Skocz do zawartości

Rudzki Browar Domowy "PIERON" 2007


Rekomendowane odpowiedzi

Warka 263 - Smakowe 12,7°Blg

z dnia 15 lutego 2012r.

 

Składniki:

- pilzeński 9 kg;

- monachijski 1 kg;

 

- sybilia 90g;

- drożdże: 3944 Witbier a druga to jeszcze nie wiem czy saszetka napuchnie.

 

Zacieranie:

- 52°C - 10';

- 62°C - 20';

- 72°C - 30';

- podgrzanie do 77°C filtracja.

 

Chmielenie:

- 10' - 70 g;

- 65' - 20 g;

- 70' - chłodzenie.

Edytowane przez Pieron
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 264 - Chmielowe 13,2°Blg

z dnia 17 lutego 2012r.

 

Składniki:

- pilzeński 9 kg;

- monachijski 1 kg;

 

- citra 70g;

- tomahawk 50g;

- drożdże: A-1099 B-1272

 

Zacieranie:

- 52°C - 10';

- 62°C - 20';

- 72°C - 30';

- podgrzanie do 77°C filtracja.

 

Chmielenie:

- 10' - ciyra i 20 g tomahawk;

- 65' - 30g tomahawk;

- 70' - chłodzenie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka 261 - Smakowe 13,6°Blg

z dnia 11 lutego 2012r.

 

Przelane na cichą.

American L. - zeszło na 3,4°Blg i dodano 5g startego chilli;

California L. - zeszło na 4,5°Blg i dodano 450g soku z pamelo.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 260 - PILS

z dnia 10 lutego 2012r.

 

California L. - zeszło na 4,3°Blg i dodano 500g soku grajfruta / 14l

Budvar L. - zeszło na 2,9°Blg i dodano 1000g soku grajfruta / 15l

10 l odlano i zrobimy niemieckiego pilsa ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 262 - Porter Bałtycki 22,6°Blg

z dnia 11 lutego 2012r.

 

A na Budvarach przelane na cichą, zeszło na 8,9°Blg

B na Californiach tylko na 13,2°Blg więc nie przelewałem.

 

Californiaki lubią ciepło. Robiłem parę piw na nich w zeszłym roku i 14°C to absolutna granica.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Californiaki lubią ciepło. Robiłem parę piw na nich w zeszłym roku i 14°C to absolutna granica.

Właśnie zauważyłem i dlatego przeniosłem w cieplejsze miejsce. Teraz to na pewno ruszą. Dzięki za podpowiedz.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 265 Koźlak pszeniczny 16°Blg

z dnia 8 marca 2012r.

 

Składniki:

- pilzeński 2,2 kg;

- monachijski 2,2 kg;

- pszeniczny 10 kg;

- lubelski 110g;

 

- drożdże WB-06

 

Zacieranie:

- 44°C - 30';

- 52°C - 10';

- 62°C - 20';

- 72°C - 20';

- podgrzanie do 77°C filtracja.

 

Chmielenie:

- 10' - całość;

- 70' - chłodzenie.

Edytowane przez Pieron
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Robiłem 24°Blg na belgach , zeszło do 3,5°Blg. Na nagazowanie czekałem ponad pół roku.

Myślę teraz o czymś mocniejszych , tylko zastanawiam się czy użyć tylko drożdży piwnych , czy po ustaniu fermentacji zadać winne?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.