scooby_brew Opublikowano 29 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2010 (edytowane) BACK IN BLACK - American Stout Warka: 11 gal (41.6 L) OG: 1.060 (14.9 Plato) IBU: 69.0 SRM: 37.5 Wydajność: 72% Słody: 20.00 lbs. (9.1 kg) Pale Malt (2-row) 2.00 lbs. (0.9 kg) Flaked Oats (płatki owsiane) 2.00 lbs. (0.9 kg) Crystal 120L 2.00 lbs. (0.9 kg) Chocolate Malt (słód czekoladowy) 0.50 lbs. (0.22 kg) Roasted Barley (palony) Chmiele: 2.0 oz. (57 g) Chinook 11.0% AA, 60 min. 2.0 oz. (57 g) Cascade 5.0% AA, 45 min. 2.0 oz. (57 g) Cascade 5.0% AA, 20 min. 2.0 oz. (57 g) Cascade 5.0% AA, 5 min. Drożdże: Fermentis US-05 Safale Zacieranie: 150F (65.5°C), 60 min. Uwagi: To piwo mi wyjątkowo smakuje i warze je co kilka miesięcy (dzisiaj uwarzyłem chyba moją 5 warkę tego piwa). Z początku to piwo było moją próbą sklonowania piwa Shakespeare Stout z browaru Rogue: http://www.rogue.com...peare-stout.php Jednak później zmieniłem chmiel goryczkowy i drożdże i z tego wyszło bardzo dobre piwo. Niedawno słuchałem programu "Can You Brew It", którego tematem była próba sklonowania piwa Shakespeare Stout - i muszę wam powiedzieć, że moja wersja wcele nie była daleka od oryginału : http://thebrewingnetwork.com/shows/581 Słód Pale Malt możesz zastąpić słodem Pils, słód Chrystal 120 możesz zastąpić słodem karamelowym ciemnym, Roasted Barley możesz zastąpić Carafa III. Ta sama receptura w "wersjii polskiej", na 21L: Słody: 4,5 kg pils 0,45 kg płatki owsiane 0,45 kg karmelowy ciemny 0,45 kg czekoladowy 125 g jęczmień palony Chmiele: 40 g Marynka 60 min 25 g Cascade 15 min 25 g Cascade 5 min Drożdże: US-05 Zacieranie: 67°C / 60 min Edytowane 8 Grudnia 2014 przez scooby_brew Gemin, Lipa, Biniu i 1 inny 3 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nikhil Opublikowano 29 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2010 "Back in Black" bardzo dobra płyta. Piwo do niej dobrze smakuje za jakiś czas zrobię takiego stouta. Zrobiłeś mi apetyt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gagarin Opublikowano 23 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2010 Mam pytanie odnosnie Stoutow.. czy w piwie robionym w domowych warunkach da sie uzyskac taka piane jaka mozemy obserwowac po nalaniu Guinnessa czy Murphy'sa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 23 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2010 (edytowane) Mam pytanie odnosnie Stoutow.. czy w piwie robionym w domowych warunkach da sie uzyskac taka piane jaka mozemy obserwowac po nalaniu Guinnessa czy Murphy'sa? da się http://picasaweb.google.com/panjozek/Browar?feat=directlink#5440065573643244050 wymaga to jednak wyszynku z kega oraz butli z mieszanką co2+azot Edytowane 23 Listopada 2010 przez josefik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacki Opublikowano 19 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2010 Pierwszy raz mam styczność ze słodem czekoladowym. Dodaję go razem z palonym jęczmieniem po próbie jodowej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 19 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2010 Pierwszy raz mam styczność ze słodem czekoladowym. Dodaję go razem z palonym jęczmieniem po próbie jodowej? Ja tak robię, że do zacierania używam jasnych słodów a po negatywnej próbie jodowej podaję słody ciemne jak np. jęczmień palony, słód czekoladowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skybert Opublikowano 16 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2012 Skooby a jakie EBC bądz SRM ma ten słód czekoladowy z receptury? 0,9 kg to trochę dużo. Mihalskas 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 18 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2012 To jest Breiss Chocolate Malt, 350 SRM. 0,9 kg jest na warke 42 litrów. Na warke 21 litrów dasz 0,45 kg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yoxik Opublikowano 22 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2013 zrobiłem piwo według tej receptury na 20l i przy przelewaniu na cicha spróbowałem. Powiem tak ze bardziej to piwo pasuje mi do BIPA niż ASTOUT jest dobre ale ani smolisto czarne ani mocno palone. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ponury fermentaThor Opublikowano 18 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2014 odgrzewam kartofelka a jak by obniżyć ekstrakt tak do 12? taki Dry Stout na amerykańskich chmielach. Ktoś coś takiego stworzył? Fajne? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cichus Opublikowano 19 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2014 odgrzewam kartofelka a jak by obniżyć ekstrakt tak do 12? taki Dry Stout na amerykańskich chmielach. Ktoś coś takiego stworzył? Fajne? Kontraktowy Browar Piwoteka - Czarny Wdowiec. Piwo było dobre, takie fest iglasto-palone z silnym uderzeniem goryczki. Bym powiedział, że było dosyć hardcorowe. W domu też się na pewno uda, ba może wyjść bardziej pijalne, bo nie będzie tak uderzało goryczką po języku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebek Opublikowano 19 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2014 Swojego czasu sam zrobiłem dry stouta na amerykańcach i wg. mnie był to najlepszy mój stout:) Z komercyjnych polecam Cracka z Pracowni Piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ponury fermentaThor Opublikowano 19 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2014 tak mocno palonego i goryczkowego to raczej nie, myślałem bardziej o lekkim stoucie z aromatem amerykańskim. Czarnego Wdowca nie piłem, Cracka też nie, ale to co próbowałem z Pracowni Piwa to do tej pory było na poziomie, tylko z dostępnością u mnie słabo. Spróbuję pół brzeczki wychmielić na zimno, zobaczymy co wyjdzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Keleris Opublikowano 19 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2014 (edytowane) Mam na fermentacji ciemne Ale 13 BLG, z tym że bez palonego jęczmienia. Były płatki owsiane, 300g czekoladowego i 100 g Iungi na 19l. Smak przy przelewaniu na cichą był obiecujący, a z amerykańskimi chmielami powinno być jeszcze lepiej. Tak więc myślę że coś takiego ma sens nawet z palonym jęczmieniem. Edytowane 19 Marca 2014 przez Keleris Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ponury fermentaThor Opublikowano 17 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2014 dry stout z chmielem USA wyszedł nie najgorzej. Goryczka z paloności + aromaty USA, całkiem, całkiem, choć nie było szału. Pewnie mógłby być lepszy, możliwie że kwestia mojego wykonania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grabarz Opublikowano 6 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2014 Dzięki Scooby za recepturę, piwo wyszło genialne! Jedyne co to mam problem z pianą. Co prawda wysyciłem na dolną granicę widełek v/v 2.3, ale piana bardzo marna. Bezpośrednio po nalaniu buduje się na 1 cm i bardzo szybko znika. A ty na jakim poziomie wysycasz i jaką masz pianę w tym konkretnym piwie? Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 6 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2014 Właściwie to chyba częściej mam w tym piwie za dużo piany a nie za mało. To chyba z powodu płatków owsianych. Nie przejmuję się tym bo ten styl wymaga większej piany niż większość innych stoutów. Może na drugi raz daj więcej cukru na gazowanie. BTW. dzięki za komplement Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maro86 Opublikowano 4 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2015 (edytowane) Witam. Zamierzam wziąć się za wariację tej receptury, która będzie mariażem BACK IN BLACK z recepturą z BROWAR.BIZ-u (http://www.browar.bi...an_stout_16_blg): 4 kg Pale Ale 0,25 słód karmelowy ciemny 0,5 kg słód Crystal 0,125 kg słód Carafa 0,25 kg płatki owsiane Chmiele: 50 g Sybilla 60 min - szyszka (zawartość alfa-kwasów: 5,0 %) 25 g Cascade 15 min 12 g Cascade 5 min 12 g Citra 5 min Drożdże: SAFALE US-05, lub S-04, ale raczej US-05 Zacieranie: 67°C / 60 min, potem 10 minutowy mashout w temp 77 st C Surowce będę zamawiał w Piwowinie, Będę wdzięczny za feedback co do mojej wersji receptury ;-) Edytowane 4 Stycznia 2015 przez maro86 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mihalskas Opublikowano 9 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2016 Ktos robił to piwo na us04? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szeregowy Opublikowano 27 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2021 1. Czy ktoś dodawał laktozy do tego przepisu? 2. W którym momencie powinno się dodawać laktozę? 3. Czy lepsze będą US-4 czy US-5 (ostatnio jadę na gęstwie US-5 już 5 warkę). Pozdrowienia! Paweł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anatom Opublikowano 28 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2021 Laktozę dodaje się na ostatnie minuty gotowania. Drożdże do stoutow lepsze chyba S-04, ale jako że to american stout to może jednak US-05 są mniej estrowe, niemal neutralne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się