dobrzanek Opublikowano 9 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2013 W piątek zatarłam piwo z zestawu z cp, dr rudi amber ale. Co prawda termin do użycia był do kwietnia( słody ześrutowane) ale nie było oznak zepsucia. niestety nie obyło się bez przygód i do fermentora wpadło trochę chmielu, ale fermentacja ruszyła. zapach jest jak to przy fermentacji martwi mnie kolor bo uwaga jest ciemno brązowy. brzeczka była jasno brązowa, karmelowa. w słoiku z testem FFT płyn jest taki karmelowy właśnie. Czy to przez ten chmiel? Ktoś miał podobnie? To infekcja? w załączniku zdjęcie- nie jest najwyższej jakości ale coś widać. fermentacja na safale us-05 temp około 18-19 stopni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 9 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2013 IMHO chmiel nic nie przeszkodzi, a kolor w fermentorze niekiedy jest mylący. O infekcji bym nie myślał (co by jej nie przywoływać ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dobrzanek Opublikowano 9 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2013 jak to piwo nie będzie kwasem to cud, z tymi przygodami ale ten kolor hmm no nie spodziewałam się, żeby taki ciemny. czyli co nie martwić się i czekamy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 9 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2013 czyli co nie martwić się i czekamy wylać zawsze można Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
plx Opublikowano 9 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2013 Kolor taki ma być. Weź pod uwagę że drożdże też dorzucają swój kolorek i w bursztynowych taki właśnie się kolor robi. Kwas raczej nie. Jak drożdże opanowują brzeczkę bakterie tlenowców są dosłownie zagazowane CO2. Kwasy robią się przeważnie na cichej. Jeżeli wsypało się trochę chmielu, praktykujesz chmielenie na zimno. Co prawda powinno się je sypać na cichej fermentacji, ale nie od razu Rzym zbudowano. Ładny fermentor. Nie martw się. Powinno Ci wyjść. Pierwsze piwo z reguły wychodzi. Dla mnie najlepszą szkołą piwowarstwa jest jak coś mi nie wyjdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dobrzanek Opublikowano 9 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2013 to nie moje pierwsze piwo, tylko że kolor mnie zaskoczył na cichą też ma być chmiel, także zobaczymy co wyjdzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pulsar Opublikowano 9 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2013 2 tygodnie temu rozlewalem dr rudi amber ale, kolor podobny, chmieliłem na zimno w wygotowanej muślinowej siatce i w smaku na razie nieciekawie, ciężko jakby czuć stęchlizne no ale też zobaczymy co wyjdzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelG Opublikowano 10 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2013 W dużych ,szerokich pojemnikach jakim są fermentory kolor cieczy jest zupełnie inny niż w cieńszych naczyniach , Ponadto barwa może się trochę zmienić podczas fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dobrzanek Opublikowano 10 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2013 2 tygodnie temu rozlewalem dr rudi amber ale, kolor podobny, chmieliłem na zimno w wygotowanej muślinowej siatce i w smaku na razie nieciekawie, ciężko jakby czuć stęchlizne no ale też zobaczymy co wyjdzie chmieliłeś tak jak w instrukcji, 3 dni przed końcem cichej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 10 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2013 Też to robiłem i chmieliłem jak w instrukcji. Niedawno próbowałem, chociaż to dopiero 2 tyg. od zabutelkowania i owszem, czuć chmiel i goryczka jest fajna, ale trawy cytrynowej (jak w opisie) nie wyczułem. Więc może lepiej trochę dłużej chmielić na cichej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pulsar Opublikowano 10 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2013 chmiel dorzuciłem 4 dni przed, bo dzień rozlewu się trochę przesunął jeszcze się zasatanawiam czy temperatura w piwnicy dochodząca teraz do 15C nie wpływa ujemnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się