Afghan Opublikowano 18 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2012 Witam mam chyba problem z warką 13, Bitterem. Na drożdżach S-04 z 11°Blg zeszło tylko do 5°Blg. Zamieszać fermentatorem? Fermentacja w 21-22°C. Jeśli zamieszać, to jak mocno? Tak jak przy napowietrzaniu? Czy wystarczy zakręcić lekko fermentatorem? A może przelać już na cichą i już może na cichej reszta dofermentuje? Miałem jutro przelewać na cichą i teraz nie wiem co mam robić. W razie czego to też mam saszetkę suchych drożdży S-04. Słody: 3,75 kg - Pale Ale Strzegom (6,0 EBC) 500 g - Płatki jęczmięnne błyskawiczne 250 g - Słód Brown (180,0 EBC) 100 g - Carahell (25,0 EBC) 150 g - Karmelowy 30 (39,0 EBC) Dodatki: 5 g - gips Drożdże: Gęstwa SafAle S-04 Zacieranie: 68oC przez 60 min po negatywnej próbie jodowej 76o przez 10 min i filtracja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zwiazkowiec Opublikowano 18 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2012 Zamieszaj lekko a jutro przelewaj na cichą - trochę jeszcze zejdzie. Z mojego doświadczenia wynika, że te drożdże już tak mają - zawieszą się a potem dofermentowują w butelce. Pozdr, Nie napisałeś ile trwała burzliwa ale zakładam, że co najmniej 4 dni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afghan Opublikowano 18 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2012 Burzliwa trwa już 6 dni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gregroc Opublikowano 18 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2012 Te drożdżaki szybko fermentują, szybko opadają na dno, a potem powoli dojadają resztę. Możesz zamieszać fermentorem, żeby je trochę podnieść i następnego dnia przelać na cichą. Po dwóch tygodniach piwo powinno być dofermentowane i pięknie klarowne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afghan Opublikowano 18 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2012 Te drożdżaki szybko fermentują, szybko opadają na dno, a potem powoli dojadają resztę. Możesz zamieszać fermentorem, żeby je trochę podnieść i następnego dnia przelać na cichą. Po dwóch tygodniach piwo powinno być dofermentowane i pięknie klarowne Już raz stosowałem te drożdże i w trzy dni zeszły mi z 11°Blg do 3,5°Blg, fakt że fermentowały w temperaturze kilka stopni wyższej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gregroc Opublikowano 18 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2012 Może jest nieodpowiednia faza księżyca Zajrzałem dzisiaj do fermentora (trzeci dzień fermentacji), a tam zero piany i jakiś dziwny, lekko kwaśny zapach. Blg 7, w smaku ok - żadnych kwaśnych czy aptecznych smaków. Doszedłem do wniosku, że drożdże poszły spać. Zamieszałem fermentorem i poczekam, szkoda że nie mam już gęstwy żeby dodać do brzeczki... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rosek Opublikowano 19 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2012 To pobierz trochę brzeczki dodaj drożdży piekarskich i zostaw w cieple. Będziesz mniej więcej wiedział ile ma zejść. Wysyłane z mojego GT-I9001 za pomocą Tapatalk 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afghan Opublikowano 19 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2012 Wczoraj rano mieszałem fermentatorem a do dzisiaj nic więcej nie zeszło. Przelewać na cichą? Może faktycznie trzeba test fermentacji zrobić i poczekać jeszcze ze dwa dni na wyniki testu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ronin Opublikowano 19 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2012 Zrób test, będziesz miał pewność. Dwa dni burzliwej nie zrobi różnicy, a przynajmniej wizja ewentualnych granatów będzie mniejsza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 19 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2012 (edytowane) Witam mam chyba problem z warką 13, Bitterem. Na drożdżach S-04 z 11°Blg zeszło tylko do 5°Blg. To nie jest problem. Te drożdże zbyt głęboko nie odfermentują. Za to ładnie osiadają na dnie i dają piwo klarowne. Do 4 Blg mogą Ci zejść jeszcze na cichej, ale nie liczył bym na wiele. Edytowane 19 Sierpnia 2012 przez Jacenty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Z_bychu Opublikowano 19 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2012 Zacieranie: 68oC przez 60 min W/g mnie nie liczył bym na głębokie odfermentowanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafek00 Opublikowano 19 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2012 Zacieranie: 68oC przez 60 min W/g mnie nie liczył bym na głębokie odfermentowanie. Jeśli nie zrobi FFT to nie będzie wiedział, tylko pamiętaj że na drożdżach piekarniczych jest margines błędu ze względu oczywiście na inne drożdże. Wynosi on +/- 0,5-1 Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afghan Opublikowano 19 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2012 Rano zrobiłem test na drożdżach piekarniczych, jutro wieczorem sprawdzę wynik i przelewam na cichą. W razie test sporo zejdzie, a piwo po cichej nadal nie odfermentuje jak test, zabutelkuję bez dodatku cukru lub z minimalnym dodatkiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afghan Opublikowano 20 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2012 Test dzisiaj wieczorem nadal pokazuje 5°Blg. Nie zeszło nic więcej. Także po cichej za butelkuję z normalną dawką cukru do refermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się