scooby_brew Opublikowano 5 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2012 (edytowane) Ja zostawiam ten spór o szczegóły tzw. "ekspertom", wiem tylko że trzeba napowietrzyć na "maxa". Ja wiem tylko tyle: samym powietrzem (bez butli O2) można tylko natlenić brzeczkę do max 8ppm, czyli w zasadzie jest to tylko minimalne natlenienie jakie wymagają od nas drożdże piwowarskie. W praktyce nie wiesz kiedy osiągniesz te 8ppm w fermentorze, czyli logicznie najlepiej jest napowietrzać aż do momentu gdy nie ma w fermentorze więcej miejsca na pianę. Dlatego lubię napowierzać wiertarką, bo po ok. 3 min. piana jest gęsta jak w bitej śmietanie i zabiera cały fermentor po brzeg. Nie da się "przetlenić" brzeczki powietrzem, a nie wystarczające natlenienie szkodzi drożdżom. Edytowane 5 Sierpnia 2012 przez scooby_brew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 5 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2012 Macie rację, źle to policzyłem. Mój błąd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeDy_beer Opublikowano 5 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2012 (edytowane) Ja od początków mojego warzenia przelewam brzeczkę po warzeniu z wysokości około metra (tyle ile ma przeciętna pralka, bo z niej to robię), a nie czytałem wcześniej żadnej teori o napowietrzaniu brzeczki. Nigdy nie miałem problemu ze startem, odfermentowaniem etc. Fakt małe doświadczenie mam, ale przeczucie mi mówi, że w domowych warunkach tyle wystarczy. Osobiście uważam, że im więcej wzorków i rozbijania warzenia na części atomowe tym mniejsza przyjemność. Edytowane 6 Sierpnia 2012 przez TeDy_beer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 7 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2012 W Artezanie mamy urządzenie do natleniania w przeływie, powietrzem z kompresora (przez sterylny filtr). Co do pomiarów natlenienia, znajomy piwowar sprawdzał miernikiem rozpuszczonego tlenu natlenienie brzeczki napowietrzanej przez kołysanie fermentorem i wyniki były znakomite - o ile pamiętam brzeczka 20Blg była natleniona do 8 ppm po paru (2-3?) minutach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 7 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2012 Kunze pisze: Aby rozpuścić powietrze w zimnej brzeczce, należy je rozbić na możliwie najdrobniejsze pęcherzyki i wymieszać z brzeczką w burzliwym przepływie. Dąży się do natlenienia brzeczki w ilości 8 do 9 mg O2/l. Aby uzyskać takie natlenienie, należy użyć wielokrotności powietrza. Teoretycznie wymagane jest tylko ok. 3 l powietrza na hl brzeczki dla rozpuszczenia się takiej ilości tlenu, jednak w praktyce potrzebna jest wielokrotnie większa jego ilość, gdyż ■ część pęcherzyków powietrznych nie rozpuszcza się w brzeczce i ■ powietrza również nie daje się tak równomiernie rozbić. Problem jest w rozbiciu powietrza, które musi się w brzeczce rozdzielić na bardzo drobne pęcherzyki i rozpuścić się. Pęcherze powietrza, które wydostają się na powierzchnię brzeczki, tworzą tylko uciążliwą pianę. Ilość tej piany może być bardzo duża i przez to utrudniać proces napowietrzania. Trudno się z Kunzem kłócić, ale problem podobno jest badany w akwarystyce, i tam doszli do konkluzji, że woda natlenia się nie od pęcherzyków, ale głównie na powierzchni, poprzez ruch wody wywołany bąbelkami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rageofhonor Opublikowano 9 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2012 Po zadaniu drożdży mieszam energicznie trzepaczką i to wystarcza. Ładnie się pieni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się