sejler Opublikowano 13 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2013 (edytowane) Jestem początkującym piwowarem (pierwsza warka Muntons Irish Stout jeszcze pracuje, jutro będę butelkował ). Teraz chciałbym zrobić coś z zacieraniem lecz nie bardzo oriętuję się w wielości gatunku. Chciałbym zrobić coś jesnego, bursztynowego lecz pilzner odpada z powodu temperatury u mnie w piwnicy ok.20st, w gre wchodzi tylko górna fermentacja. Mógłby ktoś polecić coć prostego i smacznego. Z góry dziękuję Edytowane 13 Czerwca 2013 przez sejler Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gąsior Opublikowano 13 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2013 (edytowane) Jestem początkującym piwowarem (pierwsza warka Muntons Irish Stout jeszcze pracuje, jutro będę butelkował ). Teraz chciałbym zrobić coś z zacieraniem lecz nie bardzo oriętuję się w wielości gatunku. Chciałbym zrobić coś jesnego, bursztynowego lecz pilzner odpada z powodu temperatury u mnie w piwnicy ok.20st, w gre wchodzi tylko górna fermentacja. Mógłby ktoś polecić coć prostego i smacznego. Z góry dziękuję Pale Ale/Bitter. Na początek prościutki i bardzo smaczny, nawet dla ludzi nie przyzwyczajonych do "nietypowych" (niekoncernowych) piw. Edytowane 13 Czerwca 2013 przez gąsior Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 13 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2013 Full aroma hops z przepisu na wiki. Ewentualnie możesz zrobic cos wlasnie jak pilzner i uzyc gornyc drozdzy o neutralnym profilu smakowym, jak dannstar nottingam lub s04, s05 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biniu Opublikowano 13 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2013 (edytowane) FAH jest na początek dobry. Skoro chcesz coś bursztynowego to polecić mogę swój debiutancki "przepis" Pierwszą warkę zrobiłem tak: 88% słód pilzneński 12% słód karmelowy 150 EBC Zacieranie: Zasyp 65 stopni, podgrzanie do 62* - przerwa 20 minut podgrzanie do 72* przerwa 40 minut. Gotowałem brzeczkę 80 minut. Chmielenie 20 g Marynka szyszka 7,8% alfakwasów 60 minut. 25 Lubelski szyszka 3,X% alfakwasów 5 minut. Uzyskałem 22 L brzeczki nastawnej blg 13,5. Na drożdżach US-05 po 10 dniach fermentacji burzliwej w pomieszczeniu (pudło styropianowe) o temperaturze 16* i 10 dniach cichej 18* zeszło mi do 3 blg. Młode piwo przy rozlewie było mocno słodowe, barwa bursztynowa, ładny, delikatny aromat chmielowy. Trochę za słaba goryczka. Czekam jeszcze dwa tygodnie i pierwsze otwarcie. Mam nadzieję kwacha nie będzie. Edytowane 13 Czerwca 2013 przez Biniu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sejler Opublikowano 13 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2013 Jestem początkującym piwowarem (pierwsza warka Muntons Irish Stout jeszcze pracuje, jutro będę butelkował ). Teraz chciałbym zrobić coś z zacieraniem lecz nie bardzo oriętuję się w wielości gatunku. Chciałbym zrobić coś jesnego, bursztynowego lecz pilzner odpada z powodu temperatury u mnie w piwnicy ok.20st, w gre wchodzi tylko górna fermentacja. Mógłby ktoś polecić coć prostego i smacznego. Z góry dziękuję Pale Ale/Bitter. Na początek prościutki i bardzo smaczny, nawet dla ludzi nie przyzwyczajonych do "nietypowych" (niekoncernowych) piw. Sprubuje rozumiem że przepisy z wiki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sejler Opublikowano 13 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2013 (edytowane) Z dolniakami poczekam do sezonu jesienno-zimowego wtedy będę miał w piwnicy idealną temperaturę Edytowane 13 Czerwca 2013 przez sejler Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 13 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2013 (edytowane) -Pilzneński 100% -Marynka 390 GPH (goryczka) -Lubelski 156 GPH (smak) -Lubelski 186 GPH (aromat) -S-04 62st-30min 72st-30min I masz proste, jasne, dobre piwo. Ale się czepiacie, ok poprawiłem. Tak to jest jak się człowiek spieszy. Edytowane 13 Czerwca 2013 przez Jacenty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 13 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2013 Fajnie podałeś ilość chmielu, szkoda że zabrakło do kompletu ilości słodu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 13 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2013 Dajesz ile chcesz, tak żeby wyszło dobre. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 13 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2013 Tak z 50 kg;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marbelka Opublikowano 13 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2013 Fajnie podałeś ilość chmielu, szkoda że zabrakło do kompletu ilości słodu Jak dasz 5kg to bedziesz miał ok 25L ok 12,5 Blg i ok45IBU Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubisiemce Opublikowano 13 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2013 http://www.wiki.piwo.org/Full_Aroma_Hops_,_Carlberg Tutaj jest 6kg, to jak się zmieni piwo przy 6kg? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 13 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2013 (edytowane) albo drożdże California Lager podobno w wyższy temperaturach dają efekty jak legerowe zależy ile litów będziesz miał Edytowane 13 Czerwca 2013 przez Gawon Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubisiemce Opublikowano 13 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2013 20 bądź jak wyżej 25litrów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sejler Opublikowano 13 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2013 ok mam właśnie zamiar zrobić ok25L, co to są za jednostki GPH Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 13 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2013 (edytowane) Alfakwasy razy gramy Edytowane 13 Czerwca 2013 przez Mariusz_CH Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się