Ben3dikT Opublikowano 16 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2013 Witam szybkie pytanko bo to moja pierwsza warka co zrobić jak piana wychodzi mi przez rurke fermentacyna podczas burzliwiej jakieś 14h po zadaniu drożdzy ? otworzyc fermentor i zdjąc troche pianny ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 16 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2013 (edytowane) Wszelki grzebanie w wiadrze w czasie fermentacji jest bardzo ryzykowne, jeśli nie ma potrzeby, to lepiej wcale wiadra nie otwierać. Masz dwie bezpieczniejsze możliwości. Albo wyciągnij rurkę i w to miejsce włóż wąż, drugi jego koniec umieść w słoiku z wodą. Albo poczekaj aż drożdże się uspokoją i gdy już nie będą miały ochoty na spacery, to umyj wszystko i fermentuj dalej normalnie. Edytowane 16 Czerwca 2013 przez Jacenty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ben3dikT Opublikowano 16 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2013 troche się pośpieszyłem i otworzyłem fermentor i zdezynfekowana łyżką zdjąłem troche piany, umyłem pokrywe zdezynfekowałem wszystko wrzątkiem i zakmnąłem.. Myślisz ze nie będzie tragedii ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bzdzionek Opublikowano 16 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2013 Jeśli zrobiłeś to sterylnie to tragedii nie będzie, ale lepiej tam nadmiernie nie grzebać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ben3dikT Opublikowano 16 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2013 (edytowane) spoko dzieki za info ... spanikowałem troche ... EDIT: Mam jeszcze pytanie bo temperature w fermentorze mam 26-27 stopni przez pogode na zewnątrz. Przydałoby się troche schlodzić ? Jak najlepiej ? obłożyć jakimś zimną szmatką fermentor ? Edytowane 16 Czerwca 2013 przez Ben3dikT Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biniu Opublikowano 16 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2013 Najlepiej przestawić w chłodniejsze miejsce. Jak nie masz możliwości to zimne ręczniki okręć w okol fermentora lub wstaw go do miski z zimna woda. Dobry patent to pudło ze styropianu i wkłady z lodu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ben3dikT Opublikowano 16 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2013 twój obrazek w podpisie mi nie pomaga narazie owinąłem fermentor mokrą koszulką ... i spadlo 2 stopnie i poźniej będe wymieniał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biniu Opublikowano 16 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2013 Ten obrazek to ironia. Nie ma co panikować. Na burzliwej żadnego syfa raczej już nie złapiesz. Drożdże teraz tam rządzą. Jeśli nic się namnożyło przed startem możesz być spokojny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ben3dikT Opublikowano 16 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2013 no drożdze tak szaleją, że mi przed chwilą wywaliło korek z rurki nic czekam aż sobie dadzą siana czy wskazane jest czyszczenie rurki co jakiś czas z piany czy poczekać aż drożdze się usokoją w wtedy umyć ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 16 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2013 ty nie dałeś drożdży gorzelniczych jakiś turbo wstaw wiadro do miski z wodą naciągnij koszulkę od góry po całości tak że by w wodzie była zanurzona ,27C to sporo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ben3dikT Opublikowano 16 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2013 no nie Safale S-04 tylko jak robiłem rehydratacje to tak mi skurczybyki narosły że pełny kubek miałem ... może dlatego .... niestety nie mam takiej miski dużej... narazie sama koszulka zbiła mi do 25C i mocze ją co jakiś czas Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ben3dikT Opublikowano 17 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2013 fermentacja się ustabilizowała wieczorem dzisiaj rano już nie zauważyłem żeby coś bulgotało w rurce. Myślicie, że mogę wyciągnąć rurkę i ją umyć zdezynfekować i założyć z powrotem ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 17 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2013 fermentacja się ustabilizowała wieczorem dzisiaj rano już nie zauważyłem żeby coś bulgotało w rurce. Myślicie, że mogę wyciągnąć rurkę i ją umyć zdezynfekować i założyć z powrotem ? Nie ma przeszkód, działaj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quhcik Opublikowano 1 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2013 Dałeś troche za dużo wody stąd wyciek przez rurke. Ja leje przynajmniej do brekwitów troche mniej wody a po dwóch dniach dolewał do zalożonego stanu. Minimalnie fałszuje to wyniki blg, ale wg mnie liczy się ostatni pomiar (chyba że sie mylę) koledzy z większym doświadczeniem mogą to skorygować. Jak na razie mialem tylko jedną wpadke, wylałem, i trzy granaty, ale wiedziałem gdzie zrobiłem błąd Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quhcik Opublikowano 21 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2013 Mam pytanie do szanownych kolegow. Ta sama warka, ta sama ilość cukru do butelek, tak samo przechowywane i jedno piwo ucieka z butelki a inne spokojnie daje się nalać jaka może być tego przyczyna? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateos Opublikowano 21 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2013 Według mnie w jednym więcej drożdży i się szybciej przegazowało lub w niektórych butelkach słabiej dociśnięty jest kapsel i przy większym ciśnieniu CO2 ma ujście na zewnątrz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quhcik Opublikowano 21 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2013 Ale to ktore nie ucieka z butelki jest podobnie nagazowane. Choć na oko wygłąda podobnie. Podejrzewam że za wcześnie zlałem do butelek. Bo z tej parti miałem 3-y granaty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się