waz Opublikowano 20 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2013 Zostało mi: 1.5 monachijskiego typ 1 2.5 pilzneńskiego s-04 lubelski i marynka Zastanawiam się nad dodatkiem jakiś płatków lub czegoś innego z supermarketu by wyszła warka 25l. W chwili obecnej mam za sobą Pale Ale i IPA więc interesowało by mnie coś innego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 20 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2013 ja ostatnio zutylizowałem 5kg pilzeńskiego, 0,5kg karmelowego 30EBD dodając 0,4kg płatków owsianych i 0,4kg kaszki kukurydzianej na 27L 9,5BLG, mocno chmielonego na aromat letniego piwka. za tydzień będę wiedział coś więcej, aczkolwiek podpiwek odzyskany z chmielin, rozcieńczony do 4BLG i przefermentowany w PETach był zajefajny... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
banita12 Opublikowano 20 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2013 można z tego zrobić Irisch Red Ale Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waz Opublikowano 21 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2013 A co myślicie o dodaniu płatków pszennych 1kg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
plx Opublikowano 21 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2013 Lepiej owsianych. Ponoć większa piana. Większa treściwość. Jeżeli płatki ekspresowe, nie koniecznie muszą być kleikowane. Za to możesz zrobić jeden myk. Weź wsadź do piekarnika płatki w temperaturze 200~220 st. C. i praż tak długo aż zaczną zmieniać kolor. Muszą nabierać "rumieńca". Daje to ciekawe efekty w piwie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 21 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2013 Tylko może nie aż kilo opiekanych, strasznie zatykają filtrację. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slonx Opublikowano 21 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2013 aczkolwiek podpiwek odzyskany z chmielin, rozcieńczony do 4BLG i przefermentowany w PETach był zajefajny... Jak już, to cienkusz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waz Opublikowano 21 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2013 Boje się że owies da kleistość na języku. Kilogram pszenicy nie słodowanej nic nie wniesie ciekawego do smaku? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
plx Opublikowano 21 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2013 Boje się że owies da kleistość na języku. Bałbym się kleistości przy kilogramie żyta, przy kilogramie płatków owsianych bardzo mało wyczuwalne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anmar Opublikowano 21 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2013 Do tego co masz daj 0,7 do 1 kg (w zależności jakie opakowanie kupisz) z kleikowanej palonej kaszy gryczanej, da ciekawy aromat, a i kolor tez będzie ładny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 21 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2013 (edytowane) Weź wsadź do piekarnika płatki w temperaturze 200~220 st. C. i praż tak długo aż zaczną zmieniać kolor [...] Daje to ciekawe efekty w piwie A można coś bliżej o tych "efektach"?? Edytowane 21 Czerwca 2013 przez korzen16 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się