Skocz do zawartości

Co z tych resztek?


waz

Rekomendowane odpowiedzi

Zostało mi:

 

1.5 monachijskiego typ 1

2.5 pilzneńskiego

s-04

lubelski i marynka

Zastanawiam się nad dodatkiem jakiś płatków lub czegoś innego z supermarketu by wyszła warka 25l.

 

W chwili obecnej mam za sobą Pale Ale i IPA więc interesowało by mnie coś innego

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

ja ostatnio zutylizowałem 5kg pilzeńskiego, 0,5kg karmelowego 30EBD dodając 0,4kg płatków owsianych i 0,4kg kaszki kukurydzianej na 27L 9,5BLG, mocno chmielonego na aromat letniego piwka. za tydzień będę wiedział coś więcej, aczkolwiek podpiwek odzyskany z chmielin, rozcieńczony do 4BLG i przefermentowany w PETach był zajefajny...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Lepiej owsianych. ;) Ponoć większa piana. Większa treściwość. Jeżeli płatki ekspresowe, nie koniecznie muszą być kleikowane.

Za to możesz zrobić jeden myk. Weź wsadź do piekarnika płatki w temperaturze 200~220 st. C. i praż tak długo aż zaczną zmieniać kolor. Muszą nabierać "rumieńca". Daje to ciekawe efekty w piwie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Weź wsadź do piekarnika płatki w temperaturze 200~220 st. C. i praż tak długo aż zaczną zmieniać kolor [...] Daje to ciekawe efekty w piwie

A można coś bliżej o tych "efektach"??

Edytowane przez korzen16
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.