adamsky Opublikowano 4 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2014 Wszystko wyskalowane na czystej wodzie. Jeden balingometr pokazuje -1 w wodzie w 20°C, ale to kompensuję przy pomiarze. Refraktometr kalibrowałem wodą z kranu a nie destylowaną jak jest w instrukcji. Możliwe że z tego się wzięła aż taka różnica? Tam mi się lekko obsunęło, refraktometr pokazywał 11,5 a nie 10,5. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 18 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2014 (edytowane) #25 Ipanema, AIPA Postanowiłem zrobić coś czego jeszcze nie robiłem i powtórzyć jakieś piwo, które już wcześniej robiłem. Padło na warkę #3, pierwsza AIPA, zeszła ekspresowo podczas zeszłorocznej majówki. Jak odgrzebałem recepturę to zwątpiłem w cały ten pomysł. Ponad 2kg monacha? Bez chmielenia na flameout? Mosaic w 45min? WTF? No ale nic, twardym trzeba być, a nie mientkim. Zasyp: - Monachijski (CM) - 2,3kg - Pilzneński Heidelberg (Bestmalz) - 2kg - Karmelowy Jasny (Strzegom) - 0,3kg Zacieranie: - 62°C - 50 minut - 72°C - 20 minut - mash out Chmielenie: - 60 minut: Chinook 30g - 45 minut: Mosaic 30g - 30 minut: Chinook 20g - 20 minut: Centennial 20g - 10 minut: Mosaic 20g - na zimno: Mosaic 50g + Centennial 30g Fermentacja: - drożdże: gęstwa US-05 - blg początkowe: 14 - blg końcowe: 2,5 Oryginał warzyłem zanim zauważyłem że balingometr przekłamuje o 1, ale przypomniałem sobie o tym dopiero przy chmieleniu, więc tu może być rozbieżność. Refraktometr znowu pokazał coś innego niż ballingometry. Muszę w końcu zrobić ten test na cukrze. Edytowane 3 Sierpnia 2014 przez adamsky Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalW Opublikowano 18 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2014 Ponad 2kg monacha? Zacieranie: - 62°C - 50 minut Dwa kilogramy monachijskiego, ale zacierane na wytrawnie. Duża część skrobii została przerobiona na maltozę. Przez to prawdopodobnie piwo nie było słodkim ulepkiem. A do ilu poprzednia warka odfermentowała? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 18 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2014 w notatkach mam 14 -> 3, ale po korekcie wychodzi że to mogło być 15 -> 4 ilość chmielu też robi swoje, BT wyliczył grubo ponad 100 IBU Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalW Opublikowano 18 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2014 100 IBU i piwo zeszło ekspresowo . A mówią, że ludzie nie lubią goryczkowych piw. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 18 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2014 (edytowane) Tej goryczki też się boję. Pierwsza wersja była robiona na żywioł. Zestaw India Pale Ale z CP. Chmiele z zestawu zastąpione kupionymi osobno amerykańcami, wrzucane do gara na żywioł, bez wcześniejszego czytania o tajnikach chmielenia, bez dopieszczania receptury w BrewTarget. Z tego co pamiętam 3-4 tygodnie po butelkowaniu było już po piwie, dlatego chętnie teraz sprawdzę czy to było dobre piwo czy tylko upalna pogoda zrobiła swoje. Edytowane 18 Maja 2014 przez adamsky Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawcio_1977 Opublikowano 25 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2014 Mógł to być też efekt 1 uwarzonej samodzielnie AIPY. Moja dziewicza też jest qltowa i rozeszła się tak samo szybko jak Twoja. Jak do tej pory żadne moje piwo mi tak nie smakowało jak tamto. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 9 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2014 (edytowane) #26 Kalafiorowa Light, IIPA Kolejna powtórka, tym razem warka #19 z pewnymi poprawkami. Pierwsza wersja była nieco cięższa niż planowałem, więc blg obniżone z 21 do 20, wywalony monachijski i heidelberg jako pilzneński. Tym razem nie chmieliłem zacieru - chcę zobaczyć czy ten charakterystyczny smak chmielu w Kalafiorowej wziął się z chmielenia zacieru czy to tylko duża ilość chmielu + sypanie od 30 minuty. Niestety gdy robiłem zaopatrzenie to nie mieli Sorachi Ace, więc nie będzie tej fajnej cytrynki w smaku i aromacie. Czasy chmielenia i ilości nieco zmienione, IBU obniżone do 90-95. Zasyp: - Pilzneński Heidelberg – 3kg - Pale Ale - 3kg - Pszeniczny – 1.5kg Zacieranie: - 62°C -> 64°C - 60 minut - 72°C - 10 minut - mash out Chmielenie: - FWH: Chinook 10g - 60 min: Chinook 30g - 45 min: Chinook 10g - 30 min: Centennial 25g - 20 min: Chinook 20g - 10 min: Citra 25g - 5 min: Centennial 25g - 0 min: Citra 25g + Centennial 50g - na zimno: Citra 50g + Centennial 50g Fermentacja: - drożdże: US-05 (gęstwa, 3 pokolenie) - blg początkowe: 20 - blg końcowe: 4.5 Bardzo fajny przełom, duże kluski. Edytowane 8 Lipca 2014 przez adamsky Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 11 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2014 (edytowane) VIKI mnie nieco rozczarowała. Sam chmiel Vic Secret ok - niezbyt intensywny, ale przyjemny aromat słodkich owoców tropikalnych. Piwo bardzo mętne i raczej już się nie wyklaruje. Prawdopodobnie bardzo słaby przełom miał na to wpływ, z kolei słaby przełom mógł się wziąć ze specyficznego schematu chmielenia. Największy problem mam z tym, że piwo jest dziwnie puste w smaku i mocno wodniste na finiszu. Goryczka z hop burst specyficzna, ale nie powiedziałbym że nie jest zalegająca. Być może wymaga poukładania, albo zwyczajnie przesadziłem z IBU. Znalazłem ostatnie butelki Euro IPA. Aromat mocno osłabł, poszło w kierunku lekko perfumowanego lagera. Do tego te drobinki chmielu w piwie powodują potężny gushing (tak jakby granulat był drobniej zmielony niż przy amerykańcach i więcej chmielu lądowało w butelkach). Niebawem test TnT, potem spróbuję jeszcze zrobić jedno EuroIPA, ale jak to będzie tak dalej wyglądało to raczej odpuszczę dalsze eksperymenty w tym kierunku. Ostatnio rozlewałem Ipanema. Bardzo intensywny aromat. O dziwo w smaku również bardzo dobre. Goryczka jest potężna, ale ten monach trochę ją kontruje. Dzięki temu ponad 120 IBU w stosunkowo lekkim piwie (14blg) nie wykręca aż tak bardzo. Powiedziałbym że w tym szaleństwie jest metoda, ale prawda jest taka że to było tylko szczęście początkującego. Nie mogę się doczekać kiedy się nagazuje, jako letnie IPA może być idealne. EDIT: No i jeszcze Wiosenne. Aromat specyficzny, nie wiem z czym to porównać. Kojarzy mi się trochę z saisonami. Ciekawe, dość intensywne ale jednocześnie pijalne. Zaskakująco szybko się kończy. Raz na kilka miesięcy takie eksperymenty z trawą cytrynową czy skórkami cytrusów na pewno będę powtarzał. Edytowane 11 Czerwca 2014 przez adamsky Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 30 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2014 Dziś sam warzę Euro IPA - na Triskelu, Polarisie, Danie i Fantasii - czyli nieco inaczej niż u Ciebie. Zobaczymy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 1 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2014 Jeśli planujesz chmielić na zimno to radzę pomyśleć o dokładniejszym filtrowaniu chmielu przy zlewaniu. Głównym mankamentem tego piwa w moim wydaniu była bardzo duża ilość drobinek chmielu w butelkach. Te granulaty są chyba drobniej mielone niż amerykańskie i sama pończocha to może być mało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 1 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2014 Te granulaty są chyba drobniej mielone niż amerykańskie i sama pończocha to może być mało. Też odniosłem takie wrażenie. Macie jakieś pomysły na dokładniejsza filtrację niż pończocha? Druga opcja to szyszka do chmielenia na zimno Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 1 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2014 kiedyś używałem filtrów do herbaty ale się rwą a teraz przeglądam coś takiego: http://allegro.pl/filtr-do-wody-siatkowy-nylonowy-i4381322672.html ogólnie "filtr nylonowy" mogłoby się nadać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 1 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2014 Będę warzył Pale Ale z TnT w przyszłym tygodniu, więc sam się nad tym zastanawiam. Myślałem o tym, żeby włożyć kilka pończoch jedna w drugą, ale obawiam się że jak pyl przeleci przez jedną pończochę, to przez 4 też przeleci. Inna opcja to filtr do kawy za pończochą. kiedyś używałem filtrów do herbaty ale się rwą a teraz przeglądam coś takiego:http://allegro.pl/fi...4381322672.html ogólnie "filtr nylonowy" mogłoby się nadać Wygląda nieźle. Jak się prostsze metody nie sprawdzą, to pewnie przetestuję przy kolejnych piwach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 1 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2014 jest jeszcze coś takiego jak filtr sznurkowy ale nie wiem jak to działa - czy to się wkłada w jakąś tubę czy co... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 1 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2014 kiedyś używałem filtrów do herbaty ale się rwą Niestety to fakt - nawet te "mocniejsze" Filtr wygląda ciekawie, ale wydaje mi się, że ciut za duży. Poszukam czegoś o mniejszych oczkach Inna opcja to filtr do kawy za pończochą. Mam obawy o zbyt duże napowietrzenie piwa przed butelkowaniem - tym bardziej, że w moim przypadku temperatura po cichej z chmieleniem oscyluje w okolicach 6-10°C, a wtedy bardzo łatwo o niepotrzebne natlenienie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 1 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2014 jest jeszcze coś takiego jak filtr sznurkowy ale nie wiem jak to działa - czy to się wkłada w jakąś tubę czy co... Tak na szybko znalazłem jeszcze coś takiego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 1 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2014 Tylko jak to dobrze wyczyścić i zdezynfekować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 1 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2014 (edytowane) A żelatyna załatwi też chmiel, czy tylko klaruje piwo z drożdży? Normalnie bym nie stosował, ale przy takich piwach w drodze wyjątku można. EDIT: Jednak zły pomysł. Aromat straci. Edytowane 1 Lipca 2014 przez adamsky Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalW Opublikowano 1 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2014 O dziwo w smaku również bardzo dobre. Goryczka jest potężna, ale ten monach trochę ją kontruje. Podobnie miałem z moim Nelson Sauvin Pale Ale (http://www.piwo.org/topic/13582-browar-piwny-potok/#entry274670). Około 7% chmielu poszło na goryczkę. Goryczka jak w koncerniaku, dopiero pod koniec gdy aromat przestał dominować wyszło 40 IBU. Wracając do tematu, może filtrować przez sitko do miodu: http://allegro.pl/sitko-cedzidlo-do-miodu-wstepne-plastikowe-fi-12cm-i4342268857.html ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 1 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2014 (edytowane) Wracając do tematu, może filtrować przez sitko do miodu:http://allegro.pl/si...4342268857.html ? Oczka 1x1mm. Podobnie miałem z moim Nelson Sauvin Pale Ale (http://www.piwo.org/...ok/#entry274670). Około 7% chmielu poszło na goryczkę. Goryczka jak w koncerniaku, dopiero pod koniec gdy aromat przestał dominować wyszło 40 IBU. Tutaj goryczka mi wyszła ewidentnie przegięta, następnym razem ją zredukuję do 70 IBU. Natomiast koncepcja pełnego i treściwego piwa na lato jak najbardziej mi odpowiada. Można zjechać z ekstraktem i tym samym z alkoholem, co przy upale ma niebagatelne znaczenie. Edytowane 1 Lipca 2014 przez adamsky Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat Opublikowano 1 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2014 Wracając do tematu, może filtrować przez sitko do miodu: albo: http://www.winohobby.biz/pl/p/-Uchwyt-na-worek-do-pojemnika-fermentacyjnego/544 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 8 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2014 (edytowane) #27 La Bomba, Pale Ale Piwo wobec którego mam niewielkie oczekiwania. Zasyp dość przypadkowy bo czyściłem zapasy słodów. Chmielone blendem TnT. Nie oczekuję po blendach zbyt wiele, zwłaszcza po blendach z nowofalowych niemieckich chmieli które trochę rozczarowują. Gęstwa US-05 przeleżała w lodowce około 6 tygodni, więc nawet drożdże są wątpliwej jakości. Zasyp: - Pale Ale - 3.1kg - Monachijski - 0,7kg - Pszeniczny - 0,3kg - Red X - 0,26kg Zacieranie: - 66°C -> 60°C - 90 minut - mash out Chmielenie: - 60 min: Chinook 19g - 10 min: TnT 10g - 5 min: TnT 20g - 0 min: TnT 40g - na zimno: TnT 30g Fermentacja: - drożdże: US-05 (gęstwa, 3 pokolenie) - blg początkowe: 12 - blg końcowe: 3 Gęstwa startowała dość opornie ale teraz - około 24h po zadaniu - fermentacja powoli się rozkręca. Na pewno będę miał problemy z utrzymaniem temperatury, bo w mieszkaniu mam 27 ~ 29°C. No ale nie ważne, tak na prawdę myślami jestem już przy kolejnych 4 piwach. Pierwszy raz płynne drożdże, pierwszy raz belgijskie style. Zapowiada się ciekawie. Edytowane 3 Sierpnia 2014 przez adamsky Igorrodz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przem0 Opublikowano 8 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2014 Ameryka się znudziła? ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 8 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2014 No nie do końca, wyciąganie ciekawych aromatów z nowofalowych odmian chmielu to wciąż priorytet w mojej kuchni. Belgijskie style od dawna mi podchodziły, a jak już kupię płynne drożdże to pasuje na nich zrobić minimum 4 piwa. Będzie coś lekkiego dla rozruszania gęstwy, będzie wyraźnie chmielony trippel (klon Chouffe Houblon), będzie quadrupel (tym razem bez mocnego chmielenia) będzie jakaś wariacja na temat Belgian IPA (być może imperialna albo nowozelandzko-australijska). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się