elroy Opublikowano 10 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2007 żyją pieni się powoli, ale trochę dziwnie, bo głównie z jednej strony. Zobaczymy co bedzie jutro. Piana nie zawsze pojawia się regularnie na całej brzeczce Zobaczysz co będzie jutro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacorregis Opublikowano 10 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2007 Za pierwszym razem do dezynfekcji używałem "Chemipro OXI"(bardzo fajny bo bez zapachowy) i chyba do niego wrócę bo przy pirosiarczanie to mnie zatyka więc doskonale rozumiem Twój ból. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NI99A Opublikowano 10 Września 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Września 2007 (edytowane) ok, minęło ok 9godz piana jest już na 3/4 powierzchni Edytowane 11 Września 2007 przez NI99A Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NI99A Opublikowano 11 Września 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Września 2007 (edytowane) Minęło 19 godzin. piana na 3-4cm, na brzegach brązowa. Do tego całkiem ładnie pachnie browarem p.s. wysiadł mi aparat, ale porobiłem kilka fot telefonem. dwie z nich... z wczoraj z przed kilku min. (bulga ładnie) Edytowane 11 Września 2007 przez NI99A Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NI99A Opublikowano 11 Września 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Września 2007 (edytowane) 1 dzień i 5 godzin później wciąż ostro bulga, a piana staje się coraz bardziej hmm brązowa... Edytowane 11 Września 2007 przez NI99A Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 11 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2007 1 dzień i 5 godzin później wciąż ostro bulga, a piana staje się coraz bardziej hmm brązowa... ...czyli wszystko w porządku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NI99A Opublikowano 12 Września 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Września 2007 Minęły prawie 2 dni dzisiaj już nic nie bulga. Piana jest już ledwo widoczna. Praktycznie istnieje już tylko rzadka pianka na środku. Mam fotkę, ale niezbyt dobrze, to wszystko widać Rozlew planuje na niedziele, chyba tyle wytrzyma ?(bez przelewania na cichą) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 12 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2007 Minęły prawie 2 dni dzisiaj już nic nie bulga. Piana jest już ledwo widoczna. Praktycznie istnieje już tylko rzadka pianka na środku. Mam fotkę, ale niezbyt dobrze, to wszystko widać Rozlew planuje na niedziele, chyba tyle wytrzyma ?(bez przelewania na cichą) http://pokazto.com/img_small/12.09.2007.jpg Ja myślę, że nie ma problemu U mnie zazwyczaj fermentacja burzliwa trwa 7 dni - od soboty do soboty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NI99A Opublikowano 12 Września 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Września 2007 (edytowane) acha, ok, to w niedziele-poniedziałek rozleje do butelek. Chociaż nie powiem, zastanawiam się nad przelaniem warki na cichą, no ale elroy na poprzedniej stronie napisał, że nie ma potrzeby, więc chyba tym razem sobie daruję... Tylko czy piwko nie będzie zbyt syfiaste i przez to np gorsze w smaku? albo drożdze nie zaczną wariować jak im dosypie trochę cukru do butelek? Edytowane 12 Września 2007 przez NI99A Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 12 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2007 acha, ok, to w niedziele-poniedziałek rozleje do butelek. Chociaż nie powiem, zastanawiam się nad przelaniem warki na cichą, no ale elroy na poprzedniej stronie napisał, że nie ma potrzeby, więc chyba tym razem sobie daruję... Tylko czy piwko nie będzie zbyt syfiaste i przez to np gorsze w smaku? albo drożdze nie zaczną wariować jak im dosypie trochę cukru do butelek? nie ma potrzeby przelewania na cichą, ale oczywiście możesz to zrobić. Nie powinno zaszkodzić, a może faktycznie piwko lepiej Ci się sklaruje. Ale i bez cichej na pewno nie będzie "syfiaste" , a drożdże na pewno nie zaczną wariować. Po prostu zjedzą co im dasz i przerobią na alkohol i gaz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NI99A Opublikowano 12 Września 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Września 2007 jest jakiś domowy sposób na zmierzenie % alkoholu w gotowym piwie? termometr sobie załatwiłem, ale co z tego jak nie mam blg z przed zadania drożdzy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 12 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2007 jest jakiś domowy sposób na zmierzenie % alkoholu w gotowym piwie? termometr sobie załatwiłem, ale co z tego jak nie mam blg z przed zadania drożdzy no niestety nie ma domowego sposobu na sprawdzenie % alkoholu w gotowym piwie . Jedynie obliczenia znając ekstrakt brzeczki podstawowej i ekstrakt końcowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NI99A Opublikowano 12 Września 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Września 2007 ok, to pozostaje mi testowanie organoleptyczne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wnuczek Opublikowano 12 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2007 Są metody sprawdzenia zawartości alkoholu w wyrobie. Ale szkoda na to piwka no i nasze prawo ich zakazuje. Maciek Cieslak 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NI99A Opublikowano 13 Września 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Września 2007 ok, zostało już tylko kilka małych pianowych kropek na środku warki. No i pływa trochę wkoło takich pozostałości po brązowej pianie Chyba jest dobrze, ale póki co pachnie takim bardzo leciutkim piwem no ale wszystko wyjdzie w praniu W niedziele rozlew, o ile nie spleśnieje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 13 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2007 Są metody sprawdzenia zawartości alkoholu w wyrobie. Ale szkoda na to piwka no i nasze prawo ich zakazuje. A to masz na myśli destylację ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NI99A Opublikowano 15 Września 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Września 2007 dobra, browar rozlany napełniłem 20 butelek. Za tydzień skosztuję. Póki co smakuje jak młode piwo bez gazu blg było ok 4. Czy wiecie może ile powinien mieć ten brewkit alkoholu ? bo jakoś nie mogę się doszukać. Dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NI99A Opublikowano 19 Września 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Września 2007 Po 4 dniach gazuje już w miaarę przyzwoicie, ale smak jeszcze młodego piwka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NI99A Opublikowano 30 Września 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Września 2007 wczoraj minęły 2 tyg. Piwo już jest duuużo lepsze zobaczymy co będzie w następną sobotę, póki co różnica w smaku z tygodnia na tydzień jest duuża w końcu... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NI99A Opublikowano 18 Października 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Października 2007 (edytowane) mineły 4 tyg i piwko zupełnie inne ale i tak nie jest super, jest po prostu ok pewnie dlatego, ze to angielskie Nastepne robie całe od podstaw Edytowane 18 Października 2007 przez NI99A Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lesio70 Opublikowano 16 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2011 Witam serdecznie szanownych kolegów. Zostałem szczęśliwym posiadaczem zestawu coopers +irish stout. Po wnikliwym czytaniu w/w forum chce zastąpić cukier czymś bardziej szlachetnym i tu mam problem gdzie w Bielsku-Białej można takie coś kupić Spalam sie z niecierpliwości ale postanowiłem zrobić pierwsze piwo w/g dobrych rad aby go nie zepsuć oczywiście to pytanie do kolegów w bielsku a drugie pytanie dotyczy wody kupić np; kropla beskidu czy wystarczy kranówa ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 16 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2011 Sklep "żywy" najbliżej masz w Radzionkowie. Lepiej chyba zamówić przez internet. Woda powinna być dobra z kranu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 16 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2011 Kolejny, co wita tylko Kolegów Sklepów za wiele nie ma. Oprócz tego w Radzionkowie jest też sklep za Olzą w Havirzowie. Tak więc na obecną chwilę najlepiej chyba zamówić surowce przez internet. Co do wody to tak jak pisał Zgoda kranówka powinna być OK, chyba że jest mocno chlorowana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lesio70 Opublikowano 16 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2011 Dori, mea culpa..... Dzięki za odpowiedź a więc cukier ponieważ czas oraz koszty przesyłki -za długo i za drogo. Następny zestaw zamówie pełniejszy:) jednak trzeba było najpierw czytać potem działać a swoją drogą producent upiera się przy cukrze suger4ując koncentraty to troche wprowadza w błąd a na wasze forum trafiłem już po fakcie. Zamiana cukru na glukoze fruktoze coś da czy już nie kombinować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 16 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2011 W takim razie nie ma już chyba sensu kombinować. Do następnej warki już wiesz jak się przygotować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się