pako1 Opublikowano 11 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2009 Cześć Zastanawia mnie po co 2 zwoje rurki na dnie skoro oplotu starcza tylko na 1zwój??? :rolleyes: Im większa powierzchnia filtratora tym równiej się wypłukuje młóto. Tam gdzie jest jeden zwój młóto się skupia wokół rurek i może dojść do tego że na środku pojemnika jest gorzej wypłukane. U mnie filtrator ma 3 zwoje. Ale filtruje się tylko tam gdzie oplot ,bo reszta rurki nie ma nacięć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 11 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2009 Cześć U mnie nacięcia są na całej długości ślimaka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rubezahl Opublikowano 13 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2010 Ale filtruje się tylko tam gdzie oplot ,bo reszta rurki nie ma nacięć. Trochę odświeżam temat (po nowych postach na temat, na forum). Z praktyki - filtrowanie bez problemów przy oplocie z wężyka 1m (po naciągnięciu na rurkę Cu, wychodzi ok. 70 cm), dla pełnego komfortu można zwiększyć długość oplotu/ponacinanej rurki Cu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cemik1 Opublikowano 17 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2011 Dość dokładnie opisane jest jak wyciągnąć gumową rurkę z oplotu (nacięcia, nakłucia...). Jak jednak to zrobić w przypadku weżyka prysznicowego? W dodatku tak, aby nie uszkodzić za bardzo przyłączy - potrzebne mi są obydwie końcówki. Z góry dziękuję za praktyczne wyjaśnienie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateos Opublikowano 17 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2011 Musisz wyciągnąć tulejkę przeważnie plastikową, która jest włożona w środek wężyka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malymiki Opublikowano 17 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2011 Wlaśnie zrobiłem foto dokumentację przerobienia węża prysznicowego na filtrator, więc postaram się wkrótce ( może dzisiaj się uda) wrzucić. Niestety nie filtrowałem jeszcze nim więc się nie wypowiem na temat skuteczności działania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cemik1 Opublikowano 17 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2011 No to czekam z niecierpliwością. Sprawdzałem i w moim wężyku nie ma plastikowych tulejek. Końcówka włożona w wężyk jest mosiężna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateos Opublikowano 17 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2011 Jak wężyk jest zaprasowany razem z końcówką to bierzesz jakiś kawałek grubszego drutu stalowego, sklepujesz go z jednej strony i ostrzysz. Następnie wyginasz pod katem 90° odcinek drutu o długości takiej żeby można zaostrzoną końcówkę włożyć do środka wężyka. Z drugiej strony drutu robisz jakieś ucho i nacinasz zaostrzoną końcówką od środka wężyk dookoła. Później go wyciągasz. Szybszy sposób to wziąść cienki śrubokręt i zagiąć odpowiednio, podostrzyć i do dzieła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cemik1 Opublikowano 18 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2011 (edytowane) Nie do końca o to mi chodziło. Nawet jak przetnę wężyk od środka, to jak go wyciągnę? Chciałbym zachować obydwie końcówki węża tak, aby można go było później ułożyć w zamknięty okrąg. Dodaję zdjęcia. Czy mam próbować wyciągnąć tą mosiężną końcówkę, czy też próbować rozklepywać stalowy pierścień? W tym drugim przypadku obawiam się, czy osłona węża się nie rozleci i czy będzie to potem składalne. Edytowane 18 Sierpnia 2011 przez cemik1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malymiki Opublikowano 18 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2011 (edytowane) Mały foto-poradnik jak wykonać filtrator z węża prysznicowego Co będzie potrzebne: - wąż prysznicowy - śrubokręt (z cienką końcówką) - kombinerki (czy też obcążki) Czas wykonania: 5-10 minut Koszt: 19,99 za 1,5m węża Wykonanie 1. Należy odsunąć w dół (przy pomocy śrubokręta bądź innego ostrego przedmiotu) metalową tulejkę nachodzącą na plastikowy trzpień z gwintem. 2. Plastikowy trzpień jest gwintowany (przynajmniej w tym ?modelu? węża był). Należy odkręcić trzpień. 3. Kolejnym krokiem jest rozłączenie plastikowego trzpienia i metalowego nypla. Oba elementy podtrzymują gumowy wężyk. 4. Usuwamy oba elementy 5.Analogicznie postępujemy z drugim końcem węża 6. Gdy już ?uwolnimy? oba końce bez problemu wyciągamy gumowy wężyk. 7. Kolejny etap to ?złożenie? końcówek. W tym momencie należy wybrać którą końcówką chcemy podłączyć nasz filtrator do kranika. Ja wybrałem tę z krótszym gwintem. Wkręcamy plastikowy trzpień. 8. Metalowy nypel, który pozostał jest zbędny (choć nie do końca). Po prostu bez gumowego wężyka wchodzi luźno w plastikowy trzpień i wypada. 9. Pozostaje jedynie kwestia zatkania drugiego końca węża. W tym celu wykorzystujemy właśnie jeden z nypli zwyczajnie ściskając jego końcówkę obcążkami. Należy to zrobić z wyczuciem tak aby średnica zgniecionej końcówki była odpowiednia do plastikowego trzpienia. 10. Wciskamy zmasakrowany nypel w trzpień i voila ! Całość wykonania takiego filtratora (robiąc to pierwszy raz i jednocześnie fotografując) zajęła mi 16 minut. Edytowane 18 Sierpnia 2011 przez lesiek keisan 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Merv Opublikowano 18 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2011 Bardzo przejrzyście opisane i sfotografowane. Plusik ode mnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marjan Opublikowano 18 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2011 Daj znać jak przetestujesz jego wydajność!! Plusik poleciał. Super opis. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxhot Opublikowano 18 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2011 Ciekawe rozwiązanie może będzie kolejny filtrator do wyboru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi