antonio Opublikowano 16 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2012 którego ejla z brewkitu byscie mogli polecic? ma ktos jakies doswiadczenia? sparking ale? india pale ale? jakie drozdze wybrac do tego? bo nie chce robic na drozdzach z puchy. najlepszy bedzie ekstrat suchy czy plynny? zafascynowalem sie po piwie lwowek belg i bardzo mi zasmakowalo. czy ktorys brewkit bedzie chociaz troche podobny smakowo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 16 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2012 Oj dano już zapomniałem jak smakują brewkity tak więc w tej sprawie może ktoś inny pomoże, gdzieś był temat oceniający różne puchy. Jeżeli chcesz robić Ale'a, to wcale nie musisz zmieniać drożdży, spokojnie możesz zrobić na tych z puszki, drożdże trzeba wymienić w przypadku lagerów, bo zwykle do puszek dodają drożdże Ale'owe. Jeżeli chciałbyś zrobić coś belgijskiego, to musiał byś użyć drożdży płynnych. Co do użycia ekstraktów, to najlepiej użyć tego tańszego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
antonio Opublikowano 16 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2012 nie chcialbym zeby byly w tym piwie posmaki drozdzowe tak jak w moim pierwszym. Ale byc moze popelnilem jakis blad ze teraz czuc drozdze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 16 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2012 Jaka to była pucha? jak dano ją robiłeś? Zwykle, te posmaki zanikają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 16 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2012 nie chcialbym zeby byly w tym piwie posmaki drozdzowe tak jak w moim pierwszym. Ale byc moze popelnilem jakis blad ze teraz czuc drozdze. Na poczatku inne smaki moga kojarzyc sie wlasnie z drozdzami. Dla przykladu uzycie cukru daje wrazenie bibrowatych/drozdzowych smakow. A tak naprawde z samymi drozdzami ma to niewiele wspolnego. Aby piwo wyszlo w miare dobre z kitow dobrym pomyslem jest uzycie brewkitow z serii Delux (nie wiem czy dostepne w Polsce), albo uzycie tylko ekstraktow slodowych. Do tego dodac drozdze (w ostatecznosci moga byc nawet te z zestwau, ale czesto dodaja male paczuszki 6g, ktore sa za male na prawidlowa , zdrowa fermentacje, w tym wyopadku nalezy zrobic starter istne minimum to 1L, albo wymienic drozdze na duza paczka 11,5g) zgodnie z zaleceniami z wiki. Czyli uwodnic je jak nalezy w odpowiedniej ilosci wody o odpowiedniej temperaturze!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 16 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2012 Ja bym zrobił np. tak: 2 x WES jasny, jakiś dobry chmiel np. styrian goldings, saaz, drożdże T-58. Myślę, że będzie bardziej belgijskie od lwówka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
antonio Opublikowano 16 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2012 czyli wes-a bym musial nachmielic samemu tak? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 16 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2012 Jeśli kupisz ekstrakt słodowy to tak, wes ma również nachmielone puchy, ale polecam ci zrobić tak jak wyżej piszą. Nachmielić samemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
antonio Opublikowano 16 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2012 do brewkitu dodajaprzewaznie drozdze 6 gramow wiec i tak musze kupic osobne. ktore sa dobre do typu ale? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 16 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2012 Do belga tak jak pisali wyżej, z suchych to T-58 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
antonio Opublikowano 16 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2012 a co sadzicie o tym zestawie? =%2F163929%2F164395%2F183095&sortuj=kod"]http://browamator.pl/szczegoly.php?St_Peters_Brewery_---_India_Pale_Ale_---_30_kg&przedm=13586093&grupa_p=6&pwd[6]=%2F163929%2F164395%2F183095&sortuj=kod co prawda to nie ale, ale szukam czegos bursztynowego i chmielowego smacznego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 16 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2012 IPA to India Pale Ale. Czyli ale, ale wersji chmielowej i historycznie mocnej. Zestaw dobry, ale chmielenie samemu ekatraktow slodowych bylo by jeszcze lepszym pomyslem..... nie mowiac o zacieraniu chociazby BIAB Wysyłane z mojego GT-I5700 za pomocą Tapatalk 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 16 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2012 szukam czegos bursztynowego i chmielowego smacznego Wes ma również w ofercie ekstrakty bursztynowe, a te jasne WES-y wcale nie są takie jasne - myślę, że są nawet ciemniejsze od tego lwówka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
antonio Opublikowano 16 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2012 chetnie bym kupil tego wesa i sam nachmielil ale nie mam takiego duzego gara jak na razie. samemu zacierac tez bym wolal. chyba jestem sklonny zakupic ten zestaw z linka ktory podalem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lusterko87 Opublikowano 16 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2012 (edytowane) To do tego kita dorzuć drożdże np te http://browamator.pl...2&grupa_p=6[6]=%2F163929%2F164395%2F1594572&sortuj=kod i będziesz miał dosyć chmielowe piwo na drożdżach dedykowanych do Belgijskich piw Edytowane 16 Lipca 2012 przez Lusterko87 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
antonio Opublikowano 16 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2012 mozna je dodac suche tak jak te z brewkitow? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lusterko87 Opublikowano 16 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2012 (edytowane) Dokładnie każde drożdże piwowarskie nadają się do kitów choć płynnych szkoda - jak je zadać ? na kilka sposobów. Najprostszy pewnie cie interesuje ? więc tak : Ostudzona brzeczkę maks 25°C napowietrzasz - intensywnie mieszasz mieszadłem piwowarskim ( o ile go posiadasz , lub dużą chochla lub czymś podobnym - wysterylizowanym w odpowiednim środku) mieszasz tak aby zrobiło się trochę piany, następnie dodajesz drożdże z saszetki - rozsypujesz po powierzchni brzeczki, zamykasz fermentator na 3/4 dociśnięcia i zapominasz na tydzień lub dwa Na zdjęciu masz graficzny opis piw typu ALE Edytowane 16 Lipca 2012 przez Lusterko87 elroy i antonio 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
antonio Opublikowano 16 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2012 czyli wszystko tak jak robilem za 1 razem dzieki za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lusterko87 Opublikowano 16 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2012 Daj plusa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rysiek103 Opublikowano 16 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2012 w tym zestawie masz już wszystko. niczego nie musisz dodawać. Masz tam dodatkowy extrat chmielowy. Na stronie Browamatora masz duże opracowanie nt brewkitów. Przeczytaj i zastosuj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 16 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2012 chetnie bym kupil tego wesa i sam nachmielil ale nie mam takiego duzego gara jak na razie. samemu zacierac tez bym wolal. chyba jestem sklonny zakupic ten zestaw z linka ktory podalem Garnek do chmielenia ekstraktów aż taki duży nie musi być. Ale faktycznie te kilkanaście litrów lepiej by miał. Dokładnie każde drożdże piwowarskie nadają się do kitów choć płynnych szkoda - jak je zadać ? na kilka sposobów. Najprostszy pewnie cie interesuje ? więc tak : Ostudzona brzeczkę maks 25°C napowietrzasz - intensywnie mieszasz mieszadłem piwowarskim ( o ile go posiadasz , lub dużą chochla lub czymś podobnym - wysterylizowanym w odpowiednim środku) mieszasz tak aby zrobiło się trochę piany, następnie dodajesz drożdże z saszetki - rozsypujesz po powierzchni brzeczki, zamykasz fermentator na 3/4 dociśnięcia i zapominasz na tydzień lub dwa Na zdjęciu masz graficzny opis piw typu ALE Jednak radziłbym jednak uwodnić drożdże. Jeśli rozsypuje się suche drożdże na powierzchni brzeczki to niestety, ale spora ilość drożdży zdechnie, bo błona komórkowa suchych drożdży pozwala na to by przeniknęły wszystkie składniki brzeczki do środka w nie kontrolowany sposób. Niestety nie wszystkie dają radę to przeżyć. Dlatego lepiej uwodnić zgodnie z zaleceniami producenta. Przez co fermentacja będzie zdrowsza i czystsze w smaku piwo wyjdzie. stachu68 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afghan Opublikowano 16 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2012 Ale tak a propos startera z suchych. A jakby uwodnić, a później wlać uwodnione do startera? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lusterko87 Opublikowano 16 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2012 Ja jak robiłem "konserwy" lub z suchych ekstraktów, a w przypadku zacierania podobnie : W przypadku kita/suchy ekstrakt bierzesz trochę brzeczki - pół szklanki szybko chłodzisz, jak spadnie temperatura wsypujesz drożdże i dajesz w ciepłe miejsce. szklankę zamykasz folią aluminiową. Jak drożdże zaczną ewidentnie pracować - propagować się wlewasz to do fermentatora. W przypadku zacierania wykorzystujesz rezerwę otrzymana przy wysładzaniu lub tak jak pisałem wcześniej. W tym linku sa zdjęcia takiego startera https://picasaweb.google.com/ajerkuchy/PrawdziweCiemneZestawBA Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afghan Opublikowano 16 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2012 Wszędzie piszą, że drożdże suche dodane bezpośrednio do brzeczki w połowie giną i lepiej jest je rehydtratować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 16 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2012 Ja jak robiłem "konserwy" lub z suchych ekstraktów, a w przypadku zacierania podobnie : W przypadku kita/suchy ekstrakt bierzesz trochę brzeczki - pół szklanki szybko chłodzisz, jak spadnie temperatura wsypujesz drożdże i dajesz w ciepłe miejsce. szklankę zamykasz folią aluminiową. Jak drożdże zaczną ewidentnie pracować - propagować się wlewasz to do fermentatora. W przypadku zacierania wykorzystujesz rezerwę otrzymana przy wysładzaniu lub tak jak pisałem wcześniej. W tym linku sa zdjęcia takiego startera https://picasaweb.go...eCiemneZestawBA Jak już pisałem nie jest to optymalny sposób. Połowa komórek drożdżowych nie przeżywa takiego uwodnienia. W porównaniu z około 80% udownionymi w wodzie. Oczywiście można, jest to sposób najłatwiejszy i prosty, ale nie najlepszy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się