Gąska Opublikowano 1 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Października 2014 (edytowane) Warka #17 SMaSH the Citra Single Malt and Single Hop 15.5 Blg ~65 IBU Zasyp: Pale Ale - 6kg Zacieranie: 66°C-64°C - 60min 64°C-78°C - 20min 78°C - 5min i do filtracji Wysładzanie: Do uzyskania 28L Chmielenie: (60min 100% Citra 12.6%Ak) 20g - fwh 10g - 60min 20g - 30min 20g - 5min 20g - 0min 20g - Na whirlpool (15min 75°C - 65°C). 85g - Na ostatnie 4 dni przed rozlewem. Efekt finalny to 21L brzeczki o gęstości 15.5Blg. 30.09.2014 Zadane trzydniową gęstwą US-05 200ml. FFT-2Blg 23.10.2014 Przelane + 85g Citra 24.10.2014 Cold Crash do ok. 5°C 28.10.2014. Zabutelkowane z dodatkiem 115g cukru 19L. Ocena wrażeń Blukasze z degustacji piwka poniżej: Od razu recenzja Citra SMaSH (Angry Goose):Kolor: ładne, klarowne, nie ma się do czego przyczepić Piana: średnio pęcherzykowa, dosyć szybko znika, nie zostawia śladów na szkle. Szału nie ma. Aromat: w pierwszej chwili jest przyjemnie, są aromaty chmielowe, lekko słodowe. Niestety dosyć szybko pojawia się mocna nuta alkoholowa. Zaznaczam, że piłem dosyć ciepłe. Smak : tutaj w zasadzie to samo co w aromacie, alkohol jak w mocnym double ipa. Na początku miałem wrażenie, że goryczka jakby dla mnie za słaba ale w miarę picia połączenie alkoholu i chmielowej goryczki dało uczucie zdrętwiałego języka, czyli ok Brakuje pełni w tym piwie, w zasadzie przy łyku poza pierwszym uderzeniem alkoholu i chmielowej goryczki nic się dalej nie dzieje. Ogólnie: Ogólnie to ja lubię jak się alkohol przebija w piwie, jednak tutaj było tego zdecydowanie za dużo. Zwłaszcza w aromacie w zasadzie alkohol przyćmiewał wszystko inne i był taki drażniący. Ale co tam, najważniejsze, że przy końcówce, moja potrzeba doznań piwnych była zas pokojona. Sesyjnym bym go nie nazwał. cytowany wątek Edytowane 4 Grudnia 2014 przez Gąska Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gąska Opublikowano 23 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2014 (edytowane) Warka #18 Supermassive Black Hole (na podstawie recepty Darth Vader by Scooby_Brew) Cascadian Dark Ale 16 Blg ~55 IBU Zasyp: Pale Ale - 5kg Caraffa II special - 0.5kg Bursztynowy - 0.25kg Karmelowy 150 - 100g Cukier trzcinowy - 0.25kg Zacieranie: 20L wody 72°C Zasyp słodów. 66-68°C - 90min Wysładzanie: Do uzyskania 29L Chmielenie: (90min) Centenial - 25g na 60min Cascade - 25g na 45min Centenial - 25g na 15min Cascade - 25g na 0min Mech irlandzki 8g na 10min Cukier trzcinowy - 250g na 10min Cascade - 50g na 4 dni przed rozlewem. Efekt finalny to 22L o gęstości 16Blg 22.11.2014 - zadane starą (1 miesiąc w lodówce) gęstwą US-05. Brzeczka schłodzona do 16°C i wstawiona do pudła gdzie temp. otoczenia to 10°C i tu chyba troszkę przesadziłem. Miałem nadzieję, że wystartują szybko, ale po 15h cisza. Lag był spory ale ruszyły po ok 20h. Temperatura w skrzyni 12°C. FFT - 2,5Blg 15.12.2014 - 2-2.5Blg. Przelane do nowego wiadra + 50g Cascade. Temperatura w pudle 19°C i zaczynam obniżać na maxa. 19.12.2014 Zabutelkowanez dodatkiem 100g cukru. 40 butelek 0.5L Edytowane 31 Stycznia 2015 przez Gąska Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gąska Opublikowano 10 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2015 (edytowane) Warka #19 Grodzisz A'la Grodziskie7,5 Blg ~?IBU Zasyp: Pale Ale - 1,1kg Grodziski - 2kg Zacieranie: 65°C - 40min 72°C - 40min 78°C - 5min i do filtracji Wysładzanie: Do uzyskania 28L Chmielenie: (60min 100% Iunga 11.2%Ak) 55g - złoże filtracyjne (szyszka) 10g - 60min 10g - 10min 20g - Na whirlpool Efekt finalny to 21L brzeczki o gęstości 7.5Blg. 09.01.2015 Zadane FM-51 Dębowe Grodzie, bezpośrednio z fiolki. Pierwsze oznaki fermentacji po ok 15h. Trzeba było jednak zrobić starter. Fermentacja jest bardzo "niebużliwa". Oby tylko gęstwa była zdrowa i silna. FFT-2Blg 23.01.2015 Przelane i temperatura obniżona do 5°C 31.01.2015 Zabutelkowane z dodatkiem 130g cukru. 40 butelek 0.5L Edytowane 31 Stycznia 2015 przez Gąska Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gąska Opublikowano 24 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2015 (edytowane) Warka #20 Grätzer Grodziskie 7Blg ~?IBU Zasyp: Grodziski - 3kg Zacieranie: 65°C - 40min 72°C - 40min (tu troszkę spadło do 69°C pod koniec przerwy) 78°C - i do filtracji Wysładzanie: Do uzyskania 29,5L Chmielenie: (90min 100% Iunga 11.2%Ak) 102g - złoże filtracyjne (szyszka) 10g - 60min 10g - 10min 20g - Na whirlpool Efekt finalny to 22L brzeczki o gęstości 7Blg. 23.01.2015 Brzeczka schłodzona do 15°C i zaszczepiona gęstwą FM-51. Fermentacja ruszyła bardzo szybko. FFT- 2Blg 07.02.2015 Zabutelkowane z dodatkiem 140g cukru w 1l. 43 butelki 0.5L Edytowane 12 Lutego 2015 przez Gąska Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Gąska Opublikowano 24 Lutego 2023 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2023 Po 8 latach postanowiłem spróbować jeszcze raz i zacząć wszystko od nowa... No dobra decyzja o powrocie do warzenia zapadła trochę wcześniej. Żeby być bardziej precyzyjnym to pod koniec roku 2021 zacząłem powoli kompletować graty. No cóż trochę czasu mi to zajęło, ale uznałem, że nie ma pośpiechu, a samo projektowanie, majsterkowanie i składanie całego sprzętu stało się dla mnie nowym hobby samo w sobie. Na szczęście dla mnie forum piwo.org wciąż ma się dobrze i z tego miejsca dziękuje wszystkim, którzy dzieląc się swoim doświadczeniem przyczynili się do poszerzenia mojej wiedzy na temat piwowarstwa domowego. Szczególnie dziękuję: Bartpianista, Sprawek, Robert87, anatom, za aktywny udział w tworzeniu mojego browaru od podstaw. Postawiłem, trochę karkołomnie na instalację typu HERMS. Wiem, że istnieje dużo prostszych rozwiązań szczególnie dla chcących warzyć na balkonie, ale każdy ma co lubi. Krótko na temat sprzętu. HERMS sterowany CraftbeerPi 4 zbudowany z trzech garnków 50L, napędzany grzałkami od Sprawka: HLT 3500W, warzelna 3500W i dwoma pompami magnetycznymi MP-15r. W HLT spirala 15m rurki o średnicy 12mm i grubości 1mm. W zaciernej fałszywe dno 1,5mm grubości ze szczelinami 0,7mm. Sporo armatury , wszystko skręcane i połączone szybkozłączami typu Kamlock. Stelaż z profili aluminiowych zrobiony tak żeby można było między warkami trzymać sprzęt złożony za drzwiami. Chłodnica przeciwbieżna stalowa. Fermentacja w Fermzilli 55l. Wyszynk kegi cornelius i kolumna na 2 krany. Czekam już tylko na sprzyjające warunki atmosferyczne i zaczynam właściwe testy. Jeśli ktoś kiedyś trafi jakimś cudem na ten post i chciałby dopytać o jakieś sprawy sprzętowe itp to serdecznie zapraszam i służę doświadczeniem. zasada, NoToMasz, Wonski. i 5 innych 8 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gąska Opublikowano 14 Lipca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2023 (edytowane) Warka #21 Ciepły Pils Pils niemiecki (hybryda) 12Blg 30IBU Zasyp: Pilzneński Viking Malt - 5kg Pale Ale Viking Malt - 2,2kg Red Active Viking Malt - 0,25kg Zacieranie: 64°C - 40min 72°C - 40min 78°C - i do filtracji Wysładzanie w locie do uzyskania 42L Chmielenie: 90 min 25g Hallertauer Perl (9,3%) 00 min 60g Hallertauer Tradition (7%) Efekt finalny to 32L brzeczki o gęstości 12Blg. (spore straty w chmielinach) Brzeczka schłodzona do 22°C i zaszczepiona 3 paczkami Safale W 34/70. Fermentacja w lodówce z temperaturą ustawioną na 18°C ruszyła bardzo szybko. Ciśnienie od początku ok 12 Psi. Po 36h podniosłem temperaturę do 24°C i po kolejnych 36h obniżyłem do 1°C. Piwo zostawiłem w Fermzilli łącznie przez ok 2 tygodnie. Po tygodniu od Cold Crash piwo było już idealnie klarowne i smakowało jak klasyczny Pils! Na początku byłem dosyć sceptycznie nastawiony do fermentacji w takich temperaturach, ale efekt końcowy mnie powalił. Profil jest tak czysty jak w dobrym sklepowym pilsie. Ogólnie była to pierwsza warka po wielu latach przerwy i do tego na zupełnie nowym, nie testowanym wcześniej systemie. Nowy śrutownik, nowa warzelnia i nowy fermentor, dokładnie wszystko nowe. Źle mogło pójść dosłownie wszystko, na szczęście nie było tragedii. Wyciągnąłem kilka wniosków na przyszłość i przypomniałem sobie przy okazji jaka to ciężka praca Test uznaje za zaliczony, a i piwo wyszło bardzo dobre. Edytowane 15 Lipca 2023 przez Gąska Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gąska Opublikowano 15 Lipca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2023 (edytowane) Warka #22 Cookie Monster Amber Lager (hybryda) 12,5Blg 30IBU Zasyp: Pale Ale Viking Malt - 6,5kg Cookie Viking Malt - 1,5kg Carmel 150 Viking Malt - 0,5kg Zacieranie: 64°C - 40min 72°C - 40min 78°C - i do filtracji Wysładzanie w locie do uzyskania 47L Chmielenie: 90 min 25g Hallertauer Perl (9,3%) 00 min 60g Hallertauer Tradition (7%) Efekt finalny to 35L brzeczki o gęstości 12,5Blg. Coś mnie podkusiło żeby poeksperymentować z karmelowymi słodami w większych ilościach ;D Piwo wyszło smaczne choć nie można go nazwać zbalansowanym. Wyraźnie na pierwszym planie są aromaty orzechowo ciastkowe. Edytowane 15 Lipca 2023 przez Gąska elroy 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gąska Opublikowano 22 Lipca Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lipca (edytowane) Warka #23 Czarna Dziura Porter Bałtycki (hybryda) 22Blg 30IBU Zasyp: Pale Ale Viking Malt - 6kg Monachijski ciemny Viking Malt - 5kg Karmel 150 Viking Malt - 0,5kg Cookie Viking Malt - 0,5kg Red Active Viking Malt - 0,5kg Czekoladowy ciemny Viking Malt - 0,5kg Zacieranie: 64°C - 40min 72°C - 40min 78°C - i do filtracji Woda do zacierania 35L Woda do wysładzania 16L Wysładzanie w locie Chmielenie: 90 min ?g Hallertauer Perl (9,3%) 00 min ?g Hallertauer Tradition (7%) Dodatki: Ziarno kakaowca 200g na 5min gotowania Ziarno kakaowca 200g zalane rumem 400ml dodane po fermentacji. Efekt finalny to 28L brzeczki o gęstości 22 Brix. Fermentacja pod cieśnieniem 1 Bar w temperaturze 18°C + Cold Crush 2°C. Edytowane 3 Września przez Gąska Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gąska Opublikowano 22 Lipca Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lipca (edytowane) Warka #24 Schwarzwalder IPA Black IPA 14,7Brix 75IBU Zasyp: Pils Viking Malt - 9kg Owsiany Viking Malt - 1kg Barwiący 1400 EBC Viking Malt - 0,5kg Zacieranie: 64°C - 40min 72°C - 40min 78°C - i do filtracji Woda do zacierania 32L Woda do wysładzania 23L Wysładzanie w locie do 45L Chmielenie: 60 min 50g Chinook 05 min 50g Chinook 00 min 50g Chinook (Whirlpool 20min ok 90°C) Miało być chmielone jeszcze na zimno, ale nie wiem jak się za to zabrać przy Fermzilli póki co... Efekt finalny to 32L brzeczki o gęstości 14,7 Brix. Fermentacja pod cieśnieniem 0,7 Bar w temperaturze 18°C + Cold Crush 2°C Edytowane 3 Września przez Gąska Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gąska Opublikowano 30 Sierpnia Autor Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia (edytowane) Warka #25 Americana Pale Ale (hybryda) 13,1 Brix || 48,8 IBU Zasyp: Pilzneński Viking Malt - 8kg Karmel 150 Viking Malt - 0,5kg Owsiany Viking Malt - 0,5kg Zacieranie: 64°C - 45min 72°C - 45min 78°C - i do filtracji Ekstrakt brzeczki przedniej podczas Mash Out to 18,3 Brix Wysładzanie w locie do uzyskania 46L 11,9 Brix Chmielenie: 60 min Chinook - 15g (13% Ak) 30 min Chinook - 20g (13% Ak) 05 min Hallertau Cascade - 30g (5,7% Ak) 00 min Chinook - 35g (13% Ak) Efekt finalny to 34L brzeczki o gęstości 13,1 Brix, schłodzone do 18°C. Fermentacja w temp 18°C w ciśnieniu ok. 12psi z użyciem 3 paczek w34/70. Ruszyło jak zwykle z kopyta i na 3 dzień jak zaczęło się uspokajać podniosłem temp do 22°C. Ciśnienie do końca 12psi. Na ... dzień Cold Crash w temp 2°C. Edytowane 3 Września przez Gąska Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się