Skocz do zawartości

Browar Partyzant


Rekomendowane odpowiedzi

na początek warka nr 2:

India Black Ale

 

zasyp:

1. Pale Ale 3,25 kg

2. Munich 1 kg

3. Chocolate 900 EBC 250 g

4. Carafa® Special type 1 Weyerm.800-1000 EBC 250 g

5. Roasted Black 1400 EBC 250 g

 

zacieranie:

62°C 60 min

72°C 15 min

 

chmielenie:

1. Centennial 30 g 60 min

2. Centennial 30 g 45 min

3. Cascade 20 g 30 min

4. Cascade 20 g 15 min

5. Cascade 20 g 5 min

6. Cascade 60 g 0 min

 

drożdże US-05, temperatura ok. 22°C

 

czeka w butelkach na degustację jeszcze

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Są tacy, którzy Dzień IPA świętowali przy dobrym IPA. Mój zapas IPA niestety wyparował, ale mogłem pocieszyć się rozlewem swojego do butelek :)

 

Warka #3 KOSCIUSHKO COMRADE

 

Samodzielnie ześrutowany słód. Surowce ze sklepu brouwland.com

Gdzieś tydzień przed warzeniem rozpocząłem eksterminację muszek. Po tygodniu walk i zwiększonej higieny w miejscach zapalnych praktycznie się udało i nie sprawiły żadnego kłopotu przez cały czas tworzenia piwa.

 

Skład:

  • 3,75 kg Pale Ale 7 EBC
  • 0,25 kg Cara Amber 60-80 EBC
  • 0,25 kg Cara Crystal 120 EBC
  • 43g Simcoe (13%)
  • 62g Cascade (7,7%)
  • 32g Centennial (10%)
  • drożdże SAFALE US-5

Zacieranie:

  • 18L, Pale Ale wrzucony przy temperaturze 68°C
  • 75 min 66 C (±2°C), dorzuciłem Cara Amber i Crystal
  • 15 min 76°C
  • Filtracja 40min (fałszywe dno)

Gotowanie:

  • 60 min Simcoe 12g
  • 45 min Simcoe 15g
  • 30 min Cascade 15g
  • 15 min Cascade 15g
  • 5 min Simcoe 15g

Finalnie wyszło 17L brzeczki o Blg 15. Chłodzenie no chill w fermentatorze. Wydajność 64%.

 

Fermentacja:

Drożdże SAFALE US 05 zadane w temperaturze pokojowej o poranku dnia następnego przy temperaturze ok. 22°C.

Burzliwa trwała około 5 dni w temperaturze 23-26°C (cholerne upały). Potrzymałem jeszcze 2 dni i przelałem na cichą. Na cichej piwo leżało 10 dni w podobnym zakresie temperatur. Trzy dni przed rozlewem dodałem po 32g granulatu Cascade i Centennial'a.

 

Rozlew:

Finalnie rozlałem 14L piwa o BLG 3 (sprawdzone po FFT) z dodatkiem 98g glukozy.

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.