśnie "domowych nut" - ale mimo to mocno podkreślają dodatki do piwa - czyli jednak zachowują sporo neutralności. Chyba zagoszczą u mnie na stałe - na pewno bardziej neutralne od ardennów. 

 

Zgubiło mi się cholera #117 - Brown Ale. Wylałem?! Szlag...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.