Lestad Opublikowano 20 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2013 (edytowane) Witam! Tak sie zastanawiam.... Największy garnek jaki mam to jakieś 12 litrów. Czy mozna w nim przeprowadzić zacieranie takiej ilości słodu jak w garnku 30 litrowym a później rozcięczyć do pożądanego poziomu Blg? I czy nie spowoduje to, że piwo będzie zbyt rozwodnione? Dodam, że celuję w 20 litrów piwa z warki, akurat jedna skrzynka. Wcześniej miałem okazje używać brewkita. Pozdrawiam! Edytowane 20 Czerwca 2013 przez Lestad Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lusterko87 Opublikowano 20 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2013 Szkoda zabawy w takim garnku. Lepiej poczekać i kupić większy. W takim garnku nawet dobrze chmielenia nie przeprowadzisz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leech Opublikowano 20 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2013 Gdybym miał taki problem to zatarłbym jednotemperaturowo w fermentorze, wysłodził w drugim z wężykiem z oplotu, a chmielił 2x razy w tym małym garnku i później rozcieńczył. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 20 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2013 20l to dwie kraty :-D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 20 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2013 20l to dwie kraty :-D no chyba że lejesz w litrówki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lestad Opublikowano 20 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2013 Racja, dwie kraty. Mój błąd. O tym myślałem na początku. Czyli jednak większy garnek. Da się zrobić, ale po wakacjach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat Opublikowano 20 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2013 Na allegro kupiłem garnek 30l za ok 120zł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biniu Opublikowano 20 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2013 (edytowane) To, że po wakacjach to akurat nie jest wcale źle dla Ciebie. Temperatury będą niższe, mniej badziewia w powietrzu, mniejsze ryzyko kwacha na początku przygody z piwowarstwem, a i przygotować się będziesz mógł lepiej i od strony technicznej i teoretycznej. Edytowane 20 Czerwca 2013 przez Biniu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 20 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2013 Pierwsze warki zacierałem małe tak po 13-15 litrów coby posmakować różnych styli. Myślę że takie "połówki spokojnie możesz już zacierać - w 12 litrowy garnek wciśniesz bez problemu 10 litów brzeczki do chmielenia. Do fermentora dolejesz z 1,5 litra wody i finalnie wyjdzie ci 1 kratka piwa do zabutelkowania po wszystkich przelewaniach. Mając perspektywę czekania do "powakacjach", zacierałbym już teraz. Nie wiem jak u innych, ale mniejsze warki nie stwarzają mi problemów podczas zacierania (mają mniejszą bezwładność termiczną) - nie poczułem różnicy. Problem pojawił się dopiero przy zacieraniu 1kg na startery - tu utrzymanie przerwy jest faktycznie koszmarem, ale przy 3kg zasypu nie jest wcale źle. Nadal korzystam z garnka ok. 18 litrowego i jedynym problemem jest podgrzanie 22 litrów podczas chmielenia, ale jakoś sobie daję radę. Oczywiście w najbliższym czasie szykuje się wymiana gara na zdecydowanie większy, ale nie ogranicza mnie to do warzenia w tej chwili. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ben3dikT Opublikowano 20 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2013 (edytowane) ja też byłem przerażony opcją zakupu garka ale zacząłem męczyć rodzine i okazało się wuj powiedział, że babcia miała kiedyś na strychu duzy garnek i tak o to stałem się posiadaczem garnka 27l mysle ze spokojnie wystarczy na zacieranie. Z ekstraktów jak robiłem to miałem problemów z pojemnością przy chmieleniu. Edytowane 20 Czerwca 2013 przez Ben3dikT Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek80 Opublikowano 23 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2013 Zacierałem w garnku 12 litrów. Trudna sprawa ale da radę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi