Skocz do zawartości

Poszukuje przepisu na jasnego górniaka


sejler

Rekomendowane odpowiedzi

Jestem początkującym piwowarem (pierwsza warka Muntons Irish Stout jeszcze pracuje, jutro będę butelkował ).

Teraz chciałbym zrobić coś z zacieraniem lecz nie bardzo oriętuję się w wielości gatunku. Chciałbym zrobić coś jesnego, bursztynowego lecz pilzner odpada z powodu temperatury u mnie w piwnicy ok.20st, w gre wchodzi tylko górna fermentacja.

Mógłby ktoś polecić coć prostego i smacznego. Z góry dziękuję

Edytowane przez sejler
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jestem początkującym piwowarem (pierwsza warka Muntons Irish Stout jeszcze pracuje, jutro będę butelkował ).

Teraz chciałbym zrobić coś z zacieraniem lecz nie bardzo oriętuję się w wielości gatunku. Chciałbym zrobić coś jesnego, bursztynowego lecz pilzner odpada z powodu temperatury u mnie w piwnicy ok.20st, w gre wchodzi tylko górna fermentacja.

Mógłby ktoś polecić coć prostego i smacznego. Z góry dziękuję

Pale Ale/Bitter. Na początek prościutki i bardzo smaczny, nawet dla ludzi nie przyzwyczajonych do "nietypowych" (niekoncernowych) piw.

Edytowane przez gąsior
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

FAH jest na początek dobry.

 

Skoro chcesz coś bursztynowego to polecić mogę swój debiutancki "przepis"

Pierwszą warkę zrobiłem tak:

88% słód pilzneński 12% słód karmelowy 150 EBC

 

Zacieranie:

Zasyp 65 stopni, podgrzanie do 62* - przerwa 20 minut

podgrzanie do 72* przerwa 40 minut.

Gotowałem brzeczkę 80 minut.

Chmielenie

20 g Marynka szyszka 7,8% alfakwasów 60 minut.

25 Lubelski szyszka 3,X% alfakwasów 5 minut.

 

Uzyskałem 22 L brzeczki nastawnej blg 13,5. Na drożdżach US-05 po 10 dniach fermentacji burzliwej w pomieszczeniu (pudło styropianowe) o temperaturze 16* i 10 dniach cichej 18* zeszło mi do 3 blg.

 

Młode piwo przy rozlewie było mocno słodowe, barwa bursztynowa, ładny, delikatny aromat chmielowy. Trochę za słaba goryczka. Czekam jeszcze dwa tygodnie i pierwsze otwarcie. Mam nadzieję kwacha nie będzie.

Edytowane przez Biniu
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jestem początkującym piwowarem (pierwsza warka Muntons Irish Stout jeszcze pracuje, jutro będę butelkował ).

Teraz chciałbym zrobić coś z zacieraniem lecz nie bardzo oriętuję się w wielości gatunku. Chciałbym zrobić coś jesnego, bursztynowego lecz pilzner odpada z powodu temperatury u mnie w piwnicy ok.20st, w gre wchodzi tylko górna fermentacja.

Mógłby ktoś polecić coć prostego i smacznego. Z góry dziękuję

Pale Ale/Bitter. Na początek prościutki i bardzo smaczny, nawet dla ludzi nie przyzwyczajonych do "nietypowych" (niekoncernowych) piw.

 

Sprubuje rozumiem że przepisy z wiki

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

-Pilzneński 100%

-Marynka 390 GPH (goryczka)

-Lubelski 156 GPH (smak)

-Lubelski 186 GPH (aromat)

-S-04

62st-30min

72st-30min

I masz proste, jasne, dobre piwo.

Ale się czepiacie, ok poprawiłem. Tak to jest jak się człowiek spieszy.

Edytowane przez Jacenty
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.