mikee Opublikowano 15 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2013 Dzisiaj mija 2 tyg od zabutelkowania euro lagera z kita coopers'a. Przez te 2 tyg wogole nie ogladalem butelek. Dzisiaj pierwszy raz zobaczylem co sie yam dzieje i musze powiedziec, ze piwko wydaje sie bardzo klarowne, na dole jest moze 2-4 mm osadu. Jedna z butelek obrocilem ze 2x i osad sie wzburzyl i widze, ze jakby cukier byl jeszcze w piwku, pewnie ten ktory dodalem w czasie butelkowania. Czytalem gdzies, ze niektorzy po jakims czasie od zabutelkowanie obracaja kilka razy butelkami, aby pobudzic proces dojrzewania. Czy mam tak zrobic, czy lepiej pozostawic butelki jeszcze na kilka tyg bezczynnie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawek1k Opublikowano 15 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2013 (edytowane) Skoro cukier się nie rozpuścił to będziesz miał słabe nagazowanie, sprawdź czy to rzeczywiście cukier- jeśli tak to musisz wstrząsnąć wszystkie by się rozpuścił i odstawić do klarowania/nagazowania/ dojrzewania Edytowane 15 Czerwca 2013 przez slawek1k Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikee Opublikowano 15 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2013 cukier jest rozpuszczony, ale widac go tak jakby sie mialo bardzo slodka herbate. jutro sprawdze dokladnie i delikatnie pomiweszam butelkami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 15 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2013 Nie mieszaj, to nie cukier - to osad drożdżowy. Mieszanie jest bez sensu, bo psujesz klarowanie piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 15 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2013 nie mieszaj zostaw, niech leży, wszystko będzie dobrze, nagazuje się. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bzium1986 Opublikowano 15 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2013 Lagera z Coopersa należy sporo leżakować. Robiłem go jako pierwszą warkę i nadawał się do spożycia po jakiś 6-7 tygodniach. Cukier na pewno się rozpuścił. Daj im jeszcze trochę czasu w bezruchu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Voitas Opublikowano 21 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2013 ja przy butelkowaniu wsypuje cukier do butelki z piwem i po zakapslowaniu obracam ja do gory nogami 2 razy, po czym odstawiam do pudla. nie mialem jeszcze przypadku zeby sie cukier nie rozpuscil, a nic z butelkami w czasie refermentacji nie kombinuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quhcik Opublikowano 24 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2013 Robię podobnie jak kolega Voitas i wszystko jest ok. Jak coś dojrzewa to lepiej nie ruszać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się