NI99A Opublikowano 5 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2007 (edytowane) Witam Wczoraj zamówiłem swojego pierwszego brewkita: John Bull Pale Ale 1.8kg. Na opakowaniu jest chyba napisane, ze można z tego zrobić 22litry, ale tak na prawdę chyba 10litrów? Do tego Areometr, kapslownice, kapsle miękkie(mam nadzieje, ze dobrze trzymaja ), do tego klej na etykiety i środek dezynfekujący browamator. Z tego co czytałem po forach, trzeba będzie poczekać z 7-10dni na przesyłkę, więc mam jeszcze trochę czasu aby jak najwięcej poczytać o brewkitowym, jak i o bardziej zaawansowanym warzeniu. Przy okazji mam do Was kilka pytań: 1) Czy brewkita mieszamy 4 litrami wrzącej wody czy dodajemy go do cieplej i dopiero doprowadzamy do wrzenia na 10min? 2) gdy ostudzimy brewkita do 22-25stopni, to przelewamy do fermentatora i wtedy dolewamy resztę wody, dosypujemy drożdze i tak zostawiamy? czy mieszamy ? 3) czy robiliście różniaste mieszanki ekstraktów słodowych, które nie pasują do żadnego znanego piwka ? jak dobieracie ekstrakty słodowe, na co trzeba zwracać uwagę? co do czego pasuje, a co z czym się gryzie ? Mam nadzieję, że nie przesadziłem z tymi pytaniami Z góry dziękuję za odpowiedzi! Postaram się zrobić małą relację swojego pierwszego brewkita Edytowane 5 Września 2007 przez NI99A Nataliefeem 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 5 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2007 Przy okazji mam do Was kilka pytań:1) Czy brewkita mieszamy 4 litrami wrzącej wody czy dodajemy go do cieplej i dopiero doprowadzamy do wrzenia na 10min? Dawno nie robiłem nic brewkitów, ale według mnie nie ma to żadnego znaczenia. 2) gdy ostudzimy brewkita do 22-25stopni, to przelewamy do fermentatora i wtedy dolewamy resztę wody, dosypujemy drożdze i tak zostawiamy? czy mieszamy ? Proponowałbym uzupełnić do danej objętości a później czekamy na spadek temperatury do rządanej. 3) czy robiliście różniaste mieszanki ekstraktów słodowych, które nie pasują do żadnego znanego piwka ? jak dobieracie ekstrakty słodowe, na co trzeba zwracać uwagę? co do czego pasuje, a co z czym się gryzie ? Masz teraz na myśli czyste ekstrakty słodowe, czy dalej poruszamy się w temacie brewkitów ? Mam nadzieję, że nie przesadziłem z tymi pytaniami Z góry dziękuję za odpowiedzi! Postaram się zrobić małą relację swojego pierwszego brewkita Załóż jeżeli chcesz swój wątek w dziale "Nasze Piwa" i relacjonuj ps: w razie czego daj znać na PW przeniosę wątek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NI99A Opublikowano 5 Września 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Września 2007 (edytowane) Chodzi mi już o ekstrakty i słód. Jak pisałem wcześniej, zamówiłem areometr( to tak na przyszłość ) rozumiem, że brewkity są już gotowcami i o takie sprawy nie muszę się martwić, ale mam takie pytanie... po ostudzeniu i przed dodaniem drożdzy chciałbym z ciekawości sprawdzić BLG. To jest chyba najlepszy moment do takiego sprawdzania? przy okazji chciałbym spytać czy jest możliwość "podkręcenia" BLG w brewkicie, oprócz dodawania ekstraktu ? to już poza tematem brewkitowym: Chciałbym jeszcze zapytać o "postoje". Czy po przerwach w 62-65 st , 72-74st stosujecie przerwę dezaktywującą enzymy, tak na 10min w 78stopniach ? czy stosujecie jakieś zależnosci np ciemne mocne piwa to wypadałoby dać niższa temperaturę itd ? Kolejna sprawa filtrowanie brzeczki. Na pewno jakaś część wody wyparuje, wiec przydałoby się dolać trochę gorącej wody i dopiero filtrować ? czy po prostu zalać wcześniej więcej i niech sobie odparowuje. Edytowane 5 Września 2007 przez NI99A Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 5 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2007 Blg zawsze sprawdzaj przed dodaniem drożdży najlepiej w temperaturze 20stopni Chciałbym jeszcze zapytać o "postoje" Jeden z najfajniejszych artykułów na ten temat. Wyjaśnia kwestie wszystkich przerw w zacieraniu http://browamator.pl/szczegoly.php?Zacieranie_jest_proste_&przedm=2252667&grupa_p=15 Kolejna sprawa filtrowanie brzeczki. Na pewno jakaś część wody wyparuje, wiec przydałoby się dolać trochę gorącej wody i dopiero filtrować ? czy po prostu zalać wcześniej więcej i niech sobie odparowuje. Nie, nic nie dolewasz. Ilość wody a dokładnie proporcja względem słodu jest ściśle określona. Ale to nie jest problem, bo dużo nie wyparowuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacorregis Opublikowano 5 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2007 1) Czy brewkita mieszamy 4 litrami wrzącej wody czy dodajemy go do cieplej i dopiero doprowadzamy do wrzenia na 10min? Ja osobiście wlewałem słód do ciepłej i później doprowadzałem do wrzenia intensywnie mieszając a wszytko dlatego że słód powoli się rozpuszczał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 5 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2007 przy okazji chciałbym spytać czy jest możliwość "podkręcenia" BLG w brewkicie, oprócz dodawania ekstraktu ? można dać miej wody :rolleyes: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NI99A Opublikowano 5 Września 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Września 2007 (edytowane) anteks, tak czułem dobra w takim razie czekam na pakę i pokombinuję(pewnie dojdzie za tydzien, bo to z browarmatora ) Zbyt dużo od brewkitu raczej nie wymagam, ale mam nadzieje, ze bedzie smakowało w miarę jak piwko Nastepny raz juz bedzie poważniejszy, ze słodu Ostatnie pytanko... Czy nie należałoby przelać piwka po burzliwej, do czystego gąsiora i niech się parę dni pokisi po cichu ? Edytowane 5 Września 2007 przez NI99A Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 5 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2007 Ostatnie pytanko...Czy nie należałoby przelać piwka po burzliwej, do czystego gąsiora i niech się parę dni pokisi po cichu ? Pytań do woli, w końcu to forum Jeżeli chodzi o brewkit, to nie ma większego sensu, różnic smakowych nie odczujesz. Jednak ze słodu to zdecydowanie warto i polecam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NI99A Opublikowano 5 Września 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Września 2007 a jak ogólnie oceniacie brewkity ? tak w porównaniu do normalnego świeżego piwka ? da się to wypić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacorregis Opublikowano 5 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2007 (edytowane) ja robiłem dwa brew-kity i oba są bardzo dobre niestety jeszcze nie mam porównania z piwami z zacierania. A wody do brew-kitów to nawet należy dać mniej bo te przepisy z browamatora są trochę przesadzone. Edytowane 5 Września 2007 przez jacorregis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NI99A Opublikowano 6 Września 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Września 2007 ale dziwne jest troche to, że na puszce jest niby napisane 22litry, a tak naprawdę żeby wycisnąć 22 trzeba dokupić ekstrakt ja bede robił z samej puszki, bez dodatkowego ekstraktu i chcę kupić dwie butle po 5L. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 6 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2007 ale dziwne jest troche to, że na puszce jest niby napisane 22litry, a tak naprawdę żeby wycisnąć 22 trzeba dokupić ekstrakt ja bede robił z samej puszki, bez dodatkowego ekstraktu i chcę kupić dwie butle po 5L. Chłyt matetingowy po prostu:) Możesz dosypać cukru i wyjedzie Ci 22l, ale to najgorsze rozwiązanie ze wszystkich Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NI99A Opublikowano 7 Września 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Września 2007 (Ebn - Ep) × 0,516 ? % alk. obj. gdzie: Ebn - ekstrakt brzeczki nastawnej (przed zadaniem drożdzy) Ep - ekstrakt pozorny - młodego piwa(po fermentacji burzliwej) zgadza się ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 7 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2007 (Ebn - Ep) × 0,516 ? % alk. obj. gdzie:Ebn - ekstrakt brzeczki nastawnej (przed zadaniem drożdzy) Ep - ekstrakt pozorny - młodego piwa(po fermentacji burzliwej) zgadza się ? No cóż, według tego wzoru nie obliczałem. Osobiście stosuję bardzo prosty Blg(pocz.) - Blg (końc.) / 1,938 Wynik objętościowo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacorregis Opublikowano 7 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2007 Blg(pocz.) - Blg (końc.) / 1,938 Wynik objętościowo. Ja również z niego korzystałem. Jest jeszcze kwestia poprawki na refermentacje, dość często widziałem że do końcowej wartość dodaje się 0,3% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NI99A Opublikowano 8 Września 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Września 2007 jezeli po burzliwej fermentacji bede chciał przelać na cichą, to musze po prostu odlać piwko bez osadu do wysterylizowanego gara. Potem wysterylizowac gąsior i przelać z powrotem na co najmniej 7 dni ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 8 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2007 jezeli po burzliwej fermentacji bede chciał przelać na cichą, to musze po prostu odlać piwko bez osadu do wysterylizowanego gara. Potem wysterylizowac gąsior i przelać z powrotem na co najmniej 7 dni ? Jeżeli masz jeden gąsior, to tak właśnie musisz zrobić. Wysterylizuj wszystko dobrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NI99A Opublikowano 10 Września 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Września 2007 (edytowane) a więc tak: - zdezynfekowałem gąsior i wszystkie przyrządy, których miałem używać w tym eksperymencie No nie powiem, ten pirosiarczan będzie mi się śnił po nocach. Straszne paskudztwo. - wsypałem drożdze do rehydratacji, do szklanki z wodą - gotowalem syrop +-15min z 5litrami wody ( kupiłem w sklepie 10l wody żywiec ) . (z ciekawości... blg ok 30 przy 5L ) - później lekko ostudziłem i przelałem do gąsiora, w którym było pozostałe 5L wody. ( blg 11 ? ) - o godz. 13:15 dodałem drożdze Teraz czekam. Chyba będę fermentował aż mi spadnie do 2blg, bo zaczynam się trochę obawiać o moc... Edytowane 10 Września 2007 przez NI99A Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 10 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2007 a więc tak: - zdezynfekowałem gąsior i wszystkie przyrządy, których miałem używać w tym eksperymencie No nie powiem, ten pirosiarczan będzie mi się śnił po nocach. Straszne paskudztwo. - wsypałem drożdze do rehydratacji, do szklanki z wodą - gotowalem syrop +-15min z 5litrami wody ( kupiłem w sklepie 10l wody żywiec ) . (z ciekawości... blg ok 30 przy 5L ) - później lekko ostudziłem i przelałem do gąsiora, w którym było pozostałe 5L wody. ( blg 11 ? ) - o godz. 13:15 dodałem drożdze Teraz czekam. Chyba będę fermentował aż mi spadnie do 2blg, bo zaczynam się trochę obawiać o moc... Zawsze pamiętaj aby pomiaru ekstraktu dokonywać w temperaturze 20C. W temperaturach wyższych i niższych wynik jest zafałszowany. Nie nastawiaj się, że będziesz fermentował, aż ekstrakt spadnie do 2Blg bo to różnie bywa. Fermentuj do czasu, aż pomiary z dwóch dni będą takie same. W jakiej temperaturze zadałeś drożdże? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NI99A Opublikowano 10 Września 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Września 2007 aż wstyd się przyznać, ale dzisiaj z temp. robiłem wszystko na oko mam nadzieje, ze +- kilka stopni nie popsuje mi pierwszego browara Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 10 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2007 aż wstyd się przyznać, ale dzisiaj z temp. robiłem wszystko na oko mam nadzieje, ze +- kilka stopni nie popsuje mi pierwszego browara mam nadzieję, że temperatura była niższa niż 30C bo inaczej drożdże mogły tego nie przeżyć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NI99A Opublikowano 10 Września 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Września 2007 (edytowane) na 89,9% jestem pewien, ze było mniej. No, ale okaże się wieczorem Edytowane 10 Września 2007 przez NI99A Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NI99A Opublikowano 10 Września 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Września 2007 po 3godzinach, przy brzegach butli pojawiły się białe kropeczki, chyba jednak żyją... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 10 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2007 po 3godzinach, przy brzegach butli pojawiły się białe kropeczki, chyba jednak żyją... ...znaczy się, że nie uśmierciłeś biednych drożdży Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NI99A Opublikowano 10 Września 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Września 2007 żyją pieni się powoli, ale trochę dziwnie, bo głównie z jednej strony. Zobaczymy co bedzie jutro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się