Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. olo333 Opublikowano 10 Sierpnia 2012 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2012 (edytowane) Jakoś nie mogę się przekonać do tego kalkulatora: http://www.mrmalty.com/calc/calc.html chyba ze względu na obcy język i jednostki, które muszę zmieniać. Postanowiłem zatem stworzyć coś prostego na własny użytek w excelu, opierałem się na wiki oraz na tym temacie: http://www.piwo.org/..._hl__arytmetyka Nie wiem, czy coś takiego tu już jest, ale może się komuś przyda. Jeżeli ktoś ma jakieś uwagi, to proszę się nimi podzielić. Ilość gęstwy.xlsx Edytowane 10 Sierpnia 2012 przez olo333 Kasanga, WiHuRa, Wartose i 6 innych 9 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Magneto Opublikowano 10 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2012 Dobre to, na pewno się przyda. Mr Malty też nie przypadł mi do gustu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hasintus Opublikowano 10 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2012 Brawo, fajna rzecz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 10 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2012 (edytowane) Mr malty po polsku i offline Można by "podpiąć" ten arkusz do Toolkita jeśli autor wyraża zgodę. Pola z formułami można zaokrąglić do "zera" miejsc po przecinku. Edytowane 10 Sierpnia 2012 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 10 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2012 Można by "podpiąć" ten arkusz do Toolkita jeśli autor wyraża zgodę. Ja nie mam nic przeciwko temu, chyba że mówimy o autorze Toolkita Masz rację z tym zaokrąglaniem, nie pomyślałem o tym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olgierd Opublikowano 10 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2012 Fajna sprawa, napewno się przyda. Dzięki wielkie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shayboos Opublikowano 10 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2012 W sumie fajnie, ale czy nie za bardzo zwiększa się objętość gęstwy potrzebnej z uwzględnieniem "świeżości" ? Wg Mr.Maltiego po 2 tygodniach różnica w objętości potrzebnej gęstwy to coś około 30ml, a w tym arkuszu 80 ml... po 3 tygodniach to 140ml w arkuszu, a u Mr.Maltiego tylko 60 ml Chyba, że czegoś nie kumam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 10 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2012 W sumie fajnie, ale czy nie za bardzo zwiększa się objętość gęstwy potrzebnej z uwzględnieniem "świeżości" ? Wg Mr.Maltiego po 2 tygodniach różnica w objętości potrzebnej gęstwy to coś około 30ml, a w tym arkuszu 80 ml... po 3 tygodniach to 140ml w arkuszu, a u Mr.Maltiego tylko 60 ml Opierałem się na wiki, a dokładnie na tym zapisie: "Należy też uwzględnić wiek gęstwy, co tydzień ginie ok. 25% komórek drożdżowych." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 18 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2012 Można by "podpiąć" ten arkusz do Toolkita eee chyba coś takiego już jest w toolkicie - sprawdzę jutro... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 19 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2012 sprawdziłem - jest kalkulator ale dotyczy tylko starterów bez uwzględnienia gęstwy i czasu przechowywania - dodam w takim razie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afghan Opublikowano 13 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2012 Arkusz bardzo fajny i przede wszystkim prosty, ale gęstwa, gęstwie w gęstości nie równa Ten kalkulator uwzględnia taką mocno gęstą gęstwę czy jak? Może udało by się żeby jakoś to dawało się ustawić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 13 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Września 2012 (edytowane) Jak wspomniałem w pierwszym poście - ja tu niczego nie wymyślałem, a jedynie zebrałem wiedzę z wiki oraz z tematu "Drożdżowa arytmetyka..." i tą wiedzę przetłumaczyłem na formuły w excelu. Zrobiłem tu trzy założenia: 1) Liczba potrzebnych komórek = (1 miliard) * (liczba litrów brzeczki) * (gęstość brzeczki w blg) * odpowiedni wspołczynnik, w zależności czy to lager czy ale - to wszystko z "drożdżowej arytmetyki" 2) 1 ml czystej, świeżej i dość gęstej gęstwy zawiera 2 mld żywych komórek drożdżowych - to z wiki 3) co tydzień ginie 25% komórek drożdżowych - to też z wiki Tak więc arkusz uwzględnia "dość gęstą gęstwe", a ustawić inaczej w formule oczywiście się da, tylko jak ocenić ile jest żywych komórek w nie zbitej gęstwie, bez metod laboratoryjnych? Jeżeli wiesz, że gęstwa, którą zadajesz, po dłuższym pobycie w lodówce zbije się jeszcze o 25 % to w zasadzie wystarczy jak dodasz jej o 25% więcej, tyle tylko, że chyba trudno przewidzieć, o ile się zmniejszy jeszcze jej objętość. Edytowane 14 Września 2012 przez olo333 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 19 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2014 jak oszacować "gęstość gęstwy" drożdżowej po przemyciu? chodzi o ten etap, kiedy po przemyciu tworzą się 3 warstwy - a nas interesuje środkowa część w mr malty ustawiam thin slurry (min skali) i non-yeast percentage (maks. skali) ale czy to wystarczy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 12 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2014 Załączyłem w plikowni wersje apisaną do xls. Oryginalnie jest xlsx czy wersja dla nowych pakietów MS Office. http://www.piwo.org/files/file/72-arkusz-do-obliczenia-ilosci-gestwy-potrzebnej-do-zaszczepienia-brzeczki/ olo333 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malpitrzon Opublikowano 15 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2017 (edytowane) Arkusz spoko, tak jak ktoś wspomniał jest mała rozbieżność z MrMalty ale zawsze można jakąś średnią z tego wyciągnąć. Zastanawiam się nad jednym, co prawda to mała różnica ale od kiedy liczycie wiek gęstwy? Od momentu jej zebrania? Czy od momentu zadania drożdży do brzeczki? Może właśnie z tego wynika ta rozbieżność w wyliczeniach? Edytowane 15 Lipca 2017 przez malpitrzon Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skajo Opublikowano 15 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2017 Wiek gęstwy powinno się liczyć od momentu zakończenia fermentacji burzliwej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się